farszu: Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, tak, żeby była lekko twarda. Siekamy pora i lekko zarumieniamy go na patelni. Dodajemy pomidory, osączonego tuńczyka i posiekane w kostkę ogórki konserwowe. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy soczewicę. Doprawiamy raz jeszcze. Wykładamy na połowę omletu i przykrywamy go drugą częścią. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuSkładniki (4 porcje): 4 steki z tuńczyka, świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny, 4 łyżki oliwy, 4 łyżeczki suszonego koperku, szczypta soli, świeżo mielony pieprz, Przygotowanie: Rybę natrzeć oliwą,cytryną i przyprawami. Zawinąć ją w folie aluminiową – każdą osobno. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 20-30 minut. Upieczonego tuńczyka podawać na podkładzie z pesto
rozgotowanagrubość suszony rozmaryn pieprz kolorowy oliwa z oliwek sól cytryna Przygotowanie Marynata : wymieszałem oliwę z rozmarynem, solą i zmielonym pieprzem. Posmarowałem marynatą steki z obu stron. Odstawiłem na 15 minut. Patelnię grillową mocno rozgrzałem. Smażyłem tuńczyka po minucie z obu stron
R'n'G Kitchenłyżkę majonezu), natomiast jeśli chodzi o ryż to można użyć tego pełnoziarnistego. Składniki: 200 gram ryżu 1 puszka tuńczyka 5-6 ogórków konserwowych 3 jajka kilka łyżek ketchupu majonez 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula szczypta soli Ryż gotujemy w 450 ml wody, do momentu aż te wchłonie płyn całkowicie. Doprawiamy szczyptą soli. Ryż powinien być dość sypki. Jaja gotujemy
Mango Papajatuńczyka sok z jednej cytryny 1 anchois 180 g oliwy extra vergine 10 g kaparów 3 ugotowane żółtka sól, pieprz 50 g białego wina 1 czerwona papryka Sposób przygotowania: Kroimy rumsztyk na 6 podłużnych kawałków o rozmiarach 3x10 centy metrów. Doprawiamy resztę mięsa solą(...)mała łodyga selera 1 średnie jajko szczypiorek 50 g kaparów Sposób przyrządzenia: Drylujemy oliwki. Odcedzamy tuńczyka i dodajemy do niego parmezan, jajko i pietruszk ę. Mieszamy wszystkie składniki, dodając szczyptę soli i wypełniamy oliwki powstałą pastą. Obta czamy je w mące, ubitym jajku, parmezanie i smażymy. Babeczka z Panettone
SzczyptaSmaQpieprz 1/2 cytryny cukier majonez Spód naczynia smarujemy majonezem. Buraki i ziemniaki ścieramy na tartce na dużych oczkach. Buraki mieszamy z cukrem, solą i sokiem z cytryny. Cebulę i jajka kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Układamy warstwami: tuńczyk cebula ziemniaki majonez buraki + sól +cukier + kwasek cytrynowy jajka + sól + pieprz koperek SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomijajka 350 ml mleka 150 ml wody szczypta soli Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 200 stopni ok. 45 minut. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Dodać pozostałe składniki i zmiksować tak, aby nie było grudek. Smażyć na odrobinie oliwy. Nadzienie: 3/4 szklanki soczewicy czerwonej 1 puszka tuńczyka z w sosie własnym Princes 100 g twarogu półtłustego(...)drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Do cebuli dodać marchewkę i dusić do miękkości. Na koniec dodać odsączonego z wody tuńczyka. Wymieszać z twarogiem, przestudzoną soczewicą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz szczypiorkiem, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Nadzienie wykładać na naleśniki i zawijać, tworząc ruloniki. Podawać ze świeżą bazylią. I... mały bonus w ramach "Mam kota
FitKotketchup z pieprzem; jeśli takiego nie posiadacie danie należy delikatnie przyprawić pieprzem Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (, ale bez dodatku soli). Cebulkę kroimy i podsmażamy na oliwie. Następnie zmniejszamy gaz i dodajemy całego tuńczyka (odsączonego uprzednio z oleju). Mieszamy. Kolejno dodajemy ketchup, znów mieszamy. Na koniec dodajemy jogurt, szybko mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. Tak przygotowany
Słodkie okruszkiketchup z pieprzem; jeśli takiego nie posiadacie danie należy delikatnie przyprawić pieprzem Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (, ale bez dodatku soli). Cebulkę kroimy i podsmażamy na oliwie. Następnie zmniejszamy gaz i dodajemy całego tuńczyka (odsączonego uprzednio z oleju). Mieszamy. Kolejno dodajemy ketchup, znów mieszamy. Na koniec dodajemy jogurt, szybko mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. Tak przygotowany
Słodkie okruszkisuchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 30 ml oliwy z oliwek 150 ml ciepłej wody 100 ml letniego mleka 1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią 1 łyżka ziół dalmatyńskich Dodatki: tuńczyk mozzarellla ( polecam firmową z KLIK ) ser żółty Sos pomidorowy: 5 dojrzałych pomidorów 3 ząbki czosnku sól biały(...)solą, przyprawami, dodaję drożdże i zagniatam ciasto. Odstawiam na 10 minut i znowu zagniatam z dodatkiem oliwy. Ciasto zostawiam, na co najmniej godzinkę, do wyrośnięcia. Po tym czasie rozciągam ciasto na papierze do pieczenia na wielkość blaszki, natłuszczonymi rękoma (blaszkę dużą z wyposażenia piekarnika, najpierw nagrzewam ) Sosem smaruję ciasto, wykładam plastry mozzarelli , rozkładam odsączonego tuńczyka
Takie tam pichceniełyżka mąki sól pieprz krem z tuńczyka: 150 g tuńczyka w oleju 70 g sera mascarpone 1 łyżka majonezu 1 pęczek natki pietruszki1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Wykonanie: Przygotować ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka ze szcyptą soli i pieprzu ubić do białości. Do żółtek dodać przesianą przez sito mąkę(...)ciasta. Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem z pergaminem i odstawić do całkowitego wystygnięcia ciasta. Przygotować krem: Od tuńczyka odlać olej. Rybę, ser mascarpone, majonez, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i pietruszkę włożyć do melaksera, doprawić solą i pieprzem i zmiksować na jednolity krem. Ostudzone ciasto rozwinąć zostawiając je na pergaminie. Ciasto posmarować kremem a następnie zwinąć roladę. Roladę
Mama Gotujeteraz swoje pięć minut ma rolada łososiowa. Jest pyszna i efektownie prezentuje się na stole. W smaku szpinak jest w ogóle nie wyczuwalny, dominuje łosoś, którego też można zastąpić tuńczykiem z puszki. 450 g. mrożonego szpinaku 3 jajka 3 łyżki mąki gałka muszkatołowa 3 ząbki czosnku sól, pieprz 250 g wędzonego łososia 1 serek Philadelfia(...)stopniach. Wyjmujemy ciasto na lniany ręcznik i zawijamy w rulon. Gdy ciasto przestygnie, delikatnie rozwijamy i rozsmarowujemy serek. Można go przyprawić solą i pieprzem. Na serek rozkładamy równomiernie plastry łososia (można go zastąpić tuńczykiem z puszki). Roladę ponownie zawijamy i owijamy ciasno w folię, wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą
Jadło i czytadłoduża cebula (albo 2-3 mniejsze) ok. 10 listków świeżej mięty 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka puszka tuńczyka w oleju łyżka kaparów ok. 10 oliwek 1 cytryna 1 płaska łyżeczka soli Z każdą sałatką warto eksperymentować, jeżeli są składniki, których ktoś nie lubi, śmiało można z nich zrezygnować, albo dodać inne ulubione elementy(...)recepturze, ale już drugi, trzeci raz bardzo rzadko przygotowujemy ją dokładnie według opisu. Zawsze coś zmieniamy dopasowując ją do swoich gustów i produktów. Pamiętajmy również, że prawie każdy tuńczyk, pomidor, czy nawet cebula smakuje troszkę inaczej. Dlatego to co u kogoś jedliśmy i bardzo nam smakowało, nie zawsze zależy od przepisu, ale również od odmian i jakości składników. Przygotowanie Pomidory
KasiaiKrzysiu.ploliwek extra virgin sól, pieprz 2 garście rukoli Przygotowanie : Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie odsączyć tuńczyka i przełożyć do miski, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, skropić częścią soku z cytryny. Dodać pokrojony szczypior, płatki chili, doprawić solą i pieprzem, na koniec polać oliwą z oliwek i wszystko dokładnie wymieszać. Przed odsączeniem makaronu, odlać niewielką ilość. Odsączony
Codzienne Gotowaniepuszka tuńczyka w oleju 1 opakowanie serka śmietankowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka sosu Worcestershire sól pieprz listki natki pietruszki Wykonanie: Serek i tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Wszystko solimy, pieprzymy, dodajemy sos. Jeszcze raz mieszamy. Chleb lub grzanki smarujemy pastą, ozdabiamy oliwkami, rukolą i natką pietruszki
Kulinarne przygody Gatityodstawiamy do wystudzenia. Gdy będzie zimna wkładamy ją do lodówki na całą noc. Następnego dnia robimy pastę. Serek i tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Wszystko solimy, pieprzymy, dodajemy sos. Jeszcze raz mieszamy. Polentę delikatnie wyjmujemy na deskę, kroimy w trójkąty, smarujemy pastą, ozdabiamy oliwkami, rukolą i natką pietruszki. Gotowałyśmy wspólnie z blogami: Z chaty
Kulinarne przygody Gatityugotowanej kaszy bulgur puszka tuńczyka w oleju mała puszka kukurydzy (200g) 2-3 ogórki konserwowe sól pieprz Wykonanie: Ugotowaną kaszę wsypujemy do miski, dodajemy tuńczyka wraz z olejem, kukurydzę oraz pokrojonego w kostkę ogórka konserwowego. Solimy, pieprzymy do smaku. Odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby smaki się "przegryzły
Walijskie Pichceniecytryny sól, pieprz Tuńczyka odcedzić na sitku. Sałatę lodową porwać na kawałki. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i soku. W misce ułożyć sałatę lodową, tuńczyka i pomidory. Posypać pokrojonym szczypiorkiem. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Źródło
Moja Galeria Smakuprzelać zimną wodą. Brokuł umyć i również ugotować al dente, przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wsypać makaron, brokuła i tuńczyka (bez zalewy). Całość wymieszać ze sobą. Na sam koniec przyprawić solą i pieprzem do smaku
Ugotowaćfilecików anchois 300 ml białego, wytrawnego wina oliwa z oliwek dwie cytryny łyżka kaparów sól, pieprz Do garnka wkładamy kilogram oczyszczonej cielęciny, dodajemy rozdrobnionego tuńczyka (najlepiej świeżego, nie z puszki), poszatkowaną cebulę, fileciki anchois, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy dwie szklanki białego, wytrawnego wina. Całość gotujemy na małym ogniu przez 70-90 minut uzupełniając odparowujące wino. Z garnka wyjmujemy mięso
Bon Ton Italia