Moja rodzinka uwielbia torty śmietanowe Tort śmietankowy SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka KREM śmietana 36% ( Puratos)- 600 ml cukier puder -1 łyżka śmietan fix - 2 opak DODATKOWO dżem wiśniowy wiórki kokosowe porzeczki czerwone PONCZ woda gotowana - 1 szkl sok z cytryny -0,5 szt cukier -1 łyżka spirytus(...)ponczem. Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować dżemem wiśniowym i śmietaną kremówką. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem i śmietaną. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym. Boki obsypać wiórkami kokosowymi, dekorujemy kleksami masy i czerwoną porzeczką. Reszta dekoracji , według własnego uznania
Kuchnia Danusidziecka nie przepadam, a raczej nie przepadałam za tortami. Te kremy pełne masła... Nigdy nie czułam ich prawdziwego smaku. Co za tym idzie niewiele tortów robiłam. Jednak ostatnio podjęłam wyzwanie i postanowiłam to zmienić. jestem zadowolona z efektu. Zainspirowałam się tym przepisem . Tam tort jest zakwalifikowany jako najprostszy i tak zdecydowanie jest. Podane proporcje są na tortownicę 21 cm. Biszkopt
Pełny talerzKrem kajmakowy, chyba najczęściej używany mną krem do tortów. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Na podstawie masła, bo nie lubię robić kremów z budyniu, a ten uda się po prostu każdemu. Składniki: 400 g masła1,5 puszki masy kajmakowej200 orzechów Przygotowanie: Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni, przez ok. 5 minut.Masło ubijamy na jasny krem i stopniowo dodajemy
Kuchnia ŁukaszaTort czekoladowy z gruszkami – Zapraszam dzisiaj na przepyszny tort mocno czekoladowy z lekkim, puszystym kremem i soczystymi gruszkami, pychotka! :) Tort bardzo mi smakuje. Jest trochę waniliowy, wilgotny i nie jest za słodki. Wygląda pięknie i apetycznie. Będzie wspaniały na nadchodzące Święta. W przygotowaniu nie jest trudny, ale zajmuje trochę czasu. Proszę dokładnie przeczytać przepis i obejrzeć film. Bardzo polecam(...)sztywno z cukrem pudrem. Schłodzony krem ubić mikserem, aż stanie się kremowy i gładki. Dodać go do ubitej śmietanki, wymieszać mikserem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego (woreczka foliowego) z metalową końcówką (użyłam Wilton 6B) i tort udekorować dużymi rozetkami. 12. Gruszki obrać i pokroić na ósemki, a nawet drobniej. Usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Tort posypać wiórkami
Mała Cukierenkalodówce i zabrałam się za robienie biszkoptu i potem moje myśli zaczęły buzować i powstał pyszny tort z przełamaniem nuty kwaskowej. Składniki na biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 5 czubatych łyżek mąki pszennej typ 500 Składniki na krem 300 ml śmietany kremówki 36% 200 g białej czekolady 400 g serka mascarpone Dodatkowo: jagody(...)schłodzenia, wyjmujmy z formy i kładziemy go do góry nogami( zdejmując papier) teraz z 10 minut postoi i się wyrówna ( będzie równy).Kroimy go na cztery krążki. Krem do tortu Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do lekkiego schłodzenia. Ubijamy śmietanę na sztywno do której dodajemy serek mascarpone i ostudzoną czekoladę. Przekładamy dwa krążki kremem.Trzeci krążek jagodami ( jakieś
Różowa kuchniadobrego kakao 30 g ciemnej czekolady deserowej 2 łyżeczki octu szczypta soli Krem czekoladowy:500 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30%200 g nutelliPoncz:pół szklanki wody1 łyżka soku z cytryny1 łyżka cukru3 łyżki dowolnego alkoholu (pominęłam, bo tort był pieczony na drugie urodziny córki)Dodatki i dekoracje:Dżem - u mnie z czarnej porzeczkiposypka czekoladowamini bezikiczekoladowe(...)będą potrzebne do przełożenia tortu, a jedna do dekoracji).7. Zrobić poncz - wszystkie składniki wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. 8. Biszkopt przekroić na 3 krążki.Przełożyć tort od dołu:biszkopt nasączony 1/3 ponczucienka warstwa dżemu1/3 kremu czekoladowegobiszkopt nasączony 1/3 ponczucienka warstwa dżemu1/3 kremu czekoladowegobiszkopt nasączony 1/3 ponczuTort udekorować pozostałym kremem czekoladowym, udekorować wedle uznania (u mnie mini beziki dookoła
Kuchnia domowa Aniugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam wiórki oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą blendera. Krem wstawiłam do lodówki. (odłożyłam część kremu do udekorowania tortu) Czekolada: Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam. Na pierwszą część ciasta wyłożyłam schłodzony krem oraz(...)dżem truskawkowy. Następnie drugą część ciasta i czekoladę. Część kremu zmieszałam z barwnikiem i udekorowałam tort
nietadietapyszny krem budyniowy, niezastąpiony do domowych wypieków. Krem budyniowy jest bardzo puszysty, aksamitny, nie za słodki i bardzo łatwy do przygotowania. Ma wiele zastosowań: do tortów, tart, rolad, babeczek, eklerków, ptysi lub napoleonek. Krem przygotowuję na gotowym budyniu w proszku, lista składników jest tu krótka i nie w niej nic z "E", a znacznie skraca czas przygotowania. Ważne jest użycie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nasz krem się stanie jednolitą masa wkładamy na chwilę do lodówki. Wyciągamy spód z lodówki, układamy na nim mandarynki z puszki i przykrywamy kremem pomarańczowym. Kremu zostawiamy do wykończenia brzegów i góry tortu. Warstwa bez: -6 białek jaj -szczypta soli -5 łyżek cukru pudru Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier - miksujemy. Za pomocą rękawa i szpryc układamy(...)sztywno, dodajemy łyżkę kopiastą cukru pudru i miksujemy. Wykładamy na bezy i wyrównujemy. Wszystko wkładamy do lodówki na 1h. Po upływie jednej godziny zdejmujemy obręcz z tortownicy, wygładzamy tort boki uzupełniając kremem pomarańczowym i obsypujemy, lekko uciskając zgniecionymi migdałami. Dekorujemy wg uznania. Z przykrością stwierdzam, że nie zdążyłem zrobić ani jednego zdjęcia pojedynczego kawałka
BaRepasdługo z tym zwlekałam!! Ta masa świetnie nadaje się na dekorowanie tortów;) Co prawda nie mam zbytnio zdolności manualnych, jednak coś tam skleiłam;) Masą pokryłam tort składający się z ciemnego biszkoptu oraz kremu maślanego kawowo-orzechowego:) Jest bardzo elegancki, polecam go więc na szczególne okazje:) Biszkopt:6 jajek, 3/4 szklanki cukru, czubata szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej(...)części i połączyć je z odpowiednimi barwnikami. Ja z zielonej masy wycięłam listki, a z czerwonej kółka, które połączyłam w całość tworząc różyczki. Smarując je od spodu odrobiną kremu przykleić do tortu. Odstawić na kilka godzin, by masa dobrze zastygła
Z miłości do słodkościorzechowy: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 250 g masła orzechowego piegowatego Primavika , w temperaturze pokojowej 30 g cukru pudru Wszystkie składniki zmiksować. Powstały krem podzielić na 3 równe części: dwie na przełożenie tortu, trzecia na boki i wierzch tortu. Dodatkowo: 2/3 szklanki powideł śliwkowych 50 g masła orzechowego piegowatego Primavika opakowanie polewy czekoladowej 2 banany, pokrojone(...)dołkiem, gdzie tutaj wyłożyć powidła śliwkowe. Wokół ułożyć plasterki banana. Kolejny blat wykonać tak samo. Na koniec przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki tortu posmarować pozostałym kremem, wierzch 50 g masła orzechowego i polać czekoladową polewą. Przechowywać w lodówce
Zdrowie na języku :Pmascarpone, śmietanę, wanilię i cukier puder, następnie zmiksujcie na stabilny krem. Wykonanie Na podstawce ułóżcie pierwszy blat biszkoptowy. Nasączcie go delikatnie i posmarujcie cienko kremem waniliowo-śmietankowym. Przełóżcie delikatnie galaretkę na tort . W tym celu delikatnie ogrzejcie formę, aby galaretka zrobiła się luźniejsza. Posmarujcie na wierzchu cienką warstwą kremu i ułóżcie drugi blat biszkoptowy. Nasączcie i posmarujcie kremem(...)godzin. Do posmarowania tortu możecie użyć bitej śmietany, lub masy maślanej. Masa maślana ma tą zaletę, że nie rozpuszcza dekoracji z masy cukrowej. Krem maślany do posmarowania tortu 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 400 g miękkiego masła sok z cytryny Wsypać cukier puder do garnka i zalać mlekiem. Zagotować tylko
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie mieszamy dość energicznie, aż powstanie gładka masa, którą wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez noc. W chwili składania tortu wyjmujemy krem z lodówki i ubijamy na sztywną, puszystą masę. MASA ŚMIETANOWA (przygotowujemy ją w chwili składania tortu): 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 5 łyżek
Rozpustne gotowanieO tym kremie do tynkowania mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest słodki, to fakt. Ale bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku
Słodki PomysłTorty potrafią być poezją smaku... Bogate warstwy kremu, czekolady, śmietany... Czy da się jednak stworzyć tort lekki, a jednocześnie bogaty w smaku i "bezpieczny" dla linii?:) To właśnie moja odpowiedź- lekki, smaczny owocowy, rozpieszczający podniebienie i kuszący intrygującym wyglądem. Szczerze mówiąc, nie było moim zamierzeniem stworzenie "odchudzonej" wersji tortu( przecież tort, to tort-nie?:)), a raczej wykorzystanie składników, które miałam(...)mieszamy z pudrem, stopniowo dodając lekko ciepłą żelatynę( masa niebawem zaczyna tężeć) Dodatkowo: galaretka brzoskwiniowa WYKONANIE: spód biszkoptowy nasączony ponczem 1/2 kremu jogurtowego roladki wiśniowe 1/2 kremu jogurtowego roladki brzoskwiniowe galaretka brzoskwiniowa Tort odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego
Domowe ciasta