użycie kaszy jaglanej. Dobrze uprażona traci swoją charakterystyczną goryczkę i zyskuje łagodny smak. To dla mnie nieustające źródło kulinarnych inspiracji! Z kaszy zrobiłam już kilka serników i kremów do tortów czy ciastek. Nie mogło jej zabraknąć w letnim deserku! Mus malinowy to zdecydowanie HIT SEZONU LETNIEGO! Dobrze schłodzony niesie ukojenie w upalne dni... musicie spróbować. 😇 Składniki(...)lekko rozgotowana. Studzimy. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofali/kąpieli wodnej. Ostudzoną kaszę przekładamy do malaksera, wlewamy roztopioną białą czekoladę, a następnie blendujemy do uzyskania gładkiego kremu (jeśli nie posiadacie malaksera, możecie użyć po prostu blendera ręcznego). W międzyczasie dodajemy kilka łyżeczek miodu/innego słodzidła i podlewamy niewielką ilością mleka. 2/3 masy jaglanej przekładamy do oddzielnej miseczki
Kuchnia Ellieczekoladę. Ciasto genialnie smakuje, a do tego nie wymaga pieczenia. SKŁADNIKI (na formę 28cm) 40 ml śmietany kremówki oraz 50 g czekolady (lub 1/2 opakowania gotowego czekoladowego kremu do tortu) herbatniki biszkopty (opcjonalnie) niesolone orzeszki ziemne (opcjonalnie) Masa kokosowa: 300 ml mleka 40 g masła 4 łyżki kaszy manny 4 łyżki cukru 100 g wiórek kokosowych Masa czekoladowa(...)układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie wykładamy masę kokosową, a na to biszkopty. Wkładamy do lodówki. Śmietanę podgrzewamy i wrzucamy czekoladę. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy krem na jakiś czas i gdy zaczyna tężeć, wykładamy na biszkopty. Dekorujemy orzechami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Znacie to ciasto? Jak Wam się podoba
ZofianaPrzepis na curd z marakui chodził za mną od dawna. Marakuja to owoc o niezwykłym smaku, który uwielbiam. Curd z marakui można wykorzystać do deserów, lodów i jako krem do tortów. Odkąd zrobiłam pierwszą porcję curdu , nie upłynęło kilka dni i już następna porcja chłodziła się w lodówce. Curd z marakui jest niebywale smaczny. Wyjadam curd prosto ze słoika. Spróbujcie(...)kukurydzianą skrobię w reszcie soku z cytryny, dodaj żółtka, białko i energicznie wymieszaj. Następnie dodaj jajeczną masę do owocowego puree i cały czas mieszając podgrzewaj curd, nie gotuj! Kiedy krem zacznie gęstnieć dodaj masło mieszając. Gotowy curd jest gęsty i błyszczący. Wylej curd na miseczkę, przykryj folią i ostudź. Smacznego! The post Curd z marakui prosty przepis na krem appeared
codojedzeniaszklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 kopiaste szklanki mąki tortowej 5 jajek 300 ml mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 krem do tortów o smaku tiramisu z kawą Delecty 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki przegotowanej wody 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki blaszka 24/38cm Wykonanie(...)rozpuszczalną i wsypujemy proszek kremowy, ubijamy na sztywno. Zimne ciasto przecinamy na 4 części. Z ty że czwarta górna część jest troszkę mniejsza dzięki temu po włożeni ciasta w krem wyjdą takie łatki. Górną warstwę ciasta drobno kruszymy. Do blaszki wkładamy spodni placek i smarujemy go 4 łyżkami dżemu porzeczkowego. Na dżem wykładamy krem kawowy. Na krem układamy drugi placek
Sama słodycz i szczypta chilidiecie bezglutenowej i chorym na celiakię. Sposobów na przygotowanie kaszy jest mnóstwo. Poza tradycyjnie ugotowaną jaglanką można przygotować z niej m.in. budyń lub zapiekankę, placki, a nawet krem do tortów, a w wersji wytrawnej wykorzystać do sałatki, gołąbków czy innych dań. Przed gotowaniem należy kaszę przepłukać i przelać wrzątkiem, dzięki czemu pozbędzie się charakterystycznej goryczki. Moja jaglanka ugotowana(...)przelać wrzątkiem, wsypać do mleka, gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Dosłodzić syropem. Opcjonalnie: kaszę zblendować na gładki krem. W międzyczasie podprażyć płatki migdałowe na suchej patelni. Na gorącą kaszę wyłożyć owoce i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego
Obiad gotowysklepach. Jeśli chcemy je przygotować samodzielnie wystarczy na noże założyć nasadkę „motylek”, umieścić w naczyniu składniki, ustawić czas i włączyć urządzenie. W ten sposób przygotujemy też bitą śmietanę, kremy do tortów i pianę z białek. Jeśli dodatkowo uruchomimy funkcję podgrzewania możemy przyrządzić ulubione gorące sosy do mięs. Na zdjęciu poniżej domowe masło śmietankowe – według przepisu z książki dołączonej do Kohersen(...)dwuosobowych porcji, jeśli jednak chcemy przyrządzić większe ilości jedzenia, wystarczy na naczynie główne nałożyć misę i piętro. Blendowanie, miksowanie i szatkowanie - to najczęściej wykorzystywane przez nas funkcje. Zupy krem, pyszne aksamitny koktajle owocowe, sałatki warzywne powstają dosłownie w oka mgnieniu. Nieco dłużej zajmuje przygotowanie placków ziemniaczanych i kremu ze świeżych pomidorów - na zmielenie 750g ziemniaków robot potrzebował.... 40 sekund
Cztery Fajeryjajka ugotowane na twardo 1 op serka kremowego naturalnego 4 łyżki jogurtu naturalnego szczypiorek sól, pieprz Trzecia warstwa; wierzch tortu: 4 łyżki majonezu kilka kropel z soku z cytryny świeży ogórek rzodkiewki szczypiorek kilka liści sałaty przyprawy Przygotowujemy kremy do toru: Pierwsza warstwa: Jajka kroimy w małą kostkę i mieszamy z drobno pokrojonym łososiem. Dodajemy serek wymieszany z jogurtem(...)kremu. Mieszamy i przyprawiamy. Druga warstwa: Jajka kroimy w cienką kostkę. Dodajemy do jajek jogurt wymieszany z serkiem kanapkowym. Szczypiorek siekamy i dodajemy do kremu. Przyprawiamy i mieszamy. Krem na wierzch tortu: Majonez mieszamy z kilkoma kroplami cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowujemy tort: Odkrajamy skórki z chleba testowego. Dwie kromki układamy obok siebie i smarujemy 1 warstwą
Kuchnia w oparachfanki stylu CUTE -słodka mała chmurka, rzygająca tęczą ( w sumie tak można określić dziecko przekraczające te magiczne "naście" lat). Puszysty biszkopt, kokosowo - brzoskwiniowy krem z bitej śmietany. Do szczęścia nie trzeba nic więcej... Tort pokryłam cienką warstwą masy maślanej, jest to konieczne, gdy chcemy pokryć tort masą cukrową lub polewa lustrzana , bita śmietana może się rozpuścić. Tęcza to żelki(...)następnie biszkopt, nasączam go herbatą na biszkopt nakładam resztę kremu i posypuję brzoskwiniami przykrywam biszkoptem i też nasączam go herbatą wkładam do lodówki na ok. godzinę KREM MAŚLANY NA POKRYCIE TORTU: pół kostki masła 300 g cukru pudru łyżka gorącej wody Masło ucieram z cukrem pudrem, dodając wodę. Smaruję masą tort. Wkładam do lodówki na minimum 2 godziny
Upiecz sobie babeczkęTorty bezowe mają u mnie jeden minus, za szybko znikają ze stołu.Jest delikatny,słodki i smakuje obłędnie.Nie będę więcej pisać o zaletach po prostu musicie go zrobić. Składniki: 6 szt białka zimne 350 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 500 ml kremówka zimna 250 g mascarpone truskawki poziomki listki mięty Przygotowanie: Zimne(...)kremówkę ubić na sztywno.Serek mascarpone przełożyć do naczynia,przemieszać, dodawać po łyżce ubitą kremówkę i mieszać łyżką . Na większym spodzie bezowym rozsmarować połowę kremu ułożyć truskawki,przykryć mniejszym spodem i wyłożyć resztę kremu.Górę tortu udekorować truskawkami,poziomkami i listkami mięty. Truskawki i poziomki wcześniej umyć i oczyścić.Wyłożyć na tacę żeby dobrze przeschły. Tort spożywać bezpośrednio
Ala piecze i gotujekrem.Podziel go na dwie części. Do jednej dodaj rozpuszczalną kawę i dokładnie, ale szybko zmiksuj.Do drugiej części wsyp wiórki kokosowe i też zmiksuj szybko.SKŁADANIE TORTU:Na jeden spód brownie w tortownicy wyłóż krem kawowy. Wyrównaj jego powierzchnię.Na krem wyłóż gęstniejącą frużelinę malinową. Wstaw tortownicę na około 2-3 h do lodówki.Po tym czasie wyjmij tort z lodówki(...)obkrawając go ostrym nożem po bokach, przełóż go z tortownicy na paterę.Na frużelinę wyłóż krem kokosowy i przykryj delikatnie wierzch drugim spodem brownie.Schłodź tort przez kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.Przed podaniem:Kajmak przełóż z puszki do rondla z grubym dnem i podgrzej go, aż będzie bardziej płynny.Wysmaruj nim wierzch tortu, polej obficie boki
Słodko-Słony Świat Ilonywersji - jesienno-zimowej.Słodycz bezy i karmelu połączona z orzechami włoskimi i śmietanką z mascarpone... Chrupiący z wierzchu i delikatnie ciągnący wewnątrz, mmmm.... to trzeba spróbować. Ostatnio przygotowywałam ten tort bez mascarpone i daktyli tylko ze śmietaną , orzechami i karmelem i był równie smaczny, a kalorii troszkę mniej... Tutaj podaję jednak przepis tradycyjny (z małymi modyfikacjami), pochodzący od mojej ulubionej(...)zmniejszyć temp. do 140*C i piec jeszcze ok.110-115 minut. Po ok.1h można blaszki zamienić poziomami, by ta dolna się nie przypaliła. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Krem do tortu:- 250g mascarpone- 300ml kremówki- 150g masy karmelowej "krówki"- 100g orzechów włoskich- 10 daktyli , pokrojonych na kawałkiWymieszać masę karmelową z serkiem mascarpone. W drugim naczyniu ubić kremówkę. Następnie połączyć obydwie
Smaczne Zdrowewarta), z dodatkiem owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu (w wersji dla dorosłych) , które zostały po wyrobie Crème de cassis , oraz prosty krem mascarpone z masą krówkową. Znakomitą dekoracji tortu są świąteczne pierniczki , które upiekliśmy dzień wcześniej. Pierniczki użyte do dekoracji jak i sam tort ozdobiliśmy naturalnymi posypkami Decorada Delecta. Czas przygotowania: Składniki: Ciasto piernikowe(...)owocami czarnej porzeczki. Każdy kawałek ciasta podziel na 3 krążki (usuń jeden wypukły wierzch), połóż je jeden na drugim przekładając na przemian konfiturą i kremem. Pozostały krem rozsmaruj na torcie, udekoruj pierniczkami, płatkami i wiórkami kokosowymi oraz posypką karmelową. Wstaw do lodówki min. na godzinę
SzczyptaSmaQrękach :). "Składanie" tortu: Na paterę lub jeśli robicie na typowej podstawce pod ciasto robimy malutkiego kleksa pod biszkopt, dzięki temu podstawa biszkoptu nie będzie się zsuwać, a będzie się trzymać podstawy bo po prostu się przyklei :). A więc przechodząc do rzeczy. Układamy pierwszy blat biszkoptu, nasączam przygotowaną wcześniej kawą z amaretto, na to układamy 1/3 kremu, równo rozsmarowujemy, na krem(...)amaretto, nakładamy i rozsmarowujemy 1/3 kremu, posypujemy 1/3 startej czekolady. Przykrywamy ostatnim blatem, również nasączamy kawą z amaretto. I masą śmietanową, która została rozsmarowujemy górę oraz boki tortu, a na krem z wierzchu i po bokach posypujemy startą wcześniej gorzką czekoladą. Tort schładzamy w lodówce kilka godzin a najlepiej włożyć do lodówki na noc i na deser po śniadaniu
Gotuj z MąkąKiedy mąż wychodził na zakupy, krzyknęłam za nim: nie zapomnij kupić malin, bo ciasta na urodziny nie będę miała z czego zrobić! Zamknęły się drzwi, odwróciłam
bistro mamalodówce, by polewa zgęstniała. Wykonanie Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze. Posmarować 1/3 kremu malinowego. Przykryć drugim blatem, następnie posmarować połową pozostałego kremu. Przykryć ostatnim czekoladowym blatem. Boki tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć czekoladowymi drobinkami. Schłodzić. Po chwili na górę wylać tężejącą polewę truskawkową. Przechowywać w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi