warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:99/434)

Pieczona fasola w sosie BBQ 159

słoik przecieru pomidorowego 2 puszki kolorowej fasoli 100 ml sosu BBQ kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka sporych ziemniaków do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Marchewki również obieramy i kroimy. Warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania, u mnie był to gar żeliwny, i stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy trochę oliwy, wsypujemy kmin, paprykę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegetariańska zapiekanka pod kartofelkiem 196

garnku gotujemy ziemniaki z łyżką soli himalajskiej, gdy będą już miękkie rozgniatamy je na puree dodając łyżkę masła i 30ml mleka. Warzywa przekładamy do blaszki na tartę i przykrywamy masą puree. Posypujemy oregano i papryką chilli. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra/dół) i zapiekamy około 25 minut

upichcona
Kremowa czosnkowa 117

górnej części, tak by widoczne były wszystkie ząbki. Skrapiamy każdą główkę kilkoma kroplami oleju i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy na plasterki. Warzywa łączymy ze sobą w misce. Gdy czosnek nieco przestygnie, wyciskamy miąższ z każdego ząbka do miseczki z cebulą i porem. Posypujemy szczyptą

Smaki Na Talerzu
Wołowina po burgundzku 157

dodać koncentrat i zagotować, aby zebrać z patelni cały smak pozostały po smażeniu. Powstały płyn wlać do naczynia z mięsem i warzywami, wlać również wino tak, aby całe mięso było w nim zanurzone. Mięso piec pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 2 godziny, następnie odkryć, ewentualnie dodać więcej wina i piec bez przykrycia około

Kuchcik gotuje
Cypryjski oscypek, czyli halloumi- na grzankach 153

halloumi.- grilluj z dwóch stron na złoty kolor. 2. Cukinię umyj i przy pomocy obieraczki do warzyw  krój cukinię wzdłuż w cienkie plastry. 3. Kromki chleba również zgrilluj na chrupko lub opiecz w piekarniku ( 10min-150*C) 4. Cukiniowe paski grilluj lekko po obu stronach. 5. W moździerzu* umieść czosnek, sól oraz sok i skórkę z cytryny- wszystko utłucz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zapiekanka z brokułów i kalafiora w sosie serowym (Gratin di cavolfiore e broccoli al forno) 135

Jajka rozmącić z jogurtem i startym parmezanem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać sezamem. Warzywa rozłożyć w naczyniu i zalać masą serową. Wierzch pokryć kawałkami masła. Zapiekankę piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
KRÓLIK PIECZONY 125

dodajemy 1 łyżeczkę sosu sojowego i obficie posypujemy majerankiem.Wstawiamy do lodówki.Następnego dnia obieramy cebulę i marchewkę,kroimy w plastry.Tak przygotowane warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego,zalewamy 1 szklanką rosołu,kładziemy przyprawionego królika i zakrywamy pokrywką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C,pieczemy ok 1 godziny.Następnie temperaturę zwiększamy do 200 st.C i pieczemy jeszcze ok 40 min,ostatnie

Niespełnione zdolności kulinarne
Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami 217

piórka cebulę, paprykę oraz czosnek. Kuskus zalewamy 1:1 wrzątkiem i przykrywamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy mięso, kuskus, ugotowane warzywa, oraz kukurydzę, doprawiamy do smaku. Mieszamy wraz z serami i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.     Smacznego

ChilliJemy
Bruschetta z pomidorami, papryką i bazylią 168

Blachę skrapiamy oliwą i kładziemy na niej pociętą w plastry bagietkę. Bułkę dodatkowo smarujemy odrobiną oliwy. Na wierzch kładziemy łyżeczką nasze warzywa. Możemy posypać wierzch płatkami drożdżowymi czy też położyć piórka cebuli. 3. Pieczemy kilka minut w nagrzanym piekarniku, aż bułka będzie chrupiąca. 4. Po wyjęciu dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Fileciki w pomarańczowym pieprzu z warzywami 201

wędzoną czerwoną papryką oraz pomarańczowym pieprzem. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki. Formę o średnicy 26 cm smarujemy olejem. Wysypujemy warzywa, a pomiędzy nimi wciskamy mięso. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i całość posypujemy serem. Po upieczeniu dekorujemy natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Pikantna zupa z kaszą jaglaną 127

średnie marchewki, 2 ziemniaki, 1 pietruszka, kawałek selera, chilli, 3 ząbki czosnku, puszka pomidorów pelati,  grilowana lub pieczona w piekarniku pierś z kurczaka,  tymianek suszony, szczypta mielonego kminku, sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie:  Warzywa: marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę wraz z czosnkiem

Kubki smaku
Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej 176

piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę i 30 minut. Posmarować kurczaka dokładnie pomarańczowo - paprykową masą i wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut, aby zrobił się lekko brązowy i lśniący. Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami (ziemniaki, pietruszka, marchew, cebula) oraz chrupiącą sałatą.  Partnerem wpisu jest dystrybutor Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza, tradycyjnej francuskiej konfitury

Kulinarne Inspiracje
Kurczak z pieczonymi warzywami 255

Cebulę kroimy w piórka, paprykę w dość dużą kostkę, cukinię w talarki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki kurczaka i pokrojone warzywa. Dorzucamy pomidorki koktajlowe i całe ząbki czosnku, doprawiamy całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około 45 minut. Gotowe porcje posypujemy bazylią.  Podajemy np. z   pieczonymi ziemniakami

Moje Kuchenne Rewelacje
Kluski dyniowe z palonym masłem 134

Puree z pieczonej dyni: Dynię przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne wraz z pestkami – najlepiej wydrążając je łyżką. Kroimy warzywo na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki i skrapiamy lekko oliwą. Posypujemy szczyptą soli, przekładamy na dużą blachę od piekarnika, nakrywamy folią aluminiową, a następnie zapiekamy w piekarniku do miękkości (ok. 40 min. w 180°C). Zdejmujemy skórkę (powinna sama odchodzić

Poezja smaku
Papryki faszerowane mięsem i śliwkami 137

Każdą z papryk obtoczyć w oleju z papieru. Wypełniać papryki farszem. Przykryć papryki odciętymi czapeczkami i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać gorące. ----------- Podobne: Papryka z kaszą gryczaną i kalafiorem Papryki faszerowane warzywami Papryki z pęczakiem

Weekendy w domu i ogrodzie