wołowina duszona - 942 przepisów (strona:12/63)

Wołowina po marynarsku 247

podsmażamy, aż będzie szklista. Starajmy się zebrać cebulą wszystkie smaki, które przywarły do dna garnka – często mieszajmy. Cebulę odkładamy, a do garnka wrzucamy ostatnią łyżkę masła. Teraz składniki (wołowina – cebula – ziemniaki) będziemy układać warstwami (dwie lub trzy warstwy w zależności od średnicy garnka). Na roztopionym maśle układamy warstwę mięsa, solimy i układamy warstwę cebuli. Cebulę także solimy(...)Zalewamy powoli całość butelką piwa, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 2 – 2,5 godziny (ostatnią godzinę można dusić bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował). Danie podajemy posypane natką pietruszki z ulubionymi warzywami lub surówką. Wołowina po marynarsku najlepsza jest na drugi dzień – sos wtedy zgęstnieje. Post Wołowina po marynarsku pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Wołowina z sosie słodko ostrym. 169

SKŁADNIKI: 1 kg wołowiny 1 duża marchewka 5 listków laurowych 2 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wody 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 200 g koncentratu pomidorowego

ClauditteMissCooking
Zupa gulaszowa z wołowiną, czerwoną papryką, batatami i fasolą 159

Rozgrzewająca, sycąca zupa gulaszowa z chudą wołowiną, rozpływającą się w ustach. Zupa pełna zdrowych składników takich jak batat, fasola czy czerwona papryka. Proste danie jednogarnkowe wolno-gotowane. Dzięki długiemu duszeniu na małym ogniu otrzymujemy bardzo delikatne i miękkie mięsko. Z kolei warzywa dodawane są na końcu, dzięki temu się nie rozgotowują. Polecam! http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/02/db-zdrowa-zupa-gulaszowa-batatami-czerwona-fasola-superfood-1170x874.jpg The post Zupa gulaszowa

Moja Delicja
Polędwiczki duszone z cebulą 225

Polędwiczki to świetna propozycja obiadowa. Robi się naprawdę szybko.Składniki:1 polędwiczka (u nas 500g)1 cebula1 ząbek czosnku2-3 łyżki sosu sojowegopieprzsólolej do smażeniaSposób wykonania

Kuchnia domowa Ani
Zupa gulaszowa po kolożwarsku 150

tytule może wydawać się że jest błąd, postanowiliśmy pozostać przy tej pisowni. Troszkę poczytaliśmy to tu, to tam, i nawet w przewodnikach występuje Kolożwar (Koloszwar). Składniki 1 kg wołowiny gulaszowej 120 g smalcu 1 duża cebula 1/2 puszki pomidorów krojonych ( z zalewą ) 1/2 kg ziemniaków 1 papryka zielona 600 g białej kapusty 1 szczypta estragonu 20 g papryki słodkiej mielonej(...)paski (3-4 [długości] cm x1 cm). W rondlu rozpuszczamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone mięso razem z przyprawami, obficie solimy i dusimy razem z posiekaną cebulą. Co jakiś czas podlewamy wodą, by mięso nam się nie przypaliło. Kiedy wołowina będzie półmiękka, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pomidory, ziemniaki (pokrojone w kostkę) i poszatkowana kapustę, zalewamy wodą (tak by wszystkie warzywa były

R'n'G Kitchen
Szaszłyki z indyka z warzywami i lekkim sosem ziołowym 180

Każdy nadaje się też do przeróżnych sposobów obróbki. Indycze uda i podudzia to ciemne mięso – sprawdzają się przede wszystkim do pieczenia i duszenia, ale też na grill. To mięso, odpowiednio potraktowane i przyprawione potrafi świetnie udawać wołowinę! Mięso z indyka które nadaje się na szaszłyki można kupić już gotowe, sprzedawane jako porcja na gulasz – najczęściej jest już wtedy odpowiednio pokrojone

Karo in the Kitchen
What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu - Katie Quinn Davis 230

instrukcji zawartych w książce możemy spróbować swoich sił w kuchni i sporządzić wybrane dania. Wybór przepisów jest naprawdę ogromny. Począwszy od smoothie, duszonej fasolki, poprzez uszka z pieczonymi pomidorami, wietnamską sałatkę z chrupiącym boczkiem, minibabeczki z wołowiną i bekonem i paszteciki z wieprzowiną, jabłkiem i pistacjami aż po francuskie babeczki z malinami, bezowe całuski i tort czekoladowy. Poszukujecie doskonałego

Tetiisheri
Wołowina w winnym sosie 126

takie drogie mięso to nie jest (jakkolwiek rozumieć pojęcie "drogie"... ). Po walce serca z rozumem decyzja zapadła. Dziś udziec wołowy . Wołowina w winnym sosie Jedyne czego potrzebujemy (oczywiście prócz kilku składników) to czasu do duszenia mięsa aby było kruche. Spokojnie, na pewno nie 5 godzin jak do rosołu. Oprócz udźca składniki są następujące: cukinia, pieczarki, świeży szpinak, czosnek, oliwa

Right Behind The Kitchen
Gulasz wołowo - drobiowy w czerwonym winie 171

paprykę, marchewkę, selera naciowego, listek laurowy, ziele angielskie, zalewamy winem i wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte. Gotujemy pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka. Pod koniec gotowania gulaszu dodajemy ogórki konserwowe i przecier pomidorowy całość dusimy jeszcze

W kuchennej krainie
Chilli Con Carne z czekoladą i nutą korzenną 178

Papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki, paprykę w paski. Czosnek drobno posiekać. W dużym garnku lekko podsmażyć cebule i czosnek.  Dodać wołowinę i smażyć aż się zarumieni. Dodać pomidory z puszki, paprykę i bulion wołowy. Dusić około 20-25 minut, aż mięso zmięknie i sos się zredukuje. Dodać przyprawy, fasolę i kukurydzę z puszki. Wymieszać do połączenia się składników

Mania Gotowania
Wołowina po burgundzku 128

połową porcji wina. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Dodać przecier. Po odparowaniu płynu ponownie podlać bulionem i winem. Dusić do miękkości. Doprawić do smaku, zaostrzyć pieprzem cayenne. Na sam koniec jeszcze odrobina śmietany i danie gotowe! Smacznego życzę! Artykuł Wołowina po burgundzku pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Karkówka duszona z cebulą 201

Składniki:4 duże kotlety z karkówki2 duże cebule2 ząbki czosnku2-3 łyżeczki przyprawy gyrossól do smaku (pominęłam - gyros był wystarczająco słony)liść laurowyziele angielskiemąka Sposób wykonania

Kuchnia domowa Ani
Duszona karkówka z warzywami 212

Wczoraj na obiad podałam wołowinę zapiekaną z warzywami pod beszamelem i dziś miałam przygotować dla odmiany białe mięso – indyka lub kurczaka, lecz rano w pośpiechu z zamrażalnika wyciągnęłam czerwone mięso i nie zwróciłam na ten fakt uwagi. Tak więc dziś na obiad znów było czerwone mięso – Duszona karkówka z warzywami. Trudno to przyznać, lecz […] The post

Magiczny Garnek
Kule ryżowe z mieloną wołowiną, buraczkami z bazyliową nutą 242

małej patelni rozgrzewamy olej z bazylią, dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy mieloną wołowinę, startą marchewkę na tarce jarzynowej  o drobnych oczkach , dodajemy pokrojonego w kostkę gotowanego buraczka, dusimy aż płyn odparuje a mięso przestanie być surowe, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy posiekaną drobno bazylię oraz starty ser.  Farsz

Wanilia i Kardamon
Zupa węgierska 233

chilli. Przygotowanie:  Na patelni rozpuszczamy smalec i wsypujemy słodką paprykę. Podgrzewamy, aż zacznie się lekko przypalać. Dodajemy pokrojoną drobno w kostkę wołowinę. Podsmażamy, aż do zarumienienia się. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i cebulkę w drobną kostkę. Dusimy pod przykryciem. Całość przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Na patelni podsmażamy pokrojoną paprykę do miękkości i przekładamy do zupy

Aga w kuchni
Gruzja na talerzu: Tołma z papryki 184

Tołma z papryki - pyszne, zdrowe, duszone :) Idealne danie na rodzinny obiad. Składniki: - 6 strąków papryki - 500 g mielonego mięsa (wieprzowina, wołowina) - 1/2 szklanki podgotowanego ryżu - 2 cebule - 2 łyżki masła - 3 pomidory - 1 jajko - 2 szklanki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka utłuczonych ziarenek kolendry -  pęczek koperku -  pęczek pietruszki -  kilka listków świeżej mięty

upichcona