pasztet z drobiowych wątróbek przyrządza się na jednej patelni z masłem, oraz z alkoholem, np. brandy, gdyż alkohol nadaje głębszego posmaku tej potrawie. 250 g wątróbek drobiowych 50 g masła 1 mała cebula czerwona 1 ząbek czosnku 30 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki suszone morele pokrojone w kostkę i namoczone(...)trzymamy na ogniu. Nie można przesmażyć wątróbek, gdyż będą gorzkie w smaku i twarde . Doprawiamy drobiowe wątróbki solą oraz pieprzem, odstawiamy z ognia, przekładamy wątróbki do blendera i niezbyt dokładnie miksujemy. Na tej samej patelni, na której znajdują się resztki masła podsmażamy posiekaną czerwoną cebulę i posiekanym czosnkiem, mieszamy od czasu do czasu, składniki mają się tylko zeszklić, następnie cebule
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędanie , a po prawdzie , to na wątróbki w ogóle nie chcą patrzeć Cóż , czasem i dla siebie , trzeba coś zrobić i troszkę się rozpieścić Składniki : 1 kg wątróbek drobiowych 2 dość duże cebule 100 ml gęstej , śmietany kremówki 30 % ( to przepis dla łasuchów , nie dla tych co są na diecie ) 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 łyżka , łagodnej musztardy(...)wątróbek miód . W momencie , kiedy będą już ładnie zrumienione , wlewamy cherry , musztardę i śmietanę . Doprowadzamy do wrzenia , jeśli użyliście prawdziwej kremówki , sos sam się zagęścił i można danie doprawić solą , pieprzem do smaku . Wątróbki zawsze solimy na końcu , wtedy nie robią się twarde i suche . Podajemy na gorąco ,posypane natką , z dowolnym dodatkiem Smacznego ! Artykuł ” Królewskie” wątróbki drobiowe
Ogrodnik w podróżybył schabowy z natka fenkułu, a dziś wątróbka drobiowa z bulwą fenkułu,nie znoszę cebuli więc sobie po prostu zamieniłam składniki.Fenkuł ma posmak ni to selera ni to pietruszki lecz dobrze doprawiony i usmażony z wątróbką jest smaczny i lekko chrupiący. Składniki: wątróbka drobiowa 500 g fenkuł 1-2 szt pieczarki 10 szt sól i pieprz do smaku(...)Dodatkowo : mąka pszenna olej do smażenia Wykonanie: Wątróbkę drobiową oczyszczamy z błonek i odcinamy to co nie jadalne, moczymy i osuszamy. Wątróbkę obsypujemy mąką i smażymy na oleju z obu stron, aż będzie chrupiąca i pyszna. Fenkuł obieramy ( podobnie jak cebula ma warstwy) odcinamy koniec i początek i kroimy w słupki dosyć cienko jak cebulę by nam się usmażył
Różowa kuchniajabłko kilka suszonych śliwek wątróbka drobiowa (trudno mi powiedzieć ile wagowo) sól, pieprz, olej do smażenia Bakłażana, jabłko i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Bakłażana lekko posolić i popieprzyć a następnie na małym ogniu podsmażyć do miękkości. Osobno usmażyć paprykę i cebulę na samym końcu dodać jabłka i śliwki. Wątróbkę pokroić w kawałki, posolić, popieprzyć
Jadło i czytadło250g wątróbki drobiowej 1 średnia czerwona cebula 1 średnia biała cebula 50 g anchois z kaparami ok. 10 małych kaparów z zalewy (np. z LIDLa) 4 łyżki oleju świeży koperek ząbek czosnku pieprz, sól dla smaku Jak przygotować: Obie cebule pokroić w piórka, pokroić drobno czosnek - podsmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojoną i wcześniej oczyszczoną wątróbkę - smażyć
dlaSmaQjajko – 1 szt * ciepłe mleko – 125 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 1 łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN(...)dokładnie wyrabiamy, wlewamy olej i jeszcze chwilę zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. FARSZ: Kaszę gotujemy na sypko. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczoną , drobno posiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut. Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto jeszcze
Ostra na Słodkojajko – 1 szt * ciepłe mleko – 125 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 1 łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN(...)dokładnie wyrabiamy, wlewamy olej i jeszcze chwilę zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. FARSZ: Kaszę gotujemy na sypko. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczoną , drobno posiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut. Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto jeszcze
Ostra na Słodkoszaszłyki z warzywami i wątróbką. Szaszłyki są szybkie i łatwe do przygotowania. Zachwycą zaproszonych na przyjęcie grillowe gości. www.alma24.pl SKŁADNIKI: 1 cukinia, 1 papryka żółta, 3 cebule, 2 pomidory, 300g wątróbki drobiowej, 1,5 łyżki oleju, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, bazylia, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Wątróbkę oczyszczam z błonek. Olej mieszam z majerankiem, papryką(...)pieprzu. Do marynaty wkładam wątróbkę. Mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. 2. Cukinię kroję w grubsze plastry. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję na ćwiartki. Pomidory kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. 3. Na patyczki do szaszłyków nadziewam naprzemiennie wątróbkę, cebulę, cukinię, paprykę oraz pomidora. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników
Tradycyjna kuchnia KasiŚwietny pomysł na potrawę z wątróbki! Składniki: 25 dag wątróbki drobiowej 4 jajka 2 białe cebule sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Wątróbkę ugotować bez soli i odcedzić. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i drobno posiekać. Ugotowaną wątróbkę , 2 jajka, oraz cebulę zmielić w maszynce. Dodać trochę tłuszczu, przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić
Tradycyjna KuchniaWątróbka z pieczarkami Drobiowe wątróbki , to naprawdę jeden z ciekawszych podrobów , umiejętnie przyrządzone są prawdziwym przysmakiem. No oczywiście , są też tacy , których nic do niej nie
Ogrodnik w podróżyrazem padło na pyszny domowy pasztet. Składniki: ok 1,20 kg wieprzowiny ( łopatka,karkówka,szynka) ok 300 g podgardla bądź boczku surowego ok 300 g wątróbki wieprzowej bądź drobiowej 2 cebule 2-3 jajka 1 czerstwa bułka 4 ziela angielskie 3 liście laurowe 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki majeranku gałka muszkatołowa sól,pieprz, czerwona czubryca bądź czerwona(...)zalać wodą.Włożyć ziele angielskie i liść laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem,aż mięsko będzie miękkie. Wyjąć,odstawić do przestygnięcia. W wywarze namoczyć bułkę,odcisnąć. Wątróbkę umyć,oczyścić i osuszyć.Cebulę obrać,pokroić w kostkę.Wsypać na rozgrzany na patelni olej,zeszklić.Włożyć wątróbkę,podsmażyć.Wystudzić. Mięso wraz z wątróbką,cebulą i bułką dwukrotnie zmielić.Dodać
Niespełnione zdolności kulinarneUwielbiam tradycyjną wątróbkę w cebuli, ale przyznam że ta wersja jest jeszcze smaczniejsza. Połączenie wątróbki drobiowej z boczkiem? Czemu nie! Składniki: 1 kg wątróbki drobiowej 4 łyżki masła 25 dag wędzonego boczku 2 cebule białe Sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki Wykonanie: Wątróbkę opłukać, przełożyć do głębokiej patelni i odparować rumieniąc z mąką, po zrumienieniu doprawić solą
Tradycyjna Kuchniaprzyrządzania wielu potraw. Dodatek sherry do potraw mięsnych czy drobiowych znacznie podnosi ich walory smakowe. Może to być dodanie niewielkiej ilość sherry do wątróbki smażonej z cebulą, do pâté z wątróbki , pasztetów drobiowych, szczególnie z kaczki czy gęsi , galantyn drobiowych . Będzie również wspaniałym składnikiem marynat do mięs lub dodatkiem do sosów, do wieprzowiny i wołowiny. Schłodzone fino będzie idealne jako
królestwo garówtego przepisu bardzo przypadła mi do gustu. Smak jabłek przygasza posmak wątróbki, który zawsze mi przeszkadzał. Bardzo miła odmiana. Składniki -0,5 kg wątróbki (ja używam drobiowej) -2 kwaśne jabłka -2 cebule -ok. 3 łyżki mąki -2 łyżki masła -majeranek -sól, pieprz -olej Przygotowanie Wątróbkę oczyścić, umyć. W przypadku wieprzowej zalać ją mlekiem i pozostawić na ok 2 godziny(...)Przy drobiowej nie jest to konieczne. Osuszyć, pokroić na małe kawałki. Obtoczyć w mące. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć kawałki wątróbki ze wszystkich stron. Osączyć i posypać majerankiem. Jabłka umyć, obrać, oczyścić, pokroić na półplasterki. Łyżkę masła stopić na patelni, podsmażyć jabłka. Cebulę obrać, pokroić na plasterki, zeszklić na tłuszczu po smażeniu jabłek. Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem. Rzędami ułożyć
Zielona Kuchniaumieściłam w nawiasach. Pasztet natomiast podałam z domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka 1 szklanka białego półwytrawnego wina 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 3 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki(...)Mięso umyć, osuszyć, pokroić w duże kawałki. Zrumienić na oleju z każdej strony. Cebule obrać, przekroić na pół włożyć do mięsa, dodać przyprawy, suszone jabłko, zalać winem i gorącą wodą, żeby mięso było na 2/3 przykryte płynem. Dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie (ok godziny). Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut. Mięso i cebulę
Obiad gotowy