piady (włoskie "tortille") 3-4 dojrzałe pomidory (lub puszka pomidorów) 2 ząbki czosnku 2 kulki mozarelli 1/3 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy ulubione dodatki (szynka, salami, tuńczyk, oliwki...) Przygotowanie: Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, przekroić i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę, włożyć do rondelka z łyżeczką oliwy i posiekanym czosnkiem. Wymieszać i zagotować(...)posypać poszarpaną na kawałeczki mozarellą. Na wierzchu ułożyć ulubione dodatki - nie przesadzajmy z ich ilością. (Ja na jednej położyłam szynkę, na drugiej salami z papryką, a na trzeciej tuńczyka z oliwkami.) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut, aż ser zacznie bąblować i się zrumieni. Po upieczeniu układamy na wierzchu liście bazylii. *Z pomidorami z puszki
Kulinarne Inspiracjepyszny to burger był ! Ja wyłamałam się z klasycznych połączeń i wybrałam DARK KNIGHT czyli burgera w ciemnej wręcz czarnej bułce z dodatkiem inkaustu z kałamarnicy z tuńczykiem marynowanym w whiskey Jack Daniel’s z dodatkiem guacamole, majonezu ze słodkim chili, pomidorem, sałatką z ogórków i dymki. I niestety wg nas był to najsłabszy burger(...)Bułka dobra, dodatkim super, ale niestety sama gwiazda czyli tuńczyk był suchy, czyli wg nas za długo przeciągnięty. A szkoda. Każdy z burgerów podany był na desce, wraz z warzywami. Do tych pysznych burgerów zamówiliśmy wszystkie możliwe dodatki i tak na naszym stole pojawiły się ćwiartki ziemniaków, nachos, krążki cebulowe, frytki oraz bukiet sałatkowy. Pysznie wręcz znakomicie
Kuchnia na wzgórzudodatek i komponent wielu zdrowych potraw. Zupa jest najszybszą i najłatwiejszą z nich. W wersji podstawowej, wegetariańskiej, robimy ją na bulionie dashi (z wodorostów kombu i płatków suszonego tuńczyka pasiastego – bulion jest dostępny do kupienia w formie kostki, pasty, granulatu, saszetki). Weganie mogą zrobić bulion na samych wodorostach. Bulion to kwintesencja piątego smaku – umami. UMAMI Dla nas ten smak(...)lodówce 8-9 miesięcy, ciemne pasty – nawet ponad rok. SKŁADNIKI NA 2 ŚREDNIE PORCJE 700ml wody 2-3 płaskie łyżeczki granulowanego bulionu dashi (lub wodorosty kombu i płatki tuńczyka na wywar) 4-6 pełnych łyżeczek pasty miso (ja użyłam jasnej, ciemnej będziecie potrzebować mniej) ½ kostki twardego tofu 2 porcje wybranego makaronu garstka wodorostów kombu 1 gałązka grubego szczypioru z cebulką
Karo in the Kitchennależą: fasola groszek, orzechy ziarna, pestki Więc które z nich najlepiej wybrać? Jest mnóstwo opcji, m.in : pierś z kurczaka (wcześniej upieczona/ugotowana i pokrojona na kawałki) wędliny (dobre jakościowo) tuńczyk w sosie własnym łosoś wędzony (również świetne źródło zdrowych tłuszczy) tofu twarożek ser feta Oczywiście, to nie wszystko, ale ja najchętniej wybieram właśnie powyższe produkty. Idealnie nadają się(...)wcześniej zajęcia i wolę sobie rano dłużej pospać, to dzień wcześniej przygotowuję sobie właśnie takie placuszki. Rano tylko podgrzewam i pakuję w swoje pudełko. Placki z cukinii i tuńczyka Robiłam już kilka razy, ale przepis opublikowałam dopiero w wakacje. Pamiętam, że wtedy zaczynałam przekonywać się do cukinii... a z czasem dodawałam ją do wielu innych potraw. ;) Placuszki są naprawdę pyszne
Kuchnia Elliepowstała z tego co było pod ręką ( czytaj w lodówce ) Składniki: puszka groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 6 jajek ugotowanych na twardo pół pęczka natki pietruszki puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka majonezu 1 łyżka sosu czosnkowego Folwark sól,pieprz do smaku Wykonanie: Do salaterki przekładam osączony groszek, kukurydzę oraz fasolę. Jajka kroję w kosteczkę, tuńczyka rozdrabniam
Z Majeczką w kuchnigranita z pomarańczowego pomidora. Gra temperatur – gorące – zimne. Puder oliwkowy- chyba sama zrobię. Proste pomysły, ale trzeba na nie wpaść, mieć dobry produkt, dzięki któremu zrealizujemy zamysł. Stek z tuńczyka - glony morskie/ prażony sezam z lnem/ kalarepa/ lody miso. Tuńczyk idealny i nie prośmy o wysmażenie, on jest dokonały, nie zabijajmy go. Do niego sezam, kalarepka!, to troszkę zapomniane warzywo
królestwo garówporcje 1 główka sałaty lodowej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 średnie pomidory 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki oleju lub oliwy łyżka posiekanego drobno zielonego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny pieprz sól Sposób wykonania : L iście sałaty dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Porozrywaj je palcami na mniejsze kawałki lub dość grubo posiekaj. Pomidory sparz(...)wrzątkiem, zdejmij skórkę , pokrój na grube plasterki, dodaj do sałaty. Tuńczyka osącz z zalewy na sitku, lekko rozdrobnij palcami lub widelcem. Jajka pokrój na ósemki ( ósemki jajka możesz poukładać na wierzchu sałatki przed podaniem ). Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie razem, dopraw do smaku solą , sokiem z cytryny i mielonym pieprzem. Podawaj do obiadu razem ze ziemniakami ( frytkami ), mięsem lub jako osobne
Przepisy i porady kulinarnepodałam na pięknej porcelanie Bogucice - http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki : 1/2 papryki czerwonej 3 ziemniaki ugotowane w całości 1 puszka kukurydzy 1/2 pora 1 puszka tuńczyka 2 garści roszponki kilka oliwek 2 łyżki majonezu sól , pieprz do smaku 4 jajka 2 kulki mozzarelli Wykonanie : Jajka ugotować na twardo , wystudzić i pokroić w ósemki. Ziemniaki(...)pokroić w kostkę lub paseczki. Por umyć , osuszyć i pokroić w drobne paseczki. Kukurydzę odsączyć z wody na sitku. Mozzarellę pokroić w grubą kostkę. Jeśli lubicie możecie dodać oliwki . Tuńczyka odcedzić z zalewy i pokruszyć. Wszystkie składniki przełożyć do miski , przyprawić do smaku solą i pieprzem , dodać majonez i wymieszać. Smacznego :) http://www.porcelanabogucice.pl
Sama słodycz i szczypta chilipopiołu. A to za sprawą pysznego i absolutnie nie skomplikowanego w przygotowaniu nadzienia. Przedstawiam kolejny, wakacyjno-kulinarmy pomysł moich domowych kuchareczek:) Składniki: 6 ziemniaków puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka 20 dag sera czerwona papryka jogurt naturalny kilka ząbków czosnku Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na inne składniki. Do ziemniaków wkładamy tuńczyka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: 2 średniej wielkości cukinie, puszka tuńczyka (u mnie 130 g po wyciągnięciu z zalewy), pół szklanki kaszy kuskus, 1 zielona papryka, 2 ząbki czosnku, sok wyciśnięty z 1 cytryny, słoik suszonych pomidorów, łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz, kulka mozzarelli (125g). Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i wydrążamy środek pozbawiając ją pestek. Solimy ją i pieprzymy. Kuskus przygotowujemy według przepisu(...)opakowaniu. Tuńczyka rozdrabniamy. Paprykę, suszone pomidory kroimy w kostkę (zalewę zachowujemy). Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos. 5 łyżek zalewy z pomidorów mieszamy z sokiem z cytryny, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy ze składnikami nadzienia. Farszem wypełniamy cukinię, podypujemy startą na tarce mozzarellą. Układamy w naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni
Pobite gary Barbaryczuje rytmu w biodrach i nie trzymają ramy ;) ale i tak zabawa była na sto dwa. Poniżej jedna z potraw tego wieczoru... Składniki: 2 średnie cukinie 1 puszka tuńczyka 5 jaj 2 ziemniaki szczypior sól, pieprz 2 łyżki świeżego, zielonego groszku Pasta: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obrane ziemniaki gotujemy(...)osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy tuńczyk, jajka, posiekany szczypiorek. Doprawiamy i mieszamy na jednolita pastę. Roladki: Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie pasy ( przy pomocy obieraczki do warzyw) nie obierając ze skórki . Skrapiamy oliwą. Grillujemy krótko z każdej strony. Następnie na tak usmażonych cukiniach rozsmarowujemy gotową pastę. I zwijamy. Układamy pionowo
Bon Appetit Małgorzatysiedzenie w kuchni. Dzisiejszy przepis pochodzi z gazetki Biedronki Włoskie smaki z moimi modyfikacjami. Składniki na 6 porcji: 500 g makaronu świderki lub penne 500 g brokułów 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 50g masła 500 ml mleka 50g mąki (ok. 4 łyżki) 100g ricotty lub mascarpone kilka suszonych pomidorów lub 1,5 łyżki pasty z suszonych pomidorów (do kupienia(...)ognia. Wymieszaj z ricottą lub mascarpone oraz suszonymi pomidorami, bazylią i makaronem z brokułami (brokuł można pokroić na drobniejsze kawałki) oraz pokrojonymi oliwkami. Całość wymieszaj. Dodaj odsączonego tuńczyka. Wymieszaj całość i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp startym serem żółtym i piecz ok. 25 minut w 180 stopniach do rozpuszczenia sera. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówniegdyś przygotowywano z resztek tzw. kuchni biedy. Włosi wrzucali wszystko co mieli pod ręką, kapary, oliwki, trocę ryby, pomidora i oliwę z oliwek. Do dzisiejszego przepisu użyłem : 1 puszkę tuńczyka w oleju 1 puszkę pomidorów 15 g. kaparów w zalewie pieprz sól oliwę z oliwek nasiona kolendry 200 g. makaronu penne 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku Cebulę kroimy(...)rozgrzaną patelnie, po chwili dodajemy kapary w całości. W moździerzu rozgniatamy pierz z nasionami kolendry i czosnkiem. Po czym wrzucamy na patelnie na około 30 sekundy, następnie w dodajemy tuńczyka razem z olejem również chwile grzejąc go na patelni, a na sam koniec dodajemy pomidory. Makaron należy ugotować al dente gdyż później dodajemy go na patenie z naszym sosem. Smacznego
Full Smakustać w lodówce dosyć długo. Aby nadal było świeże, należy polać je z wierzchu oliwą z oliwek, która je zakonserwuje i uchroni przed pleśnieniem. Propozycja podania: makaron pełnoziarnisty, tuńczyk, pomidory, feta Przepis jest naprawdę bardzo prosty i smaczny. Wykonanie nie zajmuje więcej niż 10 minut, więc jest to idealny przepis na lato, kiedy nie chce się za dużo czasu(...)spędzać w kuchni. Pesto dobrze komponuje się z pomidorami, tuńczykiem lub serem feta. Smacznego
two broke sistersznam osoby która nie lubi jajek, bo jajka są po prostu pyszne. Dzisiaj proponuję faszerowane. Ale będzie jajeczna rozpusta! Już się cieszę! Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo Tuńczyk w sosie własnym rozdrobniony 1 puszka 15 zielonych oliwek 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu Pieprz kolorowy 2 gałązki natki pietruszki 1-2 rzodkiewek Wykonanie: Oliwki, ogórka i pietruszkę bardzo(...)drobno siekamy. Jajka obieramy i kroimy na połowę. Wyjmujemy żółtka, dodajemy do pokrojonych oliwek razem z odsączonym tuńczykiem i majonezem. Wyrabiamy jednolitą masę. Doprawiamy ją pieprzem. Na ogół nie ma konieczności przyprawiania solą. Masą napełniamy zagłębienia po żółtkach. Przybieramy rzodkiewką i pietruszką. SMACZNEGO
Smaki Ewy