przyrządzaniu pasty rybnej przecież niezbędny ! A to zabrakło mi akurat szczypiorku w domu. A to Pan Mąż wygrzebał poprzedniego wieczoru resztki majonezu ze słoika - bezczelny ! W końcu jednak się udało! Pokonałam piętrzące się trudności zakupowe, okiełznałam lenistwo, obsobaczyłam z góry do dołu Pana Męża - dla zasady! - i zamiast nieobecnego w lodówce majonezu, dodałam lekko kwaskowatej Remulady duńskiej od FOLWARK - dostępna
Grunt to przepis!lata temu będąc w Hiszpanii zajadałam się najlepszą na świecie Paellą! Dziś hiszpańskich smaków nie udało mi się dokładnie odtworzyć, ale mam dla Was przepis równie pyszny, jak ten hiszpański. Połączenie delikatnego ryżu gotowanego w bulionie z szafranem, świeżych krewetek i warzyw tworzy fantastyczną całość, która w ten chłodny dzień przeniesie nas na gorące hiszpańskie plaże! Taka Paella z owocami
Ostra na Słodkodomu. Na miejscu, jak co roku zresztą, okazało się, że na wolnym powietrzu drzewko wydaje się zdecydowanie mniejsze, niż kiedy ustawi się je pod dachem. Tym razem jednak udało się je postawić bez wiercenia dziury w suficie, i nawet na gwiazdę miejsce zostało. Uradowani jak małe dzieci, zabraliśmy się do ubierania choinki. Zajęło nam to kilka cudownych godzin, których
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatkowo chwilę moczyć w gorącej wodzie, a następnie w oliwie. Bardzo lubię smak suszonych pomidorów, bazylii i gorczycy, więc postanowiłam je ze sobą połączyć i efekt mnie mile zaskoczył. Udanym eksperymentem było również zestawienie w jednym daniu oliwy z oliwek, w której moczyły się pomidory, oleju rzepakowego, na którym podsmażałam cebulę i oleju konopnego. Takie połączenie sprawiło, że śledź stał
Kuchcik gotujezawiodłam się na niej, całkowicie mnie pochłonęła i tylko żałowałam, kiedy musiałam odkładać ją z powrotem na półkę, ponieważ wzywały mnie inne obowiązki. Mimo braku czasu w końcu udało mi się ją przeczytać, dzięki czemu poniżej możecie znaleźć jej recenzję :) Głównym poruszanym tematem w książce są jelita , a dokładniej pisząc problem jakim jest jelito nieszczelne czy inaczej przeciekające . Zaczynając
Zdrowie na języku :Pprzepis, jest to najlepszy zimowy koktajl jaki kiedykolwiek piłam! A do tego w jego składzie znajdują się same cenne i zdrowe składniki! Dzień rozpoczęty takim koktajlem musi być udany! Składniki (na 2 porcje, bo razem smakuje lepiej :)) 2 szklanki mleka migdałowego 3 łyżki kawy zbożowej Inka klasyczna 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka nasion chia 2 łyżki miodu 2 łyżki
Mango PapajaDzisiaj coś , bez czego ja nie wyobrażam sobie naszej kolacji wigilijnej, czyli uszka. Po kilku próbach, udało mi się przygotować ich zdrową wersję, czyli bez zbóż oraz bez glutenu. Uwierzcie mi nie było to takie proste, a nie chciałem używać zbyt dużych ilości różnych mąk bo zmieniają one smak ciasta. Te uszka bezglutenowe w smaku nie różnią się zbytnio
PaleoLifegęstą masę. Takim lukrem możemy lukrować np. pierniczki, które są miękkie i mają nadzienie w środku. Jest to lukier dość mocno przeźroczysty i jest najłatwiejszy w wykonaniu. życzę udanego lukrowania ;-))) Smacznego
SMYKWKUCHNIprażone ziarna dyni i słonecznika Bardzo chrupiące, grube, „solidne ” – idealne w formie chrupiącej przekąski. LUBELLA postanowiła wykrzesać ze zbóż wszystko co najlepsze! I jej się udało! Pokazała jak połączyć te cechy, których tak bardzo szukamy w produktach – ma być zdrowo, ma być smacznie i ma być w przystępnej cenie. W mojej kuchni płatki LUBELLA zagościły
Ostra na Słodkopasty, a moja rodzina - tylko wtedy - kiedy nie wiedzą z czego są zrobione. Do jajek nie mają zastrzeżeń, ale ciecierzyca i suszone pomidory niestety nie przejdą. Tym razem się udało, a pasta wpisała się na listę do częstego przygotowywania. Jestem z tego bardzo zadowolona, ponieważ jest przepyszna! Mogę podjadać ją prosto z miseczki, ale często szybko znika z waflami Sonko
Di gotujemożna zaangażować nie tylko rodzinę ale i przyjaciół, zarówno młodszych jak i starszych bo frajdę ze wspólnego pieczenia mają nie tylko dzieciaki! Tak więc sekretem udanej, pierniczkowej akcji jest sprawdzony przepis (dzięki Iza:), dobre towarzystwo i dobrej jakości składniki. Moje tegoroczne pierniczki powstały z ekologicznej mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów, umożliwiającej wszechstronne zastosowanie w kuchni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNajlepszy makowiec jaki udało mi się upiec. Chowają się przy nim te na cieście kruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne. Ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 75g masła 1 jajko L 40g drożdży szczypta soli Kruszonka: 2 i 1/4 szklanki mąki
Szefowa kuchniPlan obiadowy trzeba było dzisiaj szybko przebudować, zakupienie choinki poszło gładko, ale zorganizowanie do niej stojaka prawie graniczyło z cudem, ale udało się - nie ma jak wykorzystanie desek z palety :). Tym samym zapach świąt zagościł u nas w domu, a z nim na stole zagościła zupa z ciecierzycą, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Rozgrzewająca, wyjątkowo bogata, syta przypadła
Z notatnikazajś bych chcioł Wołs nakusić na eksperymynty. Tyn mōj je delikatny, ale arōmatyczny, a jak sie do tyj chopowyj pizzy jeszcze napijecie keliszek dobrego biołego wina, to wieczōr bydzie udany Co potrza? Ciasto na jedna łokr ō ngłoł pizza: 1 szkl ō nka m ō nki pszynny ( od 405 do 600- numer na pakiecie) 1/3 szkl ō nki mlyka
Chop w kuchni