będą już szkliste dodajemy drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażymy (nie dłużej niż 60 sekund). Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka i smażymy około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy rozpuszczony w wodzie i zagotowujemy. Dodajemy bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (1 płaska łyżeczka), mieszamy. Gotujemy do chwili, aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy ugotowany makaron i pyszny obiad
Rozpustne gotowaniewłasnym, 2 lub 2 ½ łyżki majonezu, seler naciowy, 1 cebula czerwona, sol pieprz, trochę soku z cytryny Wykonanie; Odciskamy tuńczyka na sitku, bardzo mocno, dodajemy posiekany seler, cebule w drobną kosteczkę. Następnie dodajemy majonez, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na chlebek lub z bułką, sałatą, pomidorem;))) Smacznego
Anioły w kuchnicebula 2 łyżeczki szczypiorku suszonego Majonez Pieprz , sól do smaku Pomidorki koktajlowe do dekoracji Wykonanie : Tuńczyka odsączyć z wody lub oleju i delikatnie podusić widelcem, dodać drobno pokrojoną cebulkę,szczypiorek , przyprawić do smaku pieprzem i solą. Wymieszać z 2 łyżkami majonezu. Nadziewać środek brzoskwinki. Udekorować majonezem i pomidorkami koktajlowymi . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilizanurzone w oliwie, a nie oleju, co według mnie świadczy o jego wysokiej jakości. Tuńczyk został zapakowany w szklany słoik, a nie puszkę, dzięki czemu można ocenić jego wygląd jeszcze przed zakupem. Jedyna uwaga - w smaku był bardzo słony, dlatego do sosu sałatkowego dodałam niewiele soli. Niestety nie zrobiłam zdjęcia opakowania, ale możecie zobaczyć go tutaj. Ogólnie oceniam go pozytywnie(...)porcje (jako samodzielne danie) lub 4 mniejsze czas przygotowania: 30 min. + 45 min. pieczenie warzyw Składniki: 3 cebule 3 papryki (czerwone lub zielone) 3 pomidory 200 g tuńczyka z puszki, u mnie tuńczyka Callipo w oliwie 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka kaparów 10 oliwek (czarnych lub zielonych) kilka filecików anchois, odcedzonych (wg gustu, mają bardzo intensywny smak, wystarczą
Chilli Czosnek i Oliwasię sprawdzi jako syty lunch do pracy. Czas przygotowania produktów równy czasowi gotowania makaronu co jest niewątpliwą zaletą. Sałatka z makaronem i tuńczykiem Proporcje na dwie głodne osoby: - puszka tuńczyka w kawałkach - 2 pomidory - mała papryka ( u mnie zielona) - 1/4 pęczka koperku - kilka liści sałaty - 1/2 opakowania dowolnego makaronu ( u mnie Farfalle) - sok z cytryny, pieprz, sól, miód olej /oliwa(...)vinegret. Na 3 części oliwy/oleju wziąć 1 część soku z cytryny + odrobinę miodu + szczyptę soli = wymieszać na emulsję ( polecam mały słoiczek w roli shakera). Spróbować. To sos nadaje smak potrawie. Ma być kwaśno słodko słony. W razie potrzeby dosmaczyć. Na talerzu ułożyć sałatę, makaron, tuńczyka, pomidory, paprykę, koperek. Całość polewamy przygotowanym sosem. Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Zdjęcia potraw
kawawszklancepieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego makaronu dodajemy dokładnie odciśniętego tuńczyka, odcedzoną kukurydzę, kapary, przekrojone na pół oliwki i pomidorki koktajlowe. Pomidory suszone kroimy w kostkę, dodajemy do makaronu. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Dodajemy oleju słonecznikowego i całość delikatnie mieszamy. Podajemy jako osobne danie lub sałatkę makaronową. Życzę smacznego
Kulinarne życieoliwki siekamy w plasterki. Ogórek, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Koperek siekamy drobno. Wszystko mieszamy razem. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy i dodajemy do pokrojonych składników. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos. Zalewamy sałatkę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do "przegryzienia" Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkapokrojone w plasterki oliwki i ząbki czosnku. Wszystko razem dusimy przez kilka minut. Dodajemy odcedzonego z zalewy tuńczyka, delikatnie mieszamy. Zalewamy całość przecierem pomidorowym i doprowadzamy do wrzenia, zostawiamy na małym ogniu jeszcze przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Ostudzone muszle napełniamy farszem i układamy obok
cucinaresałat. Dodajemy pokrojonego w paski ogórka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, paprykę pokrojoną w paseczki. Na szczycie sałaty układamy tuńczyka. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny. Na końcu układamy na sałacie chrupiące krążki cebulowe i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
kulinarnyJatuńczyka: 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka octu balsamicznego 100 ml białego wytrawnego wina 150 ml słodkiej śmietanki sól morska biały pieprz 1 szczypta cukru Wykonanie: Filety umyć, osuszyć, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym(...)odparowania, dodać ocet balsamiczny, musztardę, po jednej szczypcie soli, pieprzu i cukru. Połączyć składniki, dodać śmietankę, zredukować. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Sposób na frytki pozostawiam jako wolny wybór. (U mnie są to tradycyjnie usmażone, pokrojone ziemniaki w paski na głębokim tłuszczu) Pyszne ! Na inny przepis ze świeżego tuńczyka zapraszam tutaj . Smacznego
Wino Francja Kuchniastek z tuńczyka od tego dnia twierdzi, że jest zarąbisty i co trochę dopytuje kiedy znowu go przygotuje, więc serwuję mu go co jakiś czas. Składniki: 1 stek z tuńczyka (ja miałam mrożony) świeżo zmielona sól morska świeżo zmielony pieprz kolorowy 1-2 gałązki świeżego rozmarynu oliwa z oliwek (ja użyłam oleju z awokado) Wykonanie: Użyłam produktu mrożonego, więc dzień(...)wodą, starannie osuszyłam ręcznikiem papierowym. Z obu stron posmarowałam cienką warstwą oleju, oprószyłam solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem, lekko wklepałam przyprawy i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie na mocno rozgrzanej patelni smażyłam stek, po jednej minucie na stronę. Potem wyłożyłam je na talerz dając tuńczykowi odpocząć minutę. Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia przekroju, bo stek zniknął
Blondynka Gotujedusimy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy sos do smaku bazylią, oregano, szczyptą cukru i jeśli jest potrzeba odrobiną soli. Makaron razowy gotujemy al dente. Makaron wykładamy na talerzu i polewamy przygotowanym sosem bolońskim. Smacznego! Inne przepisy na makarony: Makaron z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi Makaron z suszonymi pomidorami i kurczakiem Post Makaron razowy z sosem bolońskim pojawił się poraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smaku mały kawałek szpiczastej czerwonej papryki mała garść mieszanki sałat chrupkie pieczywo Przygotowanie Do miski wkładamy całego tuńczyka w kawałkach wraz z sosem. Dodajemy majonez, ketchup, dokładnie mieszamy widelcem. Następnie dodajemy 3 łyżki kiełków rzodkiewki, znów mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy smak. Pastę nakładamy na ulubione chrupkie pieczywo. Na wierzch każdej kromki układamy 2-3 plastry czerwonej szpiczastej
Słodkie okruszkioleju niewielka bułka kajzerka sól i pieprz do smaku dodatkowo do panierowania: bułka tarta 1 jajko Jajka obrać. Tuńczyka lekko odsączyć z oleju. Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Wszystko razem zmiksować w malakserze wraz z surowym jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt luźna można dodać odrobinę bułki tartej. Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kuleczki. Panierować
Codzienna kuchnia niecodziennatuńczyka odlać wodę. Szczypior umyć i drobno posiekać, pora pokroić w paseczki. Do dużej miski przełożyć makaron, dodać tuńczyka, szczypiorek, pokrojone w kosteczkę jajka lub starte na siteczku do sałatek, por, odcedzoną z wody kukurydzę i wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, musztardą, dodać majonez i wymieszać. Odstawić na kilka godzin do przegryzienia smaków. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili