warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:85/434)

Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem 370

jedna z tych potraw, które w ostateczności można ponownie odgrzać w piekarniku bez dużej straty dla walorów smakowych. Czy to zdrowe jedzenie? Zależy jak na to spojrzeć. Kapusta i ziemniaki są na pewno wartościowe, jednak „przerośnięty boczek” może niektórych odstraszyć. Ale bez przesady – na tak dużą ilość warzyw potrzebne jest po prostu trochę tłuszczu, w przeciwnym razie będą nie dość(...)suche, to jeszcze będą wymagały dłuższego zapiekania. Zwłaszcza to ostatnie niekoniecznie będzie miało dobry wpływ na ich wartość żywieniową. Zapiekankę przygotowujemy w wysokiej temperaturze – 200 stopni w piekarniku z włączonym termoobiegiem przez 1,5 godziny. Dlatego warto zwrócić uwagę na staranne wyłożenie brytfanny luźnymi liśćmi kapusty oraz szczelne przykrycie nimi pozostałych składników również od góry. Jest to konieczne, abyśmy niczego

Kulinarna Pokusa
Placuszki Cukiniowo-marchewkowo-serowe 127

Uwielbiam placuszki z warzyw. Chyba pasują na każdą okazję ❤ Możemy je zarówno smażyć jak i piec w piekarniku. Dziś zapraszam na placuszki mojego autorstwa z pyszną cukinią,marchewką i serem żółtym. Podaję z sosem jogurtowym lub gulaszem zarówno mięsnym jak i warzywnym. Smacznego ❤ Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/  oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com

Gotowanie Patki
Bakłażan faszerowany 273

Bakłażan faszerowany i zapiekany w piekarniku, to według mnie jeden z lepszych pomysłów na pyszny obiad z wykorzystaniem tego warzywa. Do tego idealnie doprawione mięso mielone i mamy bardzo apetyczne danie. Z bakłażana można też śmiało zrobić pasty oraz placki. Placki z bakłażana to błyskawiczna przekąska, którą polecam również dzieciom. Z warzywnych placków świetne będą także placki z dyni

AniaGotuje.pl
FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI I SZPINAKIEM 213

Frittata, to świetny sposób szybkie śniadanie, lunch lub ciepłą kolację z jednej patelni. Podsmażone warzywa zalane roztrzepanymi  jajkami i krótko smażone pod przykryciem. Opcjonalnie bez przykrycia zapiekane w piekarniku.  Do jej przygotowania można wykorzystać ugotowane poprzedniego dnia ziemniaki, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Zwróćcie uwagę, że masa jajeczna będzie się ścinać jeszcze po zestawieniu z ognia

cool and minty
Zapiekanka makaronowa – Gyros 174

wierzch wykładamy połowę warzyw i polewamy połową przygotowanego wcześniej sosu. Wierzch posypujemy jedną częścią sera żółtego. Następnie układamy kolejną warstwę makaronu, pozostałe warzywa i sos. Wierzch zapiekanki posypujemy resztą sera żółtego. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 30 minut. By Małgorzata Hert Adapted from Zjem to! Adapted from Zjem to! Wędr

Wędrówki po kuchni
Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego 172

wiem już, że często będę wracała do tego przepisu. Wierzch zapiekanki stanowi pyszne puree ziemniaczane z serkiem topionym, zapieczone w piekarniku smakuje jeszcze lepiej. Spód zapiekanki to mięso mielone wieprzowo - wołowe z dużą ilością warzyw. Zapiekanka zaraz po upieczeniu trochę się rozpada i ma trochę taką „rozlazłą” konsystencję, jednak po wychłodzeniu i ponownym odgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza i wspaniale kroi

Jadło i czytadło
Pieczone warzywa 134

biorę po kilka pasm, zwijam je ze sobą i układam pomiędzy pozostałymi warzywami.  Cebulę kroję w piórka i także wtykam pomiędzy warzywa. Posypuję solą, pieprzem i dokładnie smaruję oliwą z oliwek. Piekę 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

Cook&Love
Hamburgery wołowe z frytkami 164

frytki w piekarniku. Ziemniaki kroję w słupki i obgotowuję w lekko osolonej wodzie. Odcedzone skrapiam oliwą i posypuję ziołami. 25 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC i frytki są gotowe. W między czasie grilluję mięso, kroję warzywa i mieszam sos.   The post Hamburgery wołowe z frytkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
korniszonki z ostrą papryczką na zimę 122

wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika po strąku papryki i ząbku czosnku.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Ogórki pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
Turlu z warzyw bulwiastych i brukselki 119

również w kuchni greckiej. Turlu po turecku znaczy różnorodność i dobrze oddaje charakter tej potrawy. Tradycyjnie jest to forma gulaszu z warzyw sezonowych w sosie (o różnym stopniu gęstości). Można też przygotować alternatywną wersję w piekarniku - taką

Milion Smaków
Szaszłyki cukiniowo-pieczarkowe. 159

każdą połówkę na cztery części. Rozdzielić warstwy. Cebulę i pieczarki zblanszować. Połączyć wszystkie składniki marynaty w dużej misce. Wrzucić do niej warzywa i dobrze wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę. Namoczyć patyczki do szaszłyków. Rozgrzać piekarnik na funkcji grill do 200 stopni.  Składniki nabić na patyczki i położyć na wyłożonej natłuszczoną folią aluminiową kratce. Umieścić w piekarniku wysoko

zadanie-gotowanie
Ciasto pomarańczowe z kolendrą i lukrem 167

temperaturze 180 o C przez 40 - 50 minut do tzw. suchego patyczka, ciasto powinno odstawać od brzegów formy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w foremce do wystygnięcia. Przygotować lukier: Pomarańczę dokładnie umyć. Obieraczką do warzyw ściąć skórkę z pomarańczy a następnie uzyskane plastry pokroić w cienkie paseczki. 50 g cukru przesypać do rondelka, dodać 100 ml wody i podgrzewać

Mama Gotuje
Tarta na francuskim cieście z sosem mornay (Quiche con verdure in salsa mornay) 129

plaster cukinii, całość rolujemy. Na ciasto francuskie wylewamy sos i układamy ruloniki z warzyw. Ułożone warzywa w rulonikach smarujemy oliw ą  z oliwek. Tartę pieczemy ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.   Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Pieczone placuszki ze słodkich ziemniaków 144

Dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiłyśmy przygotować warzywne placuszki. Chwilę się zastanawiałam jakie warzywo wykorzystać i ostatecznie zdecydowałam się na słodkiego ziemniaka. Postanowiłam także upiec je w piekarniku, aby nie były nasączone tłuszczem. Pieczone placuszki ze słodkich ziemniaków okazały się strzałem w dziesiątkę - były bardzo smaczne, delikatnie słodkie, lekko pikantne i rozpływające się w ustach. Mogą stanowić danie główne

Codzienne Gotowanie
Karczek w sosie 150

czasie karczek obsmażamy na oleju ze wszystkich stron do zrumienienia. Wlewamy szklankę wody, dodajemy pokrojoną cebulę. Przykrywamy i wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni celcjusza. Po około godzinie obracamy na drugą stronę, wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w talarki. Pieczemy jeszcze około pół godziny do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na talerz, część warzyw miksujemy, aby uzyskać gęsty

Kulinarne życie
Karczek zapiekany z keczupem 185

obraną marchew i umyte pieczarki pokroić w plastry, marchew można w cienkie słupki W żaroodpornym naczyniu układać mięso, a pomiędzy nie wkładać warzywa, włożyć również ząbki czosnku, posypać tymiankiem Całość zalać keczupem, przykryć pokrywką Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na około 1 i 1/2 godziny Tak przygotowane mięso jest dobrą propozycją na świąteczny stół. Mięso robi się prawie

Proste Potrawy
Pasztet z ciecierzycy 200

zmielić blenderem ręcznym na gładką masę. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, tak aby miał lekko złoty kolor. Dodać do zmielonej ciecierzycy z warzywami, wymieszać, spróbować pasztet, w razie konieczności dodać soli czy pieprzu. Dodać jajka, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 st – 200 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę. Wyjąć

moj przepis na
Papryka faszerowana. 131

ogonkiem, wyciągamy gniazda. ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki, zieloną cebulkę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z warzywami, przyprawami i serem - nakładamy do papryki na końcu posypujemy resztą sera. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie
sałatka szwedzka z olejem 129

również pokrojoną w plastry, marchew, oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość  wkładamy do słoików,  zalewamy marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słoje. Pasteryzujemy ogórki (w garnku lub piekarniku) w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
ogórki konserwowe na zimę 182

Wymoczone ogórki  wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po ząbku czosnku.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Ogórki pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
cukinia marynowana w słodkiej zalewie 155

wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po dwa ząbki czosnku.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Cukinie pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
Schab w sosie musztardowym z warzywami 176

rondelka wkładamy tłuszcz spod schabu,wodę, masło i musztardy, podgrzewamy, dodajemy śmietanę roztrzepaną z mąką i gotujemy aż nieco zgęstnieje. Warzywa kroimy w grubą kostkę i grillujemy na maśle na patelni. Schab podgrzewamy w piekarniku w 150 stopniach (możemy podlać odrobiną wody, wtedy nie będzie suchy). Ziemniaki odcedzamy – dodajemy pozostałe masło,mleko i szafran (razem z wodą w której

Sezonowy Garnek
cukinia konserwowa z ostrą nutą 170

każdego słoika, po dwie niewielkie ostre papryczki i po dwa ząbki czosnku.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Cukinie pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
klasyczna sałatka szwedzka 128

plastrów ogórków, dodajemy obraną i również pokrojoną w plastry, marchew. Całość wkładamy do słoików,  zalewamy marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słoje. Pasteryzujemy ogórki (w garnku lub piekarniku) w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
Ljutenica - bułgarska pasta z pomidorów, bakłażanów i papryki 209

garnka, gotować na małym ogniu tak długo aż połowa masy odparuje.  Papryki i bakłażany upiec. Można ułożyć je jak najwyżej w piekarniku i piec z włączoną funkcją grill aż skórka będzie dobrze opieczona, można upiec warzywa na grillu. Ponakłuwać je lekko aby wypuściły soki i nie pękły w trakcie pieczenia. Opiekać aż skóra będzie czarna

Stare Gary
Pizza na spodzie z kalafiora - wegetariańska i bezglutenowa 309

cukinii, talarki czerwonej cebuli, pomidora i plasterki sera mozzarella. Całość posypać szczyptą soli, pieprzu i ziołami prowansalskimi. Przygotowaną pizzę ponownie wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w 195°C (ser musi się rozpuścić, a warzywa powinny lekko się zarumienić). Przygotowaną pizzę podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym.  Partiami zblendować kalafiora Zmielonego kalafiora gotować 5-7 minut

Ugotować

Proponowane wyszukiwania