tuńczyk solony - 500 przepisów (strona:2/34)

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM NA KRAKERSACH 3790

także nadzienie dodatkowo nie potrzebuje zbyt dużej ilości soli. Sałatka jest bardzo podzielna i wygodnie się kroi. Możecie skomponować ją z Waszych ulubionych składników, nie musicie ściśle trzymać się przepisu. Choć przyznam, że w tej kompozycji całość smakuje po prostu rewelacyjnie! :) SKŁADNIKI: 18 sztuk krakersów 1 mała puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym (użyłam niecałych dwóch puszek(...)pieprz do smaku WYKONANIE: Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do niego posiekaną w drobną kosteczkę paprykę oraz 3 łyżki majonezu, odrobinę pieprzu i opcjonalnie soli do smaku. Tuńczyka odcedź z zalewy, rozdrobnij go widelcem, dodaj posiekaną drobno cebulę, 1 łyżkę  majonezu, pieprz do smaku, wymieszaj całość. Jajka obierz ze skorupek, białka zetrzyj na tarce

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta z tuńczykiem 114

mniej kaloryczna wersja pizzy, a jest równie smaczna. TARTA z TUŃCZYKIEM Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula czerwona (można zastąpić np. porem) 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu Przygotowanie: Ciasto francuskie układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy kolejnym arkuszem papieru i obciążamy(...)fasolą.  Zapiekamy 15 minut w 190 stopniach po tym czasie zdejmujemy obciążenie podpiekamy aż ciasto się zarumieni. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną oraz solą i pieprzem.  Tuńczyka oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebule kroimy w pióra.  Na zapieczone ciasto wylewamy rozrobioną masę jajeczną, przykrywamy ją pokruszonym tuńczykiem, kukurydzą oraz cebulą.  Wstawiamy do piekarnika

Bon appetit mon amie
Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego 195

złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni. Wystudzić. Dodać do tuńczyka. Wymieszać.Seler umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do tuńczyka z słonecznikiem. Wymieszać. Dodać śmietanę, majonez i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.Na każdy placek nakładać czubatą łyżkę sałatki (lub więcej). Równo rozprowadzić sałatkę. Zwijać w rulonik i ukośnie przkrajać na pół.SMACZNEGO!Uwagi(...)czosnku.Można użyć zarówno tuńczyka w kawałkach jak i rozdrobnionego, w oleju lub w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatkiem soli do sałatki należy uważać, bo tuńczyk jest dość słony.Słonecznik można zastąpić uprażonymi, rozdrobnionymi orzechami włoskimi.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Pasztet z Tuńczyka z Puszki i Pistacjami 202

puszki tuńczyka w oleju i 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, ja użyłam 3 puszki w oleju i 1 puszkę w sosie własnym GRAAL ) 1 bułka wrocławska (okrągła) ok. 3/4 l mleka 5 jajek (osobno żółtka i białka) sok z 1 cytryny gałka muszkatołowa sól pieprz 50 g pistacji prażonych bez soli Skworcu Wykonanie: Bułkę podzieliłam na 4 większe kawałki(...)kilka godzin. Tuńczyka odsączyłam na sicie. W tym momencie włączyłam piekarnik by nagrzać go na temperaturę 200 stopni.  Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. No i teraz tak. Tuńczyka zmieliłam w maszynce do mięsa. Bułkę lekko odcisnęłam z mleka i ją również zmieliłam w maszynce do mięsa. Do składników dodałam gałkę muszkatołową, doprawiłam solą i pieprzem, wlałam

Blondynka Gotuje
Lekka sałatka na botwince – z jajkiem i tuńczykiem 106

Obraną cebulę, umyte rzodkiewki i obrane jajka pokroić w krążki, a szczypiorek posiekać. Mieszankę sałat rozłożyć na talerzu. Na wierzchu ułożyć pokrojone jajka, rzodkiewki, cebule i kawałki tuńczyka. Całość posypać szczypiorkiem, pieprzem, solą i skropić olejem z zalewy tuńczyka

Nie tylko w kuchni
Tort naleśnikowy z tuńczykiem 109

czystym sumieniem mogę polecić Wam tort naleśnikowy z tuńczykiem, jest pyszny. Składniki: Naleśniki 300 ml mleka 2 jajka ok.2 szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Olej do smażenia Farsz tuńczykowy Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym ( duża puszka 400 gram ) 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe ( ś rednie ) Sól Pieprz kolorowy 1 łyżka oliwy Farsz pomidorowy(...)świeży pomidor Wykonanie: Z podanych składników na ciasto, smażymy naleśniki . Ugotowane jajka ścieramy na tarce warzywnej razem ogórkami konserwowymi. Dodajemy lekko rozdrobnionego, odsączonego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym. Całość mieszamy. Przyprawiamy łyżką oliwy, solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem

Smaki Ewy
Penne z sosem tuńczykowo-pomidorowym 146

wyciśnij dwa ząbki czosnku. Podsmaż czosnek przez chwilę i następnie dodaj tuńczyka. Koncentrat rozcieńcz wodą tak, aby miał konsystencje sosu. Wlej go na patelnie i dokładnie wymieszaj z tuńczykiem. Sos przypraw solą i pieprzem. Całość gotuj przez około 5 minut. Gdy sos będzie już gotowy dorzuć do niego pokrojoną natkę pietruszki i wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty możesz dodać

Fit&Fast Kitchen
Sałatka z roszponką i tuńczykiem 144

pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Na talerzach (lub półmisku) ułożyć roszponkę, następnie dodać pokrojone pomidory, cebulę i kawałki tuńczyka. Całość posypać solą oraz pieprzem i ewentualnie polać oliwą z oliwek. Przed samym podaniem na sałatkę nałożyć jogurt grecki i całość posypać sezamem

Ugotować
Tatar z tuńczyka 80

limonki, olej i dokładnie wymieszać. Dodać jabłko, szalotkę, skórkę z limonki oraz tuńczyka, delikatnie wymieszać. Spróbować czy nie trzeba dodać jeszcze soku z limonki. Na truskawkach ułożyć tuńczyka, oprószyć pieprzem, solą, posypać melisą. zastawa

królestwo garów
Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem. 151

przy skórce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a tuńczyka odcedzamy z zalewy. W misce rozgniatamy widelcem miąższ z ziemniaków, dodajemy jajko, natkę pietruszki, szczypiorek, mozzarellę, wrzucamy cebulę oraz tuńczyka i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy i faszerujemy ziemniaki. Następnie znów wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 15-20 minut. Proponuje podawać z jogurtem naturalnym i kiełkami

Symfonia smakowa
Tuńczyk na rukoli z sosem borowikowym 187

śmietaną. Pamiętajmy, aby zahartować śmietanę wywarem z borowików. Wtedy śmietana się nie zważy. Podprawionego sosu już nie zagotowujemy. Ewentualnie tylko podgrzewamy. Doprawiamy delikatnie pieprzem i solą. Grillową patelnie lekko smarujemy olejem. Steki z tuńczyka osuszamy(...)ręcznikiem papierowym i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, z dwóch stron na rumiano. Jeżeli mamy grube steki radzę podzielić je wzdłuż na pół. Gotowe steki lekko solimy. Na talerzu układamy rukolę, na niej tuńczyka i polewamy sosem z borowików. Smacznego☺ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Mini calzone pikantne i lekkie – z salami i z tuńczykiem 234

razem, co jakiś czas mieszając, do momentu aż papryka odczuwalnie zmięknie i lekko zmieni swój kolor. Wrzucamy pokrojone salami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i suszonym oregano (mocno!). Zdejmujemy z ognia, studzimy.   NADZIENIE Z RYBĄ Tuńczyka odcedzamy – łyżkę oliwy z puszki wlewamy do rondla. Bakłażana nie do końca obieramy, odcinamy mu piętkę i kroimy go w bardzo drobną(...)czasu jak stanie się szklisty i lekko przyrumieniony. Dodajemy szpinak, mieszamy, czekamy jak zmniejszy swoją objętość – nie trzeba go smażyć długo, wystarczy dosłownie półtorej minuty. Dodajemy tuńczyka odcedzonego z oliwy, solimy, pieprzymy, doprawiamy całość startą gałką muszkatołową i suszoną bazylią. Zdejmujemy z ognia, studzimy.   SKŁADANIE Do ostudzonego nadzienia dodajemy ser – mozzarellę w kulce odcedzamy z wody, bardzo drobno kroimy

Karo in the Kitchen
Tuńczyk w pieprzu 108

ładny kawałek tuńczyka (około 800 g), 2 łyżki pieprzu kolorowego grubo mielonego, 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej, 3 łyżki oliwy, 1,5 łyżki masła sos: 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 120 jeżyn, miód, Wymieszać sól z pieprzem, oprószyć mieszanką przypraw tuńczyka ze wszystkich stron, odstawić na godzinę. Do garnka wlać wino i gotować, aż wygotuje się połowa objętości płynu. Wrzucić(...)masłem. Smażyć tuńczyka ze wszystkich stron, po około 1,5 minuty. Tuńczyka zdjąć i na chwilę odłożyć. Kroić w plastry grubości około 0,5 cm lub cieniej. Tuńczyka ułożyć na talerzu, oprószyć solą, podawać z sosem. Podałam z sałatką ze szparagów, sałaty i rzodkiewek, w sosie z octu i syropu z kwiatów czarnego bzu. zastawa

królestwo garów
Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka I 203

około 50 minut do czasu aż ziarna będą miękkie. Ugotowane ziarna odcedzić i wystudzić. Selera umyć i pokroić na cienkie plasterki, posypać po wierzchu 1/2 łyżeczki soli. Pomidory pokroić w paseczki. Tuńczyka odcedzić z zalewy. Jogurt, majonez i oliwę wymieszać. Ilość powstałego sosu dostosować do swoich upodobań, u mnie proporcje na umiarkowaną ilość tego sosu. Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać(...)doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać. Zobacz również: Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka

Kuchcik gotuje
Prosta sałatka z tuńczykiem. 333

kukurydzą, majonezem i posiekanym szczypiorkiem. Ilość majonezu jest bardzo mała, ponieważ ma on za cel tylko połączyć składniki. Doprawiamy pieprzem i jeżeli trafił nam się niezbyt słony tuńczyk to również odrobiną soli. Całość mieszamy i gotowe. Czasami jak nie mamy szczypiorku, robimy też wersję bez niego, tylko tuńczyk, kukurydza i odrobina majonezu, również jest pyszna, ale ze szczypiorkiem zdecydowanie lepsza

KasiaiKrzysiu.pl