tuńczyk solony - 500 przepisów (strona:4/34)

Wiosenna sałatka z tuńczykiem i chipsami warzywnymi 137

Moje ulubione wiosenne warzywa w jednej pysznej sałatce. Tuńczyk sprawia, że danie jest bardziej sycące a warzywne chipsy dodają mu wyrazistości. Gorąco polecam :) puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 ugotowane na twardo jaja kilka rzodkiewek zielony ogórek pół pęczka cienkich szparagów łyżka pikantnej oliwy limonka sól, pieprz do smaku   mały burak i mała marchew (lub gotowe chipsy(...)Upieczone chipsy odkładamy do przestudzenia. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą skrapiając je przed podaniem pikantną oliwą oraz sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :) Artykuł Wiosenna sałatka z tuńczykiem i chipsami warzywnymi pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Papryka nadziewana ricottą, cukinią i tuńczykiem 155

obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Cukinię i cebulę kroimy w niewielką kosteczkę. Podsmażamy je na oliwie aż zmiękną. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie mieszamy z ricottą, odsączonym tuńczykiem i roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz natką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przekrojone na pół papryki nadziewamy farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy parmezanem i pieczemy około 20 minut. Danie

Mienta blog
Kanapki z tuńczykiem, szparagami i pikantnym sosem pomarańczowo-pomidorowym 136

mogę iść znaleźć. Jeśli macie do nich dostęp wykorzystajcie ten prosty przepis na pyszne kanapki, polecam :) 4 kromki świeżego chleba na zakwasie puszka filetów z tuńczyka w oliwie 4 szparagi łyżka oliwy szczypta soli 4 łyżki kiełków rzodkiewki posiekany szczypiorek i pietruszka do smaku sos: 2 łyżki pikantnego ketchupu 4 łyżki soku z pomarańczy szczypta pikantnej papryki wędzonej kilka kropel(...)tabasco Składniki na sos mieszamy i na chwilę odstawiamy. Szparagi nacieramy oliwą i grillujemy chwilę na rozgrzanej patelni. Doprawiamy je solą. Na każdej kromce układamy kiełki, odsączone z oliwy filety z tuńczyka oraz szparagi. Całość ozdabiamy posiekanymi ziołami i polewamy sosem. Smacznego :) Artykuł Kanapki z tuńczykiem, szparagami i pikantnym sosem pomarańczowo-pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
PIZZA WEGETARIAŃSKA 205

Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 50g świeżych drożdży 1 całe jajko 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pozostałe składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym mały brokuł 100ml sosu pomidorowego 200g sera żółtego zioła prowansalskie oregano  bazylia Sposób wykonania: ciasto: Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, wlać 1/2 szklanki letniego(...)wyrosło, ok. 30-40 minut. W tym czasie brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować ale nie do miękkości, odcedzić. Sos pomidorowy doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 240 stopni C. Ciasto na pizzę wyłożyć na papier, jeśli

Prosto i Smacznie z Anetą
Tuńczyk z jarmużem i sosem cytrynowo-czosnkowym 129

zabawy. Ale o to jesteśmy i zapraszamy na szybki numerek do naszej kuchni. Dzisiaj tuńczyk i jarmuż w rolach głównych! Podane na makaronie, bo jednak węglowodany są konieczne! Składniki: tuńczyk w kawałkach (my mieliśmy ze słoika, może może być z puszki, spróbujcie) jarmuż makaron 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 kostki sera feta kilka łyżek śmietany nasiona kolendry skórka otarta(...)wrzucacie rzeczoną patelnię. Kiedy się podsmaży, dodajecie fetę, śmietanę i startą w moździerzu kolendrę. Mieszacie, wsypujecie startą skórkę z cytryny. Tylko wyszorujcie ją wcześniej pod bieżącą wodą! Solicie, pieprzycie i wkładacie kawałki tuńczyka. Przykrywacie i trzymacie na wolnym ogniu, aż ryba się zagrzeje. Kiedy się rozgrzeje, wykładacie na talerze z jarmużem makaron, później tuńczyka, na koniec polewacie sosem i posypujecie

GRUBY WAŁEK
Sałatka z tuńczykiem 177

odciskamy je ręcznie. Do tuńczyka wrzucamy kukurydzę (odlewamy z niej zalewę) oraz ogórki. Jajka po przestudzeniu ścieramy na grubym oczku. Dodajemy majonez, doprawiamy solą pieprzem i dokładnie mieszamy całość. Smacznego.  Odlewamy sos własny z tuńczyka i rozdrabniamy go. Ogórki ścieramy na grubym oczku, następnie odciskamy. Do tuńczyka, dodajemy kukurydzę oraz ogórki. Ostudzone jajka ścieramy na gubmy oczku. Do wszystkich

Sprawdzone przepisy kulinarne
Sałatka z orzeszkami solonymi 235

Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju papryka czerwona puszka kukurydzy konserwowej 200 g orzeszków solonych 200 g sera żółtego majonez Roleski sól, pieprz Tuńczyka i kukurydzę odsączamy, przekładamy do miski.  Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego, a miąższ kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tartce na dużych oczkach. Na koniec dodajemy orzeszki i majonez.  Doprawiamy do smaku

kulinarnyswiatdomi
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i mango 525

dwie części, układamy na mango. Kolejną warstwą jest osączony z zalewy tuńczyk. Na tuńczyka układamy odcedzoną kukurydzę, następnie posiekane białka jajek (można lekko oprószyć solą i pieprzem). Na białka wykładamy drugą puszkę osączonego tuńczyka, następnie pozostały makaron, wierzch posypujemy pokruszonymi żółtkami jajek. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Makaron z tuńczykiem i brokułem 163

ugotować w osolonej wodzie al-dente, osączyć. Brokuł podzielić na różyczki, blanszować 5 minut. Tuńczyk osączyć z zalewy, czosnek przecisnąć przez praskę. Makaron wrzucić do garnka, dodać tuńczyk, brokuł oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Zapiekanka z makaronem, tuńczykiem, szpinakiem i pieczarkami, pod parmezanem 177

makaron al dente. Odsącz po ugotowaniu i przełóż do naczynia. Dodaj obrane i pokrojone pieczarki w plastry, szpinak ( jeżeli mrożony to odsącz z wody), dwie łyżki tuńczyka, również odsączone.  Dopraw szczyptą  soli, gałki muszkatołowej i pieprzu. Wymieszaj. Zapiekaj 20 minut w 180°C. Po tym czasie posyp wszystko serem parmezan i zapiekaj jeszcze 5 minut. Smacznego. CMOK

Pasje Jolki
Pieczone pomidory 135

odcedzamy na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru soku (miąższ z pozostałego pomidora nie będzie nam potrzebny więc możemy go po prostu zjeść samego:) ) mieszamy miąższ, odcedzonego tuńczyka, porę, twaróg i przyprawiamy solą i pieprzem wg. smaku faszerujemy pomidory, a na wierzch układamy plaster fety zawijamy pomidory w folię aluminiową pieczemy w żaroodpornym naczyniu przez około 35 minut w temp

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą 151

podaniem, gdyż wymaga on tylko kilkuminutowego zaparzenia.Tuńczyka rozrywamy widelcem na kawałki, kukurydzę odsączamy z zalewy.Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła , dodajemy drobno posiekaną szalotkę, złocimy.Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka oraz kukurydzę.Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, podgrzewamy.Podajemy gorące z ugotowanym makaronem i pokrojonymi pomidorkami.Smacznego

Ostra na Słodko
pikantne bułeczki z tuńczykiem 152

Składniki na 10 bułeczek: na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru 50 ml oleju  jajko na nadzienie: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 130 g po odsączeniu) łyżka koncentratu pomidorowego szczypta soli szczypta cukru duża szczypta chilli świeżo zmielony pieprz 4 łyżki czarnych oliwek(...)miski z mąką, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto na gładko. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz. Tuńczyka odsączyć, przełożyć do miski. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić. Oliwki pokroić na połówki i razem z kukurydzą wmieszać do tuńczyka. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z tuńczykiem, pomidorkami i jajkiem 420

kładziemy sałatę, a na nią tuńczyk, jajka i pomidorki. Na koniec wszystko polewamy oliwą połączoną z octem balsamicznym i doprawiamy solą i pieprzem (na ilość soli trzeba uważać ze względu na słony smak tuńczyka). Smacznego

Kuchenne Wariacje
Rybne Vindaloo 176

dawać, a zamiast dać więcej pomidorów) szczypta cynamonu po 1/2 papryki czerwonej, zielonej i czerwonej (u mnie zielona ostra!) zielona cebulka świeża kolendra 1. Tuńczyka pokroić w sporą kostkę lub grube plastry, natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z limonki, odstawić w temperaturze pokojowej na  10-15 minut. Odsączyć na papierowym ręczniku i obsmażyć krótko z każdej strony na większym(...)minut. 5 . Dodać pokrojone ćwiartki pomidory z zalewy, zagotować, dolać mleczko kokosowe, szczyptą cynamonu, zagotować i dodać tuńczyka, bardzo delikatnie wymieszać i dusić na wolnym ogniu ok. 10 minut. Jeżeli będzie za gęste, można dodać 1/2 filiżanki wody. Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem lub sokiem z limonki. Podawać posypane zieloną kolendrą i krążkami zielonej cebulki, ja dodatkowo zrobiłam

Kuchnia Prezydentowej