masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy (robimy zasmażkę), podlewamy mlekiem (cały czas mieszając. Sos musi nam ładnie zgęstnieć. Dokładamy brokuły, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, następnie wymieszanego kurczaka z tuńczykiem. Wszystko zalewamy beszamelowym sosem brokułowym, posypujemy startym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20 minut
VioletoweKucharzenieosób) 1 puszka tuńczyka we własnym sosie 8 suszonych pomidorów w oliwie 1 średnia cebula pieprz sól 150 - 200 g makaronu świderki pełnoziarnistego lub z mąki semolina oliwa z suszonych pomidorów Przygotowanie: Makaron ugotować al'dente zgodnie z wytycznymi na opakowaniu, lekko wystudzić. Cebulę obrać, drobno pokroić i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Suszone pomidory z oliwy pokroić(...)oliwie z oliwek około 30 minut i dopiero pokroić (oliwy po moczeniu nie wylewać). Tuńczyka odsączyć i rozdzielić na mniejsze kawałeczki. Wszystkie składniki połączyć i polać oliwą z suszonych pomidorów (ilość stosowna do upodobań), sprawdzić tylko jak bardzo jest ona słona. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku
Kuchcik gotujeszybkie i smaczne ;)). Kuleczki z tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem Kuleczki z tuńczykiem: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 średniej wielkości marchewka 1 jajko 2 łyżki soczewicy czerwonej 2 łyżki płatków jaglanych 1 łyżka otrąb owsianych szczypta soli szczypta pieprzu tymianek, oregano, rozmaryn Barszcz: 8 średniej wielkości buraków 4 marchewki 4 korzenie pietruszki 2 cebule 4 liście(...)laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego Sok wyciśnięty z 1,5 cytryny Łyżeczka suszonego koperku Łyżeczka oleju kokosowego 2,5 l wody sól, pieprz Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem. Przełożyć do miski i dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, soczewicę, płatki jaglane, otręby i przyprawy. Wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki. Ugotować na parze, około 30-35 minut. Warzywa
FitKotświeżych drożdży, 150 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona świeżo mielona papryka chili do smaku, czosnek suszony świeżo mielony do smaku, 250 g mąki pszennej, 2 łyżki cieciorki z puszki, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Pasta: Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru oleju, przekładamy do miski. Odsączoną cieciorkę (2 łyżki zostawiamy, będzie(...)tarce o średnich oczkach, dokładnie odciskamy i dodajemy do tuńczyka. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ricottę, pieprz marynowany, mieszamy i doprawiamy chili do smaku. Należy pamiętać, że pieprz jest bardzo ostry i chili dodajemy w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował smaku całej pasty. W razie potrzeby można dodać soli, ale jej używamy na sam koniec, wszystko zależy
Moniki Smakołykiłyżkami ś mietany, doprawiamy pieprzem. Żó ł tko rozkruszamy, szczypiorek drobno siekamy. Ż adnej z warstw nie d oprawiamy solą! Układamy warstwy: krakers y - tworzymy kwadrat z 12 sztuk ser z majonezem krak ersy masa z tuńczyka krakersy białko z majonezem rozkruszone żółtko szczypiorek Sałatk ę wstawiamy do lodówki, powinna odstać 3-5 godzin
Gotowanie moimi oczamizeszklić posiekaną cebulę. Dodać startą cukinię i mieszając chwilkę smażyć. Wlać śmietanę i gotować na malutkim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać odsączonego tuńczyka i sok z cytryny. Wymieszać i doprawić świeżo zmielonym zielonym pieprzem i solą. Następnie wrzucić ugotowany makaron i delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem i rozgniecionymi ziarnami zielonego pieprzu. Smacznego
Oryginalny smakjajka ugotowane na twardo szczypiorek majonez sól i pieprz Przygotowanie: Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Odlać wodę z tuńczyka i dodać go do jajek. Następnie dodać posiekany szczypiorek, majonez i doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać
The Sweet Damseloliwę z oliwek, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszając chwilkę smażyć, aż szpinak zmięknie. Wyłączyć gaz, dodać serek mascarpone i odsączonego tuńczyka. Dokładnie wymieszać i dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. Ponownie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełniać ugotowane muszle makaronowe. Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę
Oryginalny smakrozdrabniam blenderem. Następnie do wstępnie rozdrobnionej zieleniny dodaję pozostałe składniki pasty: pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek, chleb podzielony na mniejsze kawałki, odsączonego tuńczyka, odsączone sardynki. Całość dokładnie miksuję blenderem na jednolita masę. Na koniec doprawiam solą i octem winnym i jeszcze raz dokładnie mieszam, sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – pasta z pietruszki jest gotowa. Jeżeli cała pasta
Uwaga Babcia Gotujekorniszony majonez sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Przestudzić. 2. Jajka, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. 3. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. 4. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonezu, doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia domowa Aniżółtego sera 2 łyżki śmietany pieprz, sól Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie odsączamy kukurydzę oraz tuńczyka. Wykładamy je do miseczki. Cebule obieramy, kroimy w drobna kosteczkę i delikatnie solimy. Dodajemy ją do pozostałych składników, znajdujących się w misce. Ser ścieramy na jarzynowych oczkach tarki. Kiedy ryż ostygnie wsypujemy go do naczynia
ChilliJemytuńczyka w wodzie kilka czosnkowych oliwek kilka listków sałaty Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Selera z rzodkiewką umyć, osuszyć i pokroić. Tuńczyka odsączyć z wody. Wszystkie składniki połączyć z poszarpaną sałatą, doprawić do smaku solą i pieprzem..... Smacznego
Gaździnka warzybulionu. Ryż powinien wchłonąć całkowicie bulion, cały czas kontrolujemy miękkość ryżu. Kiedy ryż będzie już gotowy (al dente) dodajemy odsączone z oleju kawałki tuńczyka, delikatnie mieszamy łącząc składniki. Na sam koniec dodajemy starty ser żółty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Przykrywamy na kilka chwil pokrywą, żeby ryż zmiękł, a smaki się zmieszały. Risotto podajemy z kiełkami brokułów
Moniki Smakołykisól Sposób przygotowania:1. Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy na 5 minut, aż kasza wchłonie płyn.2. Do kaszy dodajemy odsączonego tuńczyka i kukurydzę, posiekaną paprykę i siekany koperek. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.3. Część majonezu można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.Smacznego!!!Źródło: Wędrówki po kuchni
Kuchnia domowa Anioliwa z oliwek sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem octu lub soli. Obieramy kroimy na ćwiartki. Rukolę i paprykę myjemy. Rukole układamy na talerzach. Na rukoli układamy posiekaną w kawałki paprykę oraz kawałki tuńczyka. Cebule szalotkę kroimy w plasterki, krążki układamy na sałatce. Na wierzchu układamy ćwiartki jajka. Całość skrapiamy odrobiną oliwy
Pyry na Gaz