masa jest bardzo lepka. Ja użyłam silikonowej foremki i nie smarowałam, ani nie wykładałam jej niczym. Niestety upieczone ciasto przykleiło mi się do jej dna, więc nie był to udany pomysł. Jeżeli preferujesz twardszą konsystencję ciasta (jak np. mój Mąż), przechowuj je w lodówce lub zamrażarce. Panforte obsypane cukrem pudrem nie będzie się kleić. Zamknięte w szczelnej puszcze
Chilli Czosnek i Oliwaniż w temperaturze pokojowej. Pocztówka ze spaceru po warszawskiej Starówce. Niestety pogoda deszczowa, ale atmosfera świąteczna jest :) Chciałam Wam życzyć radosnych i spokojnych Świąt spędzonych w gronie rodziny, udanych prezentów i przede wszystkich pysznego jedzenia - mam nadzieję, że na Waszym świątecznym stole pojawią się wszystkie Wasze ulubione potrawy:) Wesołych Świąt !!! Cynamonowe palmier-francuskie zawijaski na podstawie przepisu z frenchfood.about.comna
Chilli Czosnek i OliwaCiasto do pizzy Ciasto, które nie może się nie udać ! :D Składniki: 4 szkl mąki 2 łyżeczki suchych drożdży 1,5szkl ciepłej wody Szczypta soli 2łyżeczki cukru Wykonanie: Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1godz. Wyłożyć ciasto na posmarowaną masłem blaszę oraz podpiec 5min w 180 stopniach Bon appetit ! <3Wpis zawiera lokowanie produktu
Bonapetit2xMłączę się z sadownikami. Kupujcie nasze jabłka bo są pyszne. Do upieczenia tej rolady użyłam formy którą otrzymałam z sklepu internetowego Przyjemnegotowanie.pl z akcesoriami kuchennymi klik gdzie możecie zrobić udane i szybkie zakupy z bardzo profesjonalną i służącą dobrą radą obsługą. Ja otrzymałam do przetestowania dwa produkty. Formę do pieczenia klik i Szynkowar klik. Dzisiaj kilka słów o formie natomiast
Ala piecze i gotujeCieszę się jak małe dziecko że udało się mi zrobić piernikową chatkę. Moja pierwsza chatka, trochę J jej brakuje do ideału ale praktyka czyni mistrza, następne będą ładniejsze. Przepis na ciasto znalazłam tu szablon do wycięcia również z tej samej strony Składniki (z podanych składników powinny wyjść dwie nieduże chatki, wg wymiarów z szablonu): 600 g mąki pszennej
RAROSSAktóregoś składnika nie miałam, albo światła, albo to, albo tamto, albo sramto. Jednak jak mi coś w bańce drąży, to nie ma bata, że kiedyś wydrąży. Dziś w końcu udało się pomysł wcielić w życie, a raczej w zupę. Tacosy wprawdzie kitowe ze sklepu, ale krem od A do Z kukurydziany. Z ostrością nie przeginałam, bo cyckuję cały czas
bastalenasłowa napawały mnie lękiem, aż do pamiętnego dnia 8 sierpnia. 8 sierpnia wraz z grupą lubelskich blogerek: Edytą, Kariną, Marleną, Gosią, Elizą i Renatą - na zaproszenie właściciela lokalu, udałyśmy się na spotkanie w KUŹNI. Spotkanie owo miało charakter degustacyjny. Miałyśmy wypróbować i ocenić serwowane w lokalu steki z grilla.Podczas gdy my sobie gawędziłyśmy oraz słuchałyśmy, co na temat steków
kolorowotorcikowoKiedyś robiłam podobną rybę, ale w sosie z torebki..tym razem postanowiłam trochę pokombinować i zrobiłam również smaczną rybę [ pomimo nawet ciut przypalonej cebuli]..ale zdjęcia nie udało mi się lepszego zrobić....ale uwierzcie była smaczna... 1 kg filetów z dowolnej ryby 1 szkl.mleka sól, pieprz przyprawa do ryb mąka 1 szkl.śmietany koperek 2 łyżki sera żółtego
Moje domowe kucharzeniemaluchom zafundować. Wszystko było super. I dźwigi portowe I remontowane statki I wodne ptactwo ( pełno stojących nad brzegami na wysepkach czapelek , perkozów, mew). Nawet lisa skradającego się do czapli udało się nam pstryknąć. Potem obowiązkowo trzeba było zamoczyć nogi w fontannie ( akurat przez moment była nieczynna bo czyszczono ją , ale potem pokazała się w całej krasie ). A jak już wszyscy
Buniabaje w kuchniDżem truskawkowy to ukoronowanie sezonu truskawkowego, który powoli przemija, dając miejsce innym sezonowym owocom. Jakoś nie udało mi się wcześniej zabrać za przygotowanie dżemu, ale podobno te ostatnie truskawki są najbardziej aromatyczne, więc nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.Dżem truskawkowy przygotowałam w najprostszy możliwy sposób, bez cukru żelującego i zbędnych dodatków. Powolne gotowanie truskawek
Smakołyki Berenikirazem przenoszę się w głąb Emiratów Arabskich, by uraczyć się popularną dla tamtego zakątka świata sałatką. Na tabbouleh miała już od dawna ochotę, ale jakoś nigdy wcześniej nie udało mi się sfinalizować planu przygotowania. Do teraz.Tabbouleh dla mnie zastąpił obiad - pożywna, odświeżająca dzięki mięcie i cytrynie sałatka na bazie kuskusu ze świeżymi pomidorami to fajna alternatywa dla gorących posiłków
W kuchni Karmel-itkikości, co więcej nie wiem czy łatwo kupić pałki bez kości. No więc wzięłam się za trybowanie, co w efekcie wykorzystało całkowicie limit 15min. Gdy już mi się udało mogłam zacząć gotowanie Jamiem. Obtaczam mięso w soli, pieprzu i przyprawie 5 smaków. Rozbijam udka na grubość 1,5cm. Kładę na grillowej patelni (takiej nie miałam więc padło na zwykłą
Brzuszki Łakomczuszkispodziewała, że moją największą pasją będzie gotowanie... a jednak :).Bułeczki, które widnieją na zdjęciach okazały się naprawdę dobre. Świeże przez około 3 dni. Po tym czasie idealne na grzanki. Udało mi się je bardzo dobrze wyrobić i wnętrze było wyjątkowo pulchne. Wręcz rozpływające się w ustach. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrykilka najbliższych babek - w międzyczasie ozdabia on lodówkę :) Naprawdę nie ma co tu inwestować w jakieś Hellmansy, Winiary czy inne, prestiżowe marki. Im gorszy majonez - tym bardziej udana babka! Sprawdziłam! Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 4 jaja 250g cukru 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki majonezu
Grunt to przepis!miało to być lekkie i puszyste ciasto biszkoptowe, ale też nie bardzo ciężkie brownie (choć do tego jest trochę zbliżone). Chciałam, żeby było intensywne w smaku i bardzo wilgotne. Udało się! Przepis to kompilacja kilku receptur. Główny zamysł pochodzi jednak z przepisu, który kiedyś, bardzo dawno skądś spisałam. Nie pamiętam, czy to była książka, czy może gazeta, czy ktoś
Ratunku obiad