warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:86/434)

Krem z selera z pikantnymi chipsami z selera 148

blisko nas. Nie wspomniałam o najważniejszym- smaku! Kolejny raz ktoś mógłby powiedzieć, że to warzywo jest nudne i nic ciekawego nie można z niego zrobić. Otóż bzdura! Pyszne, wartościowe warzywo a dodatkowo o wspaniałym smaku, idealnym aromacie z dodatkiem imbiru i przepysznych, pikantnych chipsów selerowych. Wspaniała zupa, bardzo rozgrzewająca. Z pewnością będzie często gościła na moim stole.  Składniki: duży(...)szczypty chili w płatkach, szczypty imbiru, soli i pieprzu. Wkładamy kolejno plasterki selera do marynaty, wyciągamy, przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 5 minut. Po 20 minutach zaglądamy do zupy, wszystkie warzywa powinny być miękkie. Blenderujemy zupę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerzu dekorujemy chipsami z selera. Gotowe

Mango Papaja
Schab zapiekany pod pierzynką warzywno-serową 278

piersi z indyka - ok 45 min. 6. Ser zetrzeć na tartce. Posypać potrawę i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać kilka minut, aż wszystko się "uspokoi" a mięso "wchłonie soki".   Mięsko smakuje trochę jak uduszone, bo z warzyw, keczupu i majonezu tworzy się sosik, w którym mięsko cały czas jest zanurzone i w nim sobie dochodzi. Podawać

Kto ugości moich gości?
Chińska rolada, rolada z mięsem mielonym i chińszczyzną domowej roboty 167

złoty kolor. Dodać mięso i dokładnie przesmażyć. Przyprawić wg smaku. Dodać mieszankę chińską i smażyć do miękkości warzyw. Z sosu sojowego, octu ryżowego, cukru i ketchupu przygotować sos. Połowę wlać do mięsa a połowę zostawić. Mięso dokładnie wymieszać. Z piekarnika wyjąć nasze ciasto na roladę, posypać startym serem. Wyłożyć mięso, zwinąć jak roladę (wzdłuż dłuższego boku). Położyć zamknięciem ku blaszce

CookYourself
Nadziewane patisony i kabaczki 190

lecie, najlepszy obiad, poza chłodnikami oczywiście, to danie z piekarnika. Dlaczego ? Ponieważ, obiad się piecze a ja mogę posiedzieć w cieniu i poczytać książkę. A nie stać przy kuchence i pilnować, i mieszać i smażyć i grzać się ciepłem dobiegającym czy to od palnika, czy to buchającym z gara !Faszerowane warzywa to danie szybkie i "jednoblaszkowe", że tak napiszę :) Wystarczy

kolorowotorcikowo
Dorsz pieczony z warzywami 176

każdym kawałku dorsza położyć plasterek masła, plasterki czosnku, gałązkę kopru i przekrojony na pół plasterek cytryny. Następnie wszystko obłożyć warzywami i zawinąć szczelnie w folię tak, aby jej końce były na wierzchu. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 minut. Ryż wsypać do garnka z 1 i 3/4 szklanki zimnej wody i od chwili zagotowania się gotować

Kuchcik gotuje
FIT: pieczony kurczak z brokułem&kalafiorem&fetą i ryżem! 1269

mogą patrzeć na ryby i inne cuda proponuję marynowanego w sosie sojowym kurczaka z brązowym ryżem i warzywami z fetą.Składniki:2 x pierś z kurczaka1 opakowanie mieszanki warzyw (brokuł + kalafior)1/2 opakowania sera FETAgarść nasion (u mnie: pestki słonecznika i dynia)1 woreczek brązowego ryżupieprz, sól, pietruszka, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 ząbek czosnku, szczypta(...)curry. Mieszamy. Odstawiamy na minimum 20 minut do lodówki.Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Zajmie to ok. 30 minut.Nagrzewamy piekarnik do 180'C, kurczaka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez ok. 16-18 minut. Warzywa wrzucamy do zimnej, lekko osolonej wody. Od momentu wrzenia gotujemy ok. 6-8 minut, aby nie zrobiło się z nich purée.Kurczaka

Kitchens Alphabet
Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem 335

jedna z tych potraw, które w ostateczności można ponownie odgrzać w piekarniku bez dużej straty dla walorów smakowych. Czy to zdrowe jedzenie? Zależy jak na to spojrzeć. Kapusta i ziemniaki są na pewno wartościowe, jednak „przerośnięty boczek” może niektórych odstraszyć. Ale bez przesady – na tak dużą ilość warzyw potrzebne jest po prostu trochę tłuszczu, w przeciwnym razie będą nie dość(...)suche, to jeszcze będą wymagały dłuższego zapiekania. Zwłaszcza to ostatnie niekoniecznie będzie miało dobry wpływ na ich wartość żywieniową. Zapiekankę przygotowujemy w wysokiej temperaturze – 200 stopni w piekarniku z włączonym termoobiegiem przez 1,5 godziny. Dlatego warto zwrócić uwagę na staranne wyłożenie brytfanny luźnymi liśćmi kapusty oraz szczelne przykrycie nimi pozostałych składników również od góry. Jest to konieczne, abyśmy niczego

Kulinarna Pokusa
Placuszki Cukiniowo-marchewkowo-serowe 112

Uwielbiam placuszki z warzyw. Chyba pasują na każdą okazję ❤ Możemy je zarówno smażyć jak i piec w piekarniku. Dziś zapraszam na placuszki mojego autorstwa z pyszną cukinią,marchewką i serem żółtym. Podaję z sosem jogurtowym lub gulaszem zarówno mięsnym jak i warzywnym. Smacznego ❤ Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/  oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com

Gotowanie Patki
Bakłażan faszerowany 237

Bakłażan faszerowany i zapiekany w piekarniku, to według mnie jeden z lepszych pomysłów na pyszny obiad z wykorzystaniem tego warzywa. Do tego idealnie doprawione mięso mielone i mamy bardzo apetyczne danie. Z bakłażana można też śmiało zrobić pasty oraz placki. Placki z bakłażana to błyskawiczna przekąska, którą polecam również dzieciom. Z warzywnych placków świetne będą także placki z dyni

AniaGotuje.pl
FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI I SZPINAKIEM 186

Frittata, to świetny sposób szybkie śniadanie, lunch lub ciepłą kolację z jednej patelni. Podsmażone warzywa zalane roztrzepanymi  jajkami i krótko smażone pod przykryciem. Opcjonalnie bez przykrycia zapiekane w piekarniku.  Do jej przygotowania można wykorzystać ugotowane poprzedniego dnia ziemniaki, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Zwróćcie uwagę, że masa jajeczna będzie się ścinać jeszcze po zestawieniu z ognia

cool and minty
Zapiekanka makaronowa – Gyros 152

wierzch wykładamy połowę warzyw i polewamy połową przygotowanego wcześniej sosu. Wierzch posypujemy jedną częścią sera żółtego. Następnie układamy kolejną warstwę makaronu, pozostałe warzywa i sos. Wierzch zapiekanki posypujemy resztą sera żółtego. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 30 minut. By Małgorzata Hert Adapted from Zjem to! Adapted from Zjem to! Wędr

Wędrówki po kuchni
Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego 153

wiem już, że często będę wracała do tego przepisu. Wierzch zapiekanki stanowi pyszne puree ziemniaczane z serkiem topionym, zapieczone w piekarniku smakuje jeszcze lepiej. Spód zapiekanki to mięso mielone wieprzowo - wołowe z dużą ilością warzyw. Zapiekanka zaraz po upieczeniu trochę się rozpada i ma trochę taką „rozlazłą” konsystencję, jednak po wychłodzeniu i ponownym odgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza i wspaniale kroi

Jadło i czytadło
Pieczone warzywa 119

biorę po kilka pasm, zwijam je ze sobą i układam pomiędzy pozostałymi warzywami.  Cebulę kroję w piórka i także wtykam pomiędzy warzywa. Posypuję solą, pieprzem i dokładnie smaruję oliwą z oliwek. Piekę 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

Cook&Love
Hamburgery wołowe z frytkami 139

frytki w piekarniku. Ziemniaki kroję w słupki i obgotowuję w lekko osolonej wodzie. Odcedzone skrapiam oliwą i posypuję ziołami. 25 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC i frytki są gotowe. W między czasie grilluję mięso, kroję warzywa i mieszam sos.   The post Hamburgery wołowe z frytkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
korniszonki z ostrą papryczką na zimę 104

wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika po strąku papryki i ząbku czosnku.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Ogórki pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz