tuńczyk solony - 500 przepisów (strona:26/34)

Papryka faszerowana 148

Bardzo szybko się robi, są bardzo sycące i bardzo smaczne. Zimą świetnie smakują z ryżem i mięsem mielonym z chili, latem np.cukinią, pomidorami z dodatkiem ziół i tuńczyka. Z tego co czytałam to do farszu część osób dodaje ryż surowy, ja wolę dodać podgotowany wówczas mam pewność, że nie będzie twardych ziarenek. Dla 2 osób Potrzebujemy: 2 duże czerwone(...)pieczarki 2 łyżki tartego żółtego sera tymianek bazyli suszona lub świeża S&P Drobno kroimy: cebulę, czosnek i chili. Paprykę również kroimy w kostkę. Nastawiamy wodę na ryż, solimy. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę, mięso mielone i pod koniec czosnek a następnie pieczarki. Smażymy. Dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko solimy, pieprzymy i szczyptę cukru. Doprawiamy tymiankiem i bazylią. Dusimy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Placki z cukinii i tuńczyka 167

surówki są świetnym pomysłem na lekki piątkowy lunch. Zapraszam! :) Składniki (na ok. 9 placuszków): inspiracja 1 średniej wielkości cukinia (u mnie o wadze ok. 350 g) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym  1 średniej wielkości marchewka 2 małe jajka ok. 4 łyżek bułki tartej 2 łyżki musztardy sarepskiej garść żółtego sera (dodaje ciekawszego smaku) cebula łyżka masła sól(...)Warzywa dokładnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody. Po tym czasie przełożyć je do miski. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni z masłem i dodatkiem szczypty soli. Do miski wbić jajka, dodać garść sera, musztardę, cebulę i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy średniej wielkości placuszki. Pieczemy

Kuchnia Ellie
Sałatka ze szparagami i łososiem 257

kolację będzie sałatka ze szparagami. Uwielbiam szparagi i pewnie będę je jadła przez cały sezon. Sałatka z łososiem to nie jedyna sałatka jaką można przyrządzić ze szparagami. Sałatka z tuńczyka z dodatkiem szparagów też jest przepyszna. Nie mówiąc o sałatce z couscous i zielonymi szparagami czy sałatce do grilla , gdzie ziemniaki i szparagi przyjemnie się łączą w smakowitą całość. Sałatka(...)cytryny i pieprz do smaku Ugotuj jajka na twardo lub jak ja na pół twardo. Ugotuj szparagi. Jak gotować szparago kliknij tutaj . Majonez wymieszaj z szafranem. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Na talerzu ułóż porwaną sałatę, szparagi, kawałki łososia i połówki jajek. Polej sałatkę majonezem i posyp szczypiorkiem i pieprzem. The post Sałatka ze szparagami i łososiem appeared first

codojedzenia
Tarta z tuńczykiem. 197

tuńczykiem: 300 g ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy 2 cebule 1 duży por (tylko jasna część) kilka pieczarek 1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich (lub innych ulubionych) 200 g tuńczyka (u mnie pieczony w folii) 300 g kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 50 g drobno pokrojonego lub startego żółtego sera sól pieprz żółtko do posmarowania sezam lub mak do posypania (niekoniecznie(...)czasie włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, wciskamy kawałki ryby, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Kotleciki z tuńczyka w oleju z ostrym sosem 250

przepisie, i wtedy bardzo dobrze sprawdzą się jako przekąska, możemy zrobić większe i podać na ciepło jako część obiadu. Polecam.  składniki 11 - 12 sztuk Kotleciki puszka tuńczyka w oliwie 175 g - mała puszka białej fasoli Cannellini na parze łyżka szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki 1/2 cebuli , drobno posiekanej 1/3 szklanki tartej bułki + dodatkowo do obtoczenia 1 jajko płatki papryki(...)umieścić  w dużej misce. Dodać rozdrobnioną, lekko odsączoną rybę, cebulę, bułkę tartą, pietruszkę i szczypiorek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić  solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać. Uformować niewielkie kotleciki (moje ok 4 cm średnicy). Każdy kotlecik obtoczyć w tartej bułce. Nadmiar bułki strząsnąć. Na patelni rozgrzać olej

Stare Gary
warstwowa sałatka z brokułem 424

* składniki: 1 główka brokuła 8 jajek 300 g szynki 400 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła szczypiorek majonez sól, pieprz wykonanie: Brokuł dzielimy na mniejsze

Domowy Smak Jedzenia
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 252

Kuchnia śródziemnomorska znana jest z wykorzystywania dużej ilości świeżych i suszonych ziół oraz cudownie pachnących przypraw, które wzbogacają smak dań, ale również pozwalają na mniejsze użycie soli (wiadomo nadmiar soli = nadciśnienie) oraz zawierają przeciwutleniacze. 2. Dwa razy w tygodniu sięgaj po ryby i owoce morza. Chyba każdemu kuchnia śródziemnomorska kojarzy się ze wspaniałymi daniami z ryb i owoców morza. Grecy(...)grillowano.W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb i owoców morza co najmniej 2 razy w tygodniu, szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3: sardynek, anchois, łososia, śledzia i tuńczyka. W Polsce dostęp do naprawdę świeżych ryb jest ograniczony, dlatego możecie sięgać również po sardynki oraz anchois w puszce, tylko wybierajcie takie, które znajdują się w oliwie. Ciekawostką jest, że Grecy

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z camembertem blue, tuńczykiem i pesto z natki pietruszki i prażonego słonecznika 232

blue pesto z natki pietruszki i ziaren słonecznika * Wykonanie: Garść sałaty wykładamy na talerz, układamy na niej wcześniej umyte i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Następnie dodajemy  odsączonego tuńczyka i pokrojony w kostkę ser. Na koniec dodajemy pesto wedle uznania. Przed zjedzeniem warto wymieszać sałatkę, żeby składniki ładnie nam się połączyły z pesto :) * pesto z natki pietruszki i ziaren(...)się nie przypalił. Następnie wrzucamy wszystkie gotowe składniki do blendera wraz z oliwą i dokładnie miksujemy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dolać trochę oliwy i ponownie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. PS. Pesto jest bardzo smaczne i można dodawać go do makaronu lub smarować nim  kanapki

The Sweet Damsel
Szybkie ciasto na pizzę 187

naszym narodowym daniem. Spróbujcie, jak smakuje pizza zrobiona samodzielnie w domu. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej  4 g drożdży instant 170 g wody  1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy/oleju Mąkę, drożdże i sól wsypujemy do miski, wlewamy letnią wodę i oliwę/olej. Ciasto wyrabiamy ręcznie 7-10 minut lub mikserem z hakiem ok. 5 minut. Ciasto(...)okrągły placek.   Smarujemy sosem pomidorowym/keczupem i nakładamy ulubione składniki.  Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach. Podajemy gorącą, prosto z piekarnika. Ja, do pizzy ze zdjęcia dodałem: - tuńczyka - cebulę - zielone szparagi - pomidorki koktajlowe - ser żółty Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
SUSHI WEGETARIAŃSKIE. 195

wegetariańskiej. Wróć! Nie musiałam rezygnować. Trzeba było się w końcu nauczyć je robić samemu.Oczywiście, w wersji niewegetariańskiej można zdziałać więcej, np. dodając łososia, kraby, krabowe paluszki czy krewetki, tuńczyka, dorsza, itd. Pytanie moich znajomych o nori mnie powaliło na łopatki, a dosłowniej ich mina, kiedy uprzytomnili sobie, że to glony, sprasowane algo morskie. Z trudem ich namówiłam, ale udało(...)sushi nori1 łyżeczka wasabi1/2 małej cukinii zielonej1/2 papryki czerwonej1/2 serka kremowegodo podania: sos sojowyRyż gotuję na godzinę przed przyrządzaniem sushi, około 20 minut od momentuzagotowania, na wolnym ogniu, bez soli i innych dodatków. Następnie wyjmujęz woreczków, mieszam z octem ryżowym i zostawiam do całkowitego wystudzenia.Cukinię kroję w długie słupki, nie za grube, które następnie blanszuję (wrzucamdo wrzątku, chwilę zostawiam

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z makaronem i wędzonym łososiem 187

Sałatek nigdy nie jest za dużo i na ogół każdy je lubi. Początkowo chciałam zrobić sałatkę z tuńczykiem, ale znalazł się amator ryby – kot. Tak więc dzisiaj sałatka makaronowa z wędzonym łososiem, pasuje nie tylko na śniadanie ale i na kolację a składniki do niej nie są wymyślne. Składniki: 1 szklanka makaronu typu kokardki 100 gram wędzonego łososia 2 ogórki(...)kostkę. Fasolę odsączamy i przepłukujemy wodą. Pietruszkę siekamy. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem łączymy, dodajemy majonez, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Sushi 216

wykonania dania.   Z relacji mego syna, który miał przyjemność odwiedzić ten kraj dowiedziałam się, że najczęściej jedzone jest tam sushi nigiri (kulka zaprawionego octem ryżu, przykryta świeżą rybą (tuńczyk lub łosoś) z odrobiną japońskiego chrzanu wasabi). Przygotowanie w domu sushi nie jest takie trudne. Fajnie przy tym zaprosić do wspólnego robienia rodzinę lub przyjaciół, a i zaoszczędzić przy okazji(...)podwoić porcję ryżu) 1 szklanka ryżu krótko ziarnistego do sushi 5 łyżek gotowej zaprawy z octu ryżowego lub 2 łyżki octu ryżowego, 1 i 1/2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli  300 g świeżego łososia krewetki (obgotowane) świeży ogórek dojrzałe awokado chrzan wasabi opakowanie nori (sprasowane algi morskie) sos sojowy imbir marynowany (opcjonalnie, do odświeżania kubków smakowych podczas jedzenia) dodatkowo

Kuchcik gotuje
Sałatka z tuńczyka z makaronem 205

właśnie tej sałatce wyrazistości i takiego odświętnego wyrazu. Wcześniej przygotowywałam bez pomidorów i nie cieszyła się takim powodzeniem, a teraz wszyscy zajadaliśmy się nią ze smakiem. Składniki: 1 puszka tuńczyka we własnym sosie 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 - 7 suszonych pomidorów 100 g makaronu z mąki semolina lub razowego 1 -2 łyżki dobrego majonezu(...)suszone z torebki to należy je wcześniej na 2 - 3 minuty (nie dłużej) zalać wrzątkiem. Wszystko wymieszać, dodać majonez i jogurt w ilości nam odpowiadającej. Przyprawić pieprzem i solą do smaku

Kuchcik gotuje
Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem 198

Mięso kroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy jest niezbędny w procesie syntezy i naprawy naszego DNA, a także bierze udział w produkowaniu czerwonych ciałek(...)kcal, 7,4 g białka, 10,7 g tłuszczu, 15,3 g węglowodanów oraz 3,1 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 3 osób. 3 średniej wielkości buraki 1 łyżka soli morskiej 150 g serka koziego 1 pęczek szczypiorku świeżo mielony pieprz (do smaku) kilka orzechów włoskich (do dekoracji) ocet balsamiczny (do skropienia) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Buraki dokładnie myjemy, posypujemy solą

W kuchni Katie

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję