taką lub podobną w azjatyckiej knajpce, to napiszcie do mnie koniecznie, bo ja nie miałam okazji! Tymczasem moja smakuje mi bardzo. ;) Koreańska zupa kimchi jjigae Składniki: * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 1 łyżka wina ryżowego lub sake * świeżo mielony czarny pieprz * 1 filiżanka kimchi wraz z zalewą (kilka słów o kimchi znajdziecie pod przepisem) * 1/2 filiżanki pasków bambusa(...)łyżki sosu sojowego * 1 ząbek czosnku * 1 duża szczypta czarnego pieprzu Przybranie: * garść świeżych kiełków sojowych * grubo pokrojona kolendra Tuńczyka osączyć z zalewy i dokładnie wymieszać z winem ryżowym i pieprzem, odstawić. Składniki pasty (czosnek i papryczki rozdrobnić) wymieszać, na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć pastę na średnim ogniu
Kuchnia Prezydentowejwybieram się nad nasz cudowny Bałtyk. Już nie mogę się doczekać: błogiego lenistwa, cudownego klimatu i bogactwa ryb jaki tam znajdę. A póki co, zapraszam na smaczną sałatkę z tuńczykiem. SKŁADNIKI: kilka liści sałaty lollo bianco (lub innej "twardej" sałaty) 1 pomidor czerwony 1 pomidor żółty 2 jajka ugotowane na twardo kilka zielonych oliwek kapary w zalewie piórka czerwonej(...)cebuli 5-6 filecików anchois 1 puszka tuńczyka w oleju świeża bazylia ( u mnie grecka) sos oliwa musztarda dijon kilka kropel soku z cytryny sól pieprz A jak to zrobić: Sałatę umyć i osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Na sałacie ułożyć pokrojone w grubą kostkę pomidory, dodać oliwki i kapary, oraz pokrojone fileciki anchois
Kuchnia w opałachPiątek, piatunio :) Tuńczyk się kłania :) Duży plus - szybko i smacznie :) Składniki: 20dag makaronu puszka tuńczyka w sosie własnym 1 cebula puszka pomidorów krojonych łyżeczka koncentratu pomidorowego pół papryki czerwonej natka pietruszki kiełki do posypania sól, pieprz, bazylia 20dag żółtego sera Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Paprykę i cebule drobno kroimy. Dusimy przez 5 minut w garnuszku. Dodajemy tuńczyk z sosem
ChilliJemyIdealne rozpoczęcie dnia to dobre śniadanie. Dzisiaj przygotowałam Wam świetną pastę z tuńczyka i twarożku. Przepis jest naprawdę prosty, i szybki w wykonaniu, a to dodatkowy atut kiedy jesteśmy w pośpiechu i śpieszymy się do pracy. Takie kanapeczki możemy zabrać ze sobą bo świetnie spisują się w lunchboxach. Składniki: 250 g twarożku półtłustego 100 g tuńczyka w sosie(...)własnym pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Twarożek dobrze rozdrabniamy widelcem i dodajemy tuńczyka, wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek i doprawiamy do smaku, dobrze ze sobą mieszając. Taka pasta świetnie smakuje ze świeżą bagietką ale możemy ją jeść z każdym rodzajem waszego ulubionego pieczywa. Smacznego
Niezły MłynekProsty i szybki stek z tuńczyka. W zasadzie prawie najprostszy i najszybszy i może przez to tak smaczny ;) Od czasu do czasu można u nas kupić kawałek mięsa tuńczyka idealnie nadającego się na stek. Szkoda taką okazję marnować. Mięso tuńczyka jest chude i rozpływające się w ustach a w tym wydaniu ma lekko ziołowy i cytrynowy posmak
Milion Smakówbędę ukrywać, że lubię makaron, a jeszcze bardziej sałatki makaronowe :) A do nich idealnie pasuje tuńczyk z puszki. Jutro piątek, więc może ktoś zechce skorzystać... Składniki : garść małego makaronu (u mnie małe kokardki) tuńczyk sałatkowy z puszki 3 rzodkiewki ok. 10 oliwek 3 ogórki korniszone pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić(...)ostygnięcia. Przełożyć makaron do salaterki, dolać oliwę. Dorzucić odciśnięty tuńczyk, pokrojone w kostkę ogórki, pokrojone w plasterki rzodkiewki oraz połówki oliwek. Rozdrobnić natkę pietruszki i dodać do sałatki. Wszystkie składniki wymieszać i zajadać po jakimś kwadransie :) -------- Podobne: Sałatka makaronowa z szynką Sałatka makaronowa ze śledziem Sałatka warzywna z kaszą jaglaną
Weekendy w domu i ogrodzieEmpanadillas con atun, czyli pierożki z tuńczykiem to jedna z typowych hiszpańskich przekąsek. Możemy je przygotować na dwa sposoby, jeden to smażenie w głębokim tłuszczu i drugi, który wybrałam dziś, pieczenie w piekarniku. Ten drugi sposób jest zdecydowanie mniej kaloryczny i częściej z niego korzystam. Pierożki są doskonałe zarówna na ciepło, jak i na zimno. Empanadillas con atun(...)czyli hiszpańskie pierożki Czas przygotowania: 45 minut Proporcje na 18 pierożków Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju 1 cebula oliwa do smażenia 1 puszka pomidorów w kawałkach sól pieprz szczypta cukru 1 opakowanie gotowego ciasta na empanadillas 1 żółtko Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, gdy się lekko zeszkli
Kulinarne przygody Gatityświęta, imieniny itd. Za przepis dziękuję mojej koleżance ze studiów Biedronie, która swego czasu podzieliła się ze mną tym przepisem… Składniki: 8 jajek 20 dag sera żółtego puszka tuńczyka puszka kukurydzy majonez Wykonanie : Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, rozdzielić białka od żółtek. Białko drobno pokroić. Żółtko (w oddzielnym naczyniu) zetrzeć na drobnych oczkach. Odsączyć tuńczyka i kukurydzę z zalewy(...)Zetrzeć ser żółty na grubych oczkach. Układać składniki warstwami w misce w następującej kolejności (zaczynając od dołu): ½ białka ½ kukurydzy cały tuńczyk ½ sera żółtego majonez ½ białka II ½ kukurydzy II ½ sera żółtego II majonez Wierzch posypujemy żółtkiem Smacznego
Anioły w kuchniroku, oraz Michał Jancik mistrz Polski sommelierów z 2000 roku. Do każdego dania zostały dobrane dwa wina - po jednym przez obu Panów. I. Pierwsze było carpaccio z tuńczyka obtaczane w orientalnym pyle, chutney z mango i rokitnika. Wina: MJ - Bissinger Champagne Brut PB - Dog Point Marlborought Sauvignon Blanc Section(...)mnie lepsze było Sauvignon, łagodnie podkreślało smak tuńczyka, nie tłumiąc go. Natomiast szampan "przykrył" cały smak carpaccio, tuńczyk zrobił się "wyprany". II. Filet z dorsza z łuską ziemniaczaną, salsa pomidorowo-imbirowa i świeża kolendra. MJ - SCVB Alsace Riesling Grand Cru Schoenenburourg 2011 PB - Ca` di Frara Oltrepo Pavese Riesling Vendemmia Tardiva 2011 Tu nie miałam swojego faworyta. Oba wina były
królestwo garówwiosnę sałatkami, które dzielnie noszę do pracy na drugie śniadanie. Dziś jedna z tych, które pojawiają się raczej w weekend, ale za to znikają dosyć szybko. Jeżeli tylko lubicie tuńczyka w takim towarzystwie - polecam! Przepis przygotowałam do wiosennego wydania Green Canoe . składniki na sałatkę: na 1-2 porcje sałata lodowa lub ulubiona mieszanka sałat 1 00 g tuńczyka(...)mniejsze kawałki. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i podsmażamy paprykę, posypując ją ziołami. Grillujemy z obu stron, aż będzie miękka. Na talerzu (półmisku) układamy sałatę, paprykę, odsączone kawałki tuńczyka i ugotowane jajko, przekrojone na pół. Całość polewamy sosem winegret. składniki na sos: 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 ½ łyżki soku z cytryny 120 ml oleju rzepakowego szczypta
bistro mamaPiątek trzeba świętować :) Z tej okazji zrobiłam pyszną sałatkę w stylu nicejskim. Nie ma w niej tuńczyka w puszce, jest za to pyszny stek, nie ma jaja na twardo, jest mega jajko marynowane w szafranie, jego smak jest zupełnie inny, podkręcony na maksa. No i dodatkowy atut- jest bardzo pożywna, a wszyscy wiemy, że w piątek o takie rzeczy trzeba(...)dbać :) SKŁADNIKI na jedną porcję: Sałata: -Sałaty, najlepiej różne rodzaje -Stek z tuńczyka-1 -oliwki czarne, u mnie suszone- kilka -pomidor- 1 -czerwona cebula- 1 -kapary- kilka -anchois- 2 filety Sos: -oliwa z oliwek- 4 łyżki -ocet jabłkowy- 1 łyżka -tymianek świeży- mała łyżeczka -przetarty czosnek- 1 ząbek -sól -pieprz Jajko marynowane: -jajko -szafran -sól -czerwony pieprz Przyjemność -białe wytrawne
Kuchnia bezglutenowa Lolilodówki, a tam prześwit za prześwitem. Na szczęście wypatrzyłam kilka składników, które w połączeniu ze sobą, robią w moim domu piorunujące wrażenie. Spytałam dla formalności czy zrobić pastę z tuńczyka. TAK mojego Męża było tak samo zdecydowane jak to dedykowane mi, w kościele 3 lata temu (a entuzjastyczne to chyba nawet bardziej ;). Kilka lat temu, kiedy nie byliśmy jeszcze małżeństwem(...)moja przyszła Teściowa przygotowała nam taką pastę na kolację. Była pyszna. Przechwyciłam przepis od tamtej pory co jakiś czas urozmaicam przepysznym smarowidłem nasze zwyczajne, kanapkowe kolacje. Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym 1 mała puszka groszku bardzo drobnego 3-4 średnie ogórki kiszone 1 jajko 1/2 małej cebuli 1 - 2 łyżki majonezu odrobina soli, pieprz Przygotowanie
Kuchnia po mojemulubimy), jajecznicę lub jajko na miękko :) Trzeba coś zmienić :) Dziś nadchodzi poranek zmian :) Zapiekane bułeczki faszerowane pasta tuńczykową z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI: 4 duże bułki (wysokie) 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym 1 opakowanie białego sera ze szczypiorkiem 0,5 cebuli 4 jajka sól, pieprz, papryka Odcedzić tuńczyka i rozdrobnić widelcem. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z serem, dodać(...)tuńczyka. Wymieszać tworząc jednolita masę. Bułkom odkroić łebki (zjeść), wydrążyć miąższ (zjeść :P ) lub zostawić i nakarmić kaczki ;/ Napakować farsz do bułek , tak by pozostało trochę miejsca. Do każdej bułki rozbić po 1 jajku. Tak przygotowane bułki stawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 10 minut. Powoli delektować się sobotnim porankiem
MarciochaKucharzyKolejny makaron na szybko , z opcją wykorzystania zalegającej w zamrażalce mrożonki w postaci marchewki z groszkiem. Do tego pomidory i tuńczyk. Składniki: 1 puszka tuńczyka 200 g mrożonki marchewka z groszkiem 1 puszka pomidorów krojonych 3/4 opakowania makaronu muszelki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz bazylia chili olej Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni(...)cebulę i czosnek. Dodać pomidory i smażyć przez kilka minut. Następnie wrzucić marchewkę z groszkiem i doprawić do smaku. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości marchewki. Na koniec dodać tuńczyka, wymieszać i podgrzać. Makaron wymieszać z sosem i podawać od razu
Pasja Smakuistotne nie jest natrętne w smaku, wręcz bardzo delikatne i można je przygotować w 15 minut. Bazuje na tym co możemy zgromadzić w kuchennej szafce. Makaron z tuńczykiem i ricotta 500 g makaronu np. kokardki 120 g tuńczyka w oleju 200 g serka ricotta 4 łyżki oliwy sól, pieprz 2 łyżki natki pietruszki kilka kropli soku z cytryny(...)Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ricottę mieszamy w miseczce z odsączonym tuńczykiem, przyprawami i oliwą a na końcu dodajemy natkę. Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy go i łączymy z powstałym sosem. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy
Dzieje kuchennej Wiewióry