skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy razem z solą i papryczką chili (z nasionami lub bez) w blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL Z MANDARYNKĄ I PAPRYKĄ PIMENTON – do kurczaka, krewetek, wieprzowiny, buraków. Pasuje do ciemniejszych ryb (tuńczyk, łosoś) i omletów. Do dań kuchni hiszpańskiej
Karo in the KitchenPrzed dodaniem ich do sałatki-odcisnęłam je z wody. Dodałam kukurydzę konserwową. Na koniec główny składnik, czyli tuńczyk. Odlałam z niego olej i dodałam go do sałatki. Wymieszałam wszystkie składniki. Pozostało już tylko dodać jogurt i majonez. Doprawiłam wszystko solą i pieprzem. Smacznego
potrawyregionalnenieśmiertelny włoski klasyk – makaron w pomidorowym sosie – ląduje na stole. Wciągający! Z puszki tuńczyka odlewamy na patelnię 3-4 łyżki czystego oleju/oliwy. Bułkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju spod ryby rumiane grzanki. W końcowej fazie smażenia posypujemy grzanki granulowanym czosnkiem, solimy, czekamy aż czosnek tylko się przyrumieni i ściągamy od razu z patelni, żeby go nie przypalić(...)gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż odparuje 1/3 płynu. Całość blendujemy. Dopiero po zblendowaniu pomidorów z cebulą i czosnkiem wkładamy do sosu mięso tuńczyka i posiekane drobno, prawie na pastę, fileciki anchois. Mieszamy, dalej już nie gotujemy. Próbujemy czy wystarczająco słone, lekko pieprzymy i zostawiamy pod przykryciem żeby nie ostygło. Makaron gotujemy według przepisu
Karo in the Kitchengofry upiec? Oczywiście, ale gofrownica jest nieodzowną pomocą. Staram się ograniczyć spożycie mącznych potraw. Przepis na gofry brokułowe wykorzystuję często, a same gofry podaję z różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję tuńczyka w towarzystwie awokado, zieleniny, czarnych oliwek, pomidorów i domowego majonezu, u mnie o smaku curry. Gofry brokułowe Składniki: na 3 gofry 150 g świeżych brokułów 125 g mozzarella 2 jajka2(...)grubych oczkach. Podobnie postąp z mozzarella. Dodaj resztę składników, dopraw masę solą, pieprzem i chili. Rozprowadź ciasto w gofrownicy. Gofry powinny być grube. Przykrywając gofry pokrywką od gofrownicy nie dociskaj. Gofry i tak będą upieczone. Podaj gofry z dowolnym nadzieniem. Jak wspomniałam wyżej dzisiaj zajadałam się tuńczykiem, majonezem curry i awokado. Smacznego! Jeśli lubicie gofry na słodko to proponuję gofry
codojedzeniaspróbuj, za nim powiesz, że nie lubisz. Porcja dla 2 osób Składniki: 2 steki z tuńczyka (grubość ok 2 cm, waga jednego ok 180g) oliwa sól i pieprz Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: steki z obu stron dopraw solą i pieprzem oraz starannie wysmaruj oliwą. Odstaw na 15 minut aby przegryzły się przyprawami. Rozgrzej patelnię grillową
Niezły MłynekCytryny sparzyłem wrzątkiem, przekroiłem na równe połówki. Wydrążyłem je , miąższ drobno pokroiłem. Natkę opłukałem, osuszyłem i pokroiłem. Tuńczyka osączyłem z zalewy, podzieliłem na mniejsze kawałki. Rybę wymieszałem z kawałkami miąższu cytryny, dodałem majonez i natkę. Doprawiłem do smaku pieprzem i solą. Napełniłem cytryny nadzieniem, wstawiłem do lodówki, aby podać schłodzone
R'n'G Kitchenjajka obrać i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić przez sitko z zalewy. Do miski wsypać ryż, dodać tuńczyka, jajka, ogórki, kukurydzę i cebulę, Wszystko razem delikatnie wymieszać, po czym dodać majonez, musztardę, szczyptę ziół prowansalskich. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem ponownie mieszając. Sałatkę można podawać udekorowaną drobno posiekanym szczypiorkiem
Passions hobbies lifeprzez minutę ( uważając aby nie przypalić czosnku ponieważ zgorzknieje) Szczypior drobno siekamy, jajka kroimy w drobną kostkę, z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju i dzielimy go na mniejsze kawałki Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy do nich olej z przesmażonym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy, dokładnie łącząc składniki. Pastę odstawiamy na dziesięć minut, pozwalając połączyć się smakom, a następnie
Miód i pieprzMusztarda Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Jajka przecinamy na połowę wzdłuż i wyjmujemy żółtka. Do żółtek dodajemy odsączonego tuńczyka z puszki. Ogórki kroimy na drobną kostkę a natkę pietruszki siekamy. Do całości dodajemy majonez oraz musztardę ( około 1 łyżeczkę musztardy ). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka rozdrabniamy widelcem, mieszamy i masą wypełniamy miejsca w jajkach po żółtkach. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewycebula 4 łyżeczki serka kanapkowego z ziołami 1 łyżka soku z cytryny bazylia sól, pieprz Przygotowanie: Tuńczyka odsączamy z oleju, wrzucamy do miski, dodajemy serek oraz drobno posiekaną cebulę. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy otręby lub bułkę tartą i doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Całość rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe płaskie placuszki i układamy je na blasze
Symfonia smakowasól PRZYGOTOWANIE: Ogórka oraz pomidora obrać i pokroić w kostkę Kukurydzę oraz fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą Tuńczyka częściowo odsączyć z oleju, ale nie całkowicie- zostawić trochę do połączenia składników Pestki dyni przyprażyć na patelni Wszystkie składniki połączyć i doprawić solą i pieprzem według uznania Naprawdę warto się przekonać do jedzenia ryb- nie tylko przy okazji Wigilii i postu
peanutbuttermonsterzalewy. Ciepły makaron wchłonie smak tuńczyka a sok tuńczyka zapobiegnie sklejaniu się makaronu. Ogórek obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, drobno kroimy i wrzucamy na sitko. Pomidory kroimy na ćwiartki usuwamy pestki i dorzucamy do ogórka. Sitko z ogórkiem i pomidorami zawieszamy nad miseczką w której będziemy mieszać sos. Solimy i mieszamy, pozwalamy sokom ścieknąć do miseczki. Pozostałe warzywa(...)sałatki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 20 min w chłodne miejsce. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy. Jeśli ktoś nie lubi oleju lnianego, może go zastąpić oliwą bądź zwykłym olejem rzepakowym. Można też dodać jogurt zamiast winegretu, wtedy pomijamy robienie sosu, a sok z pomidorów i ogórków wylewamy. Smacznego! Post Sałatka makaronowa z tuńczykiem. pojawił się poraz
ladykitchensłodka lub ostra Przygotowanie: Gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu i zostawiamy do przestygnięcia. Do miski wrzucamy tuńczyka odsączonego z wody (mój był już rozdrobniony), odsączoną kukurydzę oraz pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki i cebulę. Dodajemy jogurt grecki, ryż i doprawiamy solą, pieprzem i papryką wg uznania. Na koniec dodaję przekrojone połówki oliwek i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe
Alutka-Gotujełyżeczki jogurtu naturalnego Wykonanie: Na dno pudełka wykładamy sałatę, ścieramy niewielką ilość sera a następnie odsączony tuńczyk z puszki. W dalszej kolejności dodajemy po łyżce mieszanki groszku z marchewką oraz pokrojone marnowane pieczarki razem z pokrojonymi pomidorkami. Całość lekko doprawiamy solą i pieprze. W ostatniej kolejności wykładamy pokrojone w ćwiartki jajko. Z podanym składników robimy sos. Mieszamy. Sos dodajemy pomiędzy
Smaki EwyKilka marynowanych pieczarek 2 plastry mozzarelli Sól Pieprz czarny chili ( w oliwie lub suszone mielone ) Majonez Wykonanie: Tuńczyka porządnie odsączamy na sitku. Papryki, jajka, ser, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Siekamy koperek i szczypiorek. Dodajemy majonej, całość doprawiamy solą, pieprzem i oczywiście chili. Z chili należy postępować dość ostrożnie, bo gdy dodamy zbyt dużo, może się okazać
Smaki Ewy