wołowina duszona - 942 przepisów (strona:20/63)

Czulent ? może tak , a może i nie.. 156

niby czulent gotował się multicookerze- opcja duszenie przez około 2 godziny..ustawiłam w sumie na więcej, ale w między czasie sprawdzałam i wyłączyłam wcześniej. 2 szkl. fasoli Jaś Cenos  [ u mnie było ciut więcej] 2/3 szkl.kaszy perłowej, jaglanej lub pęczaku    400 g ziemniaków   1 kg wołowiny [ wieprzowina]   1-2 marchewki(...)ziarna ziela angielskiego.Wlać gorący bulion lub wodę, tak aby sięgał 3 cm ponad powierzchnię potrawy. Podgrzać. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić szczelnie przykrytą potrawę 2-4 godziny na jak najmniejszym ogniu, uzupełniając co jakiś czas płyn.Potem zawinąć garnek w koc i zostawić przynajmniej na godzinę. W trakcie gotowania kontrolować czy płyn nie wyparował

Moje domowe kucharzenie
Pieczeń wołowa 159

Wołowina to mięso o bardzo specyficznym smaku. Ma ona wielu miłośników jak i przeciwników, mój mężuś to zdecydowanie miłośnik tego mięsa, a poza tym jest to jego ulubiony rodzaj. W związku z tym upiekłam mu solidny kawał wołowy, który podałam na ciepło z sosem pieczeniowym do obiadu, a pozostałość pokroiłam w plasterki jako dodatek do pieczywa. Mięso do obiadu świetnie(...)się komponuje z pieczonymi lub duszonymi ziemniakami, a wędlina doskonała jest z dodatkiem wyrazistego sosu na przykład chrzanowego lub czosnkowego. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: mięso wołowe 1600 g, wino czerwone wytrawne 1 szklanka, owoc jałowca 10 ziaren, rozmaryn suszony pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, cząber pół łyżeczki, sól i pieprz, liść laurowy 3 szt, czosnek 2 ząbki, Sposób przygotowania

kulinarne odsłony pati
Wielkanocny gulasz z wołowiny 157

rozgrzanej patelni i przekładamy do garnka. Wołowinę myjemy, osuszamy, kroimy w duża kostkę, obsmażamy z każdej strony i dodajemy do cebuli. Wsypujemy sól ziele angielskie, listki laurowe wędzoną paprykę i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Mieszamy, zalewamy ciemnym piwem i gotujemy kilka minut, aż alkohol odparuje. Następnie wlewamy bulion wołowy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około(...)Energia: 532,8 kcal Białko: 39,0 g Tłuszcze: 16,4 g Węglowodany: 57,3 g Sprawdź również ten przepis – łosoś pieczony w piekarniku .   Artykuł Wielkanocny gulasz z wołowiny pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie

ale Pysznie
Pasticcio, czyli witaj Grecjo! 200

oliwą. Po chwili dodajemy wołowinę - smażymy aż zrobi się brązowa (jeżeli wrzuciliśmy wołowinę zaraz po wyjęciu z lodówki albo na nierozgrzaną patelnię to zrobi się ona bura, zamiast brązowa). Następnie wrzucamy do mieszanki pokrojone w kosteczkę pomidory i wlewamy wino. Doprowadzamy całość do wrzenia. Dusimy jakieś 20 minut, żeby sos się przegryzł i nieco zgęstniał. Potem dodajemy pietruszkę, anchois (odsączone

Życie zamknięte w smaku
Wołowina po arabsku! 222

patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmażaj przez 1 minutę, dodaj wołowinę pokrojoną na paseczki. Smażymy 2 minuty. Dodajemy włoszczyznę, paprykę pokrojoną w paseczki, ciągle mieszając smażymy 5 minut. Następnie doprawiamy wszystkimi przyprawami, zalewamy szklanką wody, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Dodajemy cukinię, dusimy 4 minuty. Podajemy z chlebem pita

SMYKWKUCHNI
Wołowina w sosie piernikowo pomarańczowym 146

angielskie, anyż. Podgrzewam na wolnym ogniu aż sos zredukuje się o połowę. Przekładam wołowinę do sosu, i dalej dusze na wolnym ogniu około godzinę aż będzie miękka. W między czasie dolewam bulion drobiowy. Szklankę wywaru odlewam. Pierniki rozdrabniam blenderem , i zalewam je odlanym wywarem. Pod koniec duszenia wlewam do sosu.Przed podaniem posypuję natką pietruszki

wesoła kuchnia
Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem 155

Dzisiaj na moim blogu propozycja na weekendowy obiad, a mianowicie roladki ze schabu, a w nich salami, papryka i ser. Mięso dusiłam w sosie z dodatkiem

Czerwień i błękit
Salca tomatas me kima, czyli sos pomidorowy z mięsem mielonym 282

smażymy do zarumienienia. Dodajemy pomidory, cynamon, doprawiamy cukrem, kuminem, oregano, solą i pieprzem. Dusimy około godziny na wolnym ogniu, do uzyskania gęstej konsystencji. Z gotowego sosu usuwamy cynamon. Podajemy z makaronem. Filed under: Krycha i Zdzichu na wakacjach Tagged: cynamon , kuchnia grecka , mięso mielone , pomidory , wieprzowina , wołowina

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Indyjski kurczak w sosie curry - Chicken vindaloo 320

Joasia - czyli ten sam team co przy poprzednim daniu jakim była wołowina po burgundzku. Vindaloo to popularne na całym świecie danie indyjskie, ale właściwie to pochodzi z Portugalii i do Indii, wieki temu,  przywieźli je właśnie Portugalczycy. Pierwotnie było przygotowywane wedle europejczyków z wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością czosnku. Mieszkańcy regionu Goa dopasowali je jednak

Smaczna Pyza
Pieczeń wołowa z multicookera 146

wpis, czyli będzie pieczeń wołowa duszona w winie. W składnikach nie podałam jakie wino powinniśmy dodać, z reguły do czerwonego mięsa dodaje się wino czerwone. Niestety w ostatniej chwili okazało się, że moje czerwone wino wyparowało , więc musiałam dodać białe, bo tylko takie miałam w  domu. Zapewniam Was jednak, że białe wino wołowinie nic a nic nie zaszkodziło(...)obieramy, cebulę kroimy w grube piórka, a marchewkę w plastry, wrzucamy do misy z mięsem. Dodajemy przyprawy, wlewamy wino. Zamykamy pokrywę, ustawiamy urządzenie na program duszenie mięsa. Pamiętamy, aby zawór wypuszczania powietrza był zamknięty. Mięso dusimy przez 50 minut (tyle trwa u mnie długi program duszenia mięsa). Gdy się skończy, wypuszczamy z multicookera powietrze

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto 146

papryczkę, posiekany rozmaryn, przełożyć do rondla. Dolać delikatnie oliwę do patelni, dorzucić wołowinę, podsmażyć,  przełożyć do rondla, dodać soczewicę, pokrojoną marchew w słupki, przyprawić solą morską, pieprzem, kuminem, kolendrą, chwilę smażyć, podlać winem Porto, odczekać, następnie wodę (najlepiej jeżeli będzie to bulion wołowy). Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić całość 40 minut, przed końcem dodać maizenę dla uzyskania gęstego gulaszu, choć

Wino Francja Kuchnia
Bigos na golonce 135

kiszonej, do której dodaje się pokrojoną, świeżą kapustę., różnych rodzajach mięsa (wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny, drobiu, kiełbasy) i suszonych grzybach. Nazwa potrawy pochodzi prawdopodobnie od niemieckiego słowa Beiguss, oznaczającego sos.Wedle staropolskiej tradycji towarzyszyć mu powinno pieczywo, najlepiej razowe, a także czysta lub wytrawna ziołowa wódka. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. W czasie duszenia można

Smaczne Potrawy
Wołowe kąski w gęstym sosie piernikowym 158

tego, jedno jest pewne, babcia dodawała do duszenia mięsa ciemny, razowy chleb. Dzięki niemu sos stawał się gęsty, kwaskowy i pełen aromatu tego, który pamiętam do dziś. Kiedy robię gulasz lub bitki ja również sos zagęszczam chlebem, takim pieczonym w domu.  Piernikowy Konkurs Kopernika  poddał mi nowy sposób na podanie wołowiny. Moje ulubione pierniczki czyli Katarzynki potraktowałam(...)dużym ogniu rumienimy je ze wszystkich stron a następnie przekładamy do garnka z cebulą i czosnkiem. Wlewamy wodę i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień pod garnkiem, przykrywamy gar pokrywką i dusimy ok. godziny. Po tym czasie danie lekko solimy i pieprzymy, wkruszamy pierniczki. Znowu przykrywamy i dusimy dalsze pół godziny. Po tym czasie uchylamy pokrywkę i dusimy kolejne pół godziny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wołowina z imbirem i pędami bambusa 162

miodu 3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki pieprz, mielona trawa cytrynowa i ostra papryka do smaku Sprzęt patelnia o dużej średnicy - wołowinę smażymy kładąc jeden plasterek mięsa obok drugiego bardzo ostry nóż  Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie nr 1 Pokrojone mięso marynować(...)przypaliło i dusić około 10 minut. Kiedy wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony wołowinę pokroić na jak najcieńsze plasterki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata