uda - 500 przepisów (strona:3/34)

Restauracja Filmowa – recenzja 156

recenzji, tak na prawdę to było nasze drugie podejście do tej restauracji, gdyż za pierwszym razem była niedostępna ze względu na prywatną imprezę. No cóż, za drugim razem udało nam się w końcu dostać do środka. Wnętrze jak dla mnie piękne i przestronne, kolorystyka lokalu opiera się na odcieniach szarości i bieli, nie przygnębiającej tylko takiej klasycznej. Całość urządzona jest(...)naleśniki z karmelem – nie było, bezy też nie było ;/ Jak się okazało, od przyszłego tygodnia restauracja zmienia kartę i niestety już teraz wielu składników nie dowieziono. W końcu udało nam się złożyć zamówienie i po niedługim czasie oczekiwania dostałam swoją przystawkę - delikatne żołądki drobiowe z suszonymi leśnymi grzybkami (21 zł). Co tu dużo mówić – boskie! Jestem ogromną fanką

karmelowy
Shots from USA: Las Vegas & L.A. 189

obiecałam, piszę kolejną i ostatnią już relację z mojego pobytu w USA. Prosto z Nowego Jorku udaliśmy się na zachód, gdzie pierwszym punktem było Las Vegas. Przyznam, że żadne miejsce nie zrobiło na mnie takiego wrażanie jak właśnie to miasto. W samym środku pustyni w Nevadzie zostało utworzone miasto - światowe miejsce rozrywki.  W ciągu dnia miasto śpi, a ożywa(...)pewno będę próbować odtworzyć to wspaniałe danie :) Oczywiście nie obeszło się bez odwiedzenia kasyna :) A poniżej widać hotel i fontannę Bellagio. Po 3 dniach spędzonych w Las Vegas udaliśmy się na Wielki Kanion. Żadne słowa ani zdjęcia nie są w stanie opisać tego, co tam zobaczyłam. Ogromne i kolorowe skały stworzone przez naturę, bez żadnej ingerencji człowieka. To po prostu

Zgrabne Gotowanie
Stalowym Widelcem po Patelni 211

serią możemy się zagapić podczas smażenia i gotowania, zamyślić, bo zanim nam się coś przypali to naprawdę chyba dużo czasu musi upłynąć. Dużo dużo czasu. Mnie nie udało się jeszcze niczego w nich przypalić. Mimo iż zdarzało mi się wieszać pranie podczas smażenia :) Wredna jestem, ale ja po prostu chciałam sprawdzić, a raczej znaleźć jakiś minus. Coś na czym granit(...)się wyłoży i da plamę. Niestety kochani - do dziś się nie udało. Przemyślenia szczere i zgodne z rzeczywistością. Uważam się za szczęściarę mając granit w szafce. A Wy? Wy też możecie być szczęśćiarzami, każdy może mieć takie naczynia. A to zakup na lata, nie sądzę aby udało się wam je zajechać w jeden rok. Niedowiarków, "życzliwych inaczej" i hejterów zapraszam

Blondynka Gotuje
Zaczynamy 105

spróbowania soków wyciskanych wpadłem całkiem przypadkowo, szukając po prostu nowych smaków i  inspiracji na zdrowe jedzenie. Szybko okazało się, że znajomy posiada wyciskarkę, ale specjalnie jej nie używa. Udało mi się ją wypożyczyć. Najpierw na weekend. Sok owocowy. W skład pierwszego soku wchodziły jabłka i marchew z dodatkiem cytryny. Bardzo dobrze pamiętam ten nowy smak. Niby znajome jabłka(...)sporo nad brzegiem stawu w narożniku naszej działki. Potrzebowałem jedynie gumowych rękawic i sekatora. W połowie ścinania byłem zmuszony zamienić cienkie gumowe rękawiczki na grubsze, ponieważ pokrzywa bezlitośnie parzyła. Udało mi się nazbierać spory pęczek, po który musiałem pojechać taczką. Było tego ze 4 kilogramy! Potem wystarczało zamoczyć ją w dużej ocynkowanej wannie i poczekać, aż wypłyną wszystkie pająki

Pij soki wyciskane
Wigilijny barszcz 454

wigilijny smakuje zawsze wyjątkowo. Przygotowanie dobrego barszczu jest sztuką, niemniej jednak każdy powinien sobie z tym poradzić, o ile włoży się w to odrobinę serca, wtedy z pewnością uda się, nawet lepiej niż planowaliśmy. Ważne aby przygotować go z naturalnych składników, bez sklepowych "gotowców" i polepszaczy, bo rozwodniony proszek nijak ma się do prawdziwego barszczu.  Składniki

Smakowity Blog Kulinarny
Mini serniczki z masłem orzechowym na piernikowo- orzechowym spodzie z polewą z masła orzechowego 139

rodzinnej atmosferze, z pięknie przystrojonym mieszkaniem i przy przepysznych potrawach przeżywać Święta. By umilić Wam ten czas mam dla Was przepis na najlepszy serniczek świąteczny jaki do tej pory udało mi się przygotować. Pyszna masa serowa z masłem orzechowym o aromacie skórki pomarańczowej na spodzie z karmelizowanych orzechów włoskich i zmiksowanych pierniczków czekoladowych. Całość uwieńczona najlepszą polewą z masła orzechowego(...)minuty do momentu aż zgęstnieje. Schłodzony sernik (lub serniczki) polewam gotową polewą, dekoruję karmelizowanymi orzechami i posypką marki Delecta, która świetnie podkreśla smak tego orzechowego sernika. Udanych wypieków na Święta życzy Wam Klaudia

Mango Papaja
Świąteczna szarlotka + film 148

Świąteczna szarlotka to świetny pomysł na słodką przekąskę podczas rodzinnych imprez, jest łatwa do zrobienia i z pewnością uda się każdemu laikowi kulinarnemu. Szarlotka doskonale prezentuje się na wigilijnym stole, pośród innych świątecznych smakołyków.     składniki na tortownicę 26 cm ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształu 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Smakowite Dania
Z miłości do pasji - spotkanie blogerek w Lublinie 119

pora na wykład pana Macieja ( Poprawnie Naświetlony ) na temat fotografii. Sporo wiedzy teoretycznej, dużo ciekawostek i wiele gadżetów fotograficznych.. Mi najbardziej spodobał się wątek o fotografii kulinarnej :) Następnie udałyśmy się na obiad do Bistro Gala. Był czas na kawę, poznanie siebie nawzajem, rozmowy na różne tematy, wymianę blogowych doświadczeń. Po obiedzie udałyśmy się do sali zabaw Kemping u Superika

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Smażone młode śledzie ze słodko-kwaśną sałatką ziemniaczaną 173

Ości wyjmują się bardzo łatwo i wszystkie na raz – podważamy kręgosłup od miejsca ucięcia głowy i ciągniemy w kierunku ogona. Pyszna, świeża i lekka wiosenno-letnia wyżerka. Jeśli tylko uda Wam się kupić małe, młode świeże śledzie – nie zastanawiajcie się zbyt długo nad ich zakupem ;) SKŁADNIKI - SAŁATKA ZIEMNIACZANA 400g młodych ziemniaków, małych, jednakowej wielkości 1 mały wężowy ogórek

Karo in the Kitchen
ZACHWYT PRZYCHODZI Z WIEKIEM 243

błędów a wyciągać wnioski z moich doświadczeń. Przy okazji przesiewam emocje. Te złe zostawiam za sobą. Nie jestem ideałem , więc czasem jest to trudne a czasem bolesne. Kiedy jednak uda mi się wiem, że wygrałam. I to jest powód do radości i dumy. Tak bywam z siebie dumna! Przecież m am milion powodów ,żeby nią być. Żeby nie zapomnieć

WYSPA SZCZĘSLIWA
Chleb ziołowy z płatkami żytnimi 212

Wymieszać, zarobić, włożyć do foremki, odczekać i upiec. Nic więcej. Czas potrzebny na jest bardzo krótki, a to za sprawą do zmniejszenia liczby fermentacji do jednej. Nie mniej chleb udany, zaś aromat ziół wydobywający się z piekarnika - po prostu nie do opisania. Najlepiej samemu zrobić ten chleb, usiąść w trakcie pieczenia przed piekarnikiem, i patrząc na piekący się chleb wąchać(...)luźne - w sam raz nadawało się do ręcznego wyrabiania. Pewnie było to spowodowane tym, ze szklanka wody szklance nierówna, zaś u każdego cztery łyżki mąki ważą inaczej. Reasumując - chleb udał się wyśmienicie. A tym, którzy piekli go u Amber, życzę smacznego, zaś tym, którzy nie piekli, powiem -  żałujcie ;) Zalewa ziołowa: 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kminku

Grahamka, weka i kajzerka
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 155

wytrawnej tarty. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe suche składniki, listki tymianku rozcierając w dłoniach. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko wyrabiamy, dodając stopniowo bardzo zimną wodę. Kiedy z ciasta uda się uformować coś w rodzaju kuli, przygotowujemy formę do tarty- nacieramy ją masłem i osypujemy bułką tartą. Formę wyklejamy ciastem, zostawiając dość wysoki brzeg i chowamy do lodówki

les mirabelles
Polecane blogowanie - luty 2016 i linkowe party 147

zaglądam kiedy chcę poczytać coś ciekawego, czasem kontrowersyjnego, ale przede wszystkim autentycznego. Marzy mi się wyjazd do Włoch, a opis Bolonii motywuje mnie jeszcze bardziej. Może uda się w tym roku :) Kiedy zaczynałam blogowanie, to natrafiłam na Vademecum Blogera, blog powstały mniej więcej w tym samym czasie, ale jakże pomocny. Do dzisiaj zaglądam do Beaty, to niezwykle skromna osoba

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kiełbasa chłopska 173

będzie kleista i nadziewamy farsz kiełbasiany w przygotowane (wymoczone) jelita (z pomocą ponownie przyszedł John – mój „lejek” jest na grubszy kaliber jelit). Tym razem nie udało mi się kupić jelit takiej grubości, jak do naszej tradycyjnej kiełbasy. W Irlandii najpopularniejsze są cienkie kiełbaski i właśnie do takich miałam jelita. Gotowe kiełbasy możemy powiązać, pozakręcać lub pozostawić(...)lepszy już być nie może (ukłony w stronę Szczepana za świetny dobór składników). Jak widać na zdjęciach – nie jest ani za tłusta, ani za chuda – w sam raz. Nawet udało mi się uzyskać ten słynny „trzask” towarzyszący przełamywanej kiełbasie. Dla mnie jest idealna. Tak jak podaje Szczepan – „ Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić.” Jeśli tylko macie

mojewypiekiinietylko
Paola dania dla dzieci 159

się to skończyć praniem i sprzątaniem: syropy Paola maja korki „niekapki” zabezpieczające przed rozlaniem. Z bogatej gamy syropów Paola możesz korzystać bez przerwy, cały rok. Dzięki wielu rozmaitym syropom uda ci się stworzyć nowe, ciekawe, oryginalne zestawienia smakowe w ulubionych daniach twoich dzieci. Jeśli chciałabyś poznać sprawdzone przepisy na dania z syropami Paola, to znajdziesz je na stronie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia