było wyrzucić (tym bardziej, że nie były to same białka ale również cukier puder i trochę soli - ile by tego nie było, składników szkoda) więc zrobiłam eksperyment, który się udał :) Przecież kuchnia jest od tego, żeby w niej eksperymentować :) Pianka, która powstała wokół bezy, to skarmelizowany cukier "kipiący" podczas pieczenia. Bezy z zewnątrz są chrupiące, w środku mokre, trochę lepkie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzień dobry! Dzisiaj Walentynki, więc na początek pożyczę Wam udanego świętowania tego dnia, chociaż z drugiej strony zakochani ludzie powinni mieć Dzień Zakochanych codziennie, a nie jeden dzień w roku :-). Na tegoroczne Walentynki przygotowałam dla Was tylko dwa przepisy. Wczoraj przedstawiłam propozycję dla miłośników mięsa , dzisiaj przedstawiam propozycję dla miłośników słodkości. Bardzo rozpustne brownie mocno czekoladowe, ze słodkim kremem chałwowym
Pora coś zjeśćrozmaitych słodkości i win przyciąga bliżej. Sala Kryształowa Uwagę przyciągają również lampy z talerzami, które w pierwszej chwili wydają się być wielkimi paterami na słodkości. Z sali tej możemy udać się do Sali VIP bądź Śląskiej. Nam miło było rozgościć się w Sali Śląskiej gdzie czekał już na nas stolik - do wyboru miałyśmy dwa równoległe stoliki. W tej sali
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiserniczki, ale te mini placuszki prosto z patelni są najbardziej dietetycznymi serniczkami jakie kiedykolwiek robiłam. Poza tym, jako że słodycze uwielbiam, to moja radość jest ogromna, że udało mi się przemycić na bloga coś słodkiego poza środą. Placuszki te robi się bardzo szybko , bardzo łatwo a smakują dosłownie jak sernik. Serniczki żurawinowe z patelni SKŁADNIKI: 200 g twarogu chudego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJesienne i zimowe wieczory sprzyjają chęci rozgrzania się od środka. Kiedyś dostałam świetny przepis na grzane wino, niestety gdzieś się zawieruszył ... jednak udało mi się połączyć smaki i uzyskać rozgrzewającego grzańca z nutą mandarynek. Smaki świetnie komponują się z obecną porą kiedy zaczynają pochłaniamy się w przedświąteczne przygotowania ... Grzane wino mandarynkowe SKŁADNIKI: 200 ml wina słodkiego 1 mandarynka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczasu poświęcasz na prowadzenie bloga? 7. Jakiej przyprawy nie lubisz? 8. Robisz domowe przetwory? 9. Jakie jest Twoje ulubione miejsce w Polsce? 10. Jaką najcenniejszą nagrodę udało Ci się wygrać za w konkursach kulinarnych? 11. Na co (chodzi o jedzenie) miałabyś w tej chwili ochotę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczasu poświęcasz na prowadzenie bloga? 7. Jakiej przyprawy nie lubisz? 8. Robisz domowe przetwory? 9. Jakie jest Twoje ulubione miejsce w Polsce? 10. Jaką najcenniejszą nagrodę udało Ci się wygrać za w konkursach kulinarnych? 11. Na co (chodzi o jedzenie) miałabyś w tej chwili ochotę? Pozdrawiamy i zachęcamy do zabawy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiejszy dzień rozpoczynamy bardzo prostym deserek. A co tam, nikt nie obiecywał, że za każdym razem będzie domowy, skomplikowany przepis. Póki są truskawki wykorzystujemy je na różne sposoby. Wczoraj udało mi się jeszcze zakupić łubiankę ładnych owoców, choć to już chyba końcówka, i od razu przygotowałam bardzo prosty deserek. Myślę, że z powodzeniem i ochotą przygotują go nawet dzieci
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizwiązku z tym, że Nasza pierwsza rozdawajka nie została rozstrzygnięta, w drugiej postanowiłyśmy rozdać od razu 2 zestawy produktów. Tak jak już pisałyśmy przy pierwszym rozdaniu udało Nam się przygarnąć ostatnio trochę nagród, między innymi różne przyprawy i postanowiłyśmy, że podzielimy się nimi właśnie z Wami :) Mamy nadzieję, że i Wam się przydadzą w kuchni i będzie smacznie :) Dziś
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijedną wersję sypanej szarlotki, ta niewiele się różni ale z racji fantastycznego efektu postanowiłyśmy podzielić się z Wami taką wersją przepisu. Kiedyś nie wierzyłam, że może się to ciasto udać - bez jajek? bez zagniatania? Hmm ??? ... A jednak ! Sami się przekonajcie, że to możliwe. U mnie w domu z pewnością zagości jeszcze nie jeden raz ... Sypana szarlotka z brzoskwiniami SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłuskany słonecznik, konopia siewna i pestki dyni. Pomysł na takie mieszanki prażonych ziaren bardzo mi się podoba, są one przygotowywane bez użycia tłuszczu ani konserwantów. Połączenie słonecznika z dynią udane, jednak jak dla mnie dodatek konopii siewnych jest tu zbędny, to twarde ziarenka, i uważam, że nie wnoszą ciekawego smaku do mieszanki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwytrawnych. Pomysł na takie mieszanki prażonych ziaren bardzo mi się podoba, są one przygotowywane bez użycia tłuszczu ani konserwantów. To połączenie składników jest w mojej opinii bardzo udane i będę do tej mieszanki wracać niejednokrotnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisłodko. Ostatnio przeglądając zeszyt z przepisami mojej mamy natrafiłam na orzeszki. O tak! To jest smak dzieciństwa. Niestety, przepis uległ minimalnemu zniszczeniu - papier nie jest tak trwały ... ale udało się :) Przepis był, nie było patelni. Kilka dni później otrzymałam ją jako prezent niespodziankę za który bardzo dziękuję :) Kilka chwil później były już gotowe pyszne orzeszki z dzieciństwa
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicodzienny jak i na odświętny obiad. Dzięki portalowi "Uroda i Zdrowie" otrzymałyśmy do przetestowania zestaw do marynowania kurczaka i postanowiłyśmy przygotować z jego pomocą smaczny obiadek. Pierwszym i jakże udanym pomysłem, jaki przyszedł mi do głowy były roladki z filetu z kurczaka z mozzarellą i pomidorem. Roladki z kurczaka z mozzarellą i pomidorem Składniki: 2 filety z kurczaka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimamy i jest w mojej rodzinie chyba od zawsze. Myślę, że jak każdy i ja mam swój sposób na sprawdzoną i zawsze smaczną sałatkę z matiasów. Moją tajemnicą udanego smaku jest wymoczenie płatów śledziowych w mleku. Najlepiej jeżeli wypłukane wcześniej śledziki wymoczymy w mleku nawet kilka godzin, sprawi to, że ich smak będzie zdecydowanie łagodniejszy i świetnie komponujący się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki