warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:93/434)

Papryki faszerowane ryżem i jagnięciną 189

I znowu faszerowane papryki, tym razem z dodatkiem  jagnięciny.  Ostatnio wybór podłużnych papryk jest w sklepach spory, można kupić pyszną paprykę grecką, która

Stare Gary
Bakłażan faszerowany warzywami i kaszą jaglaną ( wegetariańskie) 151

pół, skórkę nakłuć widelcem a środek naciąć lekko nożem. Delikatnie posolić. Włożyć do nagrzanego na około 180*C piekarnika na termoobieg i piec około 15-20 minut ( aż zmięknie)  W tym czasie ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu.  Warzywa pokroić w grubą kostkę i dusić na oliwie z oliwek. Kiedy bakłażan będzie gotowy, delikatnie wyjąć z niego miąższ(...)dodać do reszty warzyw. Na koniec dodać drobno pokrojony czosnek i doprawić wg uznania.  Do ugotowanej kaszy dodać posiekaną natkę pietruszki. Całą masę warzywną przełożyć do bakłażana. Na wierzch nasypać grubą warstwę kaszy.  Na kaszy ułożyć plastry mozarelli  a na mozarelli pomidory z puszki. Ja zrobiłam jedną połowę bez pomidorów, ale chyba smaczniejsza jest ta z pomidorami

Jemy Pijemy
Dietetyczny obiad lub lekka kolacja, czyli pieczona papryka faszerowana kurczakiem i ryżem w roli głównej 185

smaku dania, a zdecydowanie zmniejszając ilość kalorii i tłuszczu! Wystarczy zamienić wieprzowinę na chude mięso z kurczaka lub indyka. Nie trzeba mięsa drobiowego wcześniej podsmażać – upiecze się w piekarniku. Nie trzeba tez dodawać ciężkostrawnego sera. Dzięki takim zabiegom pieczona papryka nafaszerowana mięsem z kurczaka i brązowym ryżem może być świetnym pomysłem na szybki obiad lub lekką, dietetyczną kolację. Wykonanie(...)pół ogonka. Oczyść papryki z gniazd i ziaren, ogonek dekoracyjnie możesz zostawić . Wypełnij papryki masą ciut powyżej boków warzywa. Do naczynia żaroodpornego możesz wlać passatę pomidorową – będzie lekką wersją sosu. Ustaw papryki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 min. Podaj na sałacie prosto z piekarnika i jedz na zdrowie ; ) Składniki 2 duże

Eat me! Fit me!
Karczek faszerowany papryką i szpinakiem pieczony w rękawie 182

cala noc do lodowkinastepnego dnia obrac warzywa i pokroic na mniejsze kawalki przygotowac rekaw.Mieso ulozyc w rekawie ,oblozyc obranymi warzywami,dodac listek laurowy i ziele angielskie i wlac szklanke goracej wody.Zawiazac boki rekawa,na gorze nozyczkami zrobic malenkie naciecia.Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180°C.Piec 1 godzine 20 minut lub dluzej.Po tym czasie rekaw rozciac i rozlozyc go na boki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami 145

śmietanki kremówki     1 szczypta soli morskiej Wykonanie: Warzywa obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie słupki. Szalotki przekroić na polówki, ząbki czosnku obrać. Ułożyć wszystko w żaroodpornym naczyniu. Oprószyć solą, pieprzem, dodać rozmaryn. Skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na 45 minut, piec w 200 stopniach. Przygotować w tym czasie medaliony wołowe do smażenia. Umyć, osuszyć papierem kuchennym. Wymasować

Wino Francja Kuchnia
Quinoa z pieczonymi warzywami 164

Lekkie danie wegetariańskie z komosą ryżową i pieczonymi warzywami to szybki pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Składniki: 100 g komosy ryżowej (quinoa) bakłażan marchewka kabaczek pomidorki koktajlowe garść natki pietruszki sól morska, pieprz chilli - ewentualnie oliwa Piekarnik nastawić na 200 stopni C.  Natkę posiekać. Bakłażana, kabaczka i marchewkę pokroić w średnią kostkę, skropić oliwą i wstawić do piekarnika

wyzwania kuchenne
Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywny red curry 200

Dzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na pysznego kurczaka w niecodziennej dla nas panierce, z dodatkiem sosu warzywnego z curry. Kurczak dla odmiany został upieczony w piekarniku, a chrupkość panierki zawdzięczamy pokruszonym płatkom kukurydzianym. Całość obiadku komponowała się pysznie. Do przygotowania sosu użyłam p asty red curry, któr ą otrzymałyśmy w paczuszce od sklepu kuchnia świata . Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce(...)warzywa do podania PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Na jeden talerz nasypujemy mąkę, na drugi płatki, a do trzeciego wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem – roztrzepujemy. Filet obtaczamy w mące, a następnie w jajku i w płatkach kukurydzianych. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożona papierem, spryskujemy delikatnie oliwą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Czerwony barszcz z pieczonych buraków 202

względnie duże (choć nie ogromne) okazy. Buraków do pieczenia nie kroimy i nie obieramy, łupinkę usuwamy dopiero na etapie krojenia warzyw. Są różne techniki pieczenia buraków, ja polecam szczelne owinięcie każdego z nich w folię aluminiową i włożenie do piekarnika bezpośrednio na ruszt. W odpowiednim czasie sprawdzamy nakłuciem szpikulcem lub wykałaczką czy już się upiekły – miąższ powinien dość łatwo przyjmować(...)goździki ocet z czerwonego wina sól cukier Instrukcje Buraki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, wycieramy papierowym ręcznikiem, następnie w łupinkach owijamy szczelnie w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) i pieczemy do względnej miękkości – dość długo, 90-150 minut – patrz uwagi we wprowadzeniu. Upieczone i przestudzone ziemniaki obieramy z łupinek i kroimy w grubą (kilka

Kulinarna Pokusa
Zapiekanka z pulpecikami, cukinią, marchewką i kaszą pęczak 114

warzywa pokroicie na mniejsze części, z mięsa mielonego uformujecie pulpeciki i całość umieścicie w naczyniu żaroodpornym. Zapiekanka z pulpecikami, warzywami i kaszą pęczak to danie w 100% jednogarnkowe. Kaszy wcześniej nie trzeba ugotować, ponieważ upiecze się w piekarniku. Wbrew pozorom zapiekanka przygotowana w poniższy sposób nie będzie w ogóle sucha ani za mocno spieczona.  Składniki na porcję(...)koniec wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Masę wyrobić i uformować pulpeciki wielkości piłeczki ping-pongowej. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć mięsne kuleczki, następnie wsypać suchą kaszę i dodać warzywa. Całość posypać solą oraz pieprzem. Następnie zalać 2 i 1/2 szklanki wody. Piec bez przekrycia przez około 70 minut w 180°C (woda do końca nie wchłonie się w kaszę

Ugotować
Paella z kurczakiem 153

kolor. Przekładamy na kratkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni  z termoobiegiem na 30 minut. Na patelnie dolewamy nieco oleju. Cebule kroimy w kostkę, wrzucamy i  smażymy aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dorzucamy ryż i krótko przesmażamy. Esencje do duszonych warzyw rozpuszczamy w 500ml ciepłej wody. Dolewamy na patelnie

Kolizje Smaków
Babeczki z farszem. 143

obiad świąteczny proponuję BABECZKI Z FARSZEM , pyszna i łatwa przekąska przed obiadem. Oczywiście farsz do babeczek to kwestia gustu. Ja przygotowuję zawsze dwa rodzaje: z mięsem mielonym oraz z warzywami i kawałkami kurczaka. PRZEPIS NA BABECZKI: SKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 125g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko WYKONANIE: Przygotowujemy ciasto kruche, mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i jajko(...)paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, masło rozgrzewamy dodajemy mięso i po około 10 min. pokrojone warzywa i przyprawy, smażymy do odparowania wody, jajko ubić dodać śmietanę, wymieszać z wystudzoną  częścią i gotowe, farsz nakładamy do babeczek, wkładamy do piekarnika pieczemy około 30 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, 10 min. przed końcem pieczenia można posypać babeczki

Kuchnia Beaty
Schab pieczony faszerowany warzywami 271

Dzisiaj kolejna propozycja na pieczony schab- Schab pieczony faszerowany warzywami, a właściwie warzywnym relish. Natarty został też wędzoną papryką, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. Schab jest soczysty, z nutą pikantnej słodyczy, jest doskonały w smaku, na którego wygląd miękną kolana, a smak i zapach zwala z nóg Jak zrobić schab: Schab peklowany parzony Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem Schab pieczony(...)czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy schab w piekarniku do ostygnięcia. Tak upieczony schab wieprzowy jedliśmy solo, do kanapek krojąc go w dość grube plastry, ale można do niego dorobić sos pieczeniowy i zjeść jako drugie danie na obiad.. Smacznego!     The post Schab pieczony faszerowany warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zrobić chipsy z jabłek? 750

paczuszkach okazało się, że są dodatkowo obficie słodzone cukrem, oraz konserwowane. Zdecydowanie wybieram chipsy z suszonych owoców czy warzyw przygotowane domowym sposobem, gdyż są na 100% zdrowsze. Do przyrządzenia tych niskokalorycznych, pysznych domowych chipsów z jabłek potrzebne będą nam tylko jabłka, piekarnik nagrzany do 50 stopni C oraz kilka godzin cierpliwości. Umyte, osuszone jabłka pozbawiamy gniazdek nasiennych, kroimy w cienkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz wołowy na piwie 194

masła (najlepszy będzie taki, którego można używać w piekarniku – wtedy danie będzie jednogarnkowe, jeśli nie mamy takiego garnka będziemy musieli przełożyć później zawartość do naczynia żaroodpornego). Podsmażamy wołowinę na dużym ogniu, aż zmieni kolor, następnie przekładamy ją na talerz. Do garnka zaś dodajemy resztę masła, zmniejszamy ogień i podsmażamy wszystkie warzywa, co jakiś czas mieszając. Po około 10 minutach

Poezja smaku
Smażona kiełbasa z warzywami 106

skórka z cytryny nadaje temu daniu odświeżający smak i aromat. Spróbujcie także tego dania w wersji z piekarnika, myślę, że Wam posmakuje, a jako dodatek możecie podać ulubiony, domowy keczup czy inny sos. Zachęcam Was do przygotowania także p ieczonej kiełbasy z warzywami w oliwie z rozmarynem . Smażona kiełbasa z warzywami Składniki: 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki 2 łyżki czerwonej

Moja smaczna kuchnia