podsmażamy, aż będzie szklista. Starajmy się zebrać cebulą wszystkie smaki, które przywarły do dna garnka – często mieszajmy. Cebulę odkładamy, a do garnka wrzucamy ostatnią łyżkę masła. Teraz składniki (wołowina – cebula – ziemniaki) będziemy układać warstwami (dwie lub trzy warstwy w zależności od średnicy garnka). Na roztopionym maśle układamy warstwę mięsa, solimy i układamy warstwę cebuli. Cebulę także solimy(...)Zalewamy powoli całość butelką piwa, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 2 – 2,5 godziny (ostatnią godzinę można dusić bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował). Danie podajemy posypane natką pietruszki z ulubionymi warzywami lub surówką. Wołowina po marynarsku najlepsza jest na drugi dzień – sos wtedy zgęstnieje. Post Wołowina po marynarsku pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuSKŁADNIKI: 1 kg wołowiny 1 duża marchewka 5 listków laurowych 2 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wody 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 200 g koncentratu pomidorowego
ClauditteMissCookingRozgrzewająca, sycąca zupa gulaszowa z chudą wołowiną, rozpływającą się w ustach. Zupa pełna zdrowych składników takich jak batat, fasola czy czerwona papryka. Proste danie jednogarnkowe wolno-gotowane. Dzięki długiemu duszeniu na małym ogniu otrzymujemy bardzo delikatne i miękkie mięsko. Z kolei warzywa dodawane są na końcu, dzięki temu się nie rozgotowują. Polecam! http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/02/db-zdrowa-zupa-gulaszowa-batatami-czerwona-fasola-superfood-1170x874.jpg The post Zupa gulaszowa
Moja DelicjaPolędwiczki to świetna propozycja obiadowa. Robi się naprawdę szybko.Składniki:1 polędwiczka (u nas 500g)1 cebula1 ząbek czosnku2-3 łyżki sosu sojowegopieprzsólolej do smażeniaSposób wykonania
Kuchnia domowa Anitytule może wydawać się że jest błąd, postanowiliśmy pozostać przy tej pisowni. Troszkę poczytaliśmy to tu, to tam, i nawet w przewodnikach występuje Kolożwar (Koloszwar). Składniki 1 kg wołowiny gulaszowej 120 g smalcu 1 duża cebula 1/2 puszki pomidorów krojonych ( z zalewą ) 1/2 kg ziemniaków 1 papryka zielona 600 g białej kapusty 1 szczypta estragonu 20 g papryki słodkiej mielonej(...)paski (3-4 [długości] cm x1 cm). W rondlu rozpuszczamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone mięso razem z przyprawami, obficie solimy i dusimy razem z posiekaną cebulą. Co jakiś czas podlewamy wodą, by mięso nam się nie przypaliło. Kiedy wołowina będzie półmiękka, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pomidory, ziemniaki (pokrojone w kostkę) i poszatkowana kapustę, zalewamy wodą (tak by wszystkie warzywa były
R'n'G KitchenKażdy nadaje się też do przeróżnych sposobów obróbki. Indycze uda i podudzia to ciemne mięso – sprawdzają się przede wszystkim do pieczenia i duszenia, ale też na grill. To mięso, odpowiednio potraktowane i przyprawione potrafi świetnie udawać wołowinę! Mięso z indyka które nadaje się na szaszłyki można kupić już gotowe, sprzedawane jako porcja na gulasz – najczęściej jest już wtedy odpowiednio pokrojone
Karo in the Kitcheninstrukcji zawartych w książce możemy spróbować swoich sił w kuchni i sporządzić wybrane dania. Wybór przepisów jest naprawdę ogromny. Począwszy od smoothie, duszonej fasolki, poprzez uszka z pieczonymi pomidorami, wietnamską sałatkę z chrupiącym boczkiem, minibabeczki z wołowiną i bekonem i paszteciki z wieprzowiną, jabłkiem i pistacjami aż po francuskie babeczki z malinami, bezowe całuski i tort czekoladowy. Poszukujecie doskonałego
Tetiisheritakie drogie mięso to nie jest (jakkolwiek rozumieć pojęcie "drogie"... ). Po walce serca z rozumem decyzja zapadła. Dziś udziec wołowy . Wołowina w winnym sosie Jedyne czego potrzebujemy (oczywiście prócz kilku składników) to czasu do duszenia mięsa aby było kruche. Spokojnie, na pewno nie 5 godzin jak do rosołu. Oprócz udźca składniki są następujące: cukinia, pieczarki, świeży szpinak, czosnek, oliwa
Right Behind The Kitchenpaprykę, marchewkę, selera naciowego, listek laurowy, ziele angielskie, zalewamy winem i wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte. Gotujemy pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka. Pod koniec gotowania gulaszu dodajemy ogórki konserwowe i przecier pomidorowy całość dusimy jeszcze
W kuchennej krainiePapryczkę chili pokroić w cienkie plasterki, paprykę w paski. Czosnek drobno posiekać. W dużym garnku lekko podsmażyć cebule i czosnek. Dodać wołowinę i smażyć aż się zarumieni. Dodać pomidory z puszki, paprykę i bulion wołowy. Dusić około 20-25 minut, aż mięso zmięknie i sos się zredukuje. Dodać przyprawy, fasolę i kukurydzę z puszki. Wymieszać do połączenia się składników
Mania Gotowaniapołową porcji wina. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Dodać przecier. Po odparowaniu płynu ponownie podlać bulionem i winem. Dusić do miękkości. Doprawić do smaku, zaostrzyć pieprzem cayenne. Na sam koniec jeszcze odrobina śmietany i danie gotowe! Smacznego życzę! Artykuł Wołowina po burgundzku pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaSkładniki:4 duże kotlety z karkówki2 duże cebule2 ząbki czosnku2-3 łyżeczki przyprawy gyrossól do smaku (pominęłam - gyros był wystarczająco słony)liść laurowyziele angielskiemąka Sposób wykonania
Kuchnia domowa AniWczoraj na obiad podałam wołowinę zapiekaną z warzywami pod beszamelem i dziś miałam przygotować dla odmiany białe mięso – indyka lub kurczaka, lecz rano w pośpiechu z zamrażalnika wyciągnęłam czerwone mięso i nie zwróciłam na ten fakt uwagi. Tak więc dziś na obiad znów było czerwone mięso – Duszona karkówka z warzywami. Trudno to przyznać, lecz […] The post
Magiczny Garnekmałej patelni rozgrzewamy olej z bazylią, dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy mieloną wołowinę, startą marchewkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach , dodajemy pokrojonego w kostkę gotowanego buraczka, dusimy aż płyn odparuje a mięso przestanie być surowe, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy posiekaną drobno bazylię oraz starty ser. Farsz
Wanilia i Kardamonchilli. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy smalec i wsypujemy słodką paprykę. Podgrzewamy, aż zacznie się lekko przypalać. Dodajemy pokrojoną drobno w kostkę wołowinę. Podsmażamy, aż do zarumienienia się. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i cebulkę w drobną kostkę. Dusimy pod przykryciem. Całość przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Na patelni podsmażamy pokrojoną paprykę do miękkości i przekładamy do zupy
Aga w kuchniTołma z papryki - pyszne, zdrowe, duszone :) Idealne danie na rodzinny obiad. Składniki: - 6 strąków papryki - 500 g mielonego mięsa (wieprzowina, wołowina) - 1/2 szklanki podgotowanego ryżu - 2 cebule - 2 łyżki masła - 3 pomidory - 1 jajko - 2 szklanki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka utłuczonych ziarenek kolendry - pęczek koperku - pęczek pietruszki - kilka listków świeżej mięty
upichcona