warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:87/434)

Turlu z warzyw bulwiastych i brukselki 106

również w kuchni greckiej. Turlu po turecku znaczy różnorodność i dobrze oddaje charakter tej potrawy. Tradycyjnie jest to forma gulaszu z warzyw sezonowych w sosie (o różnym stopniu gęstości). Można też przygotować alternatywną wersję w piekarniku - taką

Milion Smaków
Szaszłyki cukiniowo-pieczarkowe. 142

każdą połówkę na cztery części. Rozdzielić warstwy. Cebulę i pieczarki zblanszować. Połączyć wszystkie składniki marynaty w dużej misce. Wrzucić do niej warzywa i dobrze wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę. Namoczyć patyczki do szaszłyków. Rozgrzać piekarnik na funkcji grill do 200 stopni.  Składniki nabić na patyczki i położyć na wyłożonej natłuszczoną folią aluminiową kratce. Umieścić w piekarniku wysoko

zadanie-gotowanie
Ciasto pomarańczowe z kolendrą i lukrem 156

temperaturze 180 o C przez 40 - 50 minut do tzw. suchego patyczka, ciasto powinno odstawać od brzegów formy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w foremce do wystygnięcia. Przygotować lukier: Pomarańczę dokładnie umyć. Obieraczką do warzyw ściąć skórkę z pomarańczy a następnie uzyskane plastry pokroić w cienkie paseczki. 50 g cukru przesypać do rondelka, dodać 100 ml wody i podgrzewać

Mama Gotuje
Tarta na francuskim cieście z sosem mornay (Quiche con verdure in salsa mornay) 105

plaster cukinii, całość rolujemy. Na ciasto francuskie wylewamy sos i układamy ruloniki z warzyw. Ułożone warzywa w rulonikach smarujemy oliw ą  z oliwek. Tartę pieczemy ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.   Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Pieczone placuszki ze słodkich ziemniaków 125

Dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiłyśmy przygotować warzywne placuszki. Chwilę się zastanawiałam jakie warzywo wykorzystać i ostatecznie zdecydowałam się na słodkiego ziemniaka. Postanowiłam także upiec je w piekarniku, aby nie były nasączone tłuszczem. Pieczone placuszki ze słodkich ziemniaków okazały się strzałem w dziesiątkę - były bardzo smaczne, delikatnie słodkie, lekko pikantne i rozpływające się w ustach. Mogą stanowić danie główne

Codzienne Gotowanie
Karczek w sosie 127

czasie karczek obsmażamy na oleju ze wszystkich stron do zrumienienia. Wlewamy szklankę wody, dodajemy pokrojoną cebulę. Przykrywamy i wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni celcjusza. Po około godzinie obracamy na drugą stronę, wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w talarki. Pieczemy jeszcze około pół godziny do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na talerz, część warzyw miksujemy, aby uzyskać gęsty

Kulinarne życie
Karczek zapiekany z keczupem 168

obraną marchew i umyte pieczarki pokroić w plastry, marchew można w cienkie słupki W żaroodpornym naczyniu układać mięso, a pomiędzy nie wkładać warzywa, włożyć również ząbki czosnku, posypać tymiankiem Całość zalać keczupem, przykryć pokrywką Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na około 1 i 1/2 godziny Tak przygotowane mięso jest dobrą propozycją na świąteczny stół. Mięso robi się prawie

Proste Potrawy
Pasztet z ciecierzycy 181

zmielić blenderem ręcznym na gładką masę. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, tak aby miał lekko złoty kolor. Dodać do zmielonej ciecierzycy z warzywami, wymieszać, spróbować pasztet, w razie konieczności dodać soli czy pieprzu. Dodać jajka, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 st – 200 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę. Wyjąć

moj przepis na
Papryka faszerowana. 111

ogonkiem, wyciągamy gniazda. ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki, zieloną cebulkę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z warzywami, przyprawami i serem - nakładamy do papryki na końcu posypujemy resztą sera. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie
sałatka szwedzka z olejem 116

również pokrojoną w plastry, marchew, oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość  wkładamy do słoików,  zalewamy marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słoje. Pasteryzujemy ogórki (w garnku lub piekarniku) w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
ogórki konserwowe na zimę 169

Wymoczone ogórki  wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po ząbku czosnku.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Ogórki pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
cukinia marynowana w słodkiej zalewie 139

wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po dwa ząbki czosnku.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Cukinie pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
Schab w sosie musztardowym z warzywami 157

rondelka wkładamy tłuszcz spod schabu,wodę, masło i musztardy, podgrzewamy, dodajemy śmietanę roztrzepaną z mąką i gotujemy aż nieco zgęstnieje. Warzywa kroimy w grubą kostkę i grillujemy na maśle na patelni. Schab podgrzewamy w piekarniku w 150 stopniach (możemy podlać odrobiną wody, wtedy nie będzie suchy). Ziemniaki odcedzamy – dodajemy pozostałe masło,mleko i szafran (razem z wodą w której

Sezonowy Garnek
cukinia konserwowa z ostrą nutą 151

każdego słoika, po dwie niewielkie ostre papryczki i po dwa ząbki czosnku.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Cukinie pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
klasyczna sałatka szwedzka 117

plastrów ogórków, dodajemy obraną i również pokrojoną w plastry, marchew. Całość wkładamy do słoików,  zalewamy marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słoje. Pasteryzujemy ogórki (w garnku lub piekarniku) w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz