oraz siekaną natkę pietruszki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Formę smarujemy odrobiną oliwy, na to wykładamy nieco sera, warzywa i raz jeszcze ser. Zapiekamy do rozpuszczenia sera i lekkiego jego zarumienienia (około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni). Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuPrzełożyć do naczynia, w którym będzie piekło się mięso. Na spód wlałam kilka łyżek wody. Włożyć do nagrzanego na 200* piekarnika na około 1 godzinę. od czasu do czasu podlać piwem. W tym czasie namoczyć grzyby i obrać warzywa. Cebulę pokroić w grube piórka a korzenie w grube słupki. Po około godzinie dodać do mięsa i piec kolejną godzinę. Podlać
Jemy Pijemytalarki, cebulę w pióra, paprykę w kostkę. Zioła płuczę i po osuszeniu odcinam od łodyżek. Wszystko układam na suszarce do warzyw i co jakiś czas przekładając i mieszając trzymam aż staną się suche i sztywne. Można skorzystać z piekarnika, na blasze ułożyć papier do pieczenia i na nim suszyć w temperaturze około 65-70 st.C przez kilka godzin
IzaGotujeposiekany drobno koper z czosnkiem. Dodajemy miód i doprawiamy smażymy jeszcze ok 3-4 minut, aż lekko skarmelizują nam się warzywa. Gotowym farszem napełniamy ziemniaczki i układamy do formy do pieczenia. Ziemniaki skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 1 - 1,15 h. Nie podgotowujemy wcześniej ziemniaków, ponieważ burak po usmażeniu będzie dość twardy
Niezły Młynekśrodek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Ja piekłam 1h 45 minut Podajemy gorące i pamiętamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compieprz łyżka oleju z pestek winogron 2 łyżki wody Paprykę, chili oraz imbir wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Skórka papryki może a nawet powinna być ciemna (łatwiej odchodzi). Warzywa studzimy, obieramy ze skórki. Do kielicha blendera wkładamy ciecierzycę, upieczone warzywa, olej z pestek winogron, przyprawy i wodę. Całość miksujemy
Mango PapajaZioła z bukietu związać sznurkiem kuchennym. Do podduszonych warzyw dorzucić soczewicę , zalać bulionem, wrzucić pokrojone ziemniaki i związany bukiet warzyw. Gotować ok 45 min, mieszając od czasu do czasu. Soczewica powinna wchłonąć prawie cały płyn.Równocześnie rozgrzać piekarnik do 200 st. Nogi wyciągnąć z tłuszczu, usunąć nadmiar,ułożyć w brytfance i piec na górnej półce piekarnika 20- 30 min.Par
Stare Garyumiemysmażyć. Usmażoną wątróbkę przekładamy do naczynia żaroodpornego a na pozostały na patelniolej wsypujemy przygotowane wcześniej warzywa. Podsmażamy do zeszklenia cebulki. Przekładamy na wątróbkę, wyrównujemy, przykrywamy pokrywą i do pieca. Ustawiamy na dolnym poziomie piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiemna 20 minut i gotowe. Upieczoną w piekarniku wątróbkę można
Maminek kulinarnyNajpopularniejsze są zrazy z mięsa wołowego.Nasze są z szynki wieprzowej, co wcale nie umniejsza ich walorów smakowych.Potrzebujemy:-zwarty kawałek szynki wieprzowej - ok. 1
Maminek kulinarnypodsmażyć. Gdy woda z pieczarek odparuje, doprawić warzywa solą i pieprzem. Pęczak ugotować w osolonej wodzie i dodać do podsmażonych warzyw. Wymieszać z serkiem. Tak powstałym farszem napełnić wydrążone cebule. Podawać od razu lub jeszcze chwilę podgrzać w piekarniku
Pasja Smakustopni C piekarnik około 20-30 minut. Puree: Buraki gotujemy w wodzie, aż będą delikatnie miękkie (można upiec w piekarniku). Blendujemy z łyżką masła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cukinia: Cukinię myjemy, po czym obieraczką do warzyw wycinamy paski (oczywiście najpierw należy je sparzyć delikatnie we wrzątku, po czym szybko zahartować :), które później zawijamy w ruloniki Twaróg wędzony kruszymy
Sajkofanka smakuRybki posypujemy posiekaną pietruszką, dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i połówki pomidorków. Całość skrapiamy nitką oliwy. Dorady wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-200° C przez około 25 minut. Upieczoną rybę podajemy z pieczonymi ziemniakami, grillowanymi warzywami, lub z mieszanką sałat skropioną oliwą i octem balsamicznym
Mia Cucina Sofietawyjmij z wywaru, wystudź. W wywarze namocz bułkę. Mięso, warzywa, wątróbkę, grzyby i odciśniętą bułkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa lub przy pomocy miksera. Dodaj pomidory, świeże zioła, jajka, siemię lniane, sól, gałkę muszkatołową, pieprz, majeranek, imbir, kolendrę, dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw według uznania. Piekarnik rozgrzej do temp. 190'C, f ormę posmaruj masłem(...)suszone 300 g filetów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka) 100 g surowego boczku w kawałkach 1 sucha bułka 3 jajka 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 10 suszonych pomidorów z oleju 10 g suszonych grzybów
SzczyptaSmaQnich coś fajnego :) Moje oberżyny wyróżniały się również kształtem - były małe i pękate, niczym świąteczne bombki. Nic tylko odciąć im "kapelusiki" i pysznie nafaszerować!Na blogu mieliśmy ostatnio warzywa z farszem wegetariańskim (grecką gemistę oraz prowansalskie pomidory), dlatego bakłażany zdecydowałam się napełnić wołowiną doprawioną mieszanką aromatycznych przypraw - kminem, kolendrą, papryką oraz miętą. Powstało w ten sposób danie nawiązujące(...)mojej strony, ale szczerze wierzyłam, że zachowają swój kolor, dlatego gdy wyjęłam je z piekarnika, byłam bardzo zawiedziona. Piękno okazało się kolejny raz bardzo ulotne. Na szczęście w smaku były tak samo pyszne jak ... zwykle bakłażany ;)Choć uwielbiam wynajdywać na bazarku ciekawe odmiany warzyw i owoców (np. fioletowego kalafiora, czarną fasolkę, szparagową, wszelkiej maści pomidory, ostatnio kupiłam pigwy jabłkowe
Chilli Czosnek i Oliwajest niesamowicie delikatna i krucha, a do tego niezwykle soczysta, i aromatyczna. Z dodatkiem duszonych warzyw smakuje znakomicie! Samo przygotowanie tego dania jest dość szybkie, więc naszej pracy jest niewiele. Jednak trzeba na nią trochę poczekać, bo dość długo pieczenie się w piekarniku. Idealna propozycja na niedzielny obiad... Składniki: ok. 600-700 g karkówki 2 czerwone papryki
Kuchnia MagdaLeny