tuńczykiem - 500 przepisów (strona:22/34)

Wiosna w Le Victoria Brasserie Moderne 120

Victoria Brasserie Moderne to finezyjne połączenie francuskiej kuchni z polskimi akcentami. Niedawno miałam przyjemność spróbować kilku dań z nowej karty. 1.WIOSENNA NIÇOISE- zielone warzywa, tuńczyk, cytrusowy dressing. Czyli sałatka nicejska według Macieja Majewskiego. A w niej żółtko w tempurze – wspaniałe, idealny tuńczyk, młody bób i groszek... 2. PROSIAK, SELER, DYMKA – schab z mlecznego prosiaka, puree z selera, smażona dymka, bób

królestwo garów
Ekspres obiad - makaron z pesto i tuńczykiem 156

dzień... , że nie ma czasu na "prawdziwy" obiad :D  wtedy mamy swoje sprawdzone szybkie smaczne danie:D SKŁADNIKI: 0,5 kg makaronu (ja najbardziej lubię kokardki) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym słoiczek zielonego pesto 300 g pomidorków cherry puszka kukurydzy parmezan  sól, pieprz, czosnek, bazylia suszona (lepiej świeża) W dużym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron(...)dente :D W tym czasie myjemy pomidorki, kroimy na połówki. Odcedzamy kukurydze, tuńczyk Ścieramy na dużych oczkach parmezan Ugotowany makaron, odcedzamy . Do tego samego garnka wsypujemy wszystkie składniki "sosu" : pesto, oliwki, pomidorki, kukurydza, zmiażdżony czosnek, ser. Doprawiamy wg uznania.  Wszystko razem mieszamy Delektujemy się w małych porcjach  :P  Zawsze można wziąć dokładkę

MarciochaKucharzy
Sałatka z tuńczykiem 108

Moje wyobrażenie o tuńczyku zawsze było, że to taka mała rybka jak szprotka, ewentualnie może być jak śledzik bałtycki. Dopiero kolega w pracy, kiedy na przerwie zeszliśmy na temat ryb i połowu, pojawiło się hasło tuńczyk, ja na to – ‚aha, no wiem, to taka mała rybka’. Kolega odpala Google i pokazuje mi tą moją

Pink Envelope
Moje TOP 5 sałatek na Wielkanocny stół 4562

Moje ulubione sałatki, które idealnie sprawdzą się na lekką Wielkanoc!  Zapraszam i życzę smacznego!   Sałatka z jajem i serem pleśniowym Lazur  Sałatka z jajem poche, tuńczykiem i pesto migdałowo-słonecznikowym   Sałatka z jajem i serem korycińskim   Sałatka z jajem i tuńczykiem, z pomidorowym pesto   Wiosenna sałatka z fetą i owocami

Sajkofanka smaku
Faszerowane tortille: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 128

chwilę - po zdjęciu z patelni może zrobić się twarde, ale po około 5 minutach powinno na nowo zrobić się elastyczne. Nadzienie tuńczykowe (na około 4-5 sztuk): 1 puszka tuńczyka z puszki, odsączona z zalewy 1 ugotowane jajko na twardo, pokrojone w drobną kostkę, 1 malutka cebula pokrojona w drobną kostkę i przesmażona szczypiorek  sól i pieprz do smaku(...)soli i pieprzu Sos: w szklance wymieszać śmietanę, majonez, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli i pieprzu. Odstawić na 10 minut, żeby smaki się połączyły. Nadzienie: Tuńczyka wymieszać z pokrojonym w drobną kostkę jajkiem na twardo, przesmażoną cebulą i szczypiorkiem. Dodać 1/4 przygotowanego wcześniej sosu czosnkowego. Przygotowane na początku tortille delikatnie smarować resztą sosu czosnkowego (będą się

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ryby - dlaczego warto je jeść? 202

polepszają nastrój wzmacniają odporność Jakie minerały witaminy zawierają? witamina A witamina D witamina B12 fosofor fluor selen jod magnez wapń żelazo Jakie ryby wyróżniamy? ryby morskie: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź, halibut, dorsz, szprot ryby słodkowodne: leszcz, brzana, karp, karaś, płoć, lin, pstrąg, sandacz ryby chude: dorsz, morszczuk, sandacz, tilapia, sola, lin, szczupak, miruna panga ryby średniotłuste: pstrąg, karp ryby tłuste(...)łosoś, halibut, węgorz, tuńczyk, śledź, szprot, makrela Jaka ryba według mnie jest najzdrowsza? Łosoś - dlatego, że jest najtłuściejszą rybą, zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych. Również jest bogate w białko i minerały (magnez, fosfor, selen). Zalicza się do najzdrowszych pokarmów na świecie (zajmuję pierwsze miejsce

Truskawkowa Fiesta
Szybki, zdrowy obiad 235

danie.Składniki:makaron razowycebula czerwonatuńczyk w olejupomidory w puszcesól, pieprz, papryka ostra, bazylia, vegeta z koperkiemMakaron gotujemy na półtwardo, w tym czasie smażymy cebulę odlewając trochę oleju z puszki tuńczyka. Po chwili dodajemy pomidory i tuńczyk, przyprawiamy i mieszamy. Na patelnie dodajemy makaron mieszamy wszystkie składniki razem. Można posypać startym żółtym serem.Mmmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 181

kanapka.Empanadas można spokojnie wziąć do ręki i zjeść na stojąco, dlatego tak dobrze sprawdzą się na przyjęciu. W czasie zeszłorocznego karnawału pokazywałam Wam przepis na empanadas z farszem z tuńczyka i pomidorów (w tym wpisie poczytacie też o tradycjach z związanych z tym daniem), ale do wnętrza można włożyć prawie wszystko - mięso, wędzonego dorsza, sardynki, chorizo, grzyby czy warzywa(...)nuty, jednocześnie zaskakująco dobrze grając z kiełbasą (pomysł na połączenie cynamonu i mięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej kuchni greckiej). Pierogi zawinęłam w ciasto wypróbowane w przepisie na empanadas z tuńczykiem, jednak tym razem zrobiłam je "w wersji light" - bez smalcu i wina. Przygotowanie empanadas jest o wiele mniej kłopotliwe niż się wydaje. Ja poszczególne etapy wplotłam w moje aktywności

Chilli Czosnek i Oliwa
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 144

zależności od regionu różni się nieco składem farszu jak i produktów dodawanych do samego ciasta.Ta najbardziej klasyczna to placek upieczony na cieście drożdżowym z nadzieniem warzywnym  z  tuńczykiem i jajkiem na twardo. Bardzo smaczna też jest empanada z chorizo. Natomiast moja dzisiejsza wersja jest bez tuńczyka. Inspirację czerpałam z bloga Vanesy Mis recetas mas caseras. Empanada gallega

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ogrodnika - moja ulubiona sałatka na wiosnę 160

ogórkach, dymkach, selerze naciowym i sałacie. Dodatkowo w sałatce wylądowały mięsiste ziarenka fasoli (akurat miałam odmianę "Malinka" o ślicznych, różowo-brązowych nasionach), czasem dodaję też jajko na twardo lub tuńczyka. Sałatkę polewam moim ulubionych winegretem - z czosnkiem, musztardą i octem balsamicznym. Sos ma wspaniały głęboki i wyrazisty smak oraz niesamowity ciemny kolor i jest tak pyszny, że dowolne warzywo skropione(...)plasterki kilka rzodkiewek, pokrojonych na ćwiartki 3 łodygi selera naciowego, pokrojone na plasterki 2 cebulki dymki, pokrojone na plasterki 6 łyżek ugotowanej fasoli (lub np. 1/2 puszki fasoli) opcjonalnie: tuńczyk z puszki, jajka ugotowane na twardo winegret: 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki octu balsamicznego, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki winegretu umieść w słoiczku

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka z Tuńczykiem 164

Zapraszam do wypróbowania nowego przepisu na Zapiekankę z Tuńczykiem. CZYTAJ DALEJ

Sylwetka Od Kuchni
Omlet z tuńczykiem 372

Odchudzanie się to niegłodzenie. To przemyślane posiłki, to urozmaicenie, kolor i smak, niekoniecznie posiłek z chlebem. Dlatego proponuje szybki omlet na śniadanie z pomidorami i tuńczykiem. To posiłek tłuszczowy w diecie montignac. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Buraczkowe risotto z dodatkiem pesto i stekiem z tuńczyka 199

ogóle to nie smakuje! Biorę się wtedy w garść, bo uwielbiam gotować i tworzyć coś z niczego. Już mam! Dziś będzie risotto buraczkowe z dodatkiem pesto i stekiem z tuńczyka. Brzmi ciekawie? Smakuje jeszcze lepiej! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Tortilla z tuńczykiem 76

Składniki: tortilla pszenna tuńczyk w oleju suszone pomidory ser feta roszponka kiełki brokuł Sposób przygotowania: Na placek tortilli wyłożyć wszystkie składniki.Pamiętając,że jeszcze musimy ją zwinąć, w związku z czym nie może być ich za dużo.Układamy je jak najbliżej strony,którą będziemy zwijać. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Sushi! 218

hosomaków, podważamy matkę kciukami, dociskamy wnętrze resztą palców i zdecydowanie zawijamy, pozostawiając łączeniem do dołu. California Maki kroimy na 4 części.  Najlepsze ryby/owoce morza do sushi to surowy tuńczyk, łosoś surowy, wędzony lub pieczony, pieczony węgorz,  krewetki w tempurze, marynowana makrela, ryba maślana, paluszki 'krabowe'. Jako pozostałych składników możemy użyć marchewki, ogórków, sałaty, awokado, papryki czerwonej, pędów bambusa

My Culinary Art