Tort, w którym mieszają się smaki słodyczy z kwaskowatością. Z jednej strony słodki krem toffi z drugiej cytrynowa pianka i wiśnie. Tort zaspokoi nawet wybredne podniebienia. Tort podałam na talerzyku New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Pianka cytrynowa: 2 jajka 200 g cukru pudru
VioletoweKucharzeniePrzedstawiam tort dla wybrednych... Czekoladowy biszkopt przełożony kremem na bazie masła orzechowego ( uwielbiam) i masą śmietanowo-kokosową obsypany posiekaną gorzką czekoladą. Pycha... W mojej kuchni królują zdrowe słodycze, ale zdarzają się wyjatkowe okazje, które pozwalają mi zaszaleć. Świętując czwarte urodziny mojego syna -fana dinozaurów, (ośmieliłabym się nawet powiedzieć psychofana) powstał cudowny tort. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 5 jajek w temperaturze(...)stopnia C. Od razu po upieczeniu upuszczam ciasto na podłogę( z wysokości ok. pół metra), dzieki temu ciasto nie opada. Studzę w uchylonym piekarniku. KREM ORZECHOWY: (na jedną warstwę i obłożenie tortu) SKŁADNIKI: 250g. masła orzechowego 400 ml. śmietanki kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu tabliczka gorzkiej czekolady słoik dżemu np. brzoskwiniowy PRZYGOTOWANIE: masło orzechowe
Upiecz sobie babeczkętort przygotowałam dla babci mojej koleżanki. Ale nadaje się na każdą okazję. Dżem wiśniowy plus galaretka i masa śmietanowa. A to wszystko z najlepszym biszkoptem. Zróbcie koniecznie dla swoich mam! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * litr śmietany 36% * 4 łyżki cukru pudru * szklanka dżemu wiśniowego * 2 galaretki truskawkowe * świeże owoce, literki z czekolady, kwiaty z opłatka, barwnik spożywczy * szklanka(...)pomarańczową. Jedną połowę posmarować dżemem i połową białego kremu. Wyłożyć galaretkę i przykryć drugim nasączonym biszkoptem. Posmarować drugą połową białego kremu i odstawić na godzinę do lodówki.Tort posmarować różowym kremem. Ozdobić według uznania. Schłodzić
Magiczne Życie MartyLuty obfitował u nas w różnego rodzaju imprezy rodzinne. Jedną z nich były 27 urodziny Oli (jednej z nas : )) Z tej okazji przygotowałam jej przepyszny tort truskawkowy. Lekki, delikatny biszkopt przełożony kremem truskawkowo-śmietankowym, a boki obsypane prażonymi migdałami. Wyszło przepysznie. W przygotowywaniu całości towarzyszył mi mój starszy syn (spisał się na medal:)). Choć nie było łatwo (opanowanie przepisu, dziecka(...)kolejny blat biszkoptu. Nasączamy 1/3 kompotu i ponownie umieszczamy 1/3 masy śmietankowo-truskawkowej. Przykrywamy ostatnim blatem i nasączamy. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Opakowanie płatków prażymy na suchej patelni i obsypujemy boki tortu. Na wierzch układamy świeże truskawki. Schładzamy chwilę w lodówce. Smacznego
Kolizje SmakówTydzień temu miałam swoje małe święto. Musiał więc być tort. Wymarzyłam sobie czekoladowy, z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone, z warstwą soczystych gruszek i orzechową bezą. Powiem nieskromnie, że wyszedł doskonały! Smaki cudownie się komponują i dopełniają, by razem stworzyć przepyszne połączenie. Kto miał okazję spróbować, ten wie, o czym mówię;) Składniki: ciasto: 125ml kefiru lub jogurtu naturalnego(...)gruszkami, wstawić na ok 20 minut do lodówki. Na galaretkę położyć bezę, posmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem, posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Tort polać polewą, udekorować wg uznania. Smacznego! Szukacie odpowiednich przydasi do kuchni? Mam dla Was zniżkę 10% na produkty #Ambition w sklepie dajar.pl . Przy składaniu zamówienia wystarczy
Obiad gotowyNazwa tortu pochodzi, o dziwo, od nazwy moskiewskiej restauracji, której szef kuchni był jego autorem. Tort jest od wielu lat niezwykle popularny zarówno w Rosji, jak i na całym świecie. Czekoladowe ciasto, przełożone pysznym kremem czekoladowym na bazie mleka skondensowanego, polane czekoladową polewą. Do tego glazura z brzoskwiniowego dżemu. Raj dla czekocholików. Koniecznie musicie go upiec. Tort nie jest(...)świetnie. Jeśli użylibyśmy zamiast dżemu brzoskwiniowego konfitury pomarańczowej, w smaku byłby prawie taki sam jak tort Sachera. Polecam. Tort Praga Składniki: Biszkopt: 6 jajek 120 g cukru trzcinowego 120 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła Krem: 1 żółtko 1 łyżka wody 130 ml mleka skondensowanego słodzonego 200 g masła 2 łyżki kakao przesianego
Mania Gotowaniaprzepis na tort jakim uraczyłam urodzinowych gości mojego o mało co męża. Motywem przewodnim była gra League of Legends i jeden z jej bohaterów Teemo ;) Tort nie był za słodki, krem bardzo lekki z kawałkami czekolady i mocno wyczuwalnym smakiem śliwek, skomponowały się przepysznie. Zdjęcia kiepskiej jakości ale to dlatego, że jedno z nich było robione telefonem(...)śliwkowego powidła a na to wyłożyć połowę kremu. Całość przykryć drugim blatem i ponownie nasączyć do kawą, wysmarować resztą powidła i wyłożyć na niego krem. Całość przykryć 2 blatem biszkoptowym. Porządnie słodzić. Ganache nakładać na tort dopiero po porządnym schłodzeniu tortu. Smacznego
Krakowskie smaki Aniśmietany kremówki Śmietanę z mascarpone wymieszać i ubijać na średnich obrotach, dodając łyżka po łyżce schłodzony lemon curd. Wymieszać do uzyskania gęstego kremu. Maślany krem do posmarowania tortu z wierzchu 250 g masła 250 g słodkiego skondensowanego mleka sok z połowy cytryny kilka kropel żółtego barwnika Miękkie masło utrzeć na puszysto, dodać mleko skondensowane, cytrynę i barwnik. Ucierać(...)długo aż powstanie gładki krem. Krem w trakcie ucierania będzie wyglądał jakby się zważył, ale nie przejmujcie się tym tylko ucierajcie dalej- to naturalny etap . Tort naponczowany jest słodką lemoniadą, ale możecie użyć alkoholu na przykład cytrynówki Drip (polewa) z białej czekolady 1 tabliczka białej czekolady 150 ml śmietany kremówki kilka kropel żółtego barwnika Podgrzać śmietanę kremówkę i do gorącej
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDzisiaj mam dla Was wspomnienie poświąteczne ;) czyli mój ulubiony tort makowo - orzechowy. To jeden z najstarszych moich przepisów. Zawsze się udaje i zawsze wszystkim smakuje. Jest przy tym dość prosty do przyrządzenia, choć może zabawa z parzeniem i mieleniem maku dla niektórych jest przerażająca. Zapewniam jednak, że warto się pobawić.ciasto:30 dkg. maku3 łyżki kaszy manny20 dkg. cukru8 jajek1(...)mocną herbatą z cytryną i ewentualnie alkoholem.Zanim jednak ciasto przestygnie robimy krem. Jest to już opisywany już przeze mnie krem orzechowy, którego użyłam do przygotowania Szybkiego tortu orzechowo - kajmakowego. krem:1 kostka masła20 dkg. zmielonych orzechów1 kieliszek spirytusu, ewentualnie można zastąpić go wódką1 szklanka wrzącego mleka3/4 szklanki cukry pudruOrzechy zaparzyć mlekiem, odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny tort Rafaello, z delikatnym kremem na bazie śmietanki i lekko nasączonym biszkoptem. Polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)Dolną cześć smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego. Na to wykładamy około ½ porcji kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu. I całość smarujemy resztą kremu. (Można dodatkowo zostawić trochę kremu, dodać kakao i udekorować tym tort.) Na koniec obsypujemy wszystko wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce kilka godzin
Smaki Nataliidrobno posiekanych) 130 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu Krem migdałowy: 200 g waniliowego serka homogenizowanego 2-3 łyżki cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżeczek żelatyny 500 ml śmietany 36% Poncz: likier amaretto (opcjonalnie) Dodatkowo: posiekane migdały do dekoracji boków tortu cynamon Przygotowanie: 1. Biszkopt migdałowy: Białka ubić na sztywno(...)kremu, a krem posypać posiekanymi migdałami i oprószyć cynamonem. Przykryć II blatem nasączonego biszkoptu i ponownie wysmarować kremem, posypać cynamonem i migdałami. Przykryć ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki tortu wysmarować resztą kremu. Boki obsypać posiekanymi migdałami, a wierzch dowolnie udekorować. Schłodzić do stężenia. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniezdecydowanie jeden z moich ulubionych tortów. Myślę, że kompozycyjnie i smakowo w niczym nie ustępuje takiemu z cukierni. Jedzą i zachwalają go nawet osoby, które za tortami nie przepadają. Być może to zasługa kremu, który nie jest typowo tortowym, maślanym kremem, a lekką kremówką z mascarpone o delikatnym posmaku amaretto. Każdy z blatów również zasługuje na słowa pochwały:) Orzechowy, migdałowy(...)oraz likier amaretto, miksujemy do połączenia. Na paterze układamy blat orzechowy. Wykładamy 1/3 masy, przykrywamy blatem migdałowym, nakładamy 1/3 masy. Przykrywamy ciastem kakaowym. Rozprowadzamy niewielką ilość dżemu. Boki tortu wykańczamy resztą kremu. Obsypujemy mielonymi orzechami. Wierzch ciasta ozdabiamy polewą czekoladową (masło i czekoladę należy rozpuścić na małym ogniu w kąpieli wodnej) i posypujemy grubo krojonymi orzechami i migdałami lub dekorujemy
Smaki Na TalerzuDługo myślałam nad tym jaki tort przygotować na pierwsze urodziny mojego młodszego syna. Ostatecznie wybór padł na tort kokosowy. Pyszny, delikatny (wielokrotnie przeze mnie wypróbowany) biszkopt rzucany, do tego koksowy krem na mleczku kokosowym i serku mascarpone, a całość zwieńczona płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. W efekcie mamy lekki, rozpływający się w ustach tort. Wierzcie mi, trudno poprzestać(...)kremu i kolejny biszkopt. Patrzymy, czy jest równo. Nasączamy biszkopt i ponownie układamy 1/3 kremu. Układamy kolejny biszkopt, lekko dociskamy i wyrównujemy. Nasączamy go pozostałą herbatą. Następnie kremem smarujemy wierzch oraz boki tortu. Brzegi tortu obsypujemy płatkami migdałów. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Możemy dodać listek mięty dla ozdoby. Tort umieszczamy w lodówce. Smacznego
Kolizje SmakówSuper prosty i super uniwersalny krem śmietankowy z mascarpone. - tylko 3 składniki - gotowy w 5 minut Polecam do: - tortów(...)bezowych i gofrów - deserów z galaretką i owocami - tortów jako masa do przełożenia - do naleśników i placków Gorąco polecam również bardzo lekką wersję kremu kokosowego do tortów
AniaGotuje.pl