wersja, z ogromną ilością cebuli duszonej w cydrze jabłkowym, który nadaje lekko słodkawego smaku i aromatu jabłka, podana z ziemniakami posypanymi koperkiem i- obowiązkowo- z ogórkiem kiszonym, mniam! :) A sama wątróbka jest delikatnie pikantna w smaku, krucha i miękka, jednakże należy pamiętać, ażeby jej nie solić przed smażeniem, gdyż będzie gumowata! Polecam, gdyż tak przygotowana wątróbka wcale nie jest taka(...)niektórym wydaje :))) * wątróbka drobiowa- 1 kg * cebula- 3 bardzo duże szt. * cydr- 1,5 szklanki * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * olej- do smażenia Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju, a następnie zalać cydrem i dusić pod przykryciem około 10 minut, po czym odkryć i odparować płyn. W międzyczasie wątróbkę oczyścić i podsmażyć na mocno rozgrzanym
Kraina Miodem Płynącawłaśnie dzięki niej przekonałam się do tego składnika. Składniki (4 porcje) -250 g wątróbki drobiowej -1 mała cebula -4 łyżki oleju rzepakowego -majeranek -sól, pieprz -natka pietruszki -mąka pszenna Przygotowanie Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Przełożyć do miseczki. Wątróbkę umyć, oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki. Resztę oleju rozgrzać na patelni. Wątróbkę obtaczać w mące
Zielona Kuchniakuchniapepin.blogspot.com/2014/04/watrobka-drobiowa.html składniki: 500 gramów wątróbki drobiowej 1-2 cebule 1 jabłko kwaśne-starkowane szczypta majeranku odrobina musztardy pieprz sól do użycia po usmażeniu! smalec-wątróbke smaże na smalcu 1łyżeczka miodu wykonanie: Wątróbkę umyć i poodcinać żyłki,wymoczyć przez ok. pół godziny w wodzie (można do wody dodać mleka, Wątróbkę oprószyć pieprzem i majerankiem i wymieszać z łyżką
w mojej kuchniKlasyczny polski pasztet przygotowuje się z chudego mięsa, tłustego boczku lub słoniny oraz wątróbki. Doskonałym dodatkiem wzmacniającym aromat pasztetu z królika jest zeszklona na tłuszczu cebula. Dobry pasztet nie wymaga wielu przypraw. Sól i pieprz w zupełności wystarczą. Trzykrotnie zmielone składniki sprawiają, że pasztet jest miękki i gładki, dzięki czemu dobrze się rozsmarowuje na chlebie. A z czym go jeść(...)woli :) Składniki na 2 jednorazowe foremki z aluminium 25x10 cm: 1 królik (oczyszczony, wypatroszony i pokrojony na mniejsze części) 300 g boczku 300 g słoniny 400 g wątróbki (np. drobiowej) 3 cebule 2 bułki (suche lub świeże) 3 jajka sól i pieprz do smaku bulion do duszenia mięsa lub 2 kostki rosołowe tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Mięso
Trzeci talerzjeszcze nie robił polecam. Wszystkim smakuje, wyłączając mnie. Nie wiem dlaczego, ale wolę z kury lub królika. SKŁADNIKIkaczka ok 1, 40 kg.50 dag łopatki wieprzowej15 dag. wątróbki drobiowej 2 średnie cebule, obrane i pokrojone grubą kostkę1 bułka4 - 5 jajekpieprz, sól do smaku1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 ząbki czosnkuwarzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selerakilka suszonych
W kuchennym oknie Ewywątróbki drobiowej - dwie czerwone cebule - dwa ząbki polskiego czosnku - łyżka soku wyciągniętego z cytryny - chili pieprz cayenne - sól, pieprz, maga do smaku - olej (ja używam olej rzepakowy z olejami z simienia lnianego i pszenicy, dostępny w Biedronce) Cebulę kroimy w grube paski, podsmażamy na patelni lub w garnku, do zeszklonej cebulki dorzucamy umytą wątróbkę. Wyciskamy dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Podsmażamy
upichconaboczku 0.4 wątróbki drobiowej 8 dużych cebul 7 jajek dwie szczypty gałki muszkatołowej pieprz do smaku sól do smaku smalec do obsypania foremki bułka tarta do obsypania foremki Wykonanie: Łopatkę i boczek delikatnie zagotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. W między czasie pokroić na mniejsze kawałki wątróbkę i gdy cebula będzie już gotowa dodać
Krakowskie smaki Anipory tylko piłam. A że kupiłam w nadmiarze to wątróbka też dostała. I odwdzięczyła się tak, że następnym raziem znów ją poczęstuję. Składniki: - 35 dkg wątróbki drobiowej - 3 średnie cebule - 1 jabłko - gałązki świeżego tymianku - 100 ml śliwkowego Dzikiego Sadu - sól, pieprz - olej rzepakowy 1. Na patelni rozgrzewam olej. Cebule obieram, kroję w krążki i wrzucam na rozgrzany olej. Często(...)obieram i kroję w cienkie plasterki. Dorzucam na patelnię razem z gałązkami tymianku (kilka zostawiam do dekoracji), przykrywam i duszę ok 5 minut. 3. W tym czasie wątróbkę płuczę pod bierzącą wodą i oczyszczam ze wszytskich błon i plewek. Kroję na spore kawałki. 4. Rozsuwam cebulę i jabłka, następnie dodaję wątróbkę na patelnię. Obsmażam z każdej strony
Cook&Lovenajlepiej na ,maśle pod przykryciem. Spróbujcie :) Składniki: 0,5kg wątróbki drobiowej 2 duże cebule mleko sól, pieprz Przygotowanie: Watróbkę myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy na ok 15 minut mlekiem. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, ale nie solimy. Na rozgrzana patelnię z masłem wykładamy wątróbkę i przykrywamy ją pokrywką co jakiś czas przewracając na druga
ChilliJemykurze, albo na kurczaku, a tak się składa, że najszybszy pasztet robi się właśnie z kurczaka:)! Pasztet drobiowy 1 kg kurczaka (u mnie 4 ćwiartki) 40dag wątróbek drobiowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, lub wykorzystujemy mięso z rosołu. Ważne aby mięso bardzo łatwo
Zapiski Młodej Żonycebuli. Dzisiaj wzbogaciłam ją o pyszny dodatek, jarmużowy slaw. Małżonek był zachwycony ja również, więc niedługo będzie wątróbkowa powtórka ku wielkiemu niezadowoleniu naszych dzieci. Wątróbka drobiowa Składniki: 400 g wątróbki z kurczaka 1 cebula 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki soli 1 łyżka masła klarowanego Jarmużowy slaw 100 g jarmużu 2 marchewki, u mnie czarna i żółta 1 jabłko(...)Wyjmij cebulę . Na tej samej patelni usmaż wątróbkę. Smaż krótko. Wątróbka powinna być różowa po rozkrojeniu. Następnie dopraw wątróbkę solą i pieprzem. Do wątróbki pasują ziemniaki z wody lub frytki. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Wątróbka drobiowa i jarmużowy
codojedzeniaktórzy nie są miłośnikami wątróbki. Składniki: 500g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule oliwa do smażenia ½ jabłka 250-300g miąższu dyni (polecam hokkaido) sól, czarny pieprz, cayenne do podania: bagietka Sposób przygotowania: Dynie i jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebule siekamy w piórka. Wątróbkę myjemy, odcinamy błonki i siekamy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco
Pyry na Gazkurczak). Pasztet jest doskonały w smaku. SKŁADNIKI królik taki ok. 1 kg. lub trochę większy. kura wiejska lub kurczak ( pierś , udka) 40 dag. podgardla 10 dag. wątróbki drobiowej 2 średnie cebule, obrane i pokrojone grubą kostkę 1 bułka 4 - 5 jajek pieprz, sól do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku szklanka mleka warzywa: marchew, ćwierć
W kuchennym oknie EwySkładniki: łopatka wieprzowa bez kości 1 kg, smalec 1/2 kostki, wątróbka drobiowa 3/4 kg, cebula 4 sztuki, bułka paryska 4 kromki, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, jajka 4 sztuki "L", majeranek 2 łyżki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 5-6 łyżek, woda 1 szklanka, liście laurowe - ile potrzeba wątróbki opłukać, oczyścić z błonek, łopatkę opłukaną
W Mojej Kuchni Lubięwięc dzielę się z Wami przepisem. Jej zaletą jest to, że szybko się robi, najlepiej smakuje prosto z patelni z pszenną bułeczką. Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej 2 duże cebule 1 winne jabłko 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki delikatnej musztardy ½ szklanki wody 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% Zioła prowansalskie do smaku Biały pieprz do smaku Kilka
Wanilia i Kardamon