tuńczyk solony - 500 przepisów (strona:28/34)

Sushi! 223

mój blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY . Ryż idealny: 300 g specjalnego ryżu do sushi 40 ml octu ryżowego 40 g cukru szczypta soli Ocet łączymy z cukrem i solą. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ryż gotujemy wg zaleceń na opakowaniu, odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą!), wkładamy z powrotem do garnka i szybko wlewamy zalewę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy kawałkiem ręcznika(...)hosomaków, podważamy matkę kciukami, dociskamy wnętrze resztą palców i zdecydowanie zawijamy, pozostawiając łączeniem do dołu. California Maki kroimy na 4 części.  Najlepsze ryby/owoce morza do sushi to surowy tuńczyk, łosoś surowy, wędzony lub pieczony, pieczony węgorz,  krewetki w tempurze, marynowana makrela, ryba maślana, paluszki 'krabowe'. Jako pozostałych składników możemy użyć marchewki, ogórków, sałaty, awokado, papryki czerwonej, pędów bambusa

My Culinary Art
Pesto z nerkowców i rukoli oraz dorsz pieczony z suszonymi pomidorami, czyli prosto i wykwintnie 207

Był pstrąg, był łosoś, był tuńczyk, więc pora na dorsza. Delikatne, chude mięso zapiekane z suszonymi pomidorami, czyli pyszny i niezwykle aromatyczny posiłek, którego przygotowanie to kwestia 30 minut. Najlepszy "fast food" to zdrowy fast food! Rukola i suszone pomidory to połączenie, które ostatnio bardzo przypadło mi do gustu. Lekko ostry smak rukoli i niezwykły aromat pomidorów świetnie(...)sprawy.Do przygotowania jednej porcji pesto z rukoli potrzebujemy:garść rukoli- 30g10g nerkowców1 mały ząbek czosnkupieprzsólWszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy, którą doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Prawda, że dziecinnie proste? A jakie dobre! Takie pesto to doskonały dodatek do mięs, a w szczególności ryb. Będzie również pasowało do słonych przekąsek, na przykład nachosów

peanutbuttermonster
Spaghetti alla Carbonara 112

całość stała się naprawdę gęsta. I dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu, nie żałujmy sobie. I szczypta soli. A parmezan, jeśli chcemy, możemy zastąpić pecorino romano (wtedy możemy zrezygnować z soli). Powstanie nam krem, który rozprowadzamy niewielką ilością wody, w której gotuje się spaghetti. Tyle wody, żeby całość miała konsystencję jogurtu pitnego. Teraz boczek: jeżeli tłusty to podsmażamy bez oliwy, jeżeli(...)fajny gęsty krem. Można jeszcze posypać dodatkowym serem i pieprzem. I od razu podawać. Bezwzględnie trzeba spożywać na ciepło. A na koniec ciekawostka: istnieje również morska wersja carbonary: z tuńczykiem zamiast boczku. I możliwe, że za jakiś czas wam ją pokażemy :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z łososiem z puszki 154

Dzisiaj sałatka z rodzaju imprezowych :). Wszyscy zajadają się sałatkami z tuńczykiem, a nam ostatnio zasmakował łosoś z puszki. Sałatka jest kolorowa, smaczna i lekka - łosoś z wody, majonez light. Sprawdzi się doskonale na imprezach i jako popołudniowa przekąska :) Składniki: 200 g ryżu (2 woreczki), 1 puszka łososia z wody, 1 niepełny słoiczek marynowanej papryki, 3 średniej wielkości korniszony, 1 puszka(...)warzywa, łososia, odcedzoną z zalewy kukurydzę. Dodać majonez, sól i pieprz.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.  Sałatkę wstawić na kilka godzin do lodówki. W razie potrzeby doprawić jeszcze przed podaniem solą i pieprzem. Zamiast koperku można dodać innej zieleniny, ale moim zdaniem to on idealnie tu pasuje. Smacznego

Nie tylko w kuchni
Dwie sałatki z kurczakiem 375

Sałatki robię różne, w zależności od okoliczności i tego co mam akurat pod ręką… Makaronowe, ziemniaczane, ryżowe, owocowe, warzywne, z kuskusem… ale najczęściej wrzucam kawałek kurczaka lub tuńczyka z puszki i dodaję do tego jakieś warzywa i… no właśnie – i jakąś oliwę lub olej, żeby składniki się lepiej przyswajały! http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,12030430,Dolej_oleju_do_salatki_.htmlDostaliśmy do przetestowania(...)dynią – Składniki:pierś z kurczakaczerwony grejpfrutkawałek dyni ugotowanej na parze lub upieczonejgarść orzechów włoskichrukola lub inna sałataolej z pestek dyni firmy Biolevitasól, pieprz, paprykaKurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem i papryką. Obsmażam na patelni.Na talerzu układam przestudzoną i pokrojoną pierś kurczaka na rukoli. Dodaję obrane cząstki grejpfruta i kawałki dyni. Posypuję posiekanymi orzechami. Na koniec polewam olejem z pestek

UgotujmyTo.pl
Sałatka sushi z łososiem z patelni 193

oczywiście ryż,nori,jakaś ryba,sos sojowy i wasabi.Dodatkowo w sałatce można wykorzystać kilka innych składników,które wzbogacą danie.I tak wykorzystałam wszystkie te podstawowe składniki a zamiast tuńczyka lub wędzonego czy surowego łososia wykorzystałam lekko podsmażone kawałki świeżego łososia.Dodałam również pędy solirodka i kiełki buraka czerwonego,które nadały sałatce pięknego koloru.Dopełnieniem były ziarna podprażonego sezamu i czarne ziarna(...)ryżowego do skropienia awokado by nie ściemniało dodatkowo: sól do smaku sos sojowy do smaku pasta wasabi lub rodzimy tarty chrzan do smaku Wykonanie: Łososia oprószyć z obu stron solą i pokroić w kostkę wielkości ok 2x2 cm. Płat nori pociąć w 3-4 pasy a te złożone razem w poprzeczne słupki.Najlepiej to zrobić nożyczkami. Ziarna czarnuszki i ziarna

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską 128

godziny, chyba, że nie będzie mogli się doczekać tak jak ja i wstawicie ciasto do łazienki włączając farelkę ;) ). Przygotować sos: pomidory wrzucić na głęboką patelnię razem z oliwą. Doprawić solą, pieprzem i ziołami oraz odrobiną cukru. Gotować na wolnym ogniu przez około 8-10 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części – uformować placki na pizzę (podsypać lekko mąką(...)bazylii. Posypujemy parmezanem. Pizza z szynką parmeńską gotowa – pizza prosciutto e pronta! Buon appetito!!! Podobne przepisy Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym... Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background

Pociąg Do Kuchni
Boquerones smażone - sardele, anchoa smażone 155

boquerones lub innych małych rybek, 1 łyżka soli morskiej, 30 g mąki kukurydzianej, 40 g mąki pszennej, olej do głębokiego smażenie (ryżowy), Boquerones wypatroszyć, umyć, osuszyć, wymieszać z solą i odstawić na pół godziny. Obie mąki wymieszać. Obtaczać w nim rybki – nadmiar mąki strząsać i smażyć w głębokim oleju. Olej jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba(...)ryby wędliny i sery, które posłużyły nam do przygotowania kolacji. Ale o kolacji niedługo. W ofercie Złota Hiszpanii jest szeroki wybór ryb i owoców morza: turboty, barweny, sardynki, boquerones, tuńczyk błękitnopłetwy, dorady dzikie i hodowlane, żabnice, piotrosze... krewetki, ostrygi, małże.....i wszystko świeże.... Dostawa w każdy czwartek.   zastawa

królestwo garów
Glazurowana czerwona papryka słodko-kwaśna 190

trzcinowego – sól i pieprz – 3 łyżki czerwonego octu winnego* – świeża bazylia, porwana na małe kawałki   Patelnię rozgrzewamy z oliwą. Dodajemy paprykę i cebulę. Podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cukier i podduszamy kilka minut na dużym ogniu, aż warzywa zmiękną i nabiorą ładnego koloru. (Patelnia musi być naprawdę dobrze rozgrzana, powinniśmy słyszeć lekkie syczenie przy podsmażaniu(...)octu do smaku. Podobne przepisy Makaron z owocami morza Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background:#fcfcf4 !important; -webkit

Pociąg Do Kuchni
Z dynią w tle 117

naszej kuchennej kołyski. Pewniaki, które robiliśmy jako pierwsze kulinarne eksperymenty i od tej pory zawsze wychodzą. Dla mnie jednymi z takich przepisów są: ciasto z owocami czy sos z tuńczykiem . Dziś kolejny z nich- sos curry na bazie beszamelu. Przepis na ten sos poznałam na jednej z pierwszych randek w moim życiu (nie z KonQbkiem- ta, ta , taaaam;)). Myślę(...)piekarniku, wtedy sztywna skóra lepiej odchodzi. Ja kroiłam swoją dynię w plastry jak arbuza i usuwałam skórkę z poszczególnych kawałków, potem kroiłam w kostkę. Dorzucamy dynię do kurczaka, solimy i podsmażamy aż dynia trochę zmięknie. Mięso i dynię przerzucamy na talerz, a do garnka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Na gorące masło dajemy mąkę i połowę curry, robimy zasmażkę. Następnie stopniowo

les mirabelles
Majonez wegański, Subway 155

łyżeczka soli 1 łyżeczka soku z cytryny 300 ml oleju opcjonalnie: 2 łyżki łagodnej musztardy ocet (ostrożnie, tak do smaku) 10 g ziół Mleko wlej do blendera/miski. Dodaj soli i soku z cytryny (ja dodaje też musztardę i odrobinę octu). Blenduj/miksuj 5 minut na wysokich obrotach. Następnie dodaj olej i zblenduj (niekoniecznie tyle, ile w przepisie; sprawdź smak i konsystencję(...)kawałkami warzyw i upieczony - pycha!). Trzeba byłoby za to zapłacić 9,90zł - trochę dużo, jak na 15-stocentymetrowej długości bułkę z dodatkami. PS. W opcji wegetariańskiej jest również tuńczyk... (?!) . Vegan mayo The recipe from sisters Linda and Malwa. A delicious vegan addition which tastes like the one with eggs. It tastes best when prepared using rice milk. In the photo

Qlinarnie i Qlinarnie
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 149

było na to czasu. Skóra kaczki została ponacinana nożem a następnie posmarowana glazurą zrobioną z konfitury z moreli, soku z limonki, chili, pieprzu czerwonego i soli. Taka glazura może nam również posłużyć jako dip do mięsa. Każdy chciał spróbować podziałać przy zawodowcach, dlatego kolejne osoby zabrały się za pomoc przy naszej grillowej uczcie Przygotowania jedzenia szły pełną parą więc czas(...)dipów, które idealnie komponowały się z poszczególnymi rodzajami mięs. Dipy te to: dip morelowy: konfitury z moreli, sok z limonki, chili, pieprz czerwony, sól dip włoski: pieprz młotkowy pieprz, tuńczyk w oleju, majonez, sok z cytryny, pomidorów bez skórki z puszki, sól dip ananasowy: ananas świeży, musztarda Dijon, olej, mięta, miód, imbir dip indyjski: curry, mango, oliwa, mięta, miód, cytryna

Kuchenne Wariacje
Rozważania nad sadzonym jajem! 191

miękkie białko + ścięte żółtko Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło i czekamy do jego roztopienia, następnie wbijamy jajko i zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy patelnię na minutę. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy do momentu ścięcia się białka. Przekładamy jajko na talerz. Sadzenie z dodatkami: Jajka idealnie komponują się z rozmaitymi dodatkami. Warto nieco poeskperymentować i poszukać własnej ulubionej kompozycji. Poniżej(...)paski lub talarki i dodaję na rozgrzaną patelnię po czym od razu wbijam jajko i smażę do ściętego białka. - z rybami z puszki W tej opcji polecam łososia lub tuńczyka w oleju. Nie używam wtedy dodatkowo masła lub oliwy gdyż ryby z puszki same w sobie są już nasączone tłuszczem. Rozgrzewam patelnię, wrzucam drobne kawałki rybki, chwilę smażę, wbijam jajko

upichcona
Zapiekane jaja z fetą i pomidorkami 127

Zapiekane jaja w kokilkach z serem feta i pomidorkami koktajlowymi, przyprawione oregano to moja propozycja na niedzielne, leniwe śniadanie. Przypieczone pomidorki z dodatkiem fety, do tego

Moja Delicja
Pasta kanapkowa z pora, jajek i sera 335

zawsze prosto i smacznie. Spróbujcie. A jeżeli szukacie innych pomysłów na pasty do codziennych kanapek zajrzyjcie tutaj: delikatnie chrzanowa pasta z rzodkiewką , pasta na serkach topionych , pomidorowa pasta z tuńczyka z kiełkami , pasta koperkowa . Pasta kanapkowa z pora, jajek i sera. Do przygotowania mojej pasty użyłam majonezu Folwark Pasta kanapkowa z pora, jajek i sera(...)Edamskiego 2 jajka 2 łyżki majonezu Folwark sól do smaku Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Pora przekrawamy wzdłuż na 4 części, następnie całość cieniutko kroimy. Wrzucamy do miski i solimy (po wierzch, nie za mocno). Odstawiamy miskę na około 5 minut (,jeśli por jest bardzo ostry w smaku to na dłużej). Do pora ścieramy (na tarce na drobnych oczkach) żółty

Słodkie okruszki