nadzieję, że tort będzie Wam smakował, bo to nie lada tort skoro dostałam pochwałę od samej teściowej ;-) Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT 7 jajek 160 g cukru 130 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru(...)wyłożyć równomiernie wiśnie i zalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki żeby szybko stężała. Kiedy galaretka stężeje posmarować ją warstwą kremu i nałożyć górny oblat. Górę i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Do dekoracji można użyć wisienek z alkoholem. Jeżeli takich nie posiadacie, to mogą być to wisienki z kompotu lub słodkie z puszki. Poniżej kilka zdjęć zrobionych w trakcie
Passions hobbies lifeDrip Cake skradły moje serce. Muszę przyznać, że wyjątkowo przyjemnie się z nimi pracuje. Tym razem postawiłam na klasyczne smaki. Delikatny biszkopt, przełożony kremem czekoladowo - orzechowym. Oblany gorzką czekoladą, która świetnie kontrastuje ze słodkim smakiem tortu. Udekorowany czekoladowymi słodyczami i świeżymi kwiatami. Drukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Czas przygotowania(...)orzechowego i przykrywamy drugim blatem. Tak postępujemy z każdą kolejną warstwą. Ostatni biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Kremem waniliowym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Polewa drip Śmietanę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i cały czas podgrzewając mieszamy, aby czekolada się
Wędrówki po kuchnisprzątnąć) i polewamy tort polewą zaczynając od środka. Pozostawiamy na 15 minut i dopiero po tym czasie tort ściągamy z kratki i wkładamy go do lodówki. Tort lis - pomysł na dekorację Składniki na krem maślany (buttercream frosting): 2 białka z dużych jaj 160 g cukru pudru 40 ml wody 1/3 łyżeczki cream of tartar (winian potasu, kamień winny) – opcjonalnie(...)kilka minut do lodówki]. Z gotowego kremu ujęłam około 1/3. Z tej części kremu wykonałam jasne części futra i ogona, który otaczał dolną część tortu. Z pozostałej części odłożyłam jeszcze 2 łyżki kremu, dodałam do nich troszkę zielonego barwnika w żelu (i odrobinkę czerwonego, by kolor był głęboki) i zmiksowałam. To krem na łodyżki i liście. Do pozostałej, największej części
Trzeci talerzwłasne stanowisko pracy. Dużo się nauczyłam i poznałam wiele pysznych receptur, które teraz będę wplatać w cukierenkowe przepisy :). Na warsztatach przygotowaliśmy aż 3 torty. Ten poniżej, to tort cytrusowy z konfiturą pomarańczową, kremem mandarynkowym z białą czekoladą i błyszczącą, czekoladową polewą. Prezentował się wspaniale. Torta al cioccolato al pistacchio – Kolejny tort to tort czekoladowy z biszkoptem pistacjowym i kremem(...)jego przygotowania użyliśmy orzechów laskowych i pasty orzechowej, jego smak był bardzo intensywny. Tort był bardzo kremowy i pyszny. Przygotowaliśmy również „Profiteroles”, czyli ptysie, które zanurzyliśmy w polewie czekoladowej. Nie zabrakło również deserów panna cotta i tiramisu. Przygotowaliśmy także pyszne tarty z owocami na lekkich, waniliowych kremach z dodatkiem skórki cytrynowej oraz mocno nasączone, pyszne drożdżowe baby. Do ponczowego ciasta
Mała Cukierenkatort makowy z kremem marcepanowym to kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia. Pachnący migdałami i pomarańczami wprawia w cudowny nastrój. Delikatny biszkopt z makiem i bakaliami, nasączony pomarańczowym syropem i otulony kremem marcepanowym sprawi, że Wasze Święta będą wyjątkowe. Jego przygotowanie nie zabierze Wam dużo czasu, więc myślę, że spokojnie możecie go upiec w wolnej chwili między sernikiem, a makowcem. Gorąco polecam(...)blat biszkoptu, nasącz go jedną trzecią syropu pomarańczowego i wyłóż część kremu. Przykryj kolejnym blatem i czynność powtórz. Na ostatni nasączony syropem i posmarowany kremem blat wysyp płatki migdałów. Całość ozdób marcepanowymi kartofelkami. Gotowy tort wstaw na kilka godzin do lodówki, a następnie podawaj. * * Korzystając z okazji pragnę Wam życzyć Wesołych Świąt! Niech będą pyszne, radosne i przepełnione miłością! Wszystkiego
Food Squaredelikatnie wmieszać w krem kokosowy. Gęstym kremem kokosowym przekładać naprzemiennie krążki ciasta czekoladowego i serniki. Na wierzchu powinien znaleźć się najmniejszy krążek czekoladowy, który posmarowałam kremem, oprószyłam okruchami ciasta i nałożyłam na środek tortu. Brzegi obsypałam wiórkami kokosowymi i ułożyłam pralinki czekoladowe. Tort można składać w formie(...)której piekły się poszczególne krążki lub korzystając ze specjalnej obejmy. Przed podaniem dobrze schłodzić. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z warzywami , Serniki pieczone , Torty Tagged: budyń , czekolada , dynia , jogurt naturalny , kakao , kremówka , mleczko kokosowe , olej , twaróg , wiórki kokosowe , żelatyna
https:KKuchniaMniamTort zrobiłam na wtorkowe urodziny jednej z córeczek mojej koleżanki. Miał być z księżniczką.Więc jest z niebieską księżniczką tort z dwóch biszkoptów. Składniki : * 2 biszkopty z tego przepisu * szklanka wrzątku * sok z połowy cytryny * dżem brzoskwiniowy * 2 litry śmietany kremówki * 2 łyżki cukru pudru * 2 serki mascarpone * niebieski barwnik spożywczy * opłatek dekoracyjny Przygotowanie : Każdy biszkopt(...)blat posmarować wodą z cytryną. Układamy biszkopty jeden na drugim, smarujemy je dżemem i kremem z kremówki i mascarpone. Układamy opłatek. Do pozostałego kremu dodajemy barwnik i niebieskim kremem ozdabiamy tort. Chłodzimy przez kilka godzin
Magiczne Życie MartyWczoraj miałam urodzinki a oto tort, który upiekłam z mamą. Ona robiła biszkopt a ja krem :) Pewnie przyznacie, że gdzie dwie głowy to nie jedna? W tle widać kwiaty, które otrzymałam :) BISZKOPT - Składniki:8 jajek1 szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej6 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanejszczypta(...)cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając ją na małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę. Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru. Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim
Bon Appetit MałgorzatyZnacie to powiedzenie: „Chciałam dobrze, a wyszło jak zwykle”? To jedno zdanie pięknie podsumowało moje tortowe zamierzenia i wymysły. Bo wiecie, ja lubię kombinować
gotować!serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 150g gotowej masy krówkowej lub ½ słoika kremu nutella 10 suszonych daktyli drobno posiekanych ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo kakao i cukier puder do oprószenia daktyle i orzechy do przyozdobienia tortu Wykonanie: Beza: bezę najlepiej przygotować dzień wcześniej zaczynamy od narysowania na papierze do pieczenia, dwóch identycznych(...)paterze na który wykładamy cały krem, przykrywamy drugim blatem, wierzch posypujemy cukrem pudrem i niewielką ilością kakao, na wierzchu można dodatkowo poukładać daktyle i orzechy tort przechowujemy w lodówce. Krem: do miski wkładamy serek mascarpone razem masą krówkową lub nutellą, mieszamy na gładką masę w drugiej misce ubijamy śmietankę kremówkę ,pod koniec ubijania dodajemy do niej łyżkę cukru
Słodkie zapomnienieznika z talerza. składniki na formę 25 cm na 40 cm 600 g herbatników 600 g masy kajmakowej przepis tutaj 1 opakowanie kremu karpatka lub kremu do tortów 250g serka mascarpone 250 g śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 3 kostki gorzkiej czekolady przepis Na wyłożonej folią aluminiową formie do pieczenia układamy herbatniki Na herbatnikach układamy warstwę
Smakowite Daniawyłożyć na niego 1/2 pozostałego kremu, rozsmarować, przykryć trzecim blatem, wyłożyć pozostałą część kremu, przykryć czwartym blatem.Wierzch i boki posmarować kremem krówkowym.Przy pomocy szprycy na bokach wyciskać z kremu wzór przypominający splot jak na koszu wiklinowym.Rączkę najlepiej wykonać ok. 1-2 tygodnie wcześniej i zostawić do wysuszenia, gdyż masa jest zbyt miękka i nie utrzyma kształtu.Rączkę(...)wykonane z białej masy cukrowej, przepis Tutaj. Rączka została wykonana tydzień wcześniej, gdyż masa musiała wyschnąć, aby później zachować kształt, również kwiaty można wykonać wcześniej, gdyż posmarowane na torcie gorącą przegotowaną wodą na drugi dzień nie są już twarde
Mix smakumają smaku naszej rodzimej truskawki. Truskawka daje tyle możliwości w pieczeniu! Soczysta, słodka ale z nieco kwaskowym posmakiem, wprost stworzona jest do wszelkich ciast z dodatkiem puszystych kremów. Taki jest tort truskawkowo - śmietankowy. Tort oparty jest na niezawodnym biszkopcie, przełożony delikatnym, bardzo lekkim kremem z serkiem ricotta (ricotta ma trzy razy mniej kalorii niż klasyczna bita śmietana) i kawałkami białej(...)likier można z powodzeniem zastąpić mocnym naparem z czarnej herbaty np. o truskawkowym aromacie. Wykonanie tortu: Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić wzdłuż na pół. Biszkopt przekroić na 3 równe części. Na paterze położyć pierwszy biszkoptowy blat. Skropić kilkoma łyżkami likieru lub herbaty. Krem podzielić na dwie części. Posmarować biszkopt kremem. Na kremie ułożyć gęsto przekrojone truskawki. Przykryć drugim blatem
maniapieczeniaciasta, który również nasączamy i smarujemy powidłami. Wykładamy drugą część kremu (kilka łyżek można zostawić do obłożenia boków tortu). Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, delikatnie go nasączamy. Boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu śmietankowego, a następnie obsypujemy tartą czekoladą. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. W garnuszku umieszczamy masło, cukier, kwaśną śmietanę i kakao, doprowadzamy całość(...)jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i trochę oleju). Śmietany na krem wykorzystałam 500 ml. Reszta bez zmian. Podana ilość polewy jest nieznacznie większa niż potrzeba na udekorowanie tortu
Smaki Na TalerzuKażda okazja jest dobra, żeby upiec tort. Upiekłam dla mojej siostry z okazji urodzin, a że truskawki i śmietana no to jeszcze beza i trochę czekolady takie skombinowane, a jakie pyszne. Lekki, delikatny nie za słodki tak można poczuć się jak w niebie;). Zapraszam... składniki: na 3 bezowe spody: 8-10 białek – w zależności od wielkości jajek(...)spodu kremem, przykryć owocową warstwę. Drugi blat bezowy na wierzchu posmarować masą czekoladową na to pokrojone truskawki i trzeci blat również posmarować od spodu i przykryć Pozostałym kremem wysmarować tort wokół, otoczyć uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i udekorować
Kubki smaku