Żurawina. Nie tylko suszona i nie tylko do ciasta czy mięsa. W połączeniu z pomarańczą i wanilią jest świetnym składnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się Wam dorwać świeżą lub mrożoną żurawinę sprawdźcie to sami, bo smak jest naprawdę genialny. A aromat pomarańczy i wanilii idealnie pasuje do świąt. Żurawina należy do wiecznie zielonych półkrzewów z rodziny roślin wrzosowatych(...)żurawin pasuje zarówno do drobiu – kurczaka, indyka, perliczki czy kaczki, jak i do serów pleśniowych. Na Kresach Wschodnich owoce żurawiny dodawano podczas kiszenia kapusty aby wzbogacić jej smak. Udało mi się kupić kilogram, przebrałam, podzieliłam, część poszła do wódki, część do zamrożenia na później. Świeże owoce żurawiny są zwarte, jędrne, błyszczące i twarde. W smaku kwaśne i lekko gorzkawe. Dobrze
Karo in the KitchenCzas pierniczenia, a ja od dłuższego czasu kombinowałam co by tu jeszcze znanego zweganozować, za punkt honoru ustanowiłam sobie karpatkę, prawie się udało, bo smak dokładnie taki jak być powinien ale nie ma fal ;-( Nie poddam się, ale podzielę się z Wami przepisem na ciasto które udało się wykombinować, trzy razy dziś piekłam, zmieniając recepturę, aż wg mnie była zadowalająca(...)Wyjątkowo podam ilość składników na szklanki (bardzo nie lubię takich przepisów, bo szklanka szklance nie równa, a zawsze powtarzam sukcesem udanego wypieku jest dokładna ilość składników składników). Składniki (na małą blaszkę ) ciasto: szklanka mąki tortowej szklanka mleka sojowego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub 50 g masła kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem (zjadłam 1/3 w miedzy czasie
greenscarfudanego przyjęcia. Jeśli ty nie masz idealnego nastroju, twoi goście i co najważniejsze solenizant nie będą bawić się zbyt dobrze. Nie taki diabeł straszny. Działaj- na pewno ci się uda! Uwiecznij wszystko na zdjęciach i/ lub filmie, bo będzie co wspominać. Czekam na relację zorganizowanej przez Ciebie imprezy. Pamiętaj jest impreza, są straty (szczególnie podczas Kinderballu :) ) Bawcie się dobrze
Wielki apetytpłyn domycia naczyń przywiera mocniej i stanowczo trudniej doczyścić takie naczynie. Białka ubijane w naczyniu z choć najmniejszym śladem tłuszczu nie ubiją się należycie i beza nie uda się. By mieć 100% gwarancję że miska do ubijania jest odtłuszczona, można przetrzeć jej wnętrze połówką cytryny a potem dokładnie wypłukać i wytrzeć do sucha. Normal 0 21 false false
maniapieczeniazupy, dania obiadowe i desery rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Liczę, że w tym roku będzie ich jeszcze więcej :) A przede wszystkim mam nadzieję, że dzięki udziałowi w tej akcji uda Wam się bliżej poznać kuchnię hiszpańską i przy tym dobrze bawić w Waszej kuchni :) Tak więc zapraszam Was do zapoznania się z zasadami akcji. Zasady akcji Akcja przeznaczona jest
Chilli Czosnek i OliwaLibanie, ale nie będziemy dywagować nad smutną częścią historii Libanu i skupmy się nad przyjemniejszą częścią tej wyprawy. Bo tylko takie mamy wspomnienia. :) Jednym z ciekawszych miejsc, jakie udało nam się tam zobaczyć, to góry Liban. Niezwykłe góry, w których na dużych wysokościach blisko 3000 m.n.p.m. zupełnie normalnie mieszkają ludzie w przepięknych wioskach wiszących na skałach. Zobaczcie sami :) Dolina Qadisha(...)pomysłowość producentów Cadillaca przerosła nas wszystkich. Tak, że nigdy więcej Cadillac !!! Chłopaki walczą z kołem hehehe :) Pięciu chłopa i jeden zapas :) Droga w górach : Trochę to trwało zanim udało nam się kogoś ściągnąć, aby zabrał koło do najbliższego miejsca naprawy wulkanizacyjnej, a w między czasie pozostało nam robić zdjęcia i co ciekawe co chwilę spotykać miejscowych, którzy widząc obcych
vegetanieniestety nie trafiłam na ten smak. Piekąc tą bałam się, że zniszczę już całkowicie wspomnienia jeżeli nie uda mi się ona taka jak ją pamiętam. Na szczęście się udało. Jadłam jeszcze gorącą i rozpływała się w ustach. Ja ją jem albo z samym masłem, albo bez niczego. Mmm… pyszna Składniki: - 0,5 kg mąka pszenna - ciepłe mleko
dom-agi.plNadszedł dzień podsumowania mijającego roku, chwila zastanowienia nad naszymi osiągnięciami, tym, co udało się zrealizować, a czego nie, nad narzuconymi sobie postanowieniami. Obojętnie czy te 12 miesięcy wstecz zaliczacie do mniej czy też bardziej udanych- warto, aby ten ostatni dzień z 365 spędzić jak najlepiej, więc tak też zamierzam zrobić, a pierwszy punkt planu to pyszne śniadanie. Od sierpnia(...)przekonuję Was, że dobre śniadanie to podstawa udanego dnia i mam nadzieję, że skutecznie. Ostatnimi czasy odkryłam, że na owsiance świat się wcale nie kończy i zaczęłam eksperymentować z innymi śniadaniowymi pysznościami. Mug cake gościł już kilka razy na moim talerzu- w wydaniu klasycznym (KLIK) oraz malinowym (KLIK), ale tym razem to jego nieco odmieniona, wegańska wersja.Pyszne ciacho z kubka
peanutbuttermonsterwapń, witaminy z grupy B i inne cenne minerały. Pomaga utrzymać zdrowie i wzmocnić nasz układ odpornościowy. Ziarno owsa nie zawiera glutenu, dlatego z samej mąki owsianej nie uda nam się upiec chleba, ale można ją dodawać do jego(...)wypieku. Moje drożdżówki zostały przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto drożdżowe z mąką owsianą nie jest tak elastyczne jak przygotowane tylko z mąki pszennej, ale wyrosło, udało się je rozwałkować i co najważniejsze, przygotowane drożdżówki bardzo dobrze smakowały. Potwierdziły to uśmiechy zadowolenia na twarzach jedzących je dzieci:) Składniki:Ciasto drożdżowe:350 g mąki owsianej150 g mąki
Smakowity Blog Kulinarnyjuż blisko sześćset wpisów, więc edytowanie i uzupełnianie wszystkiego z pewnością zajmie mi mnóstwo czasu. To taka praca na długie, jesienne wieczory... Ale mam nadzieję, że do końca roku uda mi się plan wprowadzić w życie, a blog zyska przez to na funkcjonalności. Proszę o trzymanie kciuków za powodzenie misji.Dzisiaj mam dla Was banalnie prosty i absolutnie(...)genialny deser. Genialny ze względu na jeden wyjątkowy składnik: poziomki. Nie jest to coś, na co mogę sobie pozwolić codziennie, a kocham je miłością wielką i gorącą. Tym razem udało mi się nazbierać akurat na przygotowanie dwóch porcji słynnego Eton mess, z tym, że zamiast truskawek użyłam ich mniejszych kuzynów. Wyszło bajecznie! Delikatna, puszysta kremówka, słodkie, chrupiące beziki i poziomki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeeksperymentować za bardzo i postawiłam na klasykę. Zrobiłam je tak jak wołowinę po burgundzku. Prosto i klasycznie. Danie wyszło bardzo dobre, policzki się rozpływały w ustach. Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze je kiedyś kupić i spróbować zrobić z nich coś pysznego. Bo warto, mięso jest lekkie, delikatne i co najważniejsze dietetyczne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrecenzji, tak na prawdę to było nasze drugie podejście do tej restauracji, gdyż za pierwszym razem była niedostępna ze względu na prywatną imprezę. No cóż, za drugim razem udało nam się w końcu dostać do środka. Wnętrze jak dla mnie piękne i przestronne, kolorystyka lokalu opiera się na odcieniach szarości i bieli, nie przygnębiającej tylko takiej klasycznej. Całość urządzona jest(...)naleśniki z karmelem – nie było, bezy też nie było ;/ Jak się okazało, od przyszłego tygodnia restauracja zmienia kartę i niestety już teraz wielu składników nie dowieziono. W końcu udało nam się złożyć zamówienie i po niedługim czasie oczekiwania dostałam swoją przystawkę - delikatne żołądki drobiowe z suszonymi leśnymi grzybkami (21 zł). Co tu dużo mówić – boskie! Jestem ogromną fanką
karmelowyobiecałam, piszę kolejną i ostatnią już relację z mojego pobytu w USA. Prosto z Nowego Jorku udaliśmy się na zachód, gdzie pierwszym punktem było Las Vegas. Przyznam, że żadne miejsce nie zrobiło na mnie takiego wrażanie jak właśnie to miasto. W samym środku pustyni w Nevadzie zostało utworzone miasto - światowe miejsce rozrywki. W ciągu dnia miasto śpi, a ożywa(...)pewno będę próbować odtworzyć to wspaniałe danie :) Oczywiście nie obeszło się bez odwiedzenia kasyna :) A poniżej widać hotel i fontannę Bellagio. Po 3 dniach spędzonych w Las Vegas udaliśmy się na Wielki Kanion. Żadne słowa ani zdjęcia nie są w stanie opisać tego, co tam zobaczyłam. Ogromne i kolorowe skały stworzone przez naturę, bez żadnej ingerencji człowieka. To po prostu
Zgrabne Gotowanieserią możemy się zagapić podczas smażenia i gotowania, zamyślić, bo zanim nam się coś przypali to naprawdę chyba dużo czasu musi upłynąć. Dużo dużo czasu. Mnie nie udało się jeszcze niczego w nich przypalić. Mimo iż zdarzało mi się wieszać pranie podczas smażenia :) Wredna jestem, ale ja po prostu chciałam sprawdzić, a raczej znaleźć jakiś minus. Coś na czym granit(...)się wyłoży i da plamę. Niestety kochani - do dziś się nie udało. Przemyślenia szczere i zgodne z rzeczywistością. Uważam się za szczęściarę mając granit w szafce. A Wy? Wy też możecie być szczęśćiarzami, każdy może mieć takie naczynia. A to zakup na lata, nie sądzę aby udało się wam je zajechać w jeden rok. Niedowiarków, "życzliwych inaczej" i hejterów zapraszam
Blondynka Gotujespróbowania soków wyciskanych wpadłem całkiem przypadkowo, szukając po prostu nowych smaków i inspiracji na zdrowe jedzenie. Szybko okazało się, że znajomy posiada wyciskarkę, ale specjalnie jej nie używa. Udało mi się ją wypożyczyć. Najpierw na weekend. Sok owocowy. W skład pierwszego soku wchodziły jabłka i marchew z dodatkiem cytryny. Bardzo dobrze pamiętam ten nowy smak. Niby znajome jabłka(...)sporo nad brzegiem stawu w narożniku naszej działki. Potrzebowałem jedynie gumowych rękawic i sekatora. W połowie ścinania byłem zmuszony zamienić cienkie gumowe rękawiczki na grubsze, ponieważ pokrzywa bezlitośnie parzyła. Udało mi się nazbierać spory pęczek, po który musiałem pojechać taczką. Było tego ze 4 kilogramy! Potem wystarczało zamoczyć ją w dużej ocynkowanej wannie i poczekać, aż wypłyną wszystkie pająki
Pij soki wyciskanewigilijny smakuje zawsze wyjątkowo. Przygotowanie dobrego barszczu jest sztuką, niemniej jednak każdy powinien sobie z tym poradzić, o ile włoży się w to odrobinę serca, wtedy z pewnością uda się, nawet lepiej niż planowaliśmy. Ważne aby przygotować go z naturalnych składników, bez sklepowych "gotowców" i polepszaczy, bo rozwodniony proszek nijak ma się do prawdziwego barszczu. Składniki
Smakowity Blog Kulinarnyrodzinnej atmosferze, z pięknie przystrojonym mieszkaniem i przy przepysznych potrawach przeżywać Święta. By umilić Wam ten czas mam dla Was przepis na najlepszy serniczek świąteczny jaki do tej pory udało mi się przygotować. Pyszna masa serowa z masłem orzechowym o aromacie skórki pomarańczowej na spodzie z karmelizowanych orzechów włoskich i zmiksowanych pierniczków czekoladowych. Całość uwieńczona najlepszą polewą z masła orzechowego(...)minuty do momentu aż zgęstnieje. Schłodzony sernik (lub serniczki) polewam gotową polewą, dekoruję karmelizowanymi orzechami i posypką marki Delecta, która świetnie podkreśla smak tego orzechowego sernika. Udanych wypieków na Święta życzy Wam Klaudia
Mango PapajaŚwiąteczna szarlotka to świetny pomysł na słodką przekąskę podczas rodzinnych imprez, jest łatwa do zrobienia i z pewnością uda się każdemu laikowi kulinarnemu. Szarlotka doskonale prezentuje się na wigilijnym stole, pośród innych świątecznych smakołyków. składniki na tortownicę 26 cm ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształu 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Smakowite Daniapora na wykład pana Macieja ( Poprawnie Naświetlony ) na temat fotografii. Sporo wiedzy teoretycznej, dużo ciekawostek i wiele gadżetów fotograficznych.. Mi najbardziej spodobał się wątek o fotografii kulinarnej :) Następnie udałyśmy się na obiad do Bistro Gala. Był czas na kawę, poznanie siebie nawzajem, rozmowy na różne tematy, wymianę blogowych doświadczeń. Po obiedzie udałyśmy się do sali zabaw Kemping u Superika
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieOści wyjmują się bardzo łatwo i wszystkie na raz – podważamy kręgosłup od miejsca ucięcia głowy i ciągniemy w kierunku ogona. Pyszna, świeża i lekka wiosenno-letnia wyżerka. Jeśli tylko uda Wam się kupić małe, młode świeże śledzie – nie zastanawiajcie się zbyt długo nad ich zakupem ;) SKŁADNIKI - SAŁATKA ZIEMNIACZANA 400g młodych ziemniaków, małych, jednakowej wielkości 1 mały wężowy ogórek
Karo in the Kitchenbłędów a wyciągać wnioski z moich doświadczeń. Przy okazji przesiewam emocje. Te złe zostawiam za sobą. Nie jestem ideałem , więc czasem jest to trudne a czasem bolesne. Kiedy jednak uda mi się wiem, że wygrałam. I to jest powód do radości i dumy. Tak bywam z siebie dumna! Przecież m am milion powodów ,żeby nią być. Żeby nie zapomnieć
WYSPA SZCZĘSLIWAWymieszać, zarobić, włożyć do foremki, odczekać i upiec. Nic więcej. Czas potrzebny na jest bardzo krótki, a to za sprawą do zmniejszenia liczby fermentacji do jednej. Nie mniej chleb udany, zaś aromat ziół wydobywający się z piekarnika - po prostu nie do opisania. Najlepiej samemu zrobić ten chleb, usiąść w trakcie pieczenia przed piekarnikiem, i patrząc na piekący się chleb wąchać(...)luźne - w sam raz nadawało się do ręcznego wyrabiania. Pewnie było to spowodowane tym, ze szklanka wody szklance nierówna, zaś u każdego cztery łyżki mąki ważą inaczej. Reasumując - chleb udał się wyśmienicie. A tym, którzy piekli go u Amber, życzę smacznego, zaś tym, którzy nie piekli, powiem - żałujcie ;) Zalewa ziołowa: 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kminku
Grahamka, weka i kajzerkawytrawnej tarty. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe suche składniki, listki tymianku rozcierając w dłoniach. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko wyrabiamy, dodając stopniowo bardzo zimną wodę. Kiedy z ciasta uda się uformować coś w rodzaju kuli, przygotowujemy formę do tarty- nacieramy ją masłem i osypujemy bułką tartą. Formę wyklejamy ciastem, zostawiając dość wysoki brzeg i chowamy do lodówki
les mirabelleszaglądam kiedy chcę poczytać coś ciekawego, czasem kontrowersyjnego, ale przede wszystkim autentycznego. Marzy mi się wyjazd do Włoch, a opis Bolonii motywuje mnie jeszcze bardziej. Może uda się w tym roku :) Kiedy zaczynałam blogowanie, to natrafiłam na Vademecum Blogera, blog powstały mniej więcej w tym samym czasie, ale jakże pomocny. Do dzisiaj zaglądam do Beaty, to niezwykle skromna osoba
Codzienna kuchnia niecodziennabędzie kleista i nadziewamy farsz kiełbasiany w przygotowane (wymoczone) jelita (z pomocą ponownie przyszedł John – mój „lejek” jest na grubszy kaliber jelit). Tym razem nie udało mi się kupić jelit takiej grubości, jak do naszej tradycyjnej kiełbasy. W Irlandii najpopularniejsze są cienkie kiełbaski i właśnie do takich miałam jelita. Gotowe kiełbasy możemy powiązać, pozakręcać lub pozostawić(...)lepszy już być nie może (ukłony w stronę Szczepana za świetny dobór składników). Jak widać na zdjęciach – nie jest ani za tłusta, ani za chuda – w sam raz. Nawet udało mi się uzyskać ten słynny „trzask” towarzyszący przełamywanej kiełbasie. Dla mnie jest idealna. Tak jak podaje Szczepan – „ Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić.” Jeśli tylko macie
mojewypiekiinietylkosię to skończyć praniem i sprzątaniem: syropy Paola maja korki „niekapki” zabezpieczające przed rozlaniem. Z bogatej gamy syropów Paola możesz korzystać bez przerwy, cały rok. Dzięki wielu rozmaitym syropom uda ci się stworzyć nowe, ciekawe, oryginalne zestawienia smakowe w ulubionych daniach twoich dzieci. Jeśli chciałabyś poznać sprawdzone przepisy na dania z syropami Paola, to znajdziesz je na stronie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawymagające zbyt długiego ozdabiania. Piękne są już same w sobie. Uparłam się w tym roku na upieczenie ich, pierwszy przepis zmodyfikowałam do tego stopnia, że pierniczki nie udały się i nadawały się jedynie do konsumpcji przed telewizorem, z pewnością nie na bloga- chociaż były przepyszne! Drugi przepis udał się bez dwóch zdań, mimo iż zmodyfikowałam go do własnych potrzeb. Jeśli
Mango Papajagrubość 0,5 cm . Po wycinać różne kształty i upiec w temperaturze 160 stopni , w 15 minut. 7. Ostudzone pierniczki udekorować według własnej fantazji Aneta za Słodkość, która uda się zawsze i każdemu to moje pyszne i zdrowe kokosowo – pandanowe muffinki z gruszkami. Potrzebujemy: – 2 szklanki mąki tortowej – 2/3 szklanki cukru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka pasty
Z Kuchni Do Kuchniwciągała. Owszem lubimy sporo bezmięsnych rzeczy, a warzywa wielbimy, ale to byłoby na tyle! Byliśmy ciekawi wegańskiego gotowania i świetnie trafiliśmy! Michał, nasz prowadzący, to niezwykły człowiek! Chyba nie uda Wam się go "zagiąć" jakimś pytaniem! On zna odpowiedź chyba na każde pytanie o zdrowe odżywianie, wartości odżywcze produktów i informacjami sypie jak z rękawa! Do tego mówi
Plate of Joynadeszła ta wielka chwila- przybywam do Was z nowym przepisem! Zdaję sobie sprawę z tego, iż trudno będzie nadrobić stracony czas, ale mam nadzieję, że choć w niewielkim stopniu uda mi się zrekompensować ten brak aktywności. W jaki sposób? Oczywiście nowymi smakołykami. Na powitanie przedstawiam przepis na niezwykle charakterystyczną i wyrazistą sałatkę. Wszyscy fani połączenia rukoli z suszonymi pomidorami
peanutbuttermonsterMokotowie. To właśnie tam kupiłam prezentowane na zdjęciach frutti di mare . Gdy tylko Redakcja "Dbam o zdrowie" zaproponowała, abym przygotowała sałatkę z przegrzebkami, przestraszyłam się, że nie uda mi się ich dostać, ale niepotrzebnie, bo w "Złoto Hiszpanii" można kupić i przegrzebki, i mule, sercówki, kalmary oraz krewetki. Wszystko świeżutkie, sprzedawane, podobnie jak w innych sklepach specjalizujących się
Chilli Czosnek i OliwaBułki z mąki pszennej i żytniej razowej. Posypane ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Przepis na 6 średniej wielkości bułek. To jak na razie najsmaczniejsze bułki jakie udało mi się upiec ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej razowej 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 10 g drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ziaren(...)oliwę, pestki dyni i ziarna słonecznika i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Ciasto będzie lekko klejące ale dosypywać jak najmniej mąki (tylko tyle żeby udało się wyrobić ciasto). Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce). Wyrośnięte ciasto wyrobić podsypując mąką pszenną. Rozwałkować w kształt prostokąta i pokroić na 6 części
Bulliojestem na to gotowa, czy nie- zaczęły się wiśnie. I to nawet na naszych ogołoconych dwa lata temu drzewach. Bez drabiny udało się zebrać prawie kilogram- jeśli szpaki się zagapią, może jest szansa na jeszcze trochę. Jeśli tak jak my macie dostęp do świeżych wiśni, koniecznie zróbcie z nimi ciasto. Taka okazja nieprędko się powtórzy, a wiśnie prosto z drzewa(...)głosie i wciąż koncertując przylazł do mojej wyciągniętej ręki. Na szczęście w firmie, do której szłam, pracuje dziewczyna, która należy do grupy Neko . Zadzwoniłam do niej, a jej udało się załatwić "na cito" transport dla przerażonego kocura. Delikwenta trzeba było przenieść do biura, żeby tam w spokoju kanciapki mógł poczekać. Sama nie dałabym rady go przytachać, ale przybyły posiłki
les mirabellesjest strefą lęgową Caretta-Caretta. Cała, kilkunasto kilometrowa zatoka to strefa pod ochroną właśnie ze względu na te piękne stworzenia. Niestety mimo wycieczki na tą piękną malutką wyspę, nie udało się zobaczyć żadnego żółwia. A szkoda. Wysepka swoim kształtem przypomina skorupę żółwia, też to widzisz? ;) Port Aghios Sostis Na południu wyspy udało się zwiedzić kilka słynnych plaż jak Keri Beach
Mój Smak na Życieuzależnia i na propozycję odstępstwa od zwyczaju reaguje jak nałogowiec, któremu zaproponowano rzucenie używki. "Nie, nie mogę wyjść z domu w piątek wieczorem, wtedy zawsze piorę skarpetki i pilinguję uda!" I kiedy ja to zrobię?! Na szczęście czasem pojawia się głos rozsądku- w tym wypadku to był głos tulipanowcowej Marty. Krótko mówiąc- nawrzucała nam, przywołała do porządku i okazało
les mirabellesszyć na moich nowiutkich czerwonych rajstopkach,zalozylam je na siebie na kolanach wycielam ogromne dziury i zaczelam szyc.Bo przecież Mamusia mówiła" jak zszyjemy nie bedzie nic widać"Nie udało sie..:P Kazde wakacje spedzałam u dziadkow na pieknej wsi:),bywaly takie dni ze dziadkowie mieli duzo pracy w polu i wtedy godzike czy dwie sama musialam sie soba zajac(...)pytanie co się dzieje mój 4 letni brat ze stoickim spokojem odpowiedział: Pali się pożar babciu. Babcia od razu zagasiła płomienie. Uchyliła okno. Niestety kapy z łóżka rodziców nie udało się uratować. Jak i samej kanapy również. Mama, która z daleka dostrzegła dym wydobywający się z okien mieszkania, pobiła wtedy swoisty rekord prędkości w pokonaniu drogi szpital-dom.. Cała
bistro mamanieziemskiej przyjemności poświecając zaledwie 5 minut z każdego poranka. Wliczam w to z aparzanie kawy. J eśli tak jak ja, zadasz sobie trochę więcej trudu, to może któregoś dnia uda ci się znaleźć czterolistną koniczynę i będziesz mógł „na szczęście” udekorować nią to szybkie śniadanie. Miejmy nadzieję, że znajdziesz ją zanim minie sezon na truskawki . Szybkie śniadanie
Jem więc Jestempęczek świeżego oregano 1-2 łyżki mąki 4 łyżki oliwy 150g makaronu typu „kolanka” lub podobnego Instrukcje Z udek lub nóg ściągamy skórę. Jeśli używamy całych nóg, rozdzielamy nożem uda od podudzi (po zdjęciu skóry miejsce to jest dobrze widoczne). Następnie nacinamy ostrożnie mięso wzdłuż kości i wycinamy je razem ze stawami. W miarę możliwości usuwamy także ścięgna. Papryki
Kulinarna Pokusaprowansalsku . Nawiasem mówiąc, w sezonie jesienno-zimowym można spróbować upiec pstrąga z rozmarynem, czosnkiem i cytryną właśnie w piekarniku, zwłaszcza jeśli ma on funkcję grilla. Choć oczywiście nie uda się w ten sposób w pełni odtworzyć smaku ryby grillowanej i zjedzonej na świeżym powietrzu. Pstrąg z grilla 2015-05-22 10:45:40 Przepis na idealnego pstrąga z grilla
Kulinarna Pokusawyczucie, żeby sos nie zgęstniał zbyt mocno, bo będziecie mieli raczej klej stolarski niż dobry sos. Tak więc uwaga przy dodawaniu jogurtu z mąką. Jak już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy dodać pieprzu lub soli i gotowe :) Ugotowane pierogi polewamy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem. Smacznego
vegetaniewyczucie, żeby sos nie zgęstniał zbyt mocno, bo będziecie mieli raczej klej stolarski niż dobry sos. Tak więc uwaga przy dodawaniu jogurtu z mąką. Jak już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy dodać pieprzu lub soli i gotowe :) Ugotowane ravioli polewamy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem. Trochę pracy
vegetanieGłównym składnikiem (oprócz piersi z kurczaka oczywiście) jest bazyliowe pesto – najlepiej użyć tego domowego, które robi się błyskawicznie, ale z kupnym dobrej jakości także na pewno się świetnie uda. Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym: około 400 g piersi z kurczaka lub sznycli z indyka 4 łyżki zielonego pesto z bazylii (najlepiej domowego ) 2 łyżki gęstej śmietany
Poezja smakuJeszcze do nie dawna "stworzenie" potrawy made in china (bo nawet nie myślałam, że to co uda mi się stworzyć będę mogła nazwać gotowaniem ;)) wydawało mi się abstrakcyjne. Wok! Moje odkrycie poprzedniego roku! a dania "chińskie" okazują się nie tylko banalnie szybkie w przygotowaniu, ale i jakie smaczne!! Paski Schabu na sposób chiński: SKŁADNIKI: 30 dkg schabu wieprzowego pół
smacznieinatematogień. Dosalaj na końcu, bo w trakcie gotowania woda się redukuje i dopiero w gotowym daniu masz odpowiednie proporcje. Bądź nieustraszona! 5. Bądź dumna ze swojego dzieła Wszystko gotowe? Udało się? Pewnie, że się udało. To jednak nie koniec. Wyjmij ładny talerz, nakryj stół, postaw swoje dzieło na środku. Bądź z niego dumna. Teraz masz czas, żeby siebie pochwalić . Możesz
W kuchni wieczoremzabiera duzo czasu, ale spokojnie możemy przygotować większą ilość, zamrozić i użyć kiedy będzie potrzebny. Przepisów na doskonałe buliony jest wiele, sama wypróbowałam kilka-niektóre lepsze, inne gorsze. Ostatnio udało mi się zrobić najlepszy jak do tej pory,bardzo intensywny, z wiejskiego indyka od Babci mojego K. Potrawka, którą później wykonałam na bazie tego bulionu wyszła bardzo smaczna, w ogóle(...)kolorze), by jeść go w normalnej postaci. Jeśli chcecie wzbogacić smak swoich zup, sosów i potrawek, zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki na ok 1-1,5l bulionu: 1 udo indyka (w całości, nie sama "pałka") 2 średnie pietruszki 2 małe lub 1 średnia marchewka (im więcej, tym bardziej słodki bedzie bulion) kawałek selera 1/3-1/4 pora (biała część) kawałek kapusty włoskiej
Zawsze głodna!gości stosunkowo rzadko, nie wiem właściwie dlaczego, na pewno do specjalistek w przyrządzaniu ryb i pewnie to jest znaczącym powodem. Nie wykluczam oczywiście, że będę eksperymentować, może w końcu uda mi się trafić tak, że powiem, że jest idealna. Możliwe, że moja niechęć do ryb jest też z czasów ciąży, kiedy chciałam się odżywiać zdrowo, jeść zdrowe ryby
dom-agi.plzdarza mi się przygotować wypieki w wersji wytrawnej, ale mając delikatne białe kiełbasy i pomysł na ciasto na tartę bez dodatku masła postanowiłam spróbować. Pomyślałam, że jak się nie uda, lub gdyby była niesmaczna po prostu Wam tego przepisu nie pokaże, ale wyszła smaczna, sycąca, bardzo aromatyczna. Biała kiełbasa kojarzy mi się ze Świętami Wielkiej Nocy i dużą ilością
dom-agi.plmoim wałkom...niezły wycisk! Zapraszam również na profil STODOLA na FB, gdzie zobaczycie jakie cuda wychodzą spod wałków i...być może, biorąc udział w konkursach na profilu , uda się Wam wygrać takie spersonalizowane wałeczki i..nie tylko
Z Kuchni Do Kuchninajlepiej przyswajalne zawarte jest nie w tabletach, a w pożywieniu właśnie. Dlatego dbajmy (szczególnie w okresie wzrostu zachorowań) o to co i jak jemy, a być może uda nam się uniknąć wizyty u lekarza
Powiedz dietom niemężem po niedzielnym długim spacerze, miska treściwego jedzenia była jak znalazł. Składniki (porcja dla 10-12 osób) 0,5 kg białej fasoli (ja użyłam drobnej) 1kg golonki wieprzowej 4 uda kacze confit ( tutaj przepis lub kupcie gotowy upieczony drób) 300g surowej wieprzowej kiełbasy (3 kiełbaski) 150g wędzonego boczku 2 marchewki (dałabym z 4) 2 cebule 6 ząbków czosnku
W kuchni wieczoremjakiś czas mieszając. Do osobnego naczynia wsadzamy makaron, zalewamy wrzątkiem prosto z czajnika i lekko solimy. Na opakowaniu makaronu producent pisze, żeby gotować, ale tak też się uda. Makaron ma być twardawy więc dwie, maksymalnie trzy minuty mu wystarczą. Makaron odcedzamy i dorzucamy do warzyw i kurczaka. Doprawiamy sosami sojowym i rybnym, solą (ostrożnie), pieprzem, dorzucamy pędy bambusa
ladykitchenMonte Carlo, bo Pan Bus musi się zmieścić w kolejce innych busów oczekujących na klienta, ale jest komfort jazdy? Jest! Za to w Krakowie pełna szkoła przetrwania. Jak już uda się wbić się do autobusu pełnego studentów, którzy nie wiedzieć czemu uznają za stosowne informować cały świat o tym, jak to mają Weltschmerz i jaki to profesor od filozofii
ladykitchensłodkie i chrupiące bezy, z okazji dnia Św. Walentego! ;-))) Bezy wykonuje się banalnie prosto, z doświadczenia już wiem, że wychodzą w piekarniku elektrycznym idealne, w piekarnikach gazowych niestety nie uda nam się osiągnąć już takie efektu. Zachęcam Was bo takie różowe serce od bliskiej osoby na pewno spowoduje szeroki uśmiech na twarzy! Pięknej niedzieli ! Cmooook! SKŁADNIKI: 4 białka 250g
SMYKWKUCHNIpolowałem już jakiś czas. Akurat miałem pecha, bo co byłem w Makro to albo był w wielkiej cateringowej paczce, albo już nie było go w ogóle. Ostatnio w końcu udało mi się kupić w małej paczce. Jako, że sałatkę robiłem w Walentynki, nie mogło zabraknąć motywu związanego z tym dniem. Jarmuż podałem z serduszkiem z trójkolorowej quinoa :) , frytkami z buraka(...)razem w foremkę o kształcie serduszka i położyłem obok sałatki. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Przypominam również o konkursie http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/02/konkurs-gotuj-jak-matt-i-lisa.html (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Parowar Facetazapiekane banany.Tradycyjnie w kuchni afrykańskiej używane są do tego platany (odmiana bananów nie spotykana u nas) Można je zastąpić zwykłymi niezbyt dojrzałymi twardszymi bananami choć i tak nie uda nam się uzyskać tego właściwego smaku, ale zawsze coś:) 3-4 małe banany ( najlepiej niezbyt dojrzałe) sól, curry, chili, olej do smażenia .Mięso kroimy na kawałeczki i wrzucamy
noteskulinarnyfigaDrogie Panie jeśli myślicie, że uda Wam się (a raczej Waszym Panom) zapomnieć o Dniu Chłopaka to się grubo mylicie!! Już od kilku dni trąbią o tym we wszystkich stacjach radiowych, a i w telewizji widziałam jak pokazują jaki prezent najlepiej kupić swojemu mężczyźnie. W związku z tym, my podpowiadamy już dzień wcześniej co pysznego możemy przygotować dla Panów
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijakiś czas temu robiłyśmy tu rozdawajkę z przyprawami i dotychczas rozdałyśmy dwie nagrody z trzech, więc to jest świetna okazja na rozdanie kolejnej. Ponadto stwierdziłyśmy, że jeśli uda Nam się tylko wyłapywać w odpowiednim czasie, to co setna osoba dostanie od Nas upominek niespodziankę. Osoba, która wygrywa zestaw to wg Fb Pan Mariusz, z którym skontaktujemy się przez
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDalej mieszamy cały czas,aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Gorącą polewą oblewamy nasze ciasta i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy. W ten sposób przygotowana polewa zawsze nam się uda i nie zajmie nam wiele czasu na jej przygotowanie. Ja używam przeważnie ,,Planty,, Możemy zrobić też w ten sam sposób polewę czekoladową białą,wtedy zamiast czekolady gorzkiej dajemy czekoladę
Przepisy i porady kulinarneewentualnie odrobiną dżemu. Mam dla Was przepis idealny. Ja co prawda mój bochenek upiekłam w wielkim, szkolnym piekarniku, razem z dwudziestoma pięcioma innymi, jednak w domowym zaciszu również uda się bez problemu. Jest to zwykły chleb na drożdżach, wyróżnia go dodatek mąki graham, przez co jest, podobno, nieco zdrowszy. Odpowiednie złożenie zapewni mu idealny kształt, a pieczenie z parą
Pożeraczka, czyli raz adobrzezgęstnieje, czyli po około 20-30 minutach - formować, nieduże kuleczki. Każda truflę obtoczyć w pozostałych płatkach owsianych. Gotowe pralinki wstawić do lodówki, do czasu całkowitego zastygnięcia ... oczywiście jeśli uda Wam się oprzeć i nie zjecie od razu ;) Smacznego
kolorowotorcikowobardziej okazjonalne dni. Prostota tego dania jest piękna i warta uwadze. Zachęcam do przygotowanie faszerowanej papryki w Waszych domach. Swoje wykonania możecie przesyłać na mój adres mailowy qulinarny@gmail.com Może uda nam się stworzyć galerię inspiracji czytelników kulinarnyja.pl Pozdrawiam i dużo zdrowia w te nadchodzące chłodne dni. Czas przygotowania: 70 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 22,00 złSKŁADNIKI
kulinarnyJaWitam was poświątecznie domowym pieczywem :) To jest kolejny chleb, który podbił moje kubki smakowe :) Jest dość czasochłonny, ale nietrudny. Wystarczy trochę cierpliwości i na pewno się uda :) Z tej porcji wychodzi dość duży bochenek. Przez wiele dni świeży... smakuje nieziemsko... Przepis Liski Składniki na zaczyn:(należy go przygotować 12-16 godzin wcześniej, najlepiej wieczorem) 20 g zakwasu żytniego300
Delicious TitbitsPrzyznam szczerze, że ostatnio poszło mi w uda, przyczyny mogą być dwie, mam apetyt lub tak działają leki, które biorę... muszę się z tym pogodzić i liczyć na to, że z ubrań nie wyrosnę.A co smacznego jadłam w weekend? otóż upiekłam serniczki, właściwie tylko dla siebie, choć i dzieciakom pozwoliłam na kawałeczek i na szczęście nic się
Dzieje kuchennej WiewióryYoutube z XHIT i Mel B. Tak w razie czego:Nożyce zadbają o ładną talię i popracują nad dolnymi mięśniami brzucha,Przysiady mogą nam wyrzeźbić pupę i uda,'Deska' czyli Plank głównie wzmocni mięśnie brzucha,ramion, kręgosłupa i pośladków.Na blogu ZdrowaiPiekna możecie zobaczyć post, jak prawidłowo wykonać plank! :) Niektóre ćwiczenia mogą nie być odpowiednie dla wszystkich
Chocolate Stop Temptingczasie ostatniego pobytu u Rodzinki udało mi się dogrzebać do jednego z przepisów, który zawsze będzie mi się kojarzył z moją młodością. Jest to Stefanka, pyszne ciasto z kaszy manny. W tamtych – zamierzchłych – czasach na popularność tego ciasta najbardziej miała wpływ dostępność składników, bo wiadomo, że wtedy za wiele nie można było kupić… Dla większości młodych ludzi(...)była zupełnie inna bajka…;)Wracając do Stefanki… masa z kaszy manny z dodatkiem kakao i przełożona herbatnikami. Prosto i smacznie. Bez pieczenia więc nie może się nie udać! Można zrobić je na mniejszej blaszce i wyłożyć herbatnikami tylko spód i wierzch i będzie wtedy więcej masy. Ja moją Stefankę zrobiłam na dużej blaszce i dałam trzy warstwy herbatników
UgotujmyTo.plsamodzielne pieczenie daje mnóstwo radości :)! Co odwiedzam zaprzyjaźnione blogi, to moja lista z przepisami do zrobienia się wydłuża…. trudno mi się powstrzymać :)! Jednak jeszcze więcej mam radości, jak uda mi się namówić kolejne osoby do pieczenia! Ostatnio przeczytałam, że w zeszłym roku w Polsce padło 300 piekarni…. Przykro mi, że ludzie stracili pracę, ale z drugiej strony
UgotujmyTo.plposypaniasól, pieprz do smaku1/3 opakowania makaronu "świderki"Dzisiaj otwieram swój nowy dział blogowy - ZUPY. No i jak go nie zacząć od swojej ulubionej zupy pieczarkowej? :) Mam nadzieje, że kogoś uda mi się nim skusić...Przygotować 1 litr bulionu. Można to zrobić na kawałku mięsa, z dodatkiem warzyw, ale można również prościej - z wykorzystaniem gotowych kostek bulionowych. Ja zawsze
Świat Domowej Kuchnimnie nowość. Jakiś czas temu robiłam je raz po burgundzku, tym razem postanowiłam udusić je w winie, a do sosu dodać czekoladę. Już wiem ze policzki kochają czekoladę. Jeśli uda się wam jakimś cudem je zdobyć, to taki obiad może być niebanalnym, zaskakującym, smacznym daniem na waszym świątecznym stole.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikchrupiącym ciastem. Klasyczna Margherita składa się z pomidorów, mozzarelli, bazylii, oliwy z oliwek, niekiedy również z oliwek. Najlepsza mąka na pizze to typ 0 lub 00. Jeśli jednak nie uda nam się takiej zdobyć można użyć chlebowej, ewentualnie tortowej.Oryginalna Włoska Pizza - Margherita - Składniki:ciasto:600 g mąki typu 0, 00 lub chlebowej (ewentualnie tortowej)300 ml ciepłej wody50
Słodka Stronasię pokończyła. Chwilę postałam zajrzałam do szafek, półek lodówki i, i mnie oświeciło. Zapaliła mi się żaróweczka i już wiedziałam co zrobić, ale nie wiedziałam czy się uda taki eksperyment, ale co tam, kosz w domu jest. Zabrałam z szafek ostatnie szczątki maki, otrąb pszennych. Do lodówki pomaszerowałam po jajka, kawałek masła i mój cudownie ocalały słoiczek musu
Moje pyszne gotowanieZnakomite, dietetyczne danie, zamówione przez ciocię Celinkę.Odtworzyliśmy przepis sprzed lat, przyrządzany przez mamę i udało się. Smakuje tak samo, czyli wyśmienicie.Nie udało nam się poprzestać na jednej porcji - potrzebna była dokładka :)Składniki:-25 dkg ugotowanej fasoli-5 średnich czerwonych buraczków-5 średnich ziemniaków-1/4 średniej główki białej kapusty-4 marchewki-1/2 kg mięsa (szynki
Maminek kulinarnywłaśnie myśli o swojej choince... Panowie wczoraj wieczorem przytargali ją do domu, ustawili we względnym pionie, a ja dziś dokończyłam. W tym roku nawet ma czubek! Jak tylko uda mi się znaleźć przedłużacz, żeby podłączyć lampki, pokażę Wam zdjęcia - jestem z niej naprawdę dumna
Pożeraczka, czyli raz adobrzeidealny jako wykończenie sernika. Standardowo - kojarzy mi się z cytrynami, ewentualnie pomarańczami. Widziałam jednak na blogach, że dziewczyny eksperymentowały z nim na różne sposoby. Ten z żurawiny jest wyjątkowo udany - choć następnym razem zmniejszyłabym nieco ilość cukru, bo wyszedł jednak dość słodki. Nie za słodki, ale jak dla mnie powinien mieć bardziej wyczuwalną kwaśną nutę. A jutro pokażę(...)Gotować na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje (około 10 minut), cały czas mieszając. Ostudzić.Przechowywać w lodówce.Smacznego!Chciałabym się też pochwalić - na blogu u Marty udało mi się wygrać absolutnie przecudny kubek - nie mogę się doczekać, aż będę mogła wypić w nim herbatę... A w niej umoczyć ciasteczko. Dziękuję raz jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeposypać przyprawą do piernika.Podawać natychmiast.Smacznego!My dzisiaj jedziemy do Rodziców C. Będzie przedświąteczny podwieczorek - grzane wino i æbleskiver, którym nie potrafię się oprzeć, a które kiedyś może uda mi się zrobić samej. Cały dom będzie pełen skrzatów - Mama C. ma ich mnóstwo, nie mam pojęcia, gdzie je wszystkie przechowuje. Bardzo już świątecznie.I tylko śniegu brak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Uwielbiam zapach chleba. Jego pieczenie sprawia mi ogromną radość, i już sobie nie wyobrażam śniadań bez własnej roboty pieczywa. Co to będzie, jak uda mi się wyhodować zakwas
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeszcze przed wyjazdem ukręciłam lodów żurawinowych. Miałam w zamrażarce opakowanie żurawin, które w sezonie kupiłam świeże, a których nie udało mi się wykorzystać. Miałam oczywiście mnóstwo planów z rzeczoną żurawiną związanych, ale gdy już wylądowała z zamrażarce, ciągle wpadało mi w oko co innego. W efekcie doczekała tam lata.Tak naprawdę chciałam wtedy ukręcić zupełnie inne lody, ale okazało się(...)brak miejsca na sorbetierę. Próbowałam upchnąć, ale się nie udało. Stwierdziłam więc, że trzeba by zamrożone zapasy nieco uszczuplić. Popatrzyłam na puree z dyni, na szpinak i na mieszankę warzyw. A potem zerknęłam na czerwone korale żurawiny, i wyobraźnia zaczęła pracować.W sklepie czy lodziarni nie widziałam nigdy lodów żurawinowych. Poszukiwania przepisu w internecie i książkach też niewiele dały
Pożeraczka, czyli raz adobrzesamej przyjemności nauki. Podobno platforma będzie oferowała nie tylko materiały szkoleniowe, ale również różne ciekawe kursy. Bardzo jestem ciekawa, jak to wszystko będzie wyglądało, na ile uda się zrealizować wszystkie ambitne plany.Mowa o stronie o tajemniczej nazwie Kenis. Projekt spodobał mi się na tyle, że poświęciłam słoneczny czas na siedzenie przed komputerem i dokładniejsze zapoznanie się z inicjatywą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniewiarygodnym towarzystwie. Po dramatycznych chwilach przychodzi spokój, chwila refleksji, a następnie zmagań o przetrwanie. Całość poprzetykana różnymi filozoficznymi przemyśleniami naszego bohatera.Jak Pi poradzi sobie w tej niezwykłej sytuacji? Czy uda mu się zapanować nad tygrysem? Czy w końcu dotrze do stałego lądu, czy już na zawsze stanie się dzieckiem oceanu?Na te pytania, i wiele, wiele innych znajdziecie odpowiedzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzepakować całe mnóstwo letnich owoców i innych pyszności. Póki co jednak takiej możliwości nie mam.Po drugie, problem stanowi transport. Niektóre rzeczy tutaj bardzo trudno dostać, a jak już się uda, to ceny są takie, że nie chce się kupować, tylko uciekać. Takie porzeczki na przykład. Tylko czerwone, w ilościach niewielkich, a w cenach zdecydowanie wysokich. A ja porzeczki lubię
Pożeraczka, czyli raz adobrzespać...Jeżyny dojrzewają w szaleńczym tempie, można je zbierać, zbierać i zbierać. I, o dziwo, jeszcze mi się nie znudziły. Wręcz przeciwnie - mam coraz więcej ciekawych pomysłów. Zobaczymy, ile uda wcielić mi się w życie, zanim na dobre się skończą...Tym razem mam dla Was lody. Nie byle jakie, bo jeżynowe. Bez jajek, mleka, śmietany. Jednym słowem: sorbet
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut. Podawać ciepłe.Smacznego!Do zdjęcia uchowała się jakimś cudem jedna, zapomniana bułeczka... A myślałam, że w ogóle mi się zdjęcia zrobić nie uda
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto by na tym zyskało.Wierzch mojego tortu uformowałam pod lekkim skosem - efekt jak najbardziej zamierzony. Ogromnie podobają mi się ciasta typu topsy-turvy, i chciałam sprawdzić, czy uda mi się coś takiego osiągnąć. Nie jest idealnie, ale jestem całkiem zadowolona. Oczywiście, można zrobić zwykłe, proste ciasto. Na ten szczegół i tak nikt nie zwróci większej uwagi...Masę cukrową
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNareszcie! Udało się!Moi drodzy, radość i energia mnie rozpierają, cieszę się jak nastolatka po zdaniu matury. A może nawet bardziej, bo maturę się jednak częściej zdaje niż nie, a tutaj niepewność towarzyszyła mi do ostatnich chwil.Jakiś czas temu miałam ostatni egzamin w szkole językowej. Przyszłam do szkoły, i wyobraźcie sobie, że nie mogłam znaleźć odpowiedniej klasy! Zachowałam jednak(...)zmieniły się w cztery, bo przecież jak są ferie, to nauczyciele też wolne mają...Dlatego kiedy dostałam list, nie bardzo wierzyłam, że wynik będzie pozytywny. Na szczęście jednak się udało - szkoła skończona, papier jest. Można działać dalej. Bo nauka w Danii tak mi się spodobała, że w styczniu zaczynam kolejną szkołę... Ale o tym innym razem.Po odniesionym sukcesie przygotowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeabsolutnie gruntowne, przedświąteczne, ale z tych dokładniejszych. Wymyłam łazienkę, wytarłam kurze, przewróciłam łóżko do góry nogami, żeby odkurzyć wszystkie zakamarki, włączyłam odkurzacz, i bum! Wszystko zgasło... Korki wysiadły. Udałam się więc do skrzynki, oglądam ją ze wszystkich stron, pstrykam, jak umiem, delikatnie, żeby niczego jeszcze bardziej nie popsuć... I nic. Zadzwoniłam więc do koleżanki z nadzieją, że jej mąż udzieli(...)głowę. Zaczęłam się śmiać, ale generalnie wstyd mi za siebie, ech...Uratował mnie C., który zadzwonił pół godziny później, i powiedział, jak wymienić bezpiecznik. Nie było łatwo, ale się udało, i wróciłam do cywilizowanego świata prądu i techniki. I odkurzyłam całe mieszkanie, a później zrobiłam pranie. W pralce, która też znów zaczęła działać.Na szczęście na chwile przy świecach, niekoniecznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRafaello z pewnością stworzył geniusz. Idealne połączenie słodkiej masy z kokosem i migdałami, zamknięte w niewielkiej kulce to zestawienie tak dobrze dobrane, że obawiałam się, że nigdy nie uda mi się stworzyć czegoś równie pysznego. Pomyliłam się! Da się :)Biszkopt (mała blaszka):2 jajkapół kubka cukru pudrupół kubka mąki (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)pół łyżeczki proszku do pieczeniaKrem
sama złodyczupiec w kwadratowej blaszcze, o boku 23 cm i wysokości około 10 cm. Wydłużyło to czas pieczenia, w typowych, węższych keksówkach, czas pieczenia będzie oczywiście krótszy.Jak zwykle nie udało mi sie udekorować piernika, przyszli goście, rzucili się na piernik, ledwo udało mi się zrobić kilka szybkich zdjęć. Najgorsze jednak jest to, że do świąt mam zgodę tylko na jeden
Grahamka, weka i kajzerkagłowie przyszykowania do ślubu, nowa praca, no i nie zapeszając staram się po raz drugi to trzeciej edycji już teraz Piekielnej Kuchni Hells Kitchen.3majcie kciuki, może wkońcu się uda, bardzo bym chciał. Już na dniach kolejne Przepisy a jest ich mnóstwo w mojej galerii na Facebooku, szykują się tylko aby dodać je tutaj dla Was)Pozdrowienia
pichcisztorośnie w szkle, w całym domu unosi się zapach tak piękny, że zdarza nam się koczować pod piekarnikiem i praktycznie pocierać go nerwowo ściereczką, licząc na to, że uda nam się zakląć czas i przyspieszymy proces, który i tak sam w sobie jest dość krótki. Przyrządzamy go zwykle na śniadanie w wolne weekendy (w te, w które
Wypisz Wymalujnowym "ciele" czuła się chyba lepiej niż w wersji "dziewiczej". Żywot jej był jednak bardzo krótki. Zapachy dobiegające z piekarnika zaprosiły do kuchni wszystkich domowników i... cud, że udało nam się pstryknąć zdjęcia. W sekundę, na talerzyku zostały aż 3 batoniki, którym udało się nam przedłużyć lekko egzystencję. Z ogłoszonym wyrokiem śmierci poprzez zjedzenie, bez możliwości apelacji, miały więc swoje
Wypisz WymalujPostanowiłam upiec eklerki :) po raz drugi w życiu :) mimo, że ciasto parzone, jest banalnie proste - mój "pierwszy raz" zaliczam do niezbyt udanych. No, a że ten "pierwszy raz" był baaardzo dawno temu i trauma nieudanych eklerków poszła w zapomnienie, dziś było drugie podejście. Zdecydowanie lepsze od poprzedniego, chociaż to wciąż jeszcze nie jest szczyt marzeń... ale ... trening czyni mistrza
Walijskie Pichcenieformę z kominkiem do babki. Nie była to rzecz taka prosta, bo w UK można kupić tysiące foremek do.... muffinek... do tart.. i innych tradycyjnych angielskich wypieków. Ale udało mi się znaleźć w internecie fajną stronkę ze sprzętem AGD. Trzymałam tylko kciuki, aby forma doszła do świąt. I udało się! Wczoraj kurier przyniósł foremkę, więc dziś szybciutko musiałam
Walijskie PichceniePrzygotowanie : Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki i mieszamy drewnianą łyżką, ciasto jest raczej rzadkie, takie, że nie wyrobi się go ręką Jeśli chcemy mieć pewność, że chleb się nam uda dodajmy drożdży, ja dodałam kulkę wielkości orzecha laskowego. Rozmieszałam je w dodawanej wodzie, razem z miodem Foremkę z automatu wysmarowałam olejem, posypałam płatkami owsianymi i wtedy przełożyłam ciasto chlebowe
Proste Potrawyzamieszać, bo inaczej przykleją się do dna garnka. Wyjmujemy na sitko lub durszlak, odsączamy i układamy na talerzyku. Trochę pracy przy nich jest, ale mówię Wam jaka satysfakcja, gdy uda Wam się samodzielnie takie zrobić!:) PYCHA! :) Życzę Smacznego
Czerwona Porzeczkabył duży tort z sardeli przygotowany na oficjalne przyjęcie w Barcelonie. Ponieważ w Polsce trudno kupić świeże anchois, znane również jako sardele, przygotowałem torcik z małymi śledzikami. Jeżeli komuś uda się kupić świeże sardele ,to należycie oceni ich wyjątkowy smak. Sardele należą do rodziny śledzi. Żyją w dużych ławicach, latem pod powierzchnią morza, zimą w głębinach i tam się
Kulinarny karnet ChristopheraBull's tail in red wine Rabo de toro - ogon byka należy do hiszpańskich przysmaków. Legenda głosi - jeżeli młodemu Hiszpanowi uda się podczas korridy zabić byka, żeby stać się prawdziwym mężczyzną, powinien zjeść jego ogon. Składniki 2 kg ogon wołowy 3 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 por biała część 5 ząbków czosnku 1 butelka wino czerwone
Kulinarny karnet Christopherapotrafią zdziałać cuda. Obserwowanie pracującego zakwasu jest niesamowitym przeżyciem. Zbijam go a on pracuje nadal... Aż buzuje... Polecam wszystkim, tym którzy chcieliby a się boją (myślą, że się nie uda) szczególnie. Ten zakwas zawsze wychodzi, zawsze super pracuje. Zapach pieczonego na nim pieczywa jest po prostu nieziemski, cuuudowny. Ten aromat uzależnia. :-)I etap, otrzymanie tzw.bazy:- ok.45g (1 bardzo kopiasta
Smaczne Zdrowecuda z Q-Decor i odwiedzcie oficjalną stronę TUTAJ FB … gdzie promocje i konkursy trwają. Q-Decor to sklep pełen niespodzianek dla domu -wysokiej jakości- to udany zakup z gwarancją. To udany prezent. Dla kogoś, a może dla siebie
Z Kuchni Do Kuchnidosłownie wszystko. Mięso może leżeć i leżeć w marynacie. Po upływie czasu będzie co raz to bardziej kruche i aromatyczne. Zalety same zalety. Z mojej strony był to udany zakup i polecam go wszystkim tym, którzy nie wyrzucają i nie marnuja jedzenia. Teraz mamy sezon na owoce, nowalijki, będą boróweczki, truskaweczki, niebawem malinki, agrest, poziomki, o grzybkach nie wspomnę(...)wierzchu pojemniki bardzo łatwo wkomponowują się w wystrój każdej kuchni. Zróżnicowana pojemność umożliwia odpowiedni dobór w zależności od indywidualnych potrzeb użytkownika. Ja sobie gratuluję zakupu , gdyż był to udany zakup. Jest to również idealny pomysł na prezent. Więcej o pojemnikach dowiecie się tutaj pojemniki Więcej na stronie DAFI sklep DAFI Zapraszam wszystkich na Facebook na profil DAFI link
Z Kuchni Do Kuchnisekret. Jeśli mnie jeszcze pamięta, gdyż Signora Gina była już staruszką i sama nie wiedziała ile ma lat. Kiedy w zimie otworzę swój słoik, to choć na chwilke uda mi się przenieśc do tego baru na skraju drogi, gdzie siwa i krucha staruszka Gina raczyła wszystkich swoim specjałem z duszą i porcją wyśmienitego domowego wina! Ps. Na razie zapakowałam
Z Kuchni Do Kuchnilokalu nie jest łatwo trafić, a prowadzone jeszcze niedawno remonty i budowa w tamtych okolicach z pewnością nie zachęcały do poszukiwania lokalu z amerykańską kuchnią. Ale gdy już się uda, to w byłej restauracji NOT ukazuję się całkiem ciekawe wnętrze. Przed wizytą przejrzałam menu, było w nim dużo różności, a przede wszystkim nie tylko burgery. Bardzo miła odmiana
Pasja Smakuulubionej substancji. Każdego ranka pozwalamy jej spływać wolniutko w kierunku żołądka. Gdzie chłonne ścianki z rozkoszą wchłaniają każdą cząstkę nieprzespanej nocy. Ja swój początkowo zapijałam zbożówką. Myślałam, że uda mi się zaspokoić pragnienie. Oszukać sumienie. Niestety. Pamięć pamięta. Poza tym to nie to samo! Język kołkiem stawał! Czego to ja nie wymyślałam. Cukier waniliowy. Mleko smakowe
bastalenadwutlenek węgla i parę wodną, Tak oto następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstanie sławnych chlebowych kieszonek. Niektóre przepisy każą smażyć placki na patelni, ale nie wierzę, że uda się wtedy wytworzyć odpowiednie kieszonki. Chlebki pita tradycyjnie pełniły dwie role - jedzenia oraz naczynia kuchennego, z powodzeniem zastępując biesiadnikom sztućce oraz talerz. Placki pokrojone w trójkąty wykorzystuje się
Chilli Czosnek i OliwaWiesz, jaki jest jeden z najsmutniejszych momentów w życiu? Moment, w którym uświadamiasz sobie, że straciłeś coś, czego już nigdy nie uda ci się odzyskać. I nie chodzi mi tu o lata młodości, ani o kogoś bardzo bliskiego. Chodzi mi raczej o coś, czego do końca nie potrafi się nazwać. Może to wrażenie, może specyficzna aura, która cię otaczała
Weganizm infantylnyudziału w Tour de Pologne :) Albo przynajmniej do sztafety 4x100m. Najgorzej jest w nocy. I nie tylko z tym, bo to tylko dodatek do jego daleko posuniętej bezsenności. Jeśli uda nam się położyć przed 3.00, to jesteśmy happy. Ani bujanie, ani kąpanie... Nie pomaga nic, ani prośba, ani cyc. Już go nawet ostatnio podstępnie zatargałam do łóżka, położyłam między
bastalenaserwowane było w akompaniamencie hiszpańskiego i portugalskiego wina. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Idąc za ciosem zakupiłam kilogram muszelek i postaram się choć w malutkim stopniu zbliżyć do piątkowych rarytasów. Czy mi się uda? 1 kilogram małży 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki papryka mielona pieprz cytrynowy sok z cytryny 3-4 łyżki masła 2 szklanki wody (powinno być białe wino
bastalenadotknięciem lekko się zapadnie. Ciasto ma być bardzo wilgotne.Ja piekłam 45 minut ze względu na użycie zamrożonych owoców.Po upieczeniu zdjąć boki formy i pozostawić ciasto do wystudzenia (gdy uda nam się powstrzymać, bo zapach jest nieziemski, smak też...) Podawać posypane mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem. Smacznego
Smaczne Zdrowedawna przymierzałam się do przygotowania masy plastycznej, ale jakoś zawsze to odwlekałam, bo bałam się, że mi się nie uda;) W końcu postanowiłam jednak spróbować. I żałuję, że tak długo z tym zwlekałam!! Ta masa świetnie nadaje się na dekorowanie tortów;) Co prawda nie mam zbytnio zdolności manualnych, jednak coś tam skleiłam;) Masą pokryłam tort składający się z ciemnego
Z miłości do słodkościsię, moim skromnym zdaniem, na medal. Mnóstwo atrakcji, wspaniała atmosfera, rewelacyjne jedzenie. Czegóż chcieć więcej? Dziś, kontynuując cykl postów o OFDS, wracam do 10. Sierpnia, czyli do piątku. Po udanym wieczorze w Trattori Castellana, pysznym winie i rewelacyjnej hiszpańskiej atmosferze, czas skupić się na Polsce. feta w oliwie i papryce. ser krowi w zalewie - oliwa z przyprawami i papryką(...)smażony pstrąg. polędwiczka na sosie winno-śliwkowym Na dodatek w konkursie ziołowym wygrałyśmy kartonik ziół, w którym znajdowały się po dwie doniczki kolendry, melisy i bazylii purpurowej. Na końcu udało się nam dorwać szefa i poprosić o pamiątkowe zdjęcie i podpisanie książek. Pozdrawiam Cię Kasiu! Jak i wszystkich czytelników. Karmel-itka. pyra z sosem czosnkowym, serem żółtym i szynką, czyli
W kuchni Karmel-itkipowoli przyzwyczajać do tutejszego jedzenia. Albo lepiej - znajduję co raz więcej rzeczy, które mi odpowiadają. Jak już wcześniej pisałam, pieczywo jest tu niezjadliwe, dosłownie. Na szczęście w jednym sklepie udało mi się znaleźć wafle ryżowe (i to z brązowego ryżu!) oraz moją ulubioną Wasę :) Takie codzienne produkty, które kupuję to serek wiejski, który jest tutaj bardzo smaczny, jogurt grecki, marchewki(...)bardzo dużo. Ostatnio próbowałam batatów, na które przepis już niedługo pojawi się na blogu :) Kolejnym "must havem" jest żółta cukinia, którą prawdopodobnie nafaszeruję jakimś mięskiem mielonym ;) Oprócz tego udało mi się dorwać ciasteczka Belvita z brązowym cukrem, które razem z marchewkami, są moją przekąską w pracy. Co mnie zaskoczyło? Ilość produktów light. Prawie wszystko jest tutaj light, napoje, jogurty, pieczywo
Zgrabne Gotowanie