warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:92/434)

Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) 202

blachę z pizzą do piekarnika na najniższą półkę i piecz przez ok. 10 min., aż ser się ładnie roztopi.7. Wyjmij pizzę z piekarnika i nałóż pozostałe dodatki - szynkę rukolę i kawałki sera ukrojone przy pomocy obieraczki do warzyw (patrz animacja powyżej). Podawaj od razu. Smacznego! Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" a także do akcji

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone udka z warzywami 149

Marchewkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Groszek osączyć. Udka włożyć z warzywami do rękawa do pieczenia. Rękaw ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Piec ok. 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200oC. Uwaga – sprawdzona rada 1)       zamiast świeżej fasoli można użyć mrożonej Życzę

Świat Smaku
Grzyby. Z piekarnika. Cukinia zapiekana, faszerowana kurczakiem i kurkami 236

Baryłkowata, zielona cukinia doskonale nadaje się do faszerowania. Do pękatego brzuszka dostała trochę kurczaka i kurek otulonych kremowym, serowym sosem. Odwdzięczyła się pysznym smakiem bo jest

Smaczna Pyza
Pasztet z soczewicy 146

przesmażyć na nim cebulę i marchew przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Odsączoną soczewicę dodać do warzyw, wbić jajka i wymieszać. Masę warzywną przełożyć do formy wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku przez 45 min. w temperaturze 190 st.C. Rada: Masę warzywną można także przepuścić przez maszynkę i dopiero wtedy dodać jajka. Chociaż

Pasja Smaku
Kurczak z pieczonymi warzywami II- chicken with veg 180

Uwielbiam pieczone warzywa z ziołami. Zapach czosnku I ziół w kuchni podczas pieczenia, pobudzi chyba każde kubki smakowe :) Nie mówimy o tym , że warzywa się zdrowe I powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi dawkę witamin I energii, by móc się cieszyć życiem I rozdawać szczeście :)No to zaczynamy :  Składniki:Podudzia kurczaka- w zależności od potrzeby5 marchwi1-2 pietruszkiok(...)mieszamy razem Oliwka do polania :4 łyzki oliwy z oliwek2 ząbki czosnku rozmaryntymianek  Wykonanie:Podudzia doprawiamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika na 200 C na 30 min. Wyciągamy , odwracamy kurczaka, doprawiamy I wstawiamy na 15-20 min. Gotowe. :)Warzywa-Marchwe I pietruszkę kroimy w talarki. Ziemniaki na pół. Polewamy oliwka z ziołami.Wkładamy do piekarniaka

Smaki Edyty
Pieczony kalafior 240

większości naszych  domów, czyli bardzo miękkiego,  w zasadzie rozgotowanego. Kalafior przygotowany w taki sposób jaki podaję poniżej, jest chrupiący i jędrny. Ci, którzy lubią wersję  miękką warzyw, mogą wręcz uważać, że jest niedopieczony. Warto ten przepis wypróbować , zwłaszcza używając młodego kalafiora. Piekłam jeden nieduży kalafior, i była to, moim zdaniem, wystarczająca porcja dla 4 osób. Tak przygotowany(...)łyżeczki przyprawy  sumak½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiegosok z cytrynygarść pietruszki, posiekanasól morskaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 190 st.C. Kalafiory  obficie skropić oliwą, posypać  solą, sumakiem i kminem.Piec 45 minut do godziny, zmniejszyć nieco  temperaturę jeżeli kalafiory zaczynają się zbyt przypiekać. Warzywa są gotowe, gdy są lekko rumiane a  widelec wchodzi w nie tylko

Stare Gary
Fit obiad #2 - Roladki z kurczaka z rzeżuchą i suszonymi pomidorami 152

duża, pojedyncza pierś z kurczaka (bez polędwiczki) 2 suszone pomidory z zalewy (niewielkie) 1 łyżeczka oliwy spod pomidorów garść rzeżuchy sól, pieprz, papryka słodka i ostra suszony tymianek + dowolne warzywa, u mnie mieszanka marchewkowa  Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, rozłożyć jak książkę. Przykryć kawałkiem folii spożywczej i leciutko rozbić, uważając, by nie poszarpać mięsa. Doprawić(...)małej patelni, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do małego naczynka żaroodpornego, piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku przez około 15 - 20 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka minut do związania soków, pokroić w plasterki. Warzywa ugotować w osolonym wrzątku lub na parze (wolę tą opcję). Podawać razem z upieczonym mięskiem

Cakes By Kejt
Schab pieczony z marchewką i ziemniakami 241

Prosty i łatwy w wykonaniu przepis. Mięso jest soczyste i kruche a dzięki dodatkowi warzyw za jednym zamachem mamy gotowy obiad dla całej rodziny. Składniki - 80 dag schabu - 30 dag małych marchewek - 60 dag małych ziemniaków - zioła prowansalskie, słodka mielona papryka - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz(...)długości ok. 5 cm.  Po wyjęciu schab obsmażyć delikatnie na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, spryskać odrobiną wody i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 200oC, następnie 25 minut w temperaturze 180oC. Warzywa wymieszać z olejem na którym podsmażał się schab, przełożyć do mięsa i piec 30 minut w temperaturze 180oC i na koniec 10 minut

Świat Smaku
Udziec indyczy duszony z warzywami 145

patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika. Zapiekamy mięso około 20 minut bez przykrycia, po czym zmniejszamy temperaturę i dusimy jeszcze około godzinę w 200 stopniach. Udziec podajemy pokrojony na plastry, razem z duszonymi warzywami i sałatką z buraczków

Kuchenna Kontrrewolucya
Jak zrobić obiad na przeziębienie 198

czym wrzuć obrane i posiekane ząbki czosnku. Podsmaż wszystko, a na koniec dodaj pokrojone warzywa – ziemniaki, seler, marchew. Posiekaj także szałwie i imbir na drobne kawałki i dodaj do warzyw. Zalej wszystko wodą i gotuj do miękkości pod przykryciem. Kiedy wszystkie składniki zmiękną weź blender i zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Taka zupa świetnie(...)paski. Cebulę pokrój na talarki i natrzyj ją oliwą. Ułóż wszystkie składniki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, po czym włóż do środka blachę i piecz przez 25 minut. Upieczone warzywa wyłóż na talerz i posyp solą oraz przyprawami. Możesz podawać z hummusem lub dipem czosnkowym. Ziemniaki zawierają dużo potasu. Danie to zawiera skrobie

Codogara
Pieczone warzywa z kasztanami 106

Pieczone warzywa świetnie wpisują się w jesienno-zimowy klimat, szczególnie dzięki obecności kasztanów. Mogą być świetnym dodatkiem do obiadu, ale można je też jeść solo. Bałam się, że wyjdą trochę nijakie, ale na szczęście są przepyszne. Dużo daje tutaj bulion, dlatego postarajcie się, żeby był jak najlepszej jakości. Idealny oczywiście będzie domowy, ale w ostateczności możecie użyć także kostki rosołowej(...)kasztanów jadalnych 1/2 główki kapusty włoskiej 50 g oleju kokosowego 150-200 g bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni 2. Pietruszkę i marchewki obierz, pokrój w krążki. Pora pokrój w półksiężyce. 3. Ułóż warzywa w formie do pieczenia, polej olejem kokosowym. Posyp solą, pieprzem i tymiankiem. 4. Piecz ok. 30-40 minut, aż warzywa zmiękną

Powiedz dietom nie
Papryki faszerowane ryżem i jagnięciną 194

I znowu faszerowane papryki, tym razem z dodatkiem  jagnięciny.  Ostatnio wybór podłużnych papryk jest w sklepach spory, można kupić pyszną paprykę grecką, która

Stare Gary
Bakłażan faszerowany warzywami i kaszą jaglaną ( wegetariańskie) 156

pół, skórkę nakłuć widelcem a środek naciąć lekko nożem. Delikatnie posolić. Włożyć do nagrzanego na około 180*C piekarnika na termoobieg i piec około 15-20 minut ( aż zmięknie)  W tym czasie ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu.  Warzywa pokroić w grubą kostkę i dusić na oliwie z oliwek. Kiedy bakłażan będzie gotowy, delikatnie wyjąć z niego miąższ(...)dodać do reszty warzyw. Na koniec dodać drobno pokrojony czosnek i doprawić wg uznania.  Do ugotowanej kaszy dodać posiekaną natkę pietruszki. Całą masę warzywną przełożyć do bakłażana. Na wierzch nasypać grubą warstwę kaszy.  Na kaszy ułożyć plastry mozarelli  a na mozarelli pomidory z puszki. Ja zrobiłam jedną połowę bez pomidorów, ale chyba smaczniejsza jest ta z pomidorami

Jemy Pijemy
Dietetyczny obiad lub lekka kolacja, czyli pieczona papryka faszerowana kurczakiem i ryżem w roli głównej 192

smaku dania, a zdecydowanie zmniejszając ilość kalorii i tłuszczu! Wystarczy zamienić wieprzowinę na chude mięso z kurczaka lub indyka. Nie trzeba mięsa drobiowego wcześniej podsmażać – upiecze się w piekarniku. Nie trzeba tez dodawać ciężkostrawnego sera. Dzięki takim zabiegom pieczona papryka nafaszerowana mięsem z kurczaka i brązowym ryżem może być świetnym pomysłem na szybki obiad lub lekką, dietetyczną kolację. Wykonanie(...)pół ogonka. Oczyść papryki z gniazd i ziaren, ogonek dekoracyjnie możesz zostawić . Wypełnij papryki masą ciut powyżej boków warzywa. Do naczynia żaroodpornego możesz wlać passatę pomidorową – będzie lekką wersją sosu. Ustaw papryki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 min. Podaj na sałacie prosto z piekarnika i jedz na zdrowie ; ) Składniki 2 duże

Eat me! Fit me!
Karczek faszerowany papryką i szpinakiem pieczony w rękawie 186

cala noc do lodowkinastepnego dnia obrac warzywa i pokroic na mniejsze kawalki przygotowac rekaw.Mieso ulozyc w rekawie ,oblozyc obranymi warzywami,dodac listek laurowy i ziele angielskie i wlac szklanke goracej wody.Zawiazac boki rekawa,na gorze nozyczkami zrobic malenkie naciecia.Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180°C.Piec 1 godzine 20 minut lub dluzej.Po tym czasie rekaw rozciac i rozlozyc go na boki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!