warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:101/434)

Udka z kurczaka w marchewce 178

przekładamy do naczynia żaroodpornego.   Na pozostały tłuszcz wykładamy warzywa i smażymy do zeszklenia cebulki.   Przekładamy warzywa do naczynia tak, aby większa ich część znajdowała się pod udkami.   Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut w temp. 180 st. C.   Tak przygotowane udka są kruchutkie a jednocześnie wilgotne.Marchewka smakuje wyjątkowo

Maminek kulinarny
Dietetyczna pieczeń z mielonego mięsa drobiowego z serową niespodzianką - polpettone di pollo con ripieno di formaggio 254

pokrojony 2 cm paski, dodać resztę mięsa poczym wygładzić przy pomocy  widelca. Wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piec przez około 40 minut aż do pojawienia się złotej chrupiacej skórki.  Podawać z gotowanymi warzywami może to być np groszek zielony

zielonacukinka
Awokado zapiekane z jajkiem 174

posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Pieczemy do ścięcia białka w temperaturze 200 stopni (ok 20 minut).  Wyjmujemy z piekarnika i jemy :)  Jemy, jak mój "mięsożerny" Najukochańszy, z "chipsem" ze spieczonego boczku. Lub jak ja, z warzywami, zieleniną i ewentualnie kanapką :) Smacznego

Taste Of My Day
Zębacz z sosem tatarskim 345

Dzisiaj na obiad zębacz  pieczony . Jest to ryba żyjąca w wodach Oceanu Atlantyckiego, o białym , jędrnym I przepysznym mięsie.  Danie jak najbardziej

Smaki Edyty
Musaka 145

Dobrego Smaku i trzeba wrócić do samodzielnego przygotowywania posiłków. Piekarnik funkcjonuje dziś na pełnych obrotach. W całym mieszkaniu unoszą się kuchenne zapachy. I dobrze. Stęskniłam się za tym intymnym spożywaniem posiłków, tą prywatnością jedzenia, bez zgiełku i pośpiechu :) MUSAKA Składniki warzywne: - 2 bakłażany - 3 cukinie - oliwa z oliwek - sól Przygotowanie warzyw: Bakłażany oraz cukinie myjemy, a następnie kroimy na plastry(...)innego sera typu greckiego) Przygotowanie warstw: Na samym dnie naczynia układamy bakłażany, następnie cukinie. Potem mięso mielone w sosie. Całość pokrywamy beszamelem, górę posypujemy fetą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 - 60 minut. Przepis na podstawie przepisu Pascala Brodnickiego ze strony kuchnialidla.pl Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function

Życie zamknięte w smaku
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 199

ugrillujcie lub upieczcie w piekarniku. Następnie pokrójcie w kostkę i dodajcie do miski z pęczakiem. Pomidory i ogórki pokrójcie w kostkę i dodajcie do pęczaku. Dodajcie oliwki, rozdrobniony ser, miętę, oliwę i sok z cytryny. Wymieszajcie dokładnie i doprawcie solą i pieprzem. Możecie podać z jogurtem greckim i orzechami piniowymi. SZASZŁYKI Z WARZYW KORZENIOWYCH Składniki: – kilka marchewek – kilka korzeni pasternaku(...)pieczenia wysmarujcie masłem i wysypcie kaszą lub mąką. Upieczcie ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 25 minut. Podsumowując, to były bardzo intensywne ale i satysfakcjonujące dni. Sympatyczna i pracowita ekipa, pyszne jedzenie i piękna pogoda – było super! Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie:) Artykuł Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland pochodzi z serwisu

karmelowy
Ryba z makaronem czosnkowym i bukietem warzyw 144

łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku sok z połówki cytryny szczypta otartej skórki z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru 1 łyżka oleju 200g makaronu 50g masła ulubione warzywa Przygotowanie: Z sosu sojowego, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, szczypty soli, pieprzu, cukru, 1 ząbka czosnku oraz oleju przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia się(...)rybę przekładamy na folię aluminiową, możemy skropić resztą przygotowanej wcześniej marynaty. Zawijamy folię i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni. W tym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie oraz przygotowujemy swoje ulubione warzywa. Makaron odcedzamy, pozostawiając w garnku odrobinę wody. Wrzucamy do niego 50g masła i starte 2 ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy

Jacob Tastes
Pieczone żeberka a la ratatouille 179

dodajemy jeszcze pomidorów, więc pozostawmy dla nich odrobinę przypraw. Brytfannę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Całość pieczemy przez 90 minut (zakładając, że włączony jest termoobieg), przy czym po upływie 30 minut dodajemy posypane resztą przypraw pomidory jako ostatnią (górną) warstwę warzyw. Gotowe żeberka podajemy razem z warzywami. Uwagi Pewien „haczyk” tego dania tkwi w fakcie

Kulinarna Pokusa
Zapiekanka dla leniwych 147

zapiekanki – u mnie, z racji ilości, rozłożyłem całość po równo na dwa naczynia żaroodporne. Do naczynia żaroodpornego przekładamy warzywa i makaron, Dodajemy mięso z pieczarkami oraz sos czosnkowy. Całość dobrze mieszamy. Na koniec posypujemy wszystko żółtym serem. Nastawiamy piekarnik na 180°C i – gdy zaczyna się nagrzewać – wstawiamy do środka naszą zapiekankę, ustawiając czas na ok. 35 minut. Uwaga(...)wstawiamy naczynia żaroodpornego do gorącego piekarnika, ponieważ gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że pęknie. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy ser ładnie się stopił. Jeśli nie – dajemu mu jeszcze parę minut. Gotową zapiekankę rozkładamy na talerze, a resztę – po ostygnięciu – przechowujemy w lodówce. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest uniwersalny. Do zapiekanki możemy wrzucić, co tylko chcemy. U mnie

Proste-przepisy.pl
Wegetariański kulebiak z brokułami i zielonym groszkiem. 166

osolonej wodzie brokuła razem z zielonym groszkiem. W tym czasie pieczarki kroimy w półplasterki, a kalarepę w słupki typu zapałka. Włączamy piekarnik, aby nagrzał się do 200 C. Kiedy piekarnik nagrzewa się mamy czas na przygotowanie sosu. Do rondla wlewamy ok. 300 ml śmietanki i zagotowujemy ją. Dodajemy do niej szklankę żółtego sera, cały topiony serek, ścieramy sporo gałki muszkatołowej(...)białkiem i posypujemy czarnuszką. Nacinamy jeszcze, aby wilgoć miała ujście i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 min. Po upieczeniu przekładamy na duży talerz i kroimy na kawałki. Możemy podawać do tego surówkę. My tak robimy, bo trudno nam odmówić sobie codziennej porcji surowych warzyw :) Spróbujcie konieczne tego przepisu z farszem takim jak my proponujemy lub jakimkolwiek innym, każdy

vegetanie
Kurczak z warzywami pieczony w rękawie 359

jest coś cudowniejszego niż obiad, który robi się sam? Wystarczy wszystkie składniki odpowiednio doprawić, wrzucić do rękawa i włożyć do piekarnika. Z tym daniem poradzi sobie dosłownie każdy, gdyż nie trzeba tu wyższych umiejętności kulinarnych. Ponadto, nasze mięsko wychodzi aromatyczne i soczyste, a przede wszystkim mało kaloryczne. Zadowoli ono nie tylko osoby dbające o linię, ale także kuchennych leni(...)przypominam, że do piątku do godziny 22 możecie oddawać głosy w akcji „gotowanie za głosowanie”. Składniki na 2 porcje: 4 podudzia/pałki itp. 450g mrożonych warzyw (u mnie marchew, brokuł i kalafior) Rękaw do pieczenia 2 łyżki oleju Łyżka przyprawy węgierskiej do kurczaka Kamis lub innej sól Tymianek suszony Przygotowanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Do miski dodać 2 łyżki oleju

Fabryka pomysłów
Zupa krem z pieczonej cukinii 190

mało składników, szybko się przygotowuje, a w efekcie przepyszne danie. Jako, że sezon na cukinię już trwa to dzisiaj przepis z wykorzystaniem tego, lubianego przez cała moją rodzinę warzywa - zupa krem z pieczonej cukinii. Uwielbiam cukinię - mało kalorii, dużo witamin i cudowny smak. A dlaczego właśnie z pieczoną cukinią, przecież można z gotowaną (pewnie byłoby szybciej)? Szybciej, ale nie smaczniej(...)cebulę układamy na blaszce do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Skrapiamy oliwą. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min, aż cukinia z cebula będą całkowicie miękkie. Bulion drobiowy doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy upieczone warzywa. Gotujemy przez 10 min. Po tym zupę ucieramy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem wg. smaku. Serwujemy

Kuchnia Łukasza
nalesnik z piekarnika 81

pojęcia o holenderskim dziecku, jest to naleśnik upieczony pojedynczo na gorącej patelni w piekarniku. Boki naleśnika unoszą się wysoko nad brzegami patelni, tworząc lekką, spuchniętą skorupę z delikatnym środkiem. Posypane cynamonem i sokiem z cytryny holenderskie dziecko będzie wspaniałym śniadaniem dla dzieci i dorosłych,lub z warzywami. Składniki 3 łyżki masła olej kokosowy do wysmarowania patelni bądź masło 3 jajka

w mojej kuchni
Faszerowana cukinia 145

Pozostaję w atmosferze faszerowania warzyw, których w ogródku wciąż dużo. Dziś pomysł na cukinię, która idealnie nadaje się na faszerowanie i pieczenie, bo sama nie mając zdecydowanego smaku, przyjmie smaki dodatków. Najlepiej używać do tego przynajmniej jednego zdecydowanego smaku i aromatycznych przypraw. Cukinię faszerowaną można upiec w piekarniku lub na grillu. Składniki : cukinia o miękkiej skórce 4-5 fasolek szparagowych(...)folię aluminiową. Wyjąć i ułożyć na wierzchu gorgonzolę pokrojoną w paski. Ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze 10 minut. W wersji na grill wyjąć cukinie z folii aluminiowej i ułożyć na kratce grillowej . Podawać gorące np. ze świeżymi pomidorami.   ------------ Podobne: Kokardki z warzywami i gorgonzolą Faszerowane papryki Faszerowane pomidory

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałata z warzywami i paluszkami z kurczaka w kremowym sosie 175

także gdy lubisz dać swojemu organizmowi dawkę witamin w postaci szerokiej gamy warzyw, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Kolorowe warzywa, z których każde w odmienny sposób zbawiennie wpływa na nasze zdrowie, a do tego lekki kurczak pieczony w piekarniku bez topienia go w tłuszczu. A i jeszcze kremowy sos, tutaj mały grzeszek w postaci 1 majonezowej łyżki, którą swoją(...)mieszany do połączenia składników. Sos można wzbogacić koperkiem lub przyprawą do tzatziki.  Przygotowanie sałaty Pośrodku dużego talerza układamy miseczkę z sosem. Dookoła układamy kawałki sałaty lodowej i wszystkie warzywa. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Na wierzchu układamy upieczone paluszki  z kurczaka, posypujemy słonecznikiem, a na górę ścieramy parmezan.  ZACHĘCAM DO PRÓBOWANIA

Mój Smak na Życie