także nadzienie dodatkowo nie potrzebuje zbyt dużej ilości soli. Sałatka jest bardzo podzielna i wygodnie się kroi. Możecie skomponować ją z Waszych ulubionych składników, nie musicie ściśle trzymać się przepisu. Choć przyznam, że w tej kompozycji całość smakuje po prostu rewelacyjnie! :) SKŁADNIKI: 18 sztuk krakersów 1 mała puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym (użyłam niecałych dwóch puszek(...)pieprz do smaku WYKONANIE: Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do niego posiekaną w drobną kosteczkę paprykę oraz 3 łyżki majonezu, odrobinę pieprzu i opcjonalnie soli do smaku. Tuńczyka odcedź z zalewy, rozdrobnij go widelcem, dodaj posiekaną drobno cebulę, 1 łyżkę majonezu, pieprz do smaku, wymieszaj całość. Jajka obierz ze skorupek, białka zetrzyj na tarce
Słodko-Słony Świat Ilonymniej kaloryczna wersja pizzy, a jest równie smaczna. TARTA z TUŃCZYKIEM Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula czerwona (można zastąpić np. porem) 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu Przygotowanie: Ciasto francuskie układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy kolejnym arkuszem papieru i obciążamy(...)fasolą. Zapiekamy 15 minut w 190 stopniach po tym czasie zdejmujemy obciążenie podpiekamy aż ciasto się zarumieni. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną oraz solą i pieprzem. Tuńczyka oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebule kroimy w pióra. Na zapieczone ciasto wylewamy rozrobioną masę jajeczną, przykrywamy ją pokruszonym tuńczykiem, kukurydzą oraz cebulą. Wstawiamy do piekarnika
Bon appetit mon amiezłoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni. Wystudzić. Dodać do tuńczyka. Wymieszać.Seler umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do tuńczyka z słonecznikiem. Wymieszać. Dodać śmietanę, majonez i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.Na każdy placek nakładać czubatą łyżkę sałatki (lub więcej). Równo rozprowadzić sałatkę. Zwijać w rulonik i ukośnie przkrajać na pół.SMACZNEGO!Uwagi(...)czosnku.Można użyć zarówno tuńczyka w kawałkach jak i rozdrobnionego, w oleju lub w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatkiem soli do sałatki należy uważać, bo tuńczyk jest dość słony.Słonecznik można zastąpić uprażonymi, rozdrobnionymi orzechami włoskimi.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapuszki tuńczyka w oleju i 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, ja użyłam 3 puszki w oleju i 1 puszkę w sosie własnym GRAAL ) 1 bułka wrocławska (okrągła) ok. 3/4 l mleka 5 jajek (osobno żółtka i białka) sok z 1 cytryny gałka muszkatołowa sól pieprz 50 g pistacji prażonych bez soli Skworcu Wykonanie: Bułkę podzieliłam na 4 większe kawałki(...)kilka godzin. Tuńczyka odsączyłam na sicie. W tym momencie włączyłam piekarnik by nagrzać go na temperaturę 200 stopni. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. No i teraz tak. Tuńczyka zmieliłam w maszynce do mięsa. Bułkę lekko odcisnęłam z mleka i ją również zmieliłam w maszynce do mięsa. Do składników dodałam gałkę muszkatołową, doprawiłam solą i pieprzem, wlałam
Blondynka GotujeObraną cebulę, umyte rzodkiewki i obrane jajka pokroić w krążki, a szczypiorek posiekać. Mieszankę sałat rozłożyć na talerzu. Na wierzchu ułożyć pokrojone jajka, rzodkiewki, cebule i kawałki tuńczyka. Całość posypać szczypiorkiem, pieprzem, solą i skropić olejem z zalewy tuńczyka
Nie tylko w kuchniczystym sumieniem mogę polecić Wam tort naleśnikowy z tuńczykiem, jest pyszny. Składniki: Naleśniki 300 ml mleka 2 jajka ok.2 szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Olej do smażenia Farsz tuńczykowy Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym ( duża puszka 400 gram ) 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe ( ś rednie ) Sól Pieprz kolorowy 1 łyżka oliwy Farsz pomidorowy(...)świeży pomidor Wykonanie: Z podanych składników na ciasto, smażymy naleśniki . Ugotowane jajka ścieramy na tarce warzywnej razem ogórkami konserwowymi. Dodajemy lekko rozdrobnionego, odsączonego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym. Całość mieszamy. Przyprawiamy łyżką oliwy, solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem
Smaki Ewywyciśnij dwa ząbki czosnku. Podsmaż czosnek przez chwilę i następnie dodaj tuńczyka. Koncentrat rozcieńcz wodą tak, aby miał konsystencje sosu. Wlej go na patelnie i dokładnie wymieszaj z tuńczykiem. Sos przypraw solą i pieprzem. Całość gotuj przez około 5 minut. Gdy sos będzie już gotowy dorzuć do niego pokrojoną natkę pietruszki i wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty możesz dodać
Fit&Fast Kitchenpokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Na talerzach (lub półmisku) ułożyć roszponkę, następnie dodać pokrojone pomidory, cebulę i kawałki tuńczyka. Całość posypać solą oraz pieprzem i ewentualnie polać oliwą z oliwek. Przed samym podaniem na sałatkę nałożyć jogurt grecki i całość posypać sezamem
Ugotowaćlimonki, olej i dokładnie wymieszać. Dodać jabłko, szalotkę, skórkę z limonki oraz tuńczyka, delikatnie wymieszać. Spróbować czy nie trzeba dodać jeszcze soku z limonki. Na truskawkach ułożyć tuńczyka, oprószyć pieprzem, solą, posypać melisą. zastawa
królestwo garówprzy skórce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a tuńczyka odcedzamy z zalewy. W misce rozgniatamy widelcem miąższ z ziemniaków, dodajemy jajko, natkę pietruszki, szczypiorek, mozzarellę, wrzucamy cebulę oraz tuńczyka i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy i faszerujemy ziemniaki. Następnie znów wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 15-20 minut. Proponuje podawać z jogurtem naturalnym i kiełkami
Symfonia smakowaśmietaną. Pamiętajmy, aby zahartować śmietanę wywarem z borowików. Wtedy śmietana się nie zważy. Podprawionego sosu już nie zagotowujemy. Ewentualnie tylko podgrzewamy. Doprawiamy delikatnie pieprzem i solą. Grillową patelnie lekko smarujemy olejem. Steki z tuńczyka osuszamy(...)ręcznikiem papierowym i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, z dwóch stron na rumiano. Jeżeli mamy grube steki radzę podzielić je wzdłuż na pół. Gotowe steki lekko solimy. Na talerzu układamy rukolę, na niej tuńczyka i polewamy sosem z borowików. Smacznego☺ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniarazem, co jakiś czas mieszając, do momentu aż papryka odczuwalnie zmięknie i lekko zmieni swój kolor. Wrzucamy pokrojone salami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i suszonym oregano (mocno!). Zdejmujemy z ognia, studzimy. NADZIENIE Z RYBĄ Tuńczyka odcedzamy – łyżkę oliwy z puszki wlewamy do rondla. Bakłażana nie do końca obieramy, odcinamy mu piętkę i kroimy go w bardzo drobną(...)czasu jak stanie się szklisty i lekko przyrumieniony. Dodajemy szpinak, mieszamy, czekamy jak zmniejszy swoją objętość – nie trzeba go smażyć długo, wystarczy dosłownie półtorej minuty. Dodajemy tuńczyka odcedzonego z oliwy, solimy, pieprzymy, doprawiamy całość startą gałką muszkatołową i suszoną bazylią. Zdejmujemy z ognia, studzimy. SKŁADANIE Do ostudzonego nadzienia dodajemy ser – mozzarellę w kulce odcedzamy z wody, bardzo drobno kroimy
Karo in the Kitchenładny kawałek tuńczyka (około 800 g), 2 łyżki pieprzu kolorowego grubo mielonego, 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej, 3 łyżki oliwy, 1,5 łyżki masła sos: 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 120 jeżyn, miód, Wymieszać sól z pieprzem, oprószyć mieszanką przypraw tuńczyka ze wszystkich stron, odstawić na godzinę. Do garnka wlać wino i gotować, aż wygotuje się połowa objętości płynu. Wrzucić(...)masłem. Smażyć tuńczyka ze wszystkich stron, po około 1,5 minuty. Tuńczyka zdjąć i na chwilę odłożyć. Kroić w plastry grubości około 0,5 cm lub cieniej. Tuńczyka ułożyć na talerzu, oprószyć solą, podawać z sosem. Podałam z sałatką ze szparagów, sałaty i rzodkiewek, w sosie z octu i syropu z kwiatów czarnego bzu. zastawa
królestwo garówokoło 50 minut do czasu aż ziarna będą miękkie. Ugotowane ziarna odcedzić i wystudzić. Selera umyć i pokroić na cienkie plasterki, posypać po wierzchu 1/2 łyżeczki soli. Pomidory pokroić w paseczki. Tuńczyka odcedzić z zalewy. Jogurt, majonez i oliwę wymieszać. Ilość powstałego sosu dostosować do swoich upodobań, u mnie proporcje na umiarkowaną ilość tego sosu. Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać(...)doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać. Zobacz również: Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka
Kuchcik gotujekukurydzą, majonezem i posiekanym szczypiorkiem. Ilość majonezu jest bardzo mała, ponieważ ma on za cel tylko połączyć składniki. Doprawiamy pieprzem i jeżeli trafił nam się niezbyt słony tuńczyk to również odrobiną soli. Całość mieszamy i gotowe. Czasami jak nie mamy szczypiorku, robimy też wersję bez niego, tylko tuńczyk, kukurydza i odrobina majonezu, również jest pyszna, ale ze szczypiorkiem zdecydowanie lepsza
KasiaiKrzysiu.pl