warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:99/434)

Z piekarnika. Złote kartofelki. Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem 4337

Pieczone, złote i pachnące ziemniaczki - niebo w gębie ! Lubię ich rumianą skórkę i miękki, kremowy środek. Wystarczą za cały obiad, ale jako dodatek do kurczaka czy

Smaczna Pyza
PAPRYKOWY KURCZAK Z WARZYWAMI 394

I kolejny fantastyczny jesienny przepis z wykorzystaniem dyni!Soczysty filet z kurczaka przykryty aromatyczną dynią w ziołach i papryką jest świetnym pomysłem na obiad.Gwarantuję , że

Ostra na Słodko
Burgery bezmięsne z sosem miodowo-musztardowym 185

papierem do pieczenia, następnie spłaszczaj łopatką do przewracania lub po prostu dłonią. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. W połowie pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę. 5. Złóż burgery - przełóż każdy kotlet na bułkę, polej sosem, dołóż warzywa, zamknij górną częścią pieczywa. Smacznego! ps. kotlety możesz też zamrozić i sięgać po nie kiedy tylko najdzie

Powiedz dietom nie
Sałatka z pieczonej brukselki i dyni z żurawiną 227

talerzy, w przeciwieństwie do ziemniaków, które skrzętnie omijałam i zostawiałam na talerzu (do tej pory nie przepadam za ziemniakami gotowanymi w zupie). W związku z moją sympatią do tego warzywa w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z brukselką w roli głównej, a tymczasem zapraszam na pyszną sałatkę z pieczoną brukselką, dynią i żurawiną. Sałatka jest fantastyczna i polecam(...)łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Brukselkę obrać, oczyścić i pokroić wzdłuż na pół. Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w niewielką kostkę. Warzywa, wraz z czosnkiem wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać oliwą, posypać solą i pieprzem oraz płatkami chili, jeśli

Codzienne Gotowanie
PRZEPISY NA WIGILIĘ: TARTA Z RYBĄ PO GRECKU 184

koniec dodaj przecier pomidorowy rozrobiony z odrobiną wody. Zamieszaj. Umyj cytrynę, sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę i dodaj do warzyw. Wyciśnij następnie sok z połowy cytryny i dodaj do warzyw. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Duś jeszcze 2-3 minuty. Zestaw z ognia. Krok 3 Ryby. Mrożone rozmróź i osusz, świeże osusz ręcznikiem. Posól, pieprz, skrop sokiem z cytryny. Na patelni(...)swojego kształtu. Połóż na cieście papier do pieczenia, wysyp i rozprowadź równomiernie suchy groszek, żeby obciążył spód. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i wstaw ciasto na 15 minut. Krok 5 Wyciągamy ciasto i ułóż nadzienie. Najpierw idzie warstwa warzyw, potem ryba, potem znowu warzywa, ryby i ostatnia partia warzyw. Delikatnie dociskaj nadzienie podczas nakładania. Wierzch dekoruj wałkując kawałek ciasta wyciągnięty

Niedzielny kucharz
32 rozgrzewające dania na jesień 1798

moja ulubiona to hokkaido, z której można przygotować rozgrzewające zapiekanki, sosy do makaronów, zdrowe frytki z piekarnika czy kremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon.  Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi, pełnymi warzyw zupami gotowanymi na dwa dni. Już dzisiaj przygotowałam zestawienie 32 dań, które rozgrzeją Was! Ciecierzyca z kalafiorem

Moja smaczna kuchnia
faszerowany kurczak 212

desce układamy kurczaka, wkładamy do jego wnętrza  farsz z kaszy i warzyw . Spinamy kurczaka wykałaczkami, które obwiązujemy nicią. Tą samą nicią związujemy ze sobą nogi i skrzydła ptaka. Związanego kurczaka smarujemy dwiema łyżkami oleju i wkładamy do brytfanki. Całość  wstawiamy do  piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę

Miód i pieprz
Pieczone awokado z jajkiem i tuńczykiem 181

tuńczyk (najlepiej w oleju)- około 70 g * sól, pieprz, papryczka chili * mix ugotowanych warzyw- 300 g (użyłam mrożonej mieszanki francuskiej Bonduelle- Steam a la French Mix) + 2 łyżki oleju + sól, pieprz i przyprawa prowansalska * pomidorki koktajlowe- kilka sztuk * rzeżucha i papryczka chili- dodatkowo Piekarnik nastawić na 200 stopni. Awokado umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestkę. Zagłębienie po pestce nieco

Kraina Miodem Płynąca
Frytki z Warzyw 214

marchewki i pietrucha to szorujemy porządnie i pieczemy ze skórką, jesienią i zimą obieramy, batat i burak też powinien być obrany ze skórki. Tak jak widać na obrazkach pokroiłam warzywa z można powiedzieć coś co przypomina słupki :) Nie za cienkie, nie za grube. Każdy kawałek maczamy w wybranej marynacie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czy papier jest(...)piekarnika kombinuję na przykład z tym papierem do pieczenia :) A właśnie blachę z frytkami pasuje włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  i upiec. Nie chcę kłamać czy to 20 minut czy nie. Wszystko zależy od grubości na jaką pokroicie warzywa. Ja zawsze piekę na tak zwane oko, czyli po 10 minutach wbijam widelec w kawałek każdego rodzaju warzywa

Blondynka Gotuje
Szarlotka z budyniem (bez glutenu) 208

wyłożonej papierem do pieczenia.(można tez po prostu ciasto pokruszyć palcami). Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry. Ja starłam na tarce do cięcia warzyw w plastry.  Starte jabłka posypałam cukrem oraz cynamonem, przemieszałam rękami, więc plastry połamały się w nieregularne

Bon appetit mon amie
Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 399

Lato się skończyło, sezon grillowy podobno też się już skończył. Niekoniecznie. Nowoczesne piekarniki elektryczne wyposażone są w większości w funkcję grillowania. Używaliście jej? Mój sposób na jej wykorzystanie to pieczenie szaszłyków z warzyw i mieszanych gatunków mięsa. Sprawnie, szybko i pysznie. Mięso wołowe i pierś indyczą kroimy w niezbyt małą, ale równą kostkę. Dwucentymetrowa będzie w sam raz. Kiełbasę(...)naprzemiennie nadziewamy na szpadki do szaszłyków. Gotowe szpadki umieszczamy na rantach metalowej blachy do pieczenia – tak żeby szaszłyki znajdowały się nad nią, nie dotykając jej bezpośrednio. Wkładamy blachę do piekarnika, na drugi poziom od góry i ustawiamy piekarnik na 180⁰C, z grzaniem górną grzałką – grillem. Gdy piekarnik już się nagrzeje, od tego czasu pieczemy szaszłyki 20 minut, po czym

Karo in the Kitchen
Domowe warzywko z lubczykiem – przyprawa bez chemii 210

mały natka lubczyku – pęczek 1 mały por – zielone końce 1 łyżka soli Warzywa obieramy i skrawamy cieniutko w plasterki , takie , które nie przepadną nam przez sita do suszenia . Układamy w suszarce , lub na kaloryferach…zależy jakie ma kto możliwości ( może być też piekarnik z termoobiegiem ) . Suszymy na wiór Taki proces trwa około kilku godzin ( nawet

Ogrodnik w podróży
Pasztet wołowo wieprzowy z grzybami 244

mięsa. Część wywaru odlać i   namoczyć w nim bułkę, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) razem z bułką, warzywami z rosołu, cebulą. Grzyby posiekać i dodać do masy razem z pietruszką. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i  mielonym imbirem i czosnkiem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić, jeśli trzeba(...)wyłożyć cienkimi plasterkami boczku. Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki , lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu , przykryć plastrami boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć , temperaturę podnieść do 180 st C i piec już  bez przykrycia aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić

Stare Gary
RYBA PIECZONA W PAPILOTACH Z WARZYWAMI 279

marynata nadaje zarówno rybie, jak i warzywom cudownego aromatu... Nawet mój wyjątkowo wybredny Mąż był zachwycony smakiem! I tak, jak przeważnie nie dojada ryby do końca, i zostaje zawsze coś z jego porcji dla mnie, tak tym razem musiałam się zadowolić rybką tylko na swoim talerzu... 😁   Rybę upiekłam w piekarniku firmy Electrolux z serii   700 SenseCook EOE7C31X(...)SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:  1/4 szklanki oleju lub oliwy  2 duże ząbki czosnku  2 łyżeczki suszonej natki pietruszki  sól i pieprz do smaku  WYKONANIE:  Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C, grzałka góra - dół.   Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj dokładnie w szklance.  Pokrój papryki w paski, cebulę na ósemki, cukinię w plasterki

Słodko-Słony Świat Ilony
Szybka kolacja 159

osuszamy, kroimy. Pomidorki myjemy, kroimy. Oliwki osączamy, kroimy. Szalotki obieramy, kroimy. Pieprz osączamy. Śliwki myjemy, kroimy w kostkę. Owoce i warzywa, razem z serem mieszamy, polewamy oliwą i octem (do smaku). (Ewentualnie można dodać miód). W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C . Bagietki dowolnie kroimy i zapiekamy kwadrans. Jednocześnie bekon smażymy na suchej patelni. Bagietki nacieramy ząbkiem czosnku, polewamy

R'n'G Kitchen
Udka z kurczaka bez skóry w warzywach 176

Mimo panującego upału coś trzeba jeść. O piekarniku lepiej na jakiś czas zapomnieć, po co generować dodatkowe ciepło w domu. Dzisiaj proponuję duszonego kurczaka w warzywach. Prosto i szybko. Składniki: Udka z kurczaka bez skóry ( ja miałam 10 ) 2-3 marchewki 1 pietruszka ( korzeń ) Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Olej – niewielka ilość Bulion warzywny / woda Wykonanie: Udka nacieramy solą

Smaki Ewy
Ciasto serowe z tuńczykiem, pomidorem i kawałkami mozzarelli 212

formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Wierzch obficie posypać dodatkowym serem. Ciasto piec (do tzw. suchego patyczka) w rozgrzanym piekarniku przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Można podawać w wersji solo lub ze świeżymi warzywami - bądź ulubionym sosem. Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.  Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo

Di gotuje
Kurczak pieczony na warzywach 241

półplasterki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy przez 7-8 minut do odparowania wody. Brytfannę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy warzywa, następnie wykładamy kurczaka, a z wierzchu zalewamy sosem pomidorowym. Możecie również wierzch posypać serem.  Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut. Danie możemy podać z pieczonymi talarkami lub z ryżem

Gotuj z Mąką
OBIAD Z WORKA 231

ziołowego. Worki zamykamy i wszystko mieszamy, obracając woreczkiem, aby dokładnie rozprowadzić przyprawy. Woreczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzany do 200 stopni przez ok. 60 minut. 10 minut przed końcem woreczki przecinamy, aby mięso i warzywa trochę się zarumieniły

Kuchnia MagdaLeny
Pasztet z kalafiora 291

podprażonych pestek dynii 1 pęczek pietruszki 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz czarny do smaku Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, następnie nacieramy warzywa olejem i wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Kaszę jaglaną należy

psgotujemy
Pikle wielowarzywne do słoika 514

Cebulę tniemy w półplasterki lub piórka. Marchewkę, cukinię, kalafior i brokuł blanszujemy przez 3 min we wrzątku. Przelewamy zimną wodą. Warzywa układamy warstwami w słoikach, dodajemy natkę i posiekany czosnek. Zalewamy zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok 25 min w piekarniku. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/pikle-wielowarzywne-sloika/ BosowKuchni Artykuł Pikle wielowarzywne do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki

Mieszam w Garnku
Sałatka z pieczonych buraków do obiadu 213

prostą szybką sałatkę z pieczonych buraków, którą najczęściej podaję do obiadu. O tej porze roku królują u nas w kuchni warzywa korzeniowe: marchew, seler i buraki. Te pierwsze zwykle spożywamy na surowo. Za to buraki najczęściej lądują w piekarniku. Zazwyczaj gdy piekę jakieś mięso obok wstawiam drugie naczynie z burakami. Lubię je mieć pod ręką zawsze gdy przyjdzie

Wiem co jem
Bazyliowe szaszłyki- dla dużych i małych! 217

zwijać w ,,ślimaczki,, i nabijać na patyk do szaszłyków. Wedle uznania na jeden patyk 3-4 ślimaczki. Włożyć do piekarnika. piec w 180' przez 40 min. Po 20 min. szaszłyki obrócić.     Propozycja podania. Szaszłyki z ryżem i warzywami a' la s pag het ti.   Podawać z dowolnymi dodatkami np.frytki, ziemniaczki opiekane , warzywa lub ulubione dipy. Gotowe :) Smacznego

Tagebuch po polsku
Kabaczek faszerowany mięsem 193

Wszystko dokładnie wyrabiamy. Kabaczek kroimy na pół, wydrążamy ze środka małą łyżeczką miąższ, zostawiając około 1,5 cm grubości ściankę. Warzywo napełniamy farszem mięsnym, przykrywamy folią aluminiowa, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy czy kabaczek jest miękki, jeśli tak odkrywamy go i pieczemy przez 5 minut

Kulinarne przygody Gatity
Zupa dyniowo - ziemniaczana 169

chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie dodać do warzyw i gotować całość do miękkości warzyw. Wyciągnąć listek oraz ziele, a zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką i chili. Dodatkowo: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut

Kraina Miodem Płynąca
Pałki kurczaka z pieczarkami, groszkiem i marchewką 155

naczynia. Całość posypać suszoną natką pietruszki, zamknąć naczynie pokrywą lub nakryć folią aluminiową. Naczynie wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około 50 minut. W międzyczasie obgotować w osolonej wodzie marchew i groszek – nie za długo, warzywa mają się tylko podgotować. Odcedzić. Po 45 minutach zdjąć pokrywę z żaroodpornego naczynia i dodać marchew z groszkiem, przemieszać – całość piec

Nie tylko w kuchni
Dynia pieczona lawendą i tymiankiem 213

aluminiową. Dynię kroicie na części, obieracie, kroicie na kawałki. Cebulę obieracie, kroicie na ćwiartki. Pieprz rozgniatacie w moździerzu na kawałki. Warzywa wykładacie na blaszkę, posypujecie je lawendą, tymiankiem, sola morską i potłuczonym pieprzem. Polewacie oliwą i wkładacie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut, aż dynia będzie miękka. Rozgrzewacie suchą patelnię i wykładacie na nią kawałki kurczaka

GRUBY WAŁEK
pasztetowa z domowej wędzarni 264

kostkę i przesmażamy partiami na patelni na pozostałym smalcu. Obsmażone mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Teraz do rondelka wlewamy wywar, odlany z garnka w którym gotowaliśmy kurczaka i warzywa.  Zagotowujemy wywar, wsypujemy do niego kaszę manną i gotujemy na małym ogniu, przez 2-3 minuty. Wszystkie składniki lekko studzimy

Miód i pieprz
Zapiekane warzywne kanapeczki 227

goryczki. Następnie plastry cukinii i bakłażana oprószyć z obu stron ziołami włoskimi i skropić lekko olejem. Tak przygotowane plastry warzyw ugrillować na patelni grillowej (lub na grillu).  Pomidory pokroić w grube plastry i odstawić. Dużą blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć połowę ugrillowanych plasterków, wybierać te większe. Na każdym plasterku ułożyć troszkę mozzarelli, ja rwałam

Monia miesza i gotuje
Serowa zapiekanka z cukinii z migdałami 227

oraz siekaną natkę pietruszki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Formę smarujemy odrobiną oliwy, na to wykładamy nieco sera, warzywa i raz jeszcze ser. Zapiekamy do rozpuszczenia sera i lekkiego jego zarumienienia (około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni).  Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Aromatyczna pieczeń z karkówki 194

Przełożyć do naczynia, w którym będzie piekło się mięso. Na spód wlałam kilka łyżek wody. Włożyć do nagrzanego na 200* piekarnika na około 1 godzinę. od czasu do czasu podlać piwem. W tym czasie namoczyć grzyby i obrać warzywa. Cebulę pokroić w grube piórka a korzenie w grube słupki. Po około godzinie dodać do mięsa i piec kolejną godzinę. Podlać

Jemy Pijemy
Domowa Przyprawa typu Vegeta 562

talarki, cebulę w pióra, paprykę w kostkę. Zioła płuczę i po osuszeniu odcinam od łodyżek. Wszystko układam na suszarce do warzyw i co jakiś czas przekładając i mieszając trzymam aż staną się suche i sztywne.  Można skorzystać z piekarnika, na blasze ułożyć papier do pieczenia i na nim suszyć w temperaturze około 65-70 st.C przez kilka godzin

IzaGotuje
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 201

posiekany drobno koper z czosnkiem. Dodajemy miód i doprawiamy smażymy jeszcze ok 3-4 minut, aż lekko skarmelizują nam się warzywa. Gotowym farszem napełniamy ziemniaczki i układamy do formy do pieczenia.  Ziemniaki skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 1 - 1,15 h. Nie podgotowujemy wcześniej ziemniaków, ponieważ burak po usmażeniu będzie dość twardy

Niezły Młynek
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 350

środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Ja piekłam 1h 45 minut Podajemy gorące i pamiętamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki 213

pieprz łyżka oleju z pestek winogron 2 łyżki wody Paprykę, chili oraz imbir wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Skórka papryki może a nawet powinna być ciemna (łatwiej odchodzi). Warzywa studzimy, obieramy ze skórki. Do kielicha blendera wkładamy ciecierzycę, upieczone warzywa, olej z pestek winogron, przyprawy i wodę. Całość miksujemy

Mango Papaja
Confit z kaczki z soczewicą 173

Zioła z bukietu związać sznurkiem kuchennym. Do podduszonych warzyw  dorzucić soczewicę , zalać bulionem, wrzucić pokrojone ziemniaki i związany bukiet warzyw. Gotować ok 45 min, mieszając od czasu do czasu. Soczewica powinna wchłonąć prawie cały płyn.Równocześnie rozgrzać piekarnik do 200 st. Nogi wyciągnąć z tłuszczu, usunąć nadmiar,ułożyć w brytfance i piec na górnej półce piekarnika 20- 30 min.Par

Stare Gary
Wątróbka drobiowa z warzywami 199

umiemysmażyć.   Usmażoną wątróbkę przekładamy do naczynia żaroodpornego a na pozostały na patelniolej wsypujemy przygotowane wcześniej warzywa.    Podsmażamy do zeszklenia cebulki.   Przekładamy na wątróbkę, wyrównujemy, przykrywamy pokrywą i do pieca.  Ustawiamy na dolnym poziomie piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiemna 20 minut i gotowe.   Upieczoną w piekarniku wątróbkę można

Maminek kulinarny
Zraziki z szynki 174

   Najpopularniejsze są zrazy z mięsa wołowego.Nasze są z szynki wieprzowej, co wcale nie umniejsza ich walorów smakowych.Potrzebujemy:-zwarty kawałek szynki wieprzowej - ok. 1

Maminek kulinarny
Cebula faszerowana pęczakiem 226

podsmażyć. Gdy woda z pieczarek odparuje, doprawić warzywa solą i pieprzem. Pęczak ugotować w osolonej wodzie i dodać do podsmażonych warzyw. Wymieszać z serkiem. Tak powstałym farszem napełnić wydrążone cebule. Podawać od razu lub jeszcze chwilę podgrzać w piekarniku

Pasja Smaku