warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:97/434)

Golonka w warzywach gotowana, czyli klasyka na męski obiad - dla Teścia. 202

osuszoną golonkę natarłam solą zmieszaną z cukrem (oczywiście chciałam być mądrzejsza i zmniejszyłam ilość soli). Golonka przeleżała owinięta folia ok 12 godz w lodówce. Rano wraz z obranymi warzywami wylądowała w garze. Wsypałam pozostałe przyprawy oprócz czosnku i majeranku. Zalałam wodą tak by pokryła mięso. Ściągnęłam szumowiny. Po zagotowaniu przestawiłam na mniejszy gaz i goloneczka "pyrkoliła" się koło trzech godzin(...)Teścia. Moim skromnym zdaniem wyszła smakowicie - z resztą Teść również skomplementował posiłek. Na Jego życzenie nie podpiekałam golonki w piekarniku jak to jest w oryginalnym przepisie . Oczywiście swoje modyfikacje też musiałam wprowadzić - to czosnek i majeranek dodane po wyjęciu ugotowanych warzyw. Składniki te nawiązują do smaku z mojego dzieciństwa - golonki w wykonaniu mojej Mamy (o której może też kiedyś będzie

Kuchnia po mojemu
Z wizytą u Kurta Schellera w Kurt Scheller Academy 187

oliwa wyciągnie smak z dnia. Ja nie jestem jednak zwolennikiem, takie sposobu wyciągania smaku, dlatego sama jeśli będę przygotowywała ten przepis, a napewno będę, zrobię to trochę inaczej. Warzywa będę raczej grilowane, a nie utopione w tłuszczu :) ORGANIZACJA Natomiast nie byłabym sobą, gdybym nie znalazła choćby małego minusa. Dotyczy on organizacji kursu. Wszystkie dania przygotowywane były od pierwszego składnika, jednak(...)Kurt gotował śmietankę i przygotowywał krem. Wszyscy zostaliśmy zawołani dopiero gdy krem został wylewany do kokilek i wkładany do piekarnika. Podobnie było z Manti. Jedna osoba została poproszona o zrobienie ciasta i farszu podczas gdy inni zajmowali się np. warzywami do ryby czy też "rozbieraniem" krewetek. Można to jednak tłumaczyć tym, że aby płynnie przechodzić z jednego przepisu do drugiego

Mój Smak na Życie
Makaron z kurczakiem w sosie Romesco 371

Kolejna odsłona sosu Romesco. Sos jest idealnym wyborem  w sezonie letnim, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Makaron z kurczakiem w sosie Romesco Składniki: około 250 g makaronu świderki lub penne 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii około 50 g parmezanu(...)kostkę. Przyprawiamy i odstawiamy na co najmniej 20 minut do lodówki. Przygotowujemy sos. Papryki, pomidory, czosnek pieczemy w piekarniku, z użyciem funkcji grilla.  Skórka papryki powinna się przypalić (powinna zrobić się czarna w niektórych miejscach). Ja swoje warzywa opiekałam około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.   Orzechy uprażyć na suchej patelni.  Warzywa odstawiamy

Mania Gotowania
Ryba w pomarańczach z warzywami 120

mnie mini garnki Staub ) lekko nasmarowanych olejem na dnie ułożyć podsmażoną marchewką z porem, na warzywach ułożyć rybę w całości lub pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość polać sokiem z pomarańczy i obłożyć plasterkami lub cząstkami pomarańczy. 7) Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 min., a następnie zdjąć przykrywkę i piec kolejne 10 min., w razie

Fitsweet.me
Dorsz pieczony z warzywami 214

Pyszna propozycja na pieczoną rybę w towarzystwie warzyw. Nie tylko na piątek ;) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 305 kcal) 800 g filetów z dorsza 4 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku pęczek dymki (biała i zielona część) puszka pomidorów w puszce (całych)  1 por - biała część 150 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz  szczypta(...)razem przez 10 minut.  Na koniec dodajemy pokrojonego w krążki pora. Sos przekładamy do ryby, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i zapiekamy razem przez 15-20 minut.  Pomidorki koktajlowe przesmażamy na pozostałej oliwie. Rybę podajemy z pieczonymi warzywami i pomidorkami. Smacznego :)  1 porcja - 305 kcal - białka - 36,5 g - tłuszcze - 8,5 g - węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje
Mięsa 190

kukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami Kurczak faszerowany mięsem mielonym Kurczak faszerowany pieczarkami  Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie(...)Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab w sosie Schab w sosie musztardowym Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią Szpinakowe roladki Tortille z kurczakiem i warzywami Udka z rozmarynem Udka zapiekane z porem i serem Żeberka w sosie Żeberka z kapustą

Aga w kuchni
Przepyszny ajvar 129

Paprykę przekrawamy na pół, usuwając gniazda nasienne. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, cebulę i czosnek obieramy.  Warzywa, czyli paprykę- skórką do góry, to ważne, bakłażany- również przekrojoną stroną do góry, cebulę i czosnek) układamy  na blasze w piekarniku i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200st, z funkcją grilla, o ile jest dostępna. . Pomidory sparzamy i obieramy(...)odchodzić. Tym niemniej ręczne obieranie papryki ze skórki jest najtrudniejszą częścią produkcji ajvaru. Podobnie postępujemy z bakłażanem, obieramy go ze skóry, lub gdyby ciężko odchodziła, dokładnie wydrążamy miąższ. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, mielimy maszynką lub blendujemy, dodajemy posiekaną papryczkę chili, sól, cukier, ocet, oliwę, wędzoną paprykę, i gotujemy na małym ogniu do czasu uzyskania właściwej gęstości, szacunkowo

Aromatyczne Podróże
Faszerowany filet z piersi indyka z warzywami i razowym kuskusem 236

kroimy w kostkę, najlepiej taką centymetrową i przesmażamy na oliwie z oliwek, wystarczy kilka minut do czasu aż warzywa zmiękną, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przesmażone warzywa ściągamy z patelni i wkładamy do miseczki, dodajemy pokrojone oliwki - u mnie ok. 10 sztuk, pokruszoną fetę, posiekaną natkę pietruszki oraz kuskus, całość doprawiamy solą i pieprzem.  Wcześniej zamarynowany(...)bulionu warzywnego.  Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Mięso pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 55 minut, następnie wyciągamy z piekarnika i lekko przykrywamy folią aluminiową na 15 minut, żeby doszło. Świetnie smakuje podane z ugotowanym razowym kuskusem lub ze świeżymi warzywami. Smacznego

Plate of Joy
Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana z ciasteczkami 158

kości i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka z obu stron - przełożyć do warzyw, dodać groszek i całość podgotować jeszcze ok 5 minut. Dodać śmietanę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do formy do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość ok ½ cm, za pomocą formy na ciasteczka wyciąć dowolne

Cooking for Emily
Cytrynowo-rozmarynowy kurczak z kaszą bulgur i warzywami 248

żaroodpornym i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Potem mięso wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 godziny, ja piekłam w zamkniętym naczyniu. Kaszę bulgur zalać 2 szklankami wody i ugotować. Warzywa wrzucić na patelnię i usmażyć, do smaku doprawić solą prowansalską. Gdy warzywa będą gotowe dodać ugotowaną kaszę

Monia miesza i gotuje
Zupa rybna 186

Miętusa umyć, wyfiletować, nie wyrzucać kości, przydadzą się za chwilę  do duszących się warzyw dodać wodę, kości z ryby z pozostałościami mięsa (nie może być skóry, oczu ani skrzeli) Zmniejszyć ogień do minimum, dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, koperek Na ogniu (lub w piekarniku) podpiec cebulę - ja to robiłam nad płomieniem ognia, do momentu aż zaczęły pachnieć, zwęgloną

pyszne zdrowości
Pieczone frytki z batatów 96

wrzucamy do miski skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, dodajemy kumin i dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bataty wykładamy na blaszkę, posypujemy igiełkami rozmarynu i pieczemy około 20 minut, aż warzywo będzie miękkie. Od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
ZAPIEKANA DORADA 102

Zapiekana w piekarniku dorada morska z ziemniaczkami, cytryną i pomidorami. Jest to klasyczny i prosty przepis grecki na duże ryby. Dorada jest to gatunek małoostnej, okoniokształtnej ryby, występującej głównie w Grecji, Turcji Włoszech i Hiszpanii. Spożywana najczęściej w postaci ryby patroszonej, zapiekanej i grillowanej. SKŁADNIKI: - 2 dorady morskie lub inne duże ryby - 2 pomidory - 2 duże ziemniaki - 1 cebula(...)cytryny. - Oczyszczone i wypatroszone ryby nacieramy solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Wypełniamy ich brzuchy plastrami cytryny. - Na warstwę warzyw kładziemy ryby. Na ryby kładziemy po 2 plastry pomidora. - Całość  polewamy oliwą z oliwek i winem. - Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji termoobiegu w 180*C około 50- 60 min. Życzę smacznego kochani

RITA food channel
Warzywa pieczone z miodem 113

Warzywa pieczone z miodem i sosem balsamicznym. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonego mięsa. Można je piec równocześnie na drugim poziomie piekarnika. Składniki: 1 cukinia 4 marchewki 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 buraki 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku rozmaryn 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu balsamicznego 30 g rozpuszczonego masła(...)Cukinię pokroić w plasterki. Marchewkę pokroić  na mniejsze części (ja piekłam w całości i wyszły mocno al dente). Buraka obrać, pokroić na części. Cebulę obrać, pokroić na części. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą, pieprzem i natką pietruszki. Polać miodem, octem balsamicznym i masłem. Piec 40 minut w 200 stopniach

Moja Galeria Smaku
Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami 224

znika powoli z półki ;) Lutenica jest lepsza naszym zdaniem od Ajwaru, ale głównie ze względu na jej konsystencję. Nie jest bowiem gładka jak Ajwar , lecz zawiera w sobie kawałki warzyw, które bardzo smakowicie wyglądają :) Koniecznie wypróbujcie! Składniki: (na około 3 litry lutenicy) 3 kg czerwonej papryki 2 kg bakłażanów (ok. 4 sztuk) 3 kg pomidorów podłużnych (np. Limy(...)drobną kosteczkę papryczki chilli bez pestek. Przyprawić solą, cząbrem, cukrem trzcinowym. Wlać olej rzepakowy. Wymieszać. Warzywa dusić około 30-40 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Gorącą Lutenicę przekładać do dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych w piekarniku słoików (patrz instrukcja poniżej). Pasteryzuj w piekarniku przez 20 minut (patrz instrukcja poniżej). Wyparzanie słoików do przetworów

Moja Delicja