pyszne i puszyste. Jednak ja robię je zwykle na oko i raczej nie odmierzam dokładnie składników. Tym razem zrobiłam to po raz pierwszy - specjalnie dla Was - i na szczęście udały się jak zwykle :) Smacznego
Ratunku obiadtemp. 180 stopni przez 25 - 30 minut. Studzimy bułeczki na kratce.Wyszły naprawdę smaczne. Chrupiące i aromatyczne. Bałam się czy wyjdą, bo pierwszy raz piekłam pieczywo, ale się udało.Smacznego
Miksturownikdania główne, a do tego pięknie ozdobione przystawki (z których oczywiście musiałam wyjeść połowę dekoracji, bo były wykonane z owoców, a ja żadnego na talerzu nie zostawię!). Niestety nie udało mi się zdobyć ani odrobiny "czegoś" z boczkiem i kurkami - rozeszło się tak szybko, że nawet nie zdążyłam zauważyć co to było ;) Do tego do wyboru surówki oraz puree, kluseczki
Kraina Tysiąca Smakówsałatki (najładniejszą, najzdrowszą i najciekawiej skomponowaną), których autorzy otrzymali nagrody, a na koniec wszyscy uczestnicy mieli wybrać sałatkę najsmaczniejszą. Okazało się jednak, że wszystkie były tak pyszne, że nie udało nam się dokonać wyboru :D Jak widzicie na zdjęciu wszystkie sałatki były piękne, kolorowe i przygotowane z mnóstwa zdrowych i pysznych składników. Do dyspozycji mieliśmy nie tylko świeże warzywa
Kraina Tysiąca SmakówLucynka też ma warstwy ;) Trzy blaty: z orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi oraz dwa "kremy", których przygotowanie jest banalnie proste. GWARANTUJĘ, ŻE TO CIASTO NIE MOŻE SIĘ NIE UDAĆ - nawet jeśli w pieczeniu ciast dopiero "raczkujesz". Jedyna okazja, żeby coś odwalić to przygotowanie kremów. Trzeba pamiętać o kilku rzeczach: galaretki muszą być całkiem zimne, śmietana prosto z lodówki. Przed
Kraina Tysiąca Smakówroku byłam grzeczna i Mikołaj o mnie nie zapomniał ;)Na zaproszenie E.Wedel udałam się w podróż do Fabryki Przyjemności, czekoladą płynącej... 6 grudnia, godzina 5 rano pobudka !Pogoda nie rozpieszcza, utrudnia podróż, ale razem z Towarzyszkami podróży Anią z Przypraw mnie oraz jej koleżanką docieramy nie spóźnione na miejsce.Już od bramy wjazdowej czuć zapach czekolady...Moje zmysły wariują !Serdecznie
kolorowotorcikowodopieszczone do granic możliwości.Wspominałam ciągle ten smak, ale brakowało mi odwagi, żeby upiec tartę.... Bo jak mi nie wyjdzie ?Aż pewnego dnia zakasałam rękawy i przystąpiłam do działania. Udało się !Przepis zaczerpnęłam z bloga Sto kolorów kuchni.A na pikniku to właśnie Karolina częstowała swoją tartą. Dziękuję Ci !Składniki ( na blachę 23 cm i 2 małe tartaletki ):CIASTO KRUCHE
kolorowotorcikowozapachniało obłędnie! Jestem zdania, że obok smaku, kolejnym istotnym zmysłem na który dobra herbata ma wpływać jest węch. Herbata ma mnie zachęcać swoim zapachem do zaparzenia filiżanki i tej udało się to znakomicie - nie mogłam się oprzeć i po kilku minutach już ostrożnie siorpałam przesmaczny, gorący napój :) Fusów w żadnym wypadku nie wyrzuciłam - zgroza! - zostały do kolejnego zaparzenia, zgodnie
Grunt to przepis!zbyt puszysta i w związku z tym trudno rozprowadzało się na niej masę owocą, nieopatrznie dodałam zbyt dużą ilość kremówki (i to duuużo za dużo...). Na szczęście jakoś się udało ale ciasto nie jest niestety piękne równe. Nadrobię precyzję w niedalekiej przyszłości ;-)Składniki:Ciasto:- 170g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 120g mąki ryżowej lub ziemniaczanej- 50g ksylitolu (lub cukru
Smaczne Zdrowedzieli się ze mną swoją pasją i ochoczo opowiada mi jakąś nową historię. Po południu pogoda nieco się zepsuła i deszcz pogonił nas do domu. Udało nam się jednak zebrać trochę grzybów. Dziś obiad przygotowała moja mama, a ja dorzuciłam tylko kilka świeżych grzybów do sosu. Na stole czekała na nas pyszna wołowina z warzywami
Sajkofanka smakunaszych stołach pojawiły się spore porcje jedzenia - Smażony filet z pstrąga na postumencie z zielonego groszku z sosem szczypiorkowym i ziemniakami gratine (29zł) Prezentacja może nie jest do końca udana, ale zdecydowanie wygrał tu smak! Ziemniaczki gartine były miękkie i delikatnie rozpływały się kęs po kęsie. Sos szczypiorkowy otulał w minimalnym stopniu fileta, zatem szybko uleciał mi jego smak. Wyjątkowo
Sajkofanka smakuBożego Narodzenia, kiedy jako bakalie dodawane są do ciast. Przyznam, że nie często dane mi jest smakować tego śródziemnomorskiego przysmaku jako swieżego owocu, a szkoda, bo jest pyszny!! Dziś udało mi się zdobyć te ciemnofioletowe, spożywane na surowo. Pani w sklepie delikatnie dotykała każdej z fig i sprawdzała w ten sposób czy jest dojrzała, bo najlepsze są te bardzo mięciutkie
Mia Cucina Sofietakazdym razem gdy zabieram sie za ciasta czy inne wypieki, Ona dzielnie mi asystuje. Wiedzialam wiec, ze to zajecie w sam raz dla Niej.Nasza wczorajasza wspolpraca byla bardzo udana, ja walkowalam, Viki wycinala z ciasta kwiatuszki i serduszka. W miedzy czasie podjadala ciasto, ktore swoja droga bylo bardzo dobre, mocno migdalowe.Ciasteczka zas wyszly nam smaczne, bardzo chrupiace.Ciasteczka migdaloweskladniki: 250g maki
Przysmaki KarolkiMiniony tydzień był wyjątkowo nieudany. Niby zapowiadał się całkiem dobrze, ale już przy wtorku wszystko zaczęło się psuć, a w środę okazał się katastrofą. I tak całą naszą rodzinę powaliły choroby i wirusy. Na kilka dni zupełnie wypadliśmy z obiegu, zamknięci w czterech ścianach naszego mieszkania zmagaliśmy się z choróbskiem. Niestety jeszcze nie wszyscy funkcjonujemy jak przed wirusem. Ale ponieważ
Przysmaki KarolkiTorcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane. Składniki : 80gr. miękkiego masła 80gr. cukru 5 jajek 200gr. mielonych orzechów laskowych 100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki rumu 1 łyżka adwokatu
Zabawa smakiem