jest bardzo prosta i na pewno każdemu się uda, a efekt końcowy zaskoczy domowników. Świetna zarówno jako główne danie, jak i w formie przekąski. Jest to wersja pizzy z tuńczykiem i świeżą cebulką, ale można to zastąpić dowolnymi składnikami, są tylko dwie zasady, po pierwsze nie za dużo, a po drugie dodatki muszą być małe, lub drobno pokrojone. Przepis Składniki(...)jajko 450 g mąki paczka suchych drożdży 2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru przecier pomidorowy 6-10 sztuk suszonych pomidorów 1 duża kulka mozzarelli puszka tuńczyka 4-5 młodej cebulki (ze szczypiorkiem) Przecier pomidorowy będzie służył jako sos, więc jeżeli przygotowujecie domowe pizze możecie go zastąpić swoim sosem, czy keczupem, lub po prostu posypać bazylią
KasiaiKrzysiu.plProsta, szybka i bardzo smaczna sałatka z roszponką, pomidorami, czerwoną cebulą i tuńczykiem z puszki. Idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Najlepiej przygotować ją przed samym podaniem i na pojedynczych talerzach. Składniki: 150 g roszponki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 małe czerwone cebule 2 pomidory jogurt grecki (kilka łyżek) sól, pieprz ewentualnie oliwa z oliwek(...)sezam do posypania Roszponkę umyć, osuszyć. Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Na talerzach (lub półmisku) ułożyć roszponkę, następnie dodać pokrojone pomidory, cebulę i kawałki tuńczyka. Całość posypać solą oraz pieprzem i ewentualnie polać oliwą z oliwek. Przed samym podaniem na sałatkę nałożyć jogurt grecki i całość posypać
Ugotowaćpysznego i zarazem zdrowego :) Jedliście kiedyś zielone naleśniki? Jeśli nie to najwyższa pora je zrobić, są fenomenalne, można je nadziać czym tylko dusza zapragnie. Ja miałam chęć akurat na tuńczyka i paprykę. Wszystko razem smakowało genialnie! Zachęcam do zastępowania mąki pszennej mąkami bezglutenowymi, są zdrowsze, a do tego wspaniale wzbogacają naszą dietę. Ostatnio królują u mnie mąka gryczana i kukurydziana(...)mąki gryczanej ( lub pszennej) 1 szklanka mleka sojowego ( lub krowiego) 1/2 pęczka bazylii 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżka oleju ryżowego ( lub inego) szczypta soli farsz 1 puszka tuńczyka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego świezy tymianek i rozmaryn świeżozmielony pieprz sos 3 łyżki jogurtu
DefinicjaSmakuszczypiorek! Tak się składa, że jedyne "kwiaty doniczkowe", które toleruję, to zioła :P Kolejna sałatka, która bardzo przypadła do gustu naszym gościom. Trochę obwiałam się połączenia ananasa z tuńczykiem, ale całość wyszła pyszna :) Przepis na sałatkę znalazłam już kilka lat temu tutaj ( klik ) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka ananasa 2-3 małe pory 1 słoik selera(...)konserwowego 1 puszka kukurydzy 20-30 dag żółtego sera 3-4 jajka ugotowane na twardo majonez (kilka łyżek) Jajka kroimy w kostkę, ananasa w kawałki. Kukurydzę, seler i tuńczyka odcedzamy z zalewy. Pora kroimy w paseczki a ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki układamy warstwami, najlepiej na zmianę warstwę "białkową" i warzywną. Ja ułożyłam tak: - jajka - kukurydza - ananas
My simple kitchenobrazy na #POLIGONIE , nosiliśmy standy na Slow Markecie nad Wisłą . Słowem, zajmowały nas bardzo męskie zabawy. Ale o to jesteśmy i zapraszamy na szybki numerek do naszej kuchni. Dzisiaj tuńczyk i jarmuż w rolach głównych! Podane na makaronie, bo jednak węglowodany są konieczne! Składniki: tuńczyk w kawałkach (my mieliśmy ze słoika, może może być z puszki, spróbujcie) jarmuż makaron(...)Kiedy się podsmaży, dodajecie fetę, śmietanę i startą w moździerzu kolendrę. Mieszacie, wsypujecie startą skórkę z cytryny. Tylko wyszorujcie ją wcześniej pod bieżącą wodą! Solicie, pieprzycie i wkładacie kawałki tuńczyka. Przykrywacie i trzymacie na wolnym ogniu, aż ryba się zagrzeje. Kiedy się rozgrzeje, wykładacie na talerze z jarmużem makaron, później tuńczyka, na koniec polewacie sosem i posypujecie posiekaną natką
GRUBY WAŁEKPlacuszki z tuńczykiem i masą ziół są moimi ulubionymi. Sycą na długo i mają specyficzny, wyrazisty smak. Czarna rzepa dodaje im charakteru i ostrości, a przyprawy podkręcają znacznie smak. Polecam wszystkim, którzy uwielbiają tuńczyka. Składniki na 2 porcje: 1 puszka tuńczyka 40g płatków owsianych 2 jajka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czarnej rzepy 1 łyżka ketchupu łagodnego 1 łyżka koncentratu(...)Oregano (najlepiej świeże) Rozmaryn rozdrobniony w moździerzu Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy. Wbijamy 2 jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odsączonego z puszki tuńczyka . Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką masę i formujemy placki. Obieramy 1/2 rzepy. Kroimy w cienkie plastry. 1/2 cebuli obieramy i wyciągamy środek. Kroimy w piórka. Do miseczki
CzarnawisienkaRolada z kremem z tuńczyka jest świetną przekąską nie tylko na przyjęcia. Zrobienie jej wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest bardzo dobry. Składniki: ciasto: 4 jajka 1 łyżka mąki sól pieprz krem z tuńczyka: 150 g tuńczyka w oleju 70 g sera mascarpone 1 łyżka majonezu 1 pęczek natki pietruszki1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól(...)pergaminu, odczekać 3 - 4 minuty i ściągnąć delikatnie papier z ciasta. Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem z pergaminem i odstawić do całkowitego wystygnięcia ciasta. Przygotować krem: Od tuńczyka odlać olej. Rybę, ser mascarpone, majonez, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i pietruszkę włożyć do melaksera, doprawić solą i pieprzem i zmiksować na jednolity krem. Ostudzone ciasto rozwinąć zostawiając
Mama Gotujewino i odparować. Dolać śmietanę. Gotować na średnim ogniu mieszając do połączenia składników. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.Podawać z ugotowanym w osolenej wodzie makaronem.DUE. Sos z tuńczykiem i papryką (zdjęcie powyżej)Składniki:puszka tuńczyka w zalewie wlasnej1 papryka czerwona3 szalotki lub 1 średnia cebula5 łyżek passaty lub 2 łyżki koncetratu pomidorowego200g śmietany 18%oliwa z oliwekpieprz(...)łyżeczka otartej skórki z cytryny lub 1 pokrojony w drobną kostke ogórek kiszony podsmażony na początku razem z papryką i cebuląSposób przygotowania:Pokroić w kostkę paprykę i cebulę. Odsączyć tuńczyka z zalewy. Podsmażyć na oliwie cebulę z papryką aż cebula się zeszkli. Dodać tuńczyka i passatę (koncentrat pomidorowy). Przesmażyć razem ok. 2 minuty. Dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprawić solą
W kuchni wieczoremOstatnio mam ochotę na okrągłe wypieki, i wcale nie na słodko. Wczoraj pizza, dzisiaj tarta. I muszę przyznać, że trochę zaryzykowałam, bo zrobiłam ją z tuńczykiem, hmm. Obawiałam się czy będzie zjadliwa, przeze mnie oczywiście. A wyszło pyszne, jak zawsze ;) Razowa tarta z tuńczykiem Składniki ciasta połączyłam ze sobą i szybko zagniotłam ciasto, które następnie wstawiłam(...)zapiekłam przez 15 min. w 150st. Szpinak rozmroziłam, odcedziłam z nadmiaru wody. Następnie na łyżce oliwy podsmażyłam starty ząbek czosnku, a potem wrzuciłam szpinak. Poddusiłam chwilę razem, wystudziłam. Tuńczyka odcedziłam z zalewy i rozdrobniłam. Na wystudzony spód nałożyłam kolejno szpinak, tuńczyka, kukurydzę. Całość zalałam ciepłym sosem beszamelowym i zapiekłam przez 15-20 min. w 180st. do zarumienienia. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane
bastalenawielu wyszukanych składników i takie jest również to dzisiejsze. Do jego przygotowania nie potrzeba wiele czasu i wysiłku, a zapewniam, że jest pyszne i aromatyczne. Zapraszam na... Makaron z tuńczykiem, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Do jego przygotowania będziemy potrzebować: 500 g grubego makaronu, np. świderki 100 g czarnych oliwek 170 g suszonych pomidorów 2 puszki tuńczyka w oleju (dobrze(...)jest to tuńczyk w kawałkach - ja dziś przez nieuwagę kupiłam rozdrobnionego i trochę zginął, ale mimo wszystko smakowało) 1 szalotka 2 duże ząbki czosnku (moje były tak duże, że aż się zastanawiałam, czy aby na pewno jest to zwykły czosnek, a nie zmutowany ;)) świeża bazylia lub natka pietruszki do posypania (o czym przypomniało mi się już po zjedzeniu połowy swojej
Ratunku obiadróżny od smaku zwykłego makaronu. Może w tradycyjnych włoskich daniach wypadają różnie, jednak w sałatkach w towarzystwie dużej ilości warzyw smakują całkiem dobrze. Sałatka makaronowa z fasolką szparagową i tuńczykiem Składniki / dla 2 osób: 150 g makaronu kokardki 150 g fasolki szparagowej (u mnie mrożona) sos: 1 mały lub 1/2 większego ząbka czosnku, 1,5 łyżki białego octu winnego, sól(...)pomidorków koktajlowych 10-12 dowolnych oliwek (ja użyłam dużych, zielonych oliwek, z których usunęłam pestkę, następnie pokroiłam na małe kawałki) 3 duże garści paczkowanej mieszanki sałat 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Przygotowanie sałatki makaronowej z tuńczykiem: Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania do tego samego garnka dodaj mrożoną fasolkę szparagową
Chilli Czosnek i OliwaWprost zajadałam się gemistą w czasie mojego pobytu na wyspie Kos , a potem odtworzyłam przepis na gemistę w domu. Tym razem postanowiłam danie trochę urozmaicić dodając do farszu tuńczyka z puszki i skórkę otartą z cytryny. Przepis też trochę uprościłam. Wystarczy wydrążyć pomidory, na patelni podsmażyć szybki farsz, a potem wszystko podpiec z piekarniku. Powstała równie pyszna wersja, świetna(...)lekki obiad, a nawet na przystawkę, bo takie pomidorki możecie też podać na zimno. Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem Składniki / na 8 pomidorów: 8 dużych pomidorów oliwa 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 150 g ryżu basmati lub innego długoziarnistego 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączonego z zalewy garść liści natki pietruszki, posiekanych
Chilli Czosnek i Oliwadodatkowym atutem jest fakt, że w kilka chwil na talerzu pojawia się syte i zdrowe danie. Spróbujcie i Wy. Składniki: (na 1 porcję) 3 małe jajka 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym Graal sól i pieprz do smaku zielona pietruszka kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy (rozbijamy je) widelcem. Puszkę(...)tuńczykiem otwieramy, odlewamy olej. Samego tuńczyka lekko rozdrabniamy widelcem i przekładamy do jajek. Całość lekko mieszamy. Na wysmarowaną odrobiną oleju kokosowego lub oliwy z oliwek patelnię wylewamy naszą masę. Omlet smażymy na mały ogniu. Gdy góra zacznie się lekko ścinać patelnię przykrywamy pokrywką. Smażymy do ścięcia. Omlet przekładamy na talerz. Wierzch posypujemy kiełkami rzodkiewki i zieloną pietruszką. Smacznego Zapraszam
Słodkie okruszkiBanalnie proste danie dla amatorów jajek. Odmian terriny jest wiele. Ja prezentuję Wam pieczoną z jajek, kolorowej papryki i tuńczyka. Terrina z papryką i łososiem Kuchnia Bez glutenu Porcje 6 Porcje 6 Składniki 10 szt jajka 3 szt papryka trzy kolory 1 puszka tuńczyk w wodzie Sposób przygotowania Paprykę kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka dobrze odcedzamy. Miksujemy jajka(...)gładką masę. Dodajemy paprykę i mieszamy. Do formy wykładamy połowę masy jajecznej. Na nią wykładamy tuńczyka i zalewamy pozostałą częścią masy. Terrinę pieczemy przez godzinę w temp. ok. 190 st. C. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do ok. 150 st. C i pozostawiamy terrinę na ok. 20 minut
KucharzycaDziś na tapecie szybka pasta z tuńczyka. Doskonała tak naprawdę do każdego rodzaju chleba, czy to będzie razowa kromka, czy cieplutki tościk, czy po prostu chrupkie pieczywo. Możemy ja także wykorzystać do faszerowania jaj lub pomidorów. Idealna na codzienne śniadanie, ale także na domową imprezę. Pasta z tuńczyka Czas przygotowania: 10 minut Składniki(...)puszka tuńczyka w oleju 1 opakowanie serka śmietankowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka sosu Worcestershire sól pieprz listki natki pietruszki Wykonanie: Serek i tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Wszystko solimy, pieprzymy, dodajemy sos. Jeszcze raz mieszamy. Chleb lub grzanki smarujemy pastą, ozdabiamy oliwkami, rukolą i natką pietruszki
Kulinarne przygody GatityKilka mięsnych potraw, które Wam podsuwam również można chwycić w garść, nie przestając się bawić np. szaszłyki czy tureckie pizze - lahmacun. Rybne potrawy na jeden kęs to kuleczki z tuńczyka, łososia lub sushi. Poza tym wiele innych. Zapraszam! Mam nadzieję, że z tego zestawienia wybierzecie coś dla siebie :) Życzę Wam wspanialej zabawy sylwestrowej oraz wszystkiego co najlepsze(...)nowym roku. Wegetariańskie: Ciecierzyca z chorizo Pomidory z mozzarellą i pesto Carpaccio z pieczarek Papryka faszerowana pieczarkami Papryka faszerowana fetą Pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka Roladki z pieczonej papryki Konfitura z czerwonej cebuli Pieczarki faszerowane płatkami owsianymi na ostro Pikantne pieczarki w mleku kokosowym Tartaletki z pieczarkami i jajkiem przepiórczym Tartletki z pomidorami i mozzarellą Tarta z pieczarkami
Codzienne GotowanieMielimy w ble nderze na gładką masę albo po prostu mieszamy i wykładamy na pieczywo. Układane kolejno w arst wy dodają całości atrakcyjności i oryginalnego wygląd u. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 3 ogórki kiszone 100g żółtego sera 3 łyżki majonezu 3 jajka 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek, oddzielamy(...)białka od żółtek i osobno kroimy w drobną kostkę. 2. Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z zalewy, cebulę drobno siekamy, ogórki kroimy w kostkę, ser ścieramy na dużych oczkach tarki. 3. Składniki układamy kolejno w miseczce: białko, cebula, ogórek, 1/2 puszki tuńczyka, 1 i 1/2 łyżki majonezu, żółty ser, tuńczyk, kukurydza, ogórek, majonez, żółtko
Szefowa kuchnidomu od dawna, ale jakoś nie mogłam się do niej zabrać. Przy okazji "Włoskiego tygodnia" lepiej przyjrzałam się zamieszczonym tam przepisom i w oko wpadł mi makaron z tuńczykiem i oliwkami kalamata. Chyba już kiedyś pisałam, że ze wszystkich oliwek właśnie te lubię najbardziej. Rzadko jem je w daniach na ciepło, najczęściej w sałatkach. Byłam ciekawa połączenia tuńczyka, anchois, pomidorków(...)tych oliwek. Jak to ja - trochę pozmieniałam, dodałam coś od siebie;) Wyszło fantastycznie! Składniki na 2-3 porcje: 1 puszka tuńczyka w oleju 8-10 pomidorków koktajlowych 4-5 filecików anchois garść oliwek kalamata pozbawionych pestek i pokrojonych na mniejsze części 4 łyżki oliwy extra virgin 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 1/2 papryczki chili
Kulinarne Inspiracjerazem amator tuńczyka – kot, nie zauważył, że otworzyłam puszkę. Spał smacznie przy kominku, grzejąc swoje rude futerko. Dzięki temu mogłam zrobić sałatkę z tuńczykiem. Sałatka jest pikantna bo z dodatkiem chili, szczypiorkiem i nie tylko. Resztę sami zobaczcie i spróbujcie. Składniki: Tuńczyk z puszki w sosie własnym 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej 1/3 papryki żółtej Szczypiorek ( ½ pęczka ) Kilka gałązek(...)koperku 4 jajka ugotowane na twardo Kilka marynowanych pieczarek 2 plastry mozzarelli Sól Pieprz czarny chili ( w oliwie lub suszone mielone ) Majonez Wykonanie: Tuńczyka porządnie odsączamy na sitku. Papryki, jajka, ser, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Siekamy koperek i szczypiorek. Dodajemy majonej, całość doprawiamy solą, pieprzem i oczywiście chili. Z chili należy postępować dość ostrożnie
Smaki EwyUwielbiam wszelkie sałatki. W lodówce znalazłam dwie puszki tuńczyka i od razu wpadł mi pomysł na taką sałatkę z rybką. Na piątek będzie idealna. Sycąca i smaczna. Polecam! Składniki 2 szklanki ugotowanego ryżu na sypko 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju 1 duża czerwona cebula 3 pomidory 1 puszka kukurydzy 1 pęczek posiekanego szczypiorku zalewa 3 łyżki(...)cytryny 1 łyżeczka cukru pudru pieprz Wykonanie Wszystkie składniki zalewy wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie ugotować ryż na sypko. Tuńczyka odcedzić na sitku. Cebulę i pomidory. pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ryż z cebulą,kukurydzą, pomidorami i tuńczykiem, a następnie zalać zalewą i wymieszać . Posypać szczypiorkiem i ponownie wymieszać. śledź po cygańsku
O kuchni z uczuciemKolejna propozycja na szybki do przygotowania obiad. Tym razem połączyłam makaron spaghetti z tuńczykiem i sosem pomidorowym, przepis dostałam od mojej Kierowniczki, za co bardzo dziękuję. Danie jest naprawdę pyszne, łatwe w przygotowaniu, czyli idealne na szybki obiad. Polecam!!! Składniki na spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym porcja dla 2 osób 200 g makaronu spaghetti 2 średnie cebule(...)duża 1 ząbek czosnku 1 puszka tuńczyka w kawałkach (bez różnicy, czy w wodzie, czy w oleju) 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki wody olej 1/3 łyżeczki suszonej bazylii lub 1 łyżeczka świeżej, drobno pokrojonej sól pieprz cukier Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na sporej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojone cebulki
Rozpustne gotowaniePolecam, szczególnie w ten upalny czas... jako drugie śniadanie do pracy lub lekki obiad... Składniki: 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa) 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju posiekana dymka ze szczypiorem 1/2 szklaki ugotowanego i obranego z łupin bobu 5-6 pokrojonych w plastry pomidorków koktajlowych kilka rzodkiewek pokrojonych w grubą kostkę 1 niewielka kalarepa, obrana i pokrojona(...)kostkę 3 ogórki kiszone, pokrojone w kosteczkę Sos: olej z odcedzonego tuńczyka, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, szczypta cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Tuńczyka odcedzić, całość lub część oleju zachować. Ugotowaną komosę ryżową wymieszać z warzywami, kawałkami tuńczyka, zalać sałatkę sosem i dokładnie wymieszać. Schłodzić przed
Czerwień i błękitśniadanie idealnie przenikniętą smakami. Zachęcam wszystkich miłośników past do chleba do wypróbowania według dokładnego przepisu, przynajmniej za pierwszym razem. ;) Składniki: 250-300 g półtłustego twarogu 1 puszka tuńczyka w oleju (takiego w kawałkach) 1 średnia czerwona cebula, 4-5 gałązek zielonej pietruszki 2 duże łyżki majonezu 2 duże łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 duża łyżka sambal oelek albo(...)być ostra!) 1 łyżeczka płatków chili ( z tego samego powodu, jak powyżej) 1 łyżeczka cukru, najlepiej brązowego sól, pieprz do smaku, w zależności od smaku twarogu i tuńczyka 100-150 g ruccoli Tuńczyka dokładnie odsączyć z oleju, na sicie lub papierowym ręczniku. Następnie umyć i wysuszyć ruccolę, najlepiej w wirówce do sałaty, ponieważ na liściach nie może być wody
Kuchnia Prezydentowejzróbcie, albo po prostu musicie mi wierzyć na słowo... :) Moja receptura powstała z połączenia przepisów stąd i stąd . A i koniecznie, koniecznie wypróbujcie do niego filet z tuńczyka! A oto co ciekawego na temat vindaloo podaje Wikipedia(...)kurczakiem lub jagnięciną, czasem też z ziemniakami. Tradycyjny przepis na Vindaloo nie zawiera ziemniaków. Zostały one dodane przypadkowo, ponieważ słowo "aloo" znaczy "ziemniak" w hindi." Składniki: 300 świeżego tuńczyka 5 łyżek soku z limonki sól, pieprz 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru (bardzo drobno posiekanego) 1 średnia cebula (drobno posiekana) 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane) 3-4 łyżki masła
Kuchnia PrezydentowejLekka sałatka z ryżem tuńczykiem i ananasem,smakuje wybornie,jest tania i pożywna,na długo daje uczucie sytości. Składniki 200 g ryżu amerykańskiego 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 pora 1/2 czerwonej papryki 150 g sera żółtego szczypta kurkumy majonez sól morska do smaku pieprz syczuański do smaku Sposób przygotowania Ryż gotujemy(...)sypko w lekko osolonej wodzie,przesypujemy do miski,studzimy. ananasy i tuńczyka osaczamy z zalewy, ananas kroimy w kostkę,tuńczyk rozdrabniamy,por kroimy w talarki,paprykę i ser w kosteczkę, mieszamy wszystko razem,doprawiamy do smaku solą pieprzem i szczyptą kurkumy,dodajemy wg uznania majonez,mieszamy chłodzimy w lodówce i podajemy
Wanilia i Kardamonracji tego, że dziś piątek i że lubię ryby, moja propozycja to tuńczyk z makaronem penne :) Smacznie i pachnąco ;) Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym ok 10 oliwek 2 pomidory cebula ser wędzony 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek makaron penne przyprawy (oregano, bazylia, pieprz, sól) Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente. Cebulę i pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę(...)podsmażamy na oliwie i dodajemy do niej pomidory. Dusimy. Dodajemy odsączonego tuńczyka oraz koncentrat i smażymy ok 2 minut. Przyprawiamy. Tuńczyka wykładamy na makaron, dodając przekrojone oliwki i ser wędzony. Jemy na gorąco, jak i na zimno. Smacznego
ChilliJemyJedna z szybszych sałatek :) Jeżeli lubicie ryby, tuńczyka i sytość sałatki to z pewnością Wam posmakuje :) Zapraszam na tradycyjną sałatkę z tuńczyka. Składniki: puszka kukurydzy woreczek ryżu natka pietruszki cebula puszka tuńczyka w sosie własnym 30dag żółtego sera 2 łyżki śmietany pieprz, sól Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie odsączamy kukurydzę oraz tuńczyka
ChilliJemyWedług badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej statystyczny Polak zjada niewiele ponad 12 kg ryb rocznie. Warto wzbogacić dietę o ryby. Można zacząć od tuńczyka. Oto przepis na łatwą i pyszną sałatkę. Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 cebula 3 ogórki kiszone 2 jajka na twardo 1 opakowanie białego serka np. Bieluch sól pieprz(...)Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia. Tuńczyka odcedzamy z sosu, a kukurydzę z zalewy. Jajka, cebulę i ogórka drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można podawać samą lub z chlebem razowym. Tuńczyk to ryba morska zamieszkująca Atlantyk. Korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy
My Chcemy JeśćKilka składników, 5 minut i gotowe! Pyszna sałatka z tuńczykiem! Składniki: 10 dag żółtego sera 5 jaj 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 cebula majonez Wykonanie: Wszystkie składniki zetrzeć na tarce i układać warstwowo: białka z ugotowanych jaj-ser żółty-połowa tuńczyka-połowa majonezu-cebula- druga połowa tuńczyka-reszta majonezu-żółtka
Tradycyjna KuchniaPrzepis powstał spontanicznie. Wróciłam styrana do domu, w misce ostał się wczorajszy ryż niskowęglowodanowy, w zamrażarce resztka brokuł,a w szafce zapas tuńczyka ;) przygotowanie zajęło mi maks 15 minut, a smak mniam ;) Składniki (porcja): porcja ryżu niskowęglowodanowego około 8 różyczek brokuł mrożonych puszka tuńczyka we własnym sosie 2-3 łyżki mega gęstego jogurtu naturalnego 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz(...)smaku łyżka mieszanki ziaren Piekło-Niebo Sposób przygotowania: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu brokuły gotujemy, aż się rozmrożą, ale pozostaną chrupkie ugotowane brokuły kroimy na mniejsze kawałki tuńczyka odcedzamy do miski wrzucamy brokuły, tuńczyka, ryż, mieszankę jogurtu z musztardą przyprawiamy wg. smaku wierzch posypujemy mieszanką ziaren SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćchoć w niektórych posiłkach brakuje mi tego składnika). Źródła danych wartości spożywanych przeze mnie: Białko: Mięso: kurczak, indyk, prosciutto, szynka drobiowa (najczęściej domowa) Ryby i owoce morza: dorsz, tuńczyk z puszki, łosoś (bardzo rzadko), krewetki, mieszanka owoców morza Jajka (na miękko, twardo, jajecznica, jajko sadzone, w koszulce, pieczone) Odżywka białkowa Ok. 5 razy w tygodniu: Twaróg chudy Ser feta(...)Samopoczucia PRZYKŁADOWE JADŁOSPISY: 1 1. Owsianka z wpc, maslo migdałowe, 1/2 grejfruta 🍴 2. Wafle ryżowe z prosciutto 3. Garść orzechów 4. Naleśniki owsiane z tuńczykiem 5. Placuszki orkiszowe😋 😍 i dwa podpłomyki bez cukru z masłem migdałowym 2 1. Gryczane gofry kakaowe 2. Dwa kawałki serniczka 🍰 3. Kasza gryczana z tuńczykiem
CzarnawisienkaKasza bulgur to niskokaloryczna kasza z wysuszonych zbóż, najczęściej pszenicy. Dobrze się gotuje, nie przypala się i nie skleja, ale przede wszystkim świetnie smakuje. Przygotowałam z niej kotlety z tuńczykiem, ale w głowie już mam kolejne pomysły na wykorzystanie tak fajnego produktu. Kotlety z tuńczykiem mogą stanowić samodzielne danie, podane z sałatą i kremem balsamino. Mogą być również zamiennikiem tradycyjnych(...)makaronem vermicelli. 100 g suchego produktu (niecałe pół szklanki, a po ugotowaniu około 1,5 szklanki) ma zaledwie 296 kcal. Składniki: ½ szklanki kaszy bulgur (około 125 g ) 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 posiekana cebuli 1 łyżka masła 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 1 łyżka mąki sól
Trzeci talerzcyklu dań 30 minutowych, to pobija rekordy... Danie idealne dla osób które lubią połączenie tuńczyka z makaronem i pomidorami... Dla 2 osób Potrzebujemy: 250 - 300g spaghetti 1 puszka tuńczyka w oliwie 2 ząbki czosnku 1 łyżka odsączonych kaparów 1 świeża czerwona papryczka chili 1 mały pęczek natki pietruszki 8 czarnych oliwek 1/4 łyżeczki cynamonu 1 puszka krojonych pomidorów(...)czerwonej papryki 1/2 cebuli S&P Nastawiamy wodę na makaron z solą. Na patelnię wylewamy olej z tuńczyka. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku oraz kapary. Dodajemy drobniutko pokrojone chili i pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki (trochę odkładamy do dekoracji). Mieszamy i smażymy około 3 minuty. Następnie dodajemy tuńczyka, rozdzielając go na drobniejsze kawałki oraz oliwki pokrojone
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Znowu lekki obiad albo kolacja. Kotleciki z otrębami, kaszą gryczaną i tuńczykiem są naprawdę pycha. Do tego sos czosnkowy na jogurcie - pychota. Przepis podłapałam od mojej koleżanki, która przekonała mnie do tuńczyka na ciepło, jednak trochę go zmodyfikowałam i też wyszło pysznie :) Składniki: 100 g kaszy gryczanej ugotowanej ( 1 torebka) 1 puszka odsączona tuńczyka w sosie własnym 2 duże łyżki(...)otrębów owsianych 2 jajka 1 czerwona cebula sól i pieprz do smaku wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: W misce połącz kaszę, odsączonego tuńczyka w kawałkach, otręby, jajka, cebulę posiekaną na bardzo drobna kostkę. Wszystko dobrze wymieszaj i dopraw. Kotlety formuj łyżką na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i smaż z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Smacznego
Niezły Młynekświeżego tuńczyka, 1/2 dużego, winnego jabłka, 2 szalotki, 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman, skórka otarta z 1 limonki, sok z limonki, 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 250 g truskawek, kilka listków melisy, pieprz świeżo zmielony, sól Tuńczyka pokroić w cienkie plastry a następnie paseczki. Szalotki drobno posiekać. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Truskawki pokroić w plasterki a następnie(...)paski, małe zostawić w całości. Na talerzu ułożyć truskawki. Do miski wlać sos sojowy, sok z 1/2 limonki, olej i dokładnie wymieszać. Dodać jabłko, szalotkę, skórkę z limonki oraz tuńczyka, delikatnie wymieszać. Spróbować czy nie trzeba dodać jeszcze soku z limonki. Na truskawkach ułożyć tuńczyka, oprószyć pieprzem, solą, posypać melisą. zastawa
królestwo garówCześć! Dziś mam dla Was prosta sałatka z tuńczykiem idealną na piątkowy wieczór ;-) składniki jajko 1/4 czerwonej cebuli mała puszka tuńczyka w sosie własnym 1/4 ogórka zielonego 1 pomidor duża garść sałaty 3 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz i zioła prowansalskie Jajko gotujemy na twardo. Tuńczyka odsączamy z sosu. Ogórka i pomidora kroimy(...)kostkę, cebulę w piórka. Sałatę drzemy na mniejsze kawałki. Oliwę , musztardę oraz przyprawy mieszamy do powstania sosu. Sałatę przekładamy do miseczki wrzucamy paprykę ,ogórka, tuńczyka. Na wierch układamy pokrojone w ćwiartki jajko oraz cebulę. Całość polewamy sosem tuż przed podaniem i mieszamy. Smacznego
Cukier&PuderRisotto z tuńczykiem wyszło niebanalnie, ryż doprawiony był idealnie. Warzywa, wino, ser to składniki podstawowe, ale moje danie było dopiero gotowe, gdy tuńczyka i kiełki dodałam, bo dzięki temu zamierzony, ciekawy smak uzyskałam. Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym (185 g), 1 duża cebula, 4-6 łyżek oleju rzepakowego Rapso, 1 marchew, 50 g pora, 1 łyżka posiekanego drobno(...)wszystko na raz) dolewamy gorącego bulionu. Ryż powinien wchłonąć całkowicie bulion, cały czas kontrolujemy miękkość ryżu. Kiedy ryż będzie już gotowy (al dente) dodajemy odsączone z oleju kawałki tuńczyka, delikatnie mieszamy łącząc składniki. Na sam koniec dodajemy starty ser żółty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Przykrywamy na kilka chwil pokrywą, żeby ryż zmiękł, a smaki się zmieszały
Moniki SmakołykiTuńczyk z puszki ostatnio wszędzie mnie "prześladował" więc musiało powstać jakieś danie z jego udziałem;) Ciekawa propozycja na zaserwowanie ziemniaków i na dodatek tania, gdyż podane proporcje wystarczą, żeby nakarmić do syta 4 osoby. Składniki: 10 średniej wielkości ziemniaków 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach 1 jajo 100 g startego sera mozzarella 1 mała cebula(...)blaszkę skórką do dołu i zapiekamy około 1 godziny, aby zmiękły. Kiedy troszkę ostygną wydrążamy łyżeczką z ziemniaków miąższ, pozostawiając trochę przy skórce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a tuńczyka odcedzamy z zalewy. W misce rozgniatamy widelcem miąższ z ziemniaków, dodajemy jajko, natkę pietruszki, szczypiorek, mozzarellę, wrzucamy cebulę oraz tuńczyka i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy
Symfonia smakowaNasi ś wiąteczni biesiadnicy też zastanawiali się, co to za ciasto w towarzystwie rzeżuchy :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/ tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka kruszymy. Białka drobno siekamy, dodajemy(...)łyżki majonezu, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu, możemy doprawić pieprzem. Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Ogórka i cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Krakersy są słone, dlatego musimy oprzeć się pokusie doprawienia solą poszczególnych mas:) Układamy kolejne warstwy: warstwa w kształcie prostokąta
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaznów nie Robert. Tylko Cucurbita pepo. A w środku pyszny, pożywny i co najważniejsze błyskawiczny sos z tuńczykiem i kaparami. W ten sposób jednocześnie sprostamy dwóm wyzwaniom: co zrobić z patisonem i co dziś na obiad. Sos będący nadzieniem patisona nauczyłam się robić dawno temu dzięki koledze zwanym Nizi. Spaghetti z tym sosem zrobił podczas sylwestrowego wyjazdu, czym zaimponował wszystkim(...)dookoła. Wiele lat później znalazłam przepis na podobny sos pod nazwą "Spaghetti po sycylijsku". Z czasem zaczęłam dodawać do niego kapary, bo dobrze komponują mi się z tuńczykiem. PATISONY NADZIEWANE SOSEM SYCYLIJSKIM Z KAPARAMI (2 porcje) 2 średniej wielkości patisony 3-4 łyżki oliwy 1 średnia cebula 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (90g) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170g
les mirabellesdlatego przygotowałam eksperymentalny sos do wspomnieniowego makaronu- bo smakiem nawiązywał trochę do naszych wakacji. Był też prosty- w sam raz na pourlopową zamułę i remontowaną kuchnię. SOS POMIDOROWY Z TUŃCZYKIEM I CUKINIĄ DO MAKARONU 1 średnia (ok 400g) cukinia (nasza!) 1 puszka kawałków tuńczyka w oliwie 1 średnia cebula 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego ok 20 pomidorków koktajlowych (nasze!) sól(...)pieprz, oregano i sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy) do smaku Cukinię myjemy, obcinamy końcówki i trzemy na grubej tarce. Odstawiamy na kilkanaście minut. Tuńczyka otwieramy i odlewamy trochę oliwy do garnka, podgrzewamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na gorącym oleju. Dodajemy tartą cukinię, najpierw odcedzając puszczony sok i mieszając trzymamy chwilę na ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy
les mirabellesstaram się by na kolację w sobotę była sałatka. Jest to sposób na wykorzystanie warzyw, zjedzenie czegoś innego niż kanapki i zapełnienie brzucha mojego smakosza :) Ulubiona sałatka z tuńczykiem.Często jemy sałatkę z ryżu i tuńczyka. Tym razem wykorzystałam makaron conchigliette, czyli malutkie muszelki.Mmm pycha!Składniki:puszka tuńczyka w sosie własnympuszka kukurydzy1 cebula czerwona2 jajka200 g makaronu(...)makaron przelewamy zimną wodą i przekładamy do miski. Kroimy jajka ugotowane na twardo. Do miseczki przekładamy majonez, jogurt i starty na tarce czosnek, przyprawiamy i mieszamy. Do makaronu dodajemy tuńczyk, kukurydzę i resztę składników dokładnie mieszamy. Próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki
NA MOIM TALERZUżelazo). Odznacza się łagodnym smakiem i zapachem. Zdrowy i w 100% naturalny dodatek do ulubionej sałatki :) Składniki na porcję 1-osobową: 1 jajko – ugotowane na twardo 1/2 puszki tuńczyka w wodzie/sosie własnym (80g) kilka liści sałaty – u mnie młoda sałatka z doniczki balkonowej 1/2 pomidora (50g) 1/3 średniej papryki (50g) 1 ząbek czosnku - do nasmarowania(...)oliwy z oliwek BIOLEVITA w saszetce (dostępna m.in. TU) Warzywa umyć, pokroić w dowolne kawałki. Sałatę poszarpać palcami. Jajko ugotować na twardo i podzielić na większe cząstki. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić jeśli jest w kawałkach. Ząbkiem czosnku – przekrojony na pół aby lepiej wydobyć aromat - natrzeć ścianki miseczki, Wrzucić do niej wszystkie składniki - oprócz jajka - przyprawić, dodać oliwę
Grunt to przepis!