tuńczykiem - 500 przepisów (strona:5/34)

Placuszki z tuńczykiem - zdrowa przekąska dla małych i dużych;) 202

zabawy. Jeden z pomysłów podsunęła mi moja najmłodsza siostra, która znalazła ten przepis w sieci. Placuszki tuńczykowe sprawdziły się świetnie! Dla małej smażyłam je bez tłuszczu. Składniki: 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej 150g mąki gryczanej 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 jajka czubata łyżka drobno startego żółtego sera (może być parmezan(...)musi) 1 duża cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Jajko roztrzepać z mlekiem. dodać odsączonego z zalewy tuńczyka - nie rozdrabniać za bardzo, fajnie, jak w plackach są kawałeczki ryby. Posiekać drobno cebulę i natkę pietruszki - wymieszać z dodać do ciasta. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - połączyć z masą jajeczno-tuńczykową. na koniec dodać żółty

Kulinarne Inspiracje
Makaron z tuńczykiem, ricottą i szałwią 110

Pyszne, lekkie... nic dodać nic ująć. Składniki: 120 gram makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany, bez glutenu) 1 puszka tuńczyka, najlepiej z wody 1/2 opakowania ricotty 1/2 pęczka szałwii 1 szalotka 1 ząbek czosnku około 4 łyżki oliwy z oliwek orzechy włoskie do podania sól i pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, w tym czasie na patelni(...)rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Szalotkę i czosnek siekamy, wrzucamy na patelnię i smażymy kilka chwil, wrzucamy tuńczyka odcedzonego z wody i całość dusimy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno szałwię (kilka listków odkładamy), dodajemy ricottę i dusimy minutę. Ugotowany makaron mieszamy z dokładnie z sosem, przed podaniem polewamy resztą oliwy z oliwek, posypujemy orzechami i dekorujemy

Mango Papaja
Sałatka z tuńczykiem z winegretem na occie cydrowym. 190

nakarmić. Hm, chociaż mamy świnkę morską... Czego użyłem? -sałata zielona -szpinak baby -papryka zielona i czerwona pokrojona w małe paski -kilka oliwek pokrojonych na pół -cykoria czerwona -ogórek zielony -tuńczyk z sosu własnego -straty parmezan Komponujemy kolejno sałatkę: sałata, szpinak, cykoria, papryki, ogórek zielony, tuńczyk, oliwki. Nad całością, przed polaniem sosem, ścieramy ser długo dojrzewający; u mnie parmezan. Sos: -dwie

BaRepas
Sałatka z tuńczykiem i sosem Vinegrette 207

przełożyć ją do pojemniczka plastikowego i wziąć ze sobą na majówkę :) A czemu nie? :D Składniki na jedną osobę: 2 garści sałaty lodowej 1/2 papryki 1/2 cebuli 1/2 puszki tuńczyka 1/2 puszki kukurydzy sos Vinegrette Sałatę lodową siekamy w paski i przekładamy do miseczki Paprykę kroimy w cienkie paski i przekładamy do sałaty Dodajemy kukurydzę... ... cebulę pokrojoną w piórka... ... oraz(...)odcedzonego z zalewy tuńczyka...  Całość zalewamy sosem Vinegrette Smacznego! :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z tuńczykiem 255

zabierać w pojemniczku do pracy! Składniki: Pół kapusty pekińskiej,  4 pomidory,  4 ogórki kiszone,  1 papryka czerwona,  4 jajka gotowane na twardo,  1 puszka tuńczyka w kawałku, w sosie własnym, kawałek pora,  1 serek capresi typu włoskiego (może być również mozarella - wersja bardziej kaloryczna, feta - wersja bardziej słona) Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek(...)połowy cytryny, zioła do sałatek, może być zielona czubrica (ulubione) Wykonanie: Kroimy wszystkie warzywa, jajka, ser w kostkę. Dodajemy tuńczyka z puszki, odlać do sosu płynną zawartość puszki. W pojemniczku wymieszać wszystkie składniki sosu wraz z ulubionymi ziołami, dobrze wstrząsnąć do wymieszania się wszystkich składników, wlać do sałatki całość wymieszać. Musi chwilę postać, by smaki się połączyły.  Smacznego

kgwjanczewo
Lekka sałatka z tuńczykiem 302

Dziś propozycja na sałatkę , którą możecie zjeść na przykład na drugie śniadanie:) składniki  ok 100g mieszanki sałat  pół puszki tuńczyka w sosie własnym 1/4 dużej czerwonej papryki 4 pomidory suszone Pomidorki kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę.  Sałatę przekładamy do pojemnika , dodajemy tuńczyka, pomidorki i paprykę całość oblewamy ok 1 łyżką zalewy z pomidorków.   Przed zjedzeniem

Cukier&Puder
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 236

SKŁADNIKI:1 woreczek ryżu1 puszka tuńczyka w sosie własnym2 jajkaOliwki zielone1/2 kulki mozzarelliKukurydza słodkaSzczypiorekKoperekJogurt naturalny lub typu greckiegoSól, pieprz, curryPRZYGOTOWANIE:Do wcześniej ugotowanego i ostudzonego ryżu dodajemy puszkę tuńczyka. Następnie dorzucamy 2 jajka na twardo pokrojone w kostkę. Dokładamy pokrojone oliwki, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 kulki mozzarelli pokrojonej w kostkę, posiekany szczypiorek i koperek. Zalewamy wszystko jogurtem i dodajemy sól

kulinarnyJa
Wypasiona sałatka (cieciorka,tuńczyk,roszponka,cukinia,słonecznik,jajka,ser itd...) 270

Czemu wypasiona? Bo ma wiele, wiele składników :) miało być jeszcze więcej, ale o nich już zapomniałam :)Składniki:opakowanie roszponkimała cukiniaopakowanie pomidorków koktajlowych3 jajka na twardo1 puszka tuńczyka w sosie własnympół puszki cieciorki4 łyżki mieszanki warzywnej ze słoika(marchewka, kukurydza, groszek)1 cebula2 łyżki prażonego słonecznikakawior (można pominąć)100 g żółtego sera w plastracholiwa do smażeniakilka oliwek zielonych(...)łyżki oliwy z oliweksuszone oreganoWarzywa myjemy. Cukinię i cebulę kroimy następnie podsmażamy na oliwie. Pomidorki przekrawamy na pół. Ser kroimy w paseczki. Na półmisku układamy roszponkę, pomidorki, cukinię, cebulę, tuńczyka z puszki, cieciorkę z puszki, ćwiartki jajek, mieszankę warzywną, żółty ser, wszystko posypujemy prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, a na jajkach układamy kawior (jeśli mamy). Polewamy sosem.Sos: wszystkie składniki

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem 497

Sałatka jest pyszna i szybka w przygotowaniu.Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 2 szklanki wody 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w kawałkach  1 niewielki pęczek koperku 1 średnia paprykamajonez - wedle uznaniapieprz sól Sposób przygotowania:1. Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy na 5 minut, aż kasza wchłonie płyn.2. Do kaszy(...)dodajemy odsączonego tuńczyka i kukurydzę, posiekaną paprykę i siekany koperek. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.3. Część majonezu można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.Smacznego!!!Źródło: Wędrówki po kuchni

Kuchnia domowa Ani
Mix sałat z tuńczykiem i fetą 370

być jeszcze gorzej. Trudno w taki dzień stanąć przy kuchni i gotować, dlatego zapraszam Was na szybką pyszną sałatkę.Składniki:1 opakowanie mieszanki sałat1 garść zielonych oliwek1 puszka tuńczyka w kawałkach (w wodzie lub sosie własnym)150-200 g sera typu feta2 pomidory 1 owoc granatu2 łyżki olejuprzyprawa do sałatekSposób przygotowania:1. Ser i pomidory pokroić w kostkę, tuńczyka odsączyć

Kuchnia domowa Ani
Pasta jajeczna z tuńczykiem 181

Składniki:4 ugotowane na twardo jajka1 tuńczyk w puszce (najlepiej w sosie własnym)pół cebulkimajonez +jogurt naturalny + musztarda (po 1 łyżeczce)sól, pieprzSposób wykonania:1. Tuńczyka odsączyć z zalewy.2. Cebulkę drobno posiekać.3. Jajka drobno posiekać lub zetrzeć na tarce jarzynowej.4. Wszystko wymieszać, dodać po łyżeczce majonezu, jogurtu i musztardy. Doprawić do smaku.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Makaron spaghetti z tuńczykiem 233

oliwe z oliwek dodać czosnek,papryczke chili,nać pietruszki i chwile podsmażyć.  Dodac zmielone pomidory z puszki, posolić do smaku i pogotować około 15 minut. Dodać tuńczyk ( odlać nadmiar oleju ) i od razu zakończyć gotowanie sosu.W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron spaghetti, odcedzić ( nie płukać ! ) i od razu dodać do sosu . Dokładnie wymieszać i podawać gorący

zielonacukinka
Makaron z tuńczykiem i awokado! Pyszne i szybkie danie! 368

źródłem których jest głównie makaron) pozwoli Wam osiągnąć dobre wyniki sportowe. SKŁADNIKI DLA 2 OS. - dwie garście makaronu z mąki durum np. kokardki - 3/4 awokado - kilka listków bazylii - puszka tuńczyka w oleju -1/4 pęczka natki pietruszki - 1,5 szt. pomidora - ząbek czosnku - sok z 1/4 cytryny - sól, pieprz kolorowy, ewentualnie chili Na rozgrzaną patelnię wlej olej(...)łyżki oleju z puszki. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, czosnek i chili. Podsmażaj 4 minuty ciągle mieszając, dodaj tuńczyka. Podsmażaj tylko 1,5 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj ugotowany makaron, posiekaną natkę z pietruszki, pokrojone w kostkę awokado, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj delikatnie, podawaj od razu! PYSZNE! MIŁEJ NIEDZIELI

SMYKWKUCHNI
Pasta z jajek i tuńczyka 184

Prosta i szybka do zrobienia pasta do chleba. Można dodać więcej chili by bardziej pastę zaostrzyć. Z domowym chlebem pycha!składniki4 jajkapuszka tuńczyka może być rozdrobnionyłyżka kaparów1/2 łyżeczki płatków chiliduża łyżka majonezu1 szalotka lub 1/2 średniej cebuli1 niewielki kiszony ogóreksól, pieprzprzygotowanieJajka ugotować na twardo, oddzielić białko od żółtek i osobno posiekać w blenderze. Przełożyć do miseczki. Posiekać

Stare Gary
Paprykarz z tuńczyka - montignac 281

rzadko po niego sięgamy, pewnie ze względu na niepewność tego co się w nim znajduje, jego smak jest nam nadal bliski. Ja często robię go domowym sposobem z użyciem tuńczyka, szczególnie wtedy kiedy jestem na diecie, bo taki paprykarz stanowi pyszny dietetyczny, węglowodanowy posiłek np kolacje. Do tego trochę warzyw w postaci sałatki i brzuszek pełny. Dla osób

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pasta kanapkowa z tuńczyka 155

Składniki:puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) około 140g1 jajko ugotowane na twardoząbek czosnku, drobno posiekanyłyżka drobno posiekanej cebuliłyżka majonezu lub gęstego jogurtułyżeczka ketchupusól, pieprz do smakuTuńczyka trzeba starannie odsączyć z wody (sosu). Jajko drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i wymieszać widelcem z rybą. Dodać czosnek, cebulę, majonez, ketchup i mieszać, aż wszystkie

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron proteinowy z tuńczykiem i zieloną fasolą + recenzja 191

zwłaszcza pisać na komputerze. Jednak żeby nie wyjść na totalną ignorantkę dziś zebrałam się w sobie i dodaje przepis na wczorajszy makaron, pyszności ;) wykorzystałam do niego słoiczek z filetem tuńczyka w zalewie , jest to jeden z produktów dostępnych na stronie przysmaki.pl który otrzymałam jakiś czas temu do testowania Na początek trochę o samym tuńczyku i producencie: Znak towarowy(...)słynie z wysokiej jakości ekskluzywnych przetworów rybnych, w szczególności tuńczyków i sardynek. Marka należy do firmy  COFACO AÇORES,  która posiada swe zakłady przetwórcze na wyspach archipelagu Azorów na środku Oceanu Atlantyckiego. Wody opływające ten niewielki archipelag charakteryzują… się czystością…, zupełnie nieporównywalną… ze stanem wód w pobliżu kontynentów czy też w morzach zamkniętych. W tychże azorskich wodach łowione

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tuńczykowy stek z salsą imbirowo- pomarańczową 215

pełne smaku. Prędzej czy później dla każdej rybki da się znaleźć ciekawe zastosowanie, z jednymi trzeba kombinować mniej, z innymi więcej, ale zawsze wychodzi z tego coś pysznego. Z tuńczykiem nie trzeba kombinować wcale :) Serio! Sam w sobie jest tak pyszny, że wystarczy go dobrze usmażyć podać do niego proste dodatki i takie danie zawsze się obroni. Ale... no właśnie(...)zawsze musi być jakieś ale :) Tuńczyk jest dość kapryśną rybą jeśli chodzi o obróbkę termiczną i błędów nie wybacza. Wystarczy kilkanaście sekund za długo na patelni i zamiast soczystego kawałka ryby, zostanie nam tylko suchy, wiórowaty tuńczyk, nadający się tylko do zapuszkowania :P Bardzo ważna jest grubość steków, zwłaszcza jeśli smażymy ich kilka naraz powinny mieć one taką sama grubość

DefinicjaSmaku
Tunezyjska pieczona sałatka - Meshweya 237

gustu miłośnikom pieczonych warzyw. Oprócz pieczonych papryk, pomidorów i cebuli, oraz iście śródziemnomorskiej trójcy - oliwek, kaparów oraz anchois, znajdziecie w niej również cząstki ugotowanego na twardo jajka oraz kawałki tuńczyka, dzięki czemu sałatka jest bogata w różnorodne smaki oraz dość sycąca. Taką sałatkę możecie podać jako wyśmienitą przystawkę w śródziemnomorskich stylu lub lekki obiad. P.s. Do przygotowania sałatki tunezyjskiej(...)wykorzystałam tuńczyka Callipo oraz oliwę Olitalia, które otrzymałam do wypróbowania od firmy IndexFood, dlatego dzisiejszy post oznaczyłam jako wpis promocyjny.Sałatka z pieczonych warzyw to, jak przeczytałam u mojej ulubionej Claudii Roden, klasyk kuchni tunezyjskiej. Ta sałatka jest tam wszechobecna. Nazywa się ją meshweya, co oznacza "pieczona", ponieważ znajdujące się w niej warzywa są pieczone lub grillowane, zazwyczaj nad ogniem

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka 137

lepsze. Sałatka nicejska jest przepyszna, bardzo pożywna i z powodzeniem zastąpi Wam obiad w ciepły dzień. Nie raz robiłam już tę sałatkę w wydaniu z jajkami na twardo i tuńczykiem z puszki. Tym razem pokusiłam się o wersję de lux - z grillowanym stekiem z tuńczyka .  Stek z tuńczyka należy smażyć bardzo krótko, tak aby środek pozostał różowy, Ja kierowałam(...)patrzeć na zegarek, lepiej uważniej obserwować stek w czasie smażenia i odwrócić, jak tylko od spodu zaznaczą się wyraźne paski. Jeżeli nie jesteście przekonani lub nie możecie dostać świeżego tuńczyka, możecie oczywiście zastąpić go tuńczykiem z puszki. Sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka Składniki / na 2-4 porcje: 10 małych młodych ziemniaczków pokrojonych na ćwiartki 200 g zielonej fasolki

Chilli Czosnek i Oliwa
Prosta sałatka z tuńczykiem. 339

Jest to chyba najprostsza sałatka z tuńczykiem jaka istnieje. Przygotowanie jej zajmuje nie więcej niż pięć minut. Czasami nie warto kombinować i przygotowywać sałatek składających się z kilkunastu składników, często tracimy wtedy smak poszczególnych produktów i otrzymujemy wielobarwną papkę, która smakuje wszystkim i niczym. Dzisiejsza sałatka to tylko słony smak ryby, słodki kukurydzy i lekko ostry szczypiorku. Tylko tyle(...)tyle. Na prawdę warto. Przepis Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym puszka kukurydzy mały pęczek szczypiorku 1-2 łyżki majonezu odrobina pieprzu Przygotowanie: Puszki z tuńczykiem i kukurydzą otwieramy i odsączamy wodę. Tuńczyk najlepiej jak będzie w kawałkach. W Polsce występuje też tuńczyk sałatkowy, który jest najmniejszymi ścinkami tuńczyka. My mieszkamy w Niemczech i tutaj dostępny jest tylko tuńczyk

KasiaiKrzysiu.pl
Tuńczyk w palonym sianie z foie gras 142

Plaster tuńczyka o grubości około 2 cm, 5-6 łyżek octu z wina riesling, Mus foie gras z kaczki z dodatkiem trufli, oliwa, ogórek, siano. Dwie garście siana włożyć do naczynia żaroodpornego i spalić. Przetrzeć przez sito. Tuńczyka pokroić w kostkę wielkości około 2cm:2 cm. Włożyć do miseczki, wlać ocet z rieslinga, zamieszać i odstawić na 30 minut(...)jakiś czas obracając kostkami tuńczyka, tak aby ze wszystkich stron się zamarynował. Kostki tuńczyka obtoczyć w popiele z siana. Na patelnię wlać oliwę. Tuńczyka smażyć, na dużym ogniu, ze wszystkich stron. Powinien zostać w środku różowy. Ogórka obrać, przeciąć wzdłuż na pół, wyciąć pestki. Pół ogórka pokroić w cienkie paseczki - julien, drugą połowę w drobną kostkę. Na tuńczyku układać foie

królestwo garów