nasunęła Ciprianiemu skojarzenie z barwami prac renesansowego malarza – Vittore Carpaccio, którego nazwisko dało nazwę temu prostemu, ale wytwornemu daniu. Obecnie carpaccio przygotowuje się także z dziczyzny, łososia lub tuńczyka, jednakże pamiętajmy, że to tradycyjne opierało się na wołowinie. Aby przyrządzić dobre carpaccio potrzebne jest intensywnie czerwone, nieposiadające żyłek mięso. Jeżeli kupujemy je w kawałku, najwygodniej je lekko zmrozić(...)wykładamy na nasmarowaną oliwą powierzchnię naczynia. Musimy być staranni, gdyż mięso położone na nienasmarowaną powierzchnię przyklei się. Carpaccio polewamy oliwą także od góry. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i pokrojonym w cienkie plasterki parmigiano reggiano. Smacznego
Bon Ton Italiaodczuwam głodu i bez trudu zasypiam. :) 1. Sałatka z jajkiem i brokułem Sałatki dają szerokie pole do kulinarnego popisu. Moja ulubiona wersja jest z jakiem ( zamiennie z kurczakiem lub tuńczykiem ), brokułem i lekkim sosem czosnkowym. Często dodaję także grzanki z razowego pieczywa. Jest naprawdę pyszna! :) Co potrzebujemy? jajko (ugotowane na twardo) sałatę lodową garść rukoli pomidor 1/3 ogórka(...)łyżki jogurtu + 1/2 startego ząbku czosnku + sól i pieprz Umyte i osuszone warzywa kroimy , skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy. Jogurt mieszamy w kubeczku z czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu. Na wierzchu sałatki układamy różyczki brokuła, następnie jajko pokrojone w ósemki, na koniec posypujemy nasionami słonecznika. Podajemy z grzankami i czosnkowym sosem. 2. Omlet z mozzarellą, szpinakiem
Kuchnia ElliePrzygotowanie: Na rozgrzanej oliwie należy zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek. Pomidory i paprykę pokroić, dorzucić do cebuli, a następnie dusić wszystko razem. Na końcu doprawiamy to do smaku solą z pieprzem. Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy je z 2 łyżkami wody. Podgrzewamy na patelni masło i wylewamy masę. Smażymy jak omlet i podważamy jego brzegi tak, by cała(...)około 3-4 minuty, po to by potrawa połączyła się. Podajemy gościom gorący omlet prosto z patelni. Podobnie łatwo i szybko robi się placki po węgiersku . Makaron z tuńczykiem Składniki: ½ paczki makaronu, 1 puszka tuńczyka w zalewie lub wędzony łosoś, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki śmietanki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki koperku, pieprz, sól, 3-4 łyżki tartego żółtego sera
CodogaraPanowie, zapraszamy na Pizzę domową w wersji "ludzkiej" i bezglutenowej. SKŁADNIKI NA FARSZ:- duży ser żółty (400g)- opakowanie pieczarek,- papryka: żółta, zielona, czerwona,- kukurydza - puszka,- wędlina lub tuńczyk (2 puszki w oleju),- suszone pomidory - połowa opakowania,- przyprawy: oregano, pieprz ziołowy, pieprz czarny, - cebula - dużo cebuli - 10-15 małych, najlepiej czerwona,- przecier pomidorowy,- keczup,Wszystkie składniki kroimy i wrzucamy(...)dodajemy na końcu - u nas na bogato, bo my lubimy ostro.SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:- 25 dkg mąki,- 1/4 kostki drożdży,- pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem,- łyżeczka soli,- łyżeczka cukru,- 3 łyżki oleju,SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- można je zrobić z tych samych proporcji co "zwykłe", ale należy pamiętać, że to ciasto, o wiele szybciej pęcznieje, więc ilość
Wypisz Wymalujktórych dieta zawierała duże ilości miso (spożywali minimum 10 potraw z dodatkiem miso w tygodniu) wykazywali dużo niższą tendencję do wystąpienia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, mimo wysokiej zawartości soli. Przyczyny tej wyjątkowej relacji między miso i naszym układem krążenia nie są jeszcze jasne. Naukowcy jednak podejrzewają, że to unikalna kompozycja białek sojowych w miso (w tym peptydów budujących białka, które(...)dodatek i komponent wielu zdrowych potraw. Zupa jest najszybszą i najłatwiejszą z nich. W wersji podstawowej, wegetariańskiej, robimy ją na bulionie dashi (z wodorostów kombu i płatków suszonego tuńczyka pasiastego – bulion jest dostępny do kupienia w formie kostki, pasty, granulatu, saszetki). Weganie mogą zrobić bulion na samych wodorostach. Bulion to kwintesencja piątego smaku – umami. UMAMI Dla nas ten smak
Karo in the Kitchenmaśle. Przygotować mieszaninę z jajek i śmietany. Na podpieczony spód wykładamy cukinię i por. Następnie układamy naprzemiennie kawałki łososia i pokrojonych w plastry serów. Mieszaninę doprawiamy pieprzem (z solą ostrożnie, bo i łosoś i cukinia są już słone). Tak przygotowaną mieszaninę delikatnie wylewamy na tartę wyłożoną cukinią, łososiem i serami. Na wierzchu delikatnie układamy pomidorki (można przeciąć je na pół(...)łososiem i cukinią może być podawana od razu, na zimno, albo odgrzewana kilka minut w piekarniku (nie w mikrofalówce). Podobne przepisy Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem Konfitura z pomidorów z chili i kolendrą Roladki z wędzonego łososia Inny tatar z łososia .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line
Pociąg Do KuchniLekka sałatka z soczewicy. Zamiast mięsa można dodać wędzonego łososia lub tuńczyka z puszki. Składniki: 1 szklanka ugotowanej soczewicy garść rukoli sałata lodowa suszone pomidory ser żółty pół papryki czerwonej kilka pomidorów koktajlowych kilka oliwek pierś z indyka ( można pominąć) sól, pieprz pół cytryny oliwa ząbek czosnku Przygotowanie: Soczewice namoczyłam i ugotowałam według przepisu na opakowaniu(...)Całość wrzuciłam do naczynia. Mięso umyłam, pokroiłam w małą kostkę, przyprawiałam podsmażyłam i dodałam do reszty. Wycisnęłam sok z cytryny,obrałam i posiekałam czosnek połączyłam z oliwą, doprawiłam solą i pieprzem i polałam tym sałatkę. Starłam żółty ser posypałam na wierzch
Kukuleczkibazylia sól, pieprz 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: Fasolkę opłukać, obrać z łyka (chyba, że używacie mrożonej poza sezonem), ugotować na półtwardo w wodzie z solą. Odcedzić, ale nie wylewać wody. Cebulkę obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle. Parówki bankietowe (te małe) naciąć z każdego końca na krzyż. Dorzucić do cebulki i podsmażyć. Dodać koncentrat, sól(...)Dekorować startym parmezanem i świeżą bazylią. Podobne przepisy Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem Risotto z krewetkami .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background
Pociąg Do Kuchnirybą i warzywami: 1/2 szklanki kaszy kuskus + wrzątek do jej przygotowania kawałek ryby wędzonej (u mnie 2 duże brzuszki z łososia) lub np. 1/2 tuszki makreli, lub puszka tuńczyka 1 awokado 1/3 strączka papryki (u mnie czerwona) 1/2 papryczki peperoni (opcjonalnie) 4-5 rzodkiewek 1/2 pęczki szczypiorku kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka soku z cytryny sól (opcjonalnie) pieprz oliwa(...)kostkę, szczypiorek i peperoni siekamy drobniutko, dodajemy do ryby. Pomidorki kroimy w ćwiartki lub połówki i również dodajemy do warzyw. Gotowy kuskus rozdrabniamy widelcem, dodajemy do sałatki, mieszamy. Doprawiamy solą (ja nie musiałam, gdyż ryba była wystarczająco słona), pieprzem, możemy dodać łyżkę oliwy, mieszamy, a następnie chłodzimy. Podajemy po około 2 godzinach. Ja podałam ją jako przystawkę w kieliszkach
Rozpustne gotowanieBardzo szybko się robi, są bardzo sycące i bardzo smaczne. Zimą świetnie smakują z ryżem i mięsem mielonym z chili, latem np.cukinią, pomidorami z dodatkiem ziół i tuńczyka. Z tego co czytałam to do farszu część osób dodaje ryż surowy, ja wolę dodać podgotowany wówczas mam pewność, że nie będzie twardych ziarenek. Dla 2 osób Potrzebujemy: 2 duże czerwone(...)pieczarki 2 łyżki tartego żółtego sera tymianek bazyli suszona lub świeża S&P Drobno kroimy: cebulę, czosnek i chili. Paprykę również kroimy w kostkę. Nastawiamy wodę na ryż, solimy. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę, mięso mielone i pod koniec czosnek a następnie pieczarki. Smażymy. Dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko solimy, pieprzymy i szczyptę cukru. Doprawiamy tymiankiem i bazylią. Dusimy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/surówki są świetnym pomysłem na lekki piątkowy lunch. Zapraszam! :) Składniki (na ok. 9 placuszków): inspiracja 1 średniej wielkości cukinia (u mnie o wadze ok. 350 g) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 średniej wielkości marchewka 2 małe jajka ok. 4 łyżek bułki tartej 2 łyżki musztardy sarepskiej garść żółtego sera (dodaje ciekawszego smaku) cebula łyżka masła sól(...)Warzywa dokładnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody. Po tym czasie przełożyć je do miski. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni z masłem i dodatkiem szczypty soli. Do miski wbić jajka, dodać garść sera, musztardę, cebulę i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy średniej wielkości placuszki. Pieczemy
Kuchnia Elliekolację będzie sałatka ze szparagami. Uwielbiam szparagi i pewnie będę je jadła przez cały sezon. Sałatka z łososiem to nie jedyna sałatka jaką można przyrządzić ze szparagami. Sałatka z tuńczyka z dodatkiem szparagów też jest przepyszna. Nie mówiąc o sałatce z couscous i zielonymi szparagami czy sałatce do grilla , gdzie ziemniaki i szparagi przyjemnie się łączą w smakowitą całość. Sałatka(...)cytryny i pieprz do smaku Ugotuj jajka na twardo lub jak ja na pół twardo. Ugotuj szparagi. Jak gotować szparago kliknij tutaj . Majonez wymieszaj z szafranem. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Na talerzu ułóż porwaną sałatę, szparagi, kawałki łososia i połówki jajek. Polej sałatkę majonezem i posyp szczypiorkiem i pieprzem. The post Sałatka ze szparagami i łososiem appeared first
codojedzeniatuńczykiem: 300 g ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy 2 cebule 1 duży por (tylko jasna część) kilka pieczarek 1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich (lub innych ulubionych) 200 g tuńczyka (u mnie pieczony w folii) 300 g kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 50 g drobno pokrojonego lub startego żółtego sera sól pieprz żółtko do posmarowania sezam lub mak do posypania (niekoniecznie(...)czasie włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, wciskamy kawałki ryby, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy
Rozpustne gotowanieprzepisie, i wtedy bardzo dobrze sprawdzą się jako przekąska, możemy zrobić większe i podać na ciepło jako część obiadu. Polecam. składniki 11 - 12 sztuk Kotleciki puszka tuńczyka w oliwie 175 g - mała puszka białej fasoli Cannellini na parze łyżka szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki 1/2 cebuli , drobno posiekanej 1/3 szklanki tartej bułki + dodatkowo do obtoczenia 1 jajko płatki papryki(...)umieścić w dużej misce. Dodać rozdrobnioną, lekko odsączoną rybę, cebulę, bułkę tartą, pietruszkę i szczypiorek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać. Uformować niewielkie kotleciki (moje ok 4 cm średnicy). Każdy kotlecik obtoczyć w tartej bułce. Nadmiar bułki strząsnąć. Na patelni rozgrzać olej
Stare Gary