masła 100 g kwaśnej śmietany 120 g cukru 1 cukier waniliowy 220 g mąki tortowej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml mleka 1 opakowanie kremu do tortów waniliowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej papilotki Wykonanie : W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej ucieramy żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, masłem i śmietaną. Następnie(...)patyczka. Ja potrzebowałam większą ilość babeczek więc zrobiłam z podwójnej porcji wyszło mi ich około 20. Ilość zależy też od wielkości foremki. Do mleka dodajemy kawę i krem, ubijamy aż zgęstnieje. Do rękawa cukierniczego nakładamy krem i dekorujemy babeczki , do dekoracji można użyć ciasteczek lub co wolicie, ja tak na szybko włożyłam po ciasteczku.Życzę udanych wypieków
Sama słodycz i szczypta chiliwykorzystałam masę krówkową o smaku advocata HELIO z serii Helio masy do ciast Słowem producenta: Z pomocą masy krówkowej HELIO o smaku advocata w parę chwil wyczarujesz pyszne desery, torty, ciasta i ciasteczka. Niepowtarzalny smak advocata zachęca do kulinarnych eksperymentów i poszukiwania nowych połączeń smakowych. Masą advocatową możemy zastąpić klasyczny kajmak w mazurkach, dodać do sernika lub innego ciasta(...)rozsmarowuje na powierzchni każdego ciasta, ale z powodzeniem można nałożyć ją także do rękawa cukierniczego i stworzyć efektowne wzory. W połączeniu z miękkim masłem sprawdzi się także jako krem do tortów, a ze zmrożonej masy można stworzyć pyszne wiórki do deserów i lodów. Polecam wypróbowaną masę krówkową o smaku advocata Helio , osłodzi i udekoruje każdy słodki wyczyn w kuchni! Przepis
Zasmakuj Kuchnipops to ciastka na patykach, które wyglądają jak lizaki. W smaku i wykonaniu przypominają bajaderki. Podstawowy przepis składa się z pokruszonego ciasta połączonego ze spoiwem w postaci dowolnego kremu do tortu, nutelli, masła orzechowego lub dżemu. Wszystko oblane jest czekoladą i udekorowane kolorowymi posypkami. Świat oszalał na punkcie słodkości na patykach, które rozsławiła Bakerella, autorka książki w całości poświęconej takim(...)mascarpone80 g Nutelli200 g czekolady mlecznej100 g czekolady białej2 łyżki olejukolorowe posypkipatyki do lizakówPrzygotowanie:Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy.Ser mascarpone mieszamy z Nutellą. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce.Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy np łyżki
Smakowity Blog KulinarnySKŁADNIKI: Ciasto 300 g herbatników np. Maślanych 10 dag orzechów włoskich Masa budyniowa 1 opakowanie budyniu np. waniliowego 750 ml mleka 3 banany Masa kremowa 1 opakowanie kremu do tortów np. truskawkowy 150 ml Śmietany 18% 100 ml mleka PRZYGOTOWANIE: Blachę o wymiarach 28 na 30, 5 cm wykładam papierem do pieczenia. Następnie dokładnie układam herbatniki. Na herbatniki(...)Odstawiam i pozostawiam do wystygnięcia. Następnie obieram banany i kroję w plastry. Plasterki banana układam na herbatnikach. Następnie wykładam zimny budyń. Następnie układam trzecią warstwę z herbatników. Przygotowuję krem truskawkowy. Do miski wykładam śmietanę i ok 100 ml mleka całość miksuję. Krem wykładam na herbatniki. Orzechy przekładam do malaksera i drobno siekam. Posypuję wierzch ciasta
Gotowanie Patkiużycie kaszy jaglanej. Dobrze uprażona traci swoją charakterystyczną goryczkę i zyskuje łagodny smak. To dla mnie nieustające źródło kulinarnych inspiracji! Z kaszy zrobiłam już kilka serników i kremów do tortów czy ciastek. Nie mogło jej zabraknąć w letnim deserku! Mus malinowy to zdecydowanie HIT SEZONU LETNIEGO! Dobrze schłodzony niesie ukojenie w upalne dni... musicie spróbować. 😇 Składniki(...)lekko rozgotowana. Studzimy. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofali/kąpieli wodnej. Ostudzoną kaszę przekładamy do malaksera, wlewamy roztopioną białą czekoladę, a następnie blendujemy do uzyskania gładkiego kremu (jeśli nie posiadacie malaksera, możecie użyć po prostu blendera ręcznego). W międzyczasie dodajemy kilka łyżeczek miodu/innego słodzidła i podlewamy niewielką ilością mleka. 2/3 masy jaglanej przekładamy do oddzielnej miseczki
Kuchnia Ellieczekoladę. Ciasto genialnie smakuje, a do tego nie wymaga pieczenia. SKŁADNIKI (na formę 28cm) 40 ml śmietany kremówki oraz 50 g czekolady (lub 1/2 opakowania gotowego czekoladowego kremu do tortu) herbatniki biszkopty (opcjonalnie) niesolone orzeszki ziemne (opcjonalnie) Masa kokosowa: 300 ml mleka 40 g masła 4 łyżki kaszy manny 4 łyżki cukru 100 g wiórek kokosowych Masa czekoladowa(...)układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie wykładamy masę kokosową, a na to biszkopty. Wkładamy do lodówki. Śmietanę podgrzewamy i wrzucamy czekoladę. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy krem na jakiś czas i gdy zaczyna tężeć, wykładamy na biszkopty. Dekorujemy orzechami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Znacie to ciasto? Jak Wam się podoba
ZofianaPrzepis na curd z marakui chodził za mną od dawna. Marakuja to owoc o niezwykłym smaku, który uwielbiam. Curd z marakui można wykorzystać do deserów, lodów i jako krem do tortów. Odkąd zrobiłam pierwszą porcję curdu , nie upłynęło kilka dni i już następna porcja chłodziła się w lodówce. Curd z marakui jest niebywale smaczny. Wyjadam curd prosto ze słoika. Spróbujcie(...)kukurydzianą skrobię w reszcie soku z cytryny, dodaj żółtka, białko i energicznie wymieszaj. Następnie dodaj jajeczną masę do owocowego puree i cały czas mieszając podgrzewaj curd, nie gotuj! Kiedy krem zacznie gęstnieć dodaj masło mieszając. Gotowy curd jest gęsty i błyszczący. Wylej curd na miseczkę, przykryj folią i ostudź. Smacznego! The post Curd z marakui prosty przepis na krem appeared
codojedzeniaszklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 kopiaste szklanki mąki tortowej 5 jajek 300 ml mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 krem do tortów o smaku tiramisu z kawą Delecty 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki przegotowanej wody 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki blaszka 24/38cm Wykonanie(...)rozpuszczalną i wsypujemy proszek kremowy, ubijamy na sztywno. Zimne ciasto przecinamy na 4 części. Z ty że czwarta górna część jest troszkę mniejsza dzięki temu po włożeni ciasta w krem wyjdą takie łatki. Górną warstwę ciasta drobno kruszymy. Do blaszki wkładamy spodni placek i smarujemy go 4 łyżkami dżemu porzeczkowego. Na dżem wykładamy krem kawowy. Na krem układamy drugi placek
Sama słodycz i szczypta chilidiecie bezglutenowej i chorym na celiakię. Sposobów na przygotowanie kaszy jest mnóstwo. Poza tradycyjnie ugotowaną jaglanką można przygotować z niej m.in. budyń lub zapiekankę, placki, a nawet krem do tortów, a w wersji wytrawnej wykorzystać do sałatki, gołąbków czy innych dań. Przed gotowaniem należy kaszę przepłukać i przelać wrzątkiem, dzięki czemu pozbędzie się charakterystycznej goryczki. Moja jaglanka ugotowana(...)przelać wrzątkiem, wsypać do mleka, gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Dosłodzić syropem. Opcjonalnie: kaszę zblendować na gładki krem. W międzyczasie podprażyć płatki migdałowe na suchej patelni. Na gorącą kaszę wyłożyć owoce i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego
Obiad gotowysklepach. Jeśli chcemy je przygotować samodzielnie wystarczy na noże założyć nasadkę „motylek”, umieścić w naczyniu składniki, ustawić czas i włączyć urządzenie. W ten sposób przygotujemy też bitą śmietanę, kremy do tortów i pianę z białek. Jeśli dodatkowo uruchomimy funkcję podgrzewania możemy przyrządzić ulubione gorące sosy do mięs. Na zdjęciu poniżej domowe masło śmietankowe – według przepisu z książki dołączonej do Kohersen(...)dwuosobowych porcji, jeśli jednak chcemy przyrządzić większe ilości jedzenia, wystarczy na naczynie główne nałożyć misę i piętro. Blendowanie, miksowanie i szatkowanie - to najczęściej wykorzystywane przez nas funkcje. Zupy krem, pyszne aksamitny koktajle owocowe, sałatki warzywne powstają dosłownie w oka mgnieniu. Nieco dłużej zajmuje przygotowanie placków ziemniaczanych i kremu ze świeżych pomidorów - na zmielenie 750g ziemniaków robot potrzebował.... 40 sekund
Cztery Fajeryjajka ugotowane na twardo 1 op serka kremowego naturalnego 4 łyżki jogurtu naturalnego szczypiorek sól, pieprz Trzecia warstwa; wierzch tortu: 4 łyżki majonezu kilka kropel z soku z cytryny świeży ogórek rzodkiewki szczypiorek kilka liści sałaty przyprawy Przygotowujemy kremy do toru: Pierwsza warstwa: Jajka kroimy w małą kostkę i mieszamy z drobno pokrojonym łososiem. Dodajemy serek wymieszany z jogurtem(...)kremu. Mieszamy i przyprawiamy. Druga warstwa: Jajka kroimy w cienką kostkę. Dodajemy do jajek jogurt wymieszany z serkiem kanapkowym. Szczypiorek siekamy i dodajemy do kremu. Przyprawiamy i mieszamy. Krem na wierzch tortu: Majonez mieszamy z kilkoma kroplami cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowujemy tort: Odkrajamy skórki z chleba testowego. Dwie kromki układamy obok siebie i smarujemy 1 warstwą
Kuchnia w oparachfanki stylu CUTE -słodka mała chmurka, rzygająca tęczą ( w sumie tak można określić dziecko przekraczające te magiczne "naście" lat). Puszysty biszkopt, kokosowo - brzoskwiniowy krem z bitej śmietany. Do szczęścia nie trzeba nic więcej... Tort pokryłam cienką warstwą masy maślanej, jest to konieczne, gdy chcemy pokryć tort masą cukrową lub polewa lustrzana , bita śmietana może się rozpuścić. Tęcza to żelki(...)następnie biszkopt, nasączam go herbatą na biszkopt nakładam resztę kremu i posypuję brzoskwiniami przykrywam biszkoptem i też nasączam go herbatą wkładam do lodówki na ok. godzinę KREM MAŚLANY NA POKRYCIE TORTU: pół kostki masła 300 g cukru pudru łyżka gorącej wody Masło ucieram z cukrem pudrem, dodając wodę. Smaruję masą tort. Wkładam do lodówki na minimum 2 godziny
Upiecz sobie babeczkęTorty bezowe mają u mnie jeden minus, za szybko znikają ze stołu.Jest delikatny,słodki i smakuje obłędnie.Nie będę więcej pisać o zaletach po prostu musicie go zrobić. Składniki: 6 szt białka zimne 350 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 500 ml kremówka zimna 250 g mascarpone truskawki poziomki listki mięty Przygotowanie: Zimne(...)kremówkę ubić na sztywno.Serek mascarpone przełożyć do naczynia,przemieszać, dodawać po łyżce ubitą kremówkę i mieszać łyżką . Na większym spodzie bezowym rozsmarować połowę kremu ułożyć truskawki,przykryć mniejszym spodem i wyłożyć resztę kremu.Górę tortu udekorować truskawkami,poziomkami i listkami mięty. Truskawki i poziomki wcześniej umyć i oczyścić.Wyłożyć na tacę żeby dobrze przeschły. Tort spożywać bezpośrednio
Ala piecze i gotujekrem.Podziel go na dwie części. Do jednej dodaj rozpuszczalną kawę i dokładnie, ale szybko zmiksuj.Do drugiej części wsyp wiórki kokosowe i też zmiksuj szybko.SKŁADANIE TORTU:Na jeden spód brownie w tortownicy wyłóż krem kawowy. Wyrównaj jego powierzchnię.Na krem wyłóż gęstniejącą frużelinę malinową. Wstaw tortownicę na około 2-3 h do lodówki.Po tym czasie wyjmij tort z lodówki(...)obkrawając go ostrym nożem po bokach, przełóż go z tortownicy na paterę.Na frużelinę wyłóż krem kokosowy i przykryj delikatnie wierzch drugim spodem brownie.Schłodź tort przez kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.Przed podaniem:Kajmak przełóż z puszki do rondla z grubym dnem i podgrzej go, aż będzie bardziej płynny.Wysmaruj nim wierzch tortu, polej obficie boki
Słodko-Słony Świat Ilonywersji - jesienno-zimowej.Słodycz bezy i karmelu połączona z orzechami włoskimi i śmietanką z mascarpone... Chrupiący z wierzchu i delikatnie ciągnący wewnątrz, mmmm.... to trzeba spróbować. Ostatnio przygotowywałam ten tort bez mascarpone i daktyli tylko ze śmietaną , orzechami i karmelem i był równie smaczny, a kalorii troszkę mniej... Tutaj podaję jednak przepis tradycyjny (z małymi modyfikacjami), pochodzący od mojej ulubionej(...)zmniejszyć temp. do 140*C i piec jeszcze ok.110-115 minut. Po ok.1h można blaszki zamienić poziomami, by ta dolna się nie przypaliła. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Krem do tortu:- 250g mascarpone- 300ml kremówki- 150g masy karmelowej "krówki"- 100g orzechów włoskich- 10 daktyli , pokrojonych na kawałkiWymieszać masę karmelową z serkiem mascarpone. W drugim naczyniu ubić kremówkę. Następnie połączyć obydwie
Smaczne Zdrowe