wodzie – ma być al dente). Patelnię grillową bardzo delikatnie natłuścić oliwą (nie chcemy, żeby tuńczyk się do niej przykleił), mocno rozgrzać. Steki z tuńczyka (w temperaturze pokojowej) także bardzo delikatnie posmarować oliwą, doprawić solą (zwykłą i morską) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć na patelni grillowej – 2 minuty z jednej strony, przewracamy, smażymy na drugiej stronie 2-4 minuty
Pociąg Do Kuchniprzepisu z drożdżami ,bo takie ciasto po prostu łatwiej się wałkuje i pięknie i szybko wyrasta.Moje gozleme zawierają farsz z tuńczyka ,marchewki ,cebulki i świeżej bazylii . Składniki : na dwa placki w formie koła 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3/ 4 szklanki ciepłej wody 2 płaskie łyżeczki świeżych drożdży pół łyżeczki cukru Farsz: 1 puszka ,mała tuńczyka bez zalewy
Ladylaura.odcedzamy z sosu, a kukurydzę z zalewy. Jajka, cebulę i ogórka drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można podawać samą lub z chlebem razowym. Tuńczyk to ryba morska zamieszkująca Atlantyk. Korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy A i D. Zajdziemy w nim też witaminy z grupy
My Chcemy Jeśćpraskę.Na patelni rozgrzać olej z obu puszek z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać tuńczyka, wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut.Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.Makaron wymieszać z sosem i podawać do zjedzenia.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być
Gospodyni Miejskapuszki tuńczyka w oleju łyżeczka octu jabłkowego fasolka szparagowa pęczek natki Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, czosnek, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego zalać wodą, doprawić solą. Do gotującej się wody włożyć kaszę i gotować ok 15 min. Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju. Przełożyć na talerz i doprawić octem i szczyptą tymianku - opcjonalnie. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Wszystkie składniki wymieszać
Gaździnka warzyprzez praskę.Na patelni rozgrzać olej z puszki z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać tuńczyka, wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut.Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać ugotowane różyczki brokuła, uprażony słonecznik oraz sos śmietanowy z tuńczykiem. Dokładnie wymieszać. Podawać zaraz
Gospodyni Miejskaoczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu, możemy doprawić pieprzem. Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Ogórka i cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Krakersy są słone, dlatego musimy oprzeć się pokusie doprawienia solą poszczególnych mas:) Układamy kolejne warstwy: warstwa w kształcie prostokąta z 9 krakersów ser z majonezem warstwa krakersów masa z tuńczykiem warstwa krakersów
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaużytkowania jeszcze się nie znudziłam ;) Rybne klopsiki z duszonym jarmużem, kaszą orkiszową i warzywami Klopsiki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 łyżki płatków jaglanych 1 średniej wielkości marchewka 1 łyżka otrąb owsianych 1 małe jajko pieprz, zioła prowansalskie, szczypta soli Duszony jarmuż: kilka dużych liści jarmużu 1 łyżka oliwy(...)oliwek 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka papryka Dodatkowo: 100 g kaszy orkiszowej brokuły, mini marchewki Tuńczyka odsączyć z wody, rozdrobnić i umieścić w misce. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, płatki jaglane, otręby, jajko. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Formować niewielkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego). Ugotować na parze, około 15-20 minut razem z brokułami
FitKotzeszkliłam pokrojoną cebulę. Pokroiłam fileciki anchois, kapary. Ząbki czosnku starłam. Dodałam wszystko do cebuli. Wszystko razem chwilkę podsmażyłam. Przyprawiłam pieprzem i odrobiną soli. Składniki są słone, więc najlepiej przyprawić po dodaniu wszystkich składników. Dodałam tuńczyka. Wymieszałam. Wlałam sos pomidorowy. Dodałam suszone oregano i świeży tymianek Na koniec łyżka śmietany i cukier. Wymieszałam i gotowe. Ugotowany al dente makaron wsypałam
potrawyregionalneprzygotowania wydłuża się z racji gotowania fasolki szparagowej. Polecam ją na kolację. Sałatka z fasolki szparagowej z tuńczykiem SKŁADNIKI : 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 200 g żółtej fasolki szparagowej 1 łyżeczka soli koperek PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Odcinamy końce fasolki. Kroimy ją w słupki około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiokoło 18-20 sztuk ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 120 g masła pokrojonego w kostkę 0/5 szklanki śmietany 18% szczypta soli szczypta mielonej słodkiej papryki farsz: 1 puszka tuńczyka mała cukinia (obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę) pół cebuli czosnkowej łyżka masła klarowanego ugotowana marchewka ugotowana pietruszka (ugotowane warzywa mogą być z rosołu bądź
Mienta blogłyżeczka musztardy - pieprz - sól Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, szatkujemy. Osączamy tuńczyka i warzywa z puszki. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy: jajka, tuńczyka, warzywa, kapary, majonez, musztardę. Doprawiamy pieprzem i solą. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakugotujemy na twardo,przelewamy wodą,studzimy,obieramy ze skorupek,trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę obieramy siekamy drobno nożem łączymy z jajkami,osączonym tuńczykiem z zalewy oraz majonezem,doprawiamy do smaku solą i pierzem,mieszamy w salaterce,posypujemy posiekaną natką pietruszki,chłodzimy w lodówce. Podajemy jako dodatek do smarowania pieczywa
Wanilia i Kardamonzalewy awocado przeciąć na wzdłuż pół, przekręcić i usunąć pestkę. Miąższ przełożyć do miseczki i natychmiast skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Wymieszać z tuńczykiem przy pomocy wiedelca lub najlepiej blenderem doprawić solą do smaku. Podawać z posiekanym szczypiorkiem i czerwonym pieprzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!post z wyzwania grudniowego znajdziecie tutaj: KLIK Tortille (około 8-9 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej lub kukurydzianej (dałam pszenną) 1/4 łyżeczki soli 2/3 szklanki ciepłej wody Mąkę z solą wymieszać na stolnicy i dodając stopniowo wody - zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 8-9 części i rozwałkować na okrągłe placki (około 18-20 stopni średnicy, czyli nie za dużej patelni(...)łyżki majonezu 1 ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu Sos: w szklance wymieszać śmietanę, majonez, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli i pieprzu. Odstawić na 10 minut, żeby smaki się połączyły. Nadzienie: Tuńczyka wymieszać z pokrojonym w drobną kostkę jajkiem na twardo, przesmażoną cebulą i szczypiorkiem. Dodać 1/4 przygotowanego wcześniej sosu czosnkowego. Przygotowane na początku tortille delikatnie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!