warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:91/434)

Bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami 168

skutecznie powstrzymywał mnie od realizacji słodkich planów. Dodatkowo panujące upały sprawiły, że przez ponad tydzień w zasadzie jadłam tylko surowe owoce i warzywa a ostatnią rzeczą o jakiej myślałam to stanie w kuchni w ukropie przy gorącym piekarniku. Ponadto nie miałam do końca pomysłu jak się zabrać za to ciasto aż wczoraj wieczorem dopadła mnie wena i tak wyglądają

Book of spells
Kurczak pieczony 124

około godzinę, aby mięso przesiąknęło przyprawami.  Dno brytfanki wyłożyć obranymi marchewkami w całości i przekrojonymi na pół ziemniakami.  Na warzywach ułożyć piersią do góry przyprawionego kurczaka i do brytfanki wlać wodę.  Kurczaka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 60 minut bez przykrycia.  Po upieczeniu odczekać 5 minut, aby w mięsie zatrzymał się

Kuchcik gotuje
Zapiekanka gyros 257

praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy kolejno warstwami ryż, 1/2 sosu, warzywa, kurczak. Polewamy resztą sosu. Wierzch zapiekanki posypujemy startym na tarce żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut. Uwaga: użyłam dużo ryżu, ponieważ miałam płaską a szeroką blaszkę do zapiekania. Ilość

Pobite gary Barbary
Ratatuja , albo jak kto woli ratatouille :) 830

zapiekania smarujemy masłem, a następnie układamy w nim na przemian plasterki warzyw. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polewamy nią warzywa ułożone w formie. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy kolejne 30 minut. (w zależności od piekarnika można

Bon appetit mon amie
Ajvar z papryki i bakłażana 151

łyżki octu winnego 2 łyżki miodu sól, pieprz, papryka słodka i ostra pół chilli Wykonanie: Bakłażany i paprykę umyj, odetnij szypułki. Piekarnik nagrzej do 180° (bez termoobiegu, grzanie góra-dół na środkowej półce) i piecz warzywa około 40 minut. Po tym czasie zdejmij z nich skórkę, oczyść z pestek. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i duś

Zasmakuj Kuchni
Muffinki czekoladowo-piernikowe z nutą chili 145

wziąć od razu podwójną, a nawet potrójną porcję to w czasie pieczenia każdej z nich możemy sobie robić coś innego - kroić warzywa na sałatkę, zagniatać ciasto na miodownik, czy... sprzątać :)  i tylko pamiętać, żeby je z piekarnika w odpowiednim czasie wyjąć :D Ja je upiekłam na dużo przed Świętami, bo taka była potrzeba chwili ;)  ale też, żeby

Kolorowy Przepisownik
MINI PIZZE NA CUKINNI 161

mozzarella  Kukurydz konserwowa Groszek konserwowy Ruccola Sos czosnkowy, keczup Krok 1.   Cukinię myjemy, kroimy w plastry. Oprószamy solą, aby warzywo puściła wodę. Krok2 . Na gorącej patelni rumienimy cukinię z dwóch stron. Krok 3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Na zrumienionej cukinii układamy szynkę, plasterki pomidorów, kukurydzę, groszek, plasterek mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści. Krok

Zdrowo i kolorowo
Mini tarty ze szpinakiem i podsuszaną kiełbasą 124

podpiec spody ok 15 min. Wyjąć, nałożyć nadzienie, wyrównać, Położyć plasterki kiełbasy , posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec przez ok 15 min. Podawać z sosem pomidorowo paprykowym lub sałatką z warzyw sezonowych

Gotowanie jest łatwe
kanapkowe ogórki z kurkumą 115

pocięty ogórek, przy wkładaniu, nie rozpadł na poszczególne plastry. Słój z ogórkami z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone a następnie  zamykamy słój. Ogórki pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
Warzywa zapiekane z kurczakiem i karkówką 208

luźno zwinąć w roladkę. Z wierzchu posypać rozmarynem. Dno brytfanki wysmarować olejem, ułożyć gałązki selera. Na nim mięso oraz pozostałe warzywa przesmarowane (pędzelkiem lub dłońmi) lekko olejem - nie wysuszą się podczas pieczenia.  Brytfankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez około godzinę do przyrumienienia i miękkości mięsa. Do takiego dania nie potrzeba już wielu dodatków

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba w warzywach 132

Padła prośba o więcej ryb. I mimo moich chęci nie jest to proste, bo u nas najczęściej jest zupełnie zwykła ryba smażona w panierce. Taką jedzą

Polska Zupa
Dietetycznie: roladki z kurczaka ze szpinakiem i frytki z marchewki i selera (337 kcal) 177

Kroimy na dosc cienkie paski. Wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy i oliwę. Mieszamy dokładnie. Można odłożyć na 30 godz do lodówki. Następnie warzywa wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 min. w piekarniku w 200 C. Piersi z kurczaka przekrawamy na pół, żeby z dwóch piersi wyszły 4 roladki. Mięso tłuczemy na cieńsze plastry, oprószamy

e-PrzepisyKulinarne
Dietetycznie: roladki z kurczaka ze szpinakiem i frytki z marchewki i selera (337 kcal) 262

Kroimy na dosc cienkie paski. Wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy i oliwę. Mieszamy dokładnie. Można odłożyć na 30 godz do lodówki. Następnie warzywa wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 min. w piekarniku w 200 C. Piersi z kurczaka przekrawamy na pół, żeby z dwóch piersi wyszły 4 roladki. Mięso tłuczemy na cieńsze plastry, oprószamy

e-PrzepisyKulinarne
Meksyk we własnej osobie - Enchilada w formie tortu 191

warzywa na patelnię. W tortownicy układamy torcik następującymi warstwami: placek tortilli, połowa mięsa mielonego, pieczarki, 3 plastry sera, placek tortilli, reszta mięsa, warzywa na patelnię, 3 plastry sera, placek tortilli. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 15 minut (tak żeby rozpuścił się ser i połączył wszystkie warstwy). Smacznego

VioletoweKucharzenie