Aromatyczna pieczeń z karkówki 201Przełożyć do naczynia, w którym będzie piekło się mięso. Na spód wlałam kilka łyżek wody. Włożyć do nagrzanego na 200* piekarnika na około 1 godzinę. od czasu do czasu podlać piwem. W tym czasie namoczyć grzyby i obrać warzywa. Cebulę pokroić w grube piórka a korzenie w grube słupki. Po około godzinie dodać do mięsa i piec kolejną godzinę. Podlać
Jemy Pijemy
Domowa Przyprawa typu Vegeta 584talarki, cebulę w pióra, paprykę w kostkę. Zioła płuczę i po osuszeniu odcinam od łodyżek. Wszystko układam na suszarce do warzyw i co jakiś czas przekładając i mieszając trzymam aż staną się suche i sztywne. Można skorzystać z piekarnika, na blasze ułożyć papier do pieczenia i na nim suszyć w temperaturze około 65-70 st.C przez kilka godzin
IzaGotuje
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 228posiekany drobno koper z czosnkiem. Dodajemy miód i doprawiamy smażymy jeszcze ok 3-4 minut, aż lekko skarmelizują nam się warzywa. Gotowym farszem napełniamy ziemniaczki i układamy do formy do pieczenia. Ziemniaki skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 1 - 1,15 h. Nie podgotowujemy wcześniej ziemniaków, ponieważ burak po usmażeniu będzie dość twardy
Niezły Młynek
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 368środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Ja piekłam 1h 45 minut Podajemy gorące i pamiętamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki 238pieprz łyżka oleju z pestek winogron 2 łyżki wody Paprykę, chili oraz imbir wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Skórka papryki może a nawet powinna być ciemna (łatwiej odchodzi). Warzywa studzimy, obieramy ze skórki. Do kielicha blendera wkładamy ciecierzycę, upieczone warzywa, olej z pestek winogron, przyprawy i wodę. Całość miksujemy
Mango Papaja
Confit z kaczki z soczewicą 189Zioła z bukietu związać sznurkiem kuchennym. Do podduszonych warzyw dorzucić soczewicę , zalać bulionem, wrzucić pokrojone ziemniaki i związany bukiet warzyw. Gotować ok 45 min, mieszając od czasu do czasu. Soczewica powinna wchłonąć prawie cały płyn.Równocześnie rozgrzać piekarnik do 200 st. Nogi wyciągnąć z tłuszczu, usunąć nadmiar,ułożyć w brytfance i piec na górnej półce piekarnika 20- 30 min.Par
Stare Gary
Wątróbka drobiowa z warzywami 212umiemysmażyć. Usmażoną wątróbkę przekładamy do naczynia żaroodpornego a na pozostały na patelniolej wsypujemy przygotowane wcześniej warzywa. Podsmażamy do zeszklenia cebulki. Przekładamy na wątróbkę, wyrównujemy, przykrywamy pokrywą i do pieca. Ustawiamy na dolnym poziomie piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiemna 20 minut i gotowe. Upieczoną w piekarniku wątróbkę można
Maminek kulinarny
Zraziki z szynki 201Najpopularniejsze są zrazy z mięsa wołowego.Nasze są z szynki wieprzowej, co wcale nie umniejsza ich walorów smakowych.Potrzebujemy:-zwarty kawałek szynki wieprzowej - ok. 1
Maminek kulinarny
Cebula faszerowana pęczakiem 252podsmażyć. Gdy woda z pieczarek odparuje, doprawić warzywa solą i pieprzem. Pęczak ugotować w osolonej wodzie i dodać do podsmażonych warzyw. Wymieszać z serkiem. Tak powstałym farszem napełnić wydrążone cebule. Podawać od razu lub jeszcze chwilę podgrzać w piekarniku
Pasja Smaku
Pieczona pierś z kurczaka z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią 307stopni C piekarnik około 20-30 minut. Puree: Buraki gotujemy w wodzie, aż będą delikatnie miękkie (można upiec w piekarniku). Blendujemy z łyżką masła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cukinia: Cukinię myjemy, po czym obieraczką do warzyw wycinamy paski (oczywiście najpierw należy je sparzyć delikatnie we wrzątku, po czym szybko zahartować :), które później zawijamy w ruloniki Twaróg wędzony kruszymy
Sajkofanka smaku
Dorada po śródziemnomorsku 271Rybki posypujemy posiekaną pietruszką, dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i połówki pomidorków. Całość skrapiamy nitką oliwy. Dorady wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-200° C przez około 25 minut. Upieczoną rybę podajemy z pieczonymi ziemniakami, grillowanymi warzywami, lub z mieszanką sałat skropioną oliwą i octem balsamicznym
Mia Cucina Sofieta
Pasztet z suszonymi pomidorami i grzybami 248wyjmij z wywaru, wystudź. W wywarze namocz bułkę. Mięso, warzywa, wątróbkę, grzyby i odciśniętą bułkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa lub przy pomocy miksera. Dodaj pomidory, świeże zioła, jajka, siemię lniane, sól, gałkę muszkatołową, pieprz, majeranek, imbir, kolendrę, dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw według uznania. Piekarnik rozgrzej do temp. 190'C, f ormę posmaruj masłem(...)suszone 300 g filetów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka) 100 g surowego boczku w kawałkach 1 sucha bułka 3 jajka 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 10 suszonych pomidorów z oleju 10 g suszonych grzybów
SzczyptaSmaQ
Bakłażany faszerowane mięsem w stylu arabskim 182nich coś fajnego :) Moje oberżyny wyróżniały się również kształtem - były małe i pękate, niczym świąteczne bombki. Nic tylko odciąć im "kapelusiki" i pysznie nafaszerować!Na blogu mieliśmy ostatnio warzywa z farszem wegetariańskim (grecką gemistę oraz prowansalskie pomidory), dlatego bakłażany zdecydowałam się napełnić wołowiną doprawioną mieszanką aromatycznych przypraw - kminem, kolendrą, papryką oraz miętą. Powstało w ten sposób danie nawiązujące(...)mojej strony, ale szczerze wierzyłam, że zachowają swój kolor, dlatego gdy wyjęłam je z piekarnika, byłam bardzo zawiedziona. Piękno okazało się kolejny raz bardzo ulotne. Na szczęście w smaku były tak samo pyszne jak ... zwykle bakłażany ;)Choć uwielbiam wynajdywać na bazarku ciekawe odmiany warzyw i owoców (np. fioletowego kalafiora, czarną fasolkę, szparagową, wszelkiej maści pomidory, ostatnio kupiłam pigwy jabłkowe
Chilli Czosnek i Oliwa
KARKÓWKA PO CYGAŃSKU 198jest niesamowicie delikatna i krucha, a do tego niezwykle soczysta, i aromatyczna. Z dodatkiem duszonych warzyw smakuje znakomicie! Samo przygotowanie tego dania jest dość szybkie, więc naszej pracy jest niewiele. Jednak trzeba na nią trochę poczekać, bo dość długo pieczenie się w piekarniku. Idealna propozycja na niedzielny obiad... Składniki: ok. 600-700 g karkówki 2 czerwone papryki
Kuchnia MagdaLeny
Szparagowe śniadanie 158śniadania, i tutaj też świetnie się sprawdzi jako dodatek, ale jeśli unikacie go ze względów dietetycznych, to moja wersja porannego posiłku skutecznie pozwoli je wyeliminować. Krok pierwszy to nagrzanie piekarnika do 200 stopni. W międzyczasie przygotowujemy szparagi- obcinamy lub odłamujemy zwłókniałe końcówki, w razie konieczności obieramy je. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażymy na niej 2-3 ząbki czosnku(...)wysokiej temperaturze, pilnujemy by nic nie przywarło, najlepiej potrząsając patelnią- podczas mieszania łatwiej zniszczymy kształt warzyw. Na koniec wbijamy na mocno rozgrzaną patelnię jajka i nasz praca już prawie skończona. Teraz wystarczy tylko leciutko doprawić jeszcze surowe jajka i wstawić całość do nagrzanego piekarnika (góra- dół), a po 10-15 minutach pałaszować
Pichceniomania