wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 250 g chałwy waniliowej dodatkowo około 100 g chałwy waniliowej do posypania boków i wierzchu tortu dżem porzeczkowy 1/2 kubka zaparzonej gorzkiej czarnej herbaty do ozdoby- opcjonalnie małe beziki Wykonanie biszkopt: Wszystkie składniki(...)Układamy następująco: biszkopt- nasączamy herbatą smarujemy dżemem porzeczkowym dodajemy 1/3 kremu – smarujemy warstwę biszkopt- nasączamy herbatą smarujemy dżemem porzeczkowym dodajemy 1/3 kremu – smarujemy warstwę biszkopt cały tort smarujemy resztą kremu- boki i wierzch 100 g chałwy kruszymy i posypujemy po bokach – przyklejamy ręką, posypujemy wierzch. Ozdobiłam dodatkowo małymi bezikami. Artykuł Tort chałwowy pochodzi z serwisu Moja
MojaQchnia.plnajprostsza i najszybsza dekoracja tortu, jaką zrobiłam. Nie jest to dzieło sztuki cukierniczej, ale może właśnie takiego pomysłu ktoś będzie szukał :) Krem ma czekoladowy smak i jest dość słodki, choć nie dodajemy do niego cukru. Składniki do dekoracji tortu średnicy 21 cm (śmietana i serek muszą być dobrze schłodzone): 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki(...)niezbyt grubą warstwą rozprowadzamy na bokach i wierzchu tortu. Do worka cukierniczego wkładamy tylkę Wilton 2D (oczywiście można użyć innej w kształcie dużej gwiazdy). Wkładamy część kremu do worka i na bokach tortu w kolumnach wyciskamy „gwiazdki”. Nie polecam wkładania całego kremu za jednym razem, ponieważ w trakcie dekorowania ogrzewa się on od dłoni i traci swoją sztywność. Na koniec
Trzeci talerztakie ciekawe. A jak już postawi się takie ciacho na stole to zawsze wzbudza on niesłychane emocje i każdy jest ciekaw jak smakuje. Postanowiłam z okazjii świąt zrobić tort makowy, połączyłam go z masą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam... Stopień trudności dość trudny- czasochłonny(...)blat. Posmarować niezbyt grubą warstwą powideł. Na konfiturę wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem makowym i przykryć kremem, zostawiając krem na jego boki. Przykryć ostatnim blatem makowym. Boki tortu wysmarować kremem, dowolnie udekorować ja udekorowalam zmielonymi orzechami włoskimi. Na wierzch można wyłożyć mase ja jednak zrobiłam polewe czekoladową i napisy zrobiłam z kremu. Polewa czekoladowa 50g. czekolady mlecznej 2 łyżki
Kubki smakusztucznych barwników, a soczystą zieleń zawdzięcza dodatkowi szpinaku. I tu po raz kolejny zaskoczenie, bo szpinak w cieście jest absolutnie niewyczuwalny. Tym razem upiekłam ciasto w kształcie tortu, przekładając go delikatnym kremem serowo-śmietankowym z dodatkiem frużeliny. Cóż, wywołało efekt WOW zarówno wizualny, jak i smakowy:) Składniki: ciasto: 200g świeżego szpinaku 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 jaja(...)połowę frużeliny, przykryć drugim blatem. Blat również nasączyć, wyłożyć resztę kremu i resztę frużeliny, posypać pokruszonym ciastem i lekko docisnąć, żeby okruszki się trzymały. Z wierzchu udekorować pozostałym kremem i owocami. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać również w lodówce. Smacznego! Ten przepis bierze udział w akcji Cukier z głową. Ostatnio wokół cukru pojawiło się wiele
Obiad gotowydrzwiczkach Proporcje kremu podaję w ilości potrzebnej do przełożenia i pokrycia małego torciku (tego na górze, dolny tort jest tradycyjny z bitą śmietaną). Na duży tort należy składniki podwoić. SKŁADNIKI NA KREM: 200 g wiórków kokosowych 500 g jogurtu greckiego ok. 0,5 szklanki cukru trzcinowego zblendowanego na puder( w zależności od smaku jogurtu) skórka starta z pomarańczy(...)krótko z cukrem, ze skórką i sokiem z pomarańczy, dodaję masło i przez chwile miksuję Biszkopt przekrawam na pół i nasączam naparem z gorzkiej herbaty. Przekładam kremem (zostawiając trochę na obłożenie tortu) posypuję owocami i przykrywam drugim blatem biszkoptu. Całość smaruję resztą kremu i wkładam do lodówki. SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkęnasączyłam go mocnym naparem z herbaty. Jeśli lubicie wilgotne torty, ten z pewnością przypadnie wam do gustu. Składniki: Biszkopt (tortownica o średnicy 24cm): 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam Szymanowskiej uniwersalnej) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao Krem: 1 serek mascarpone (250g) 400 ml śmietany 30% 1 łyżka(...)tartą czekoladę. 3. Przełożyć tort (od dołu): biszkopt - nasączyć dowolnym naparem - 1/2 słoika powideł śliwkowych - 1/3 kremu śmietankowego - biszkopt - nasączyć dowolnym naparem - 1/2 słoika powideł śliwkowych - 1/3 kremu śmietankowego - biszkopt - nasączenie. Tort posmarować pozostałą częścią kremu. Udekorować tartą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego!!! Inspiracje: Smaki na talerzu , Moje wypieki
Kuchnia domowa AniSzukasz tortu na wyjątkową okazję? Sięgnij po ten doskonały przepis i zaskocz wszystkich gości smakiem oraz niebanalnym wyglądem :) Upiecz 3 biszkopty z tych przepisów: Idealny biszkopt Kolorowy biszkopt idealny Idealny biszkopt kakaowy Składniki na krem czekoladowy: 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao 330 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 400 g serka śmietankowego/twarogowego 2 łyżeczki żelatyny(...)pudrem. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj serek. Miksuj do uzyskania gęstego kremu. Następnie rozpuść czekoladę w około 50 ml śmietanki kremówki, dokładnie wymieszaj. Zdobienie tortu: Wyciągnij tort z lodówki i obłóż go kremem śmietankowym. Wylej płynną (ale zimną) czekoladę i rozsmaruj po wierzchu. Końcem noża „wytnij” wzorki (wgłębienia) od zewnątrz do wewnątrz tortu. Ozdób czekoladkami, pralinami, suszonymi śliwkami, etc. Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćwypełnione, szybko miękną i tracą swój kształt.Wybierajcie te z nadzieniem, lub obkładajcie tort nie wcześniej niż na 2 godziny przed podaniem.Żeby obłożyć boki tort ciastkami, należy tort dokładnie pokryć kremem. Na każde ciastko nakładamy odrobinę kremu i delikatnie mocujemy do brzegu tortu. Ciastka możecie przyklejać jedno przy drugim lub w odstępach. Później puste przestrzenie między ciastkami wypełniamy(...)kremem. KakaoChcecie szybko i łatwo stworzyć ciekawy wzór, detal, kształt na torcie ? Tu z pomocą przychodzi KAKAO.Wystarczy szablon domowej roboty ! W tym celu na kartonie odrysowujemy wybrany kształt, czy to serduszko, kwiat, a nawet kontur zamku księżniczki - ostrymi nożyczkami wycinamy szablon.Kładziemy kartkę na posmarowanym wierzchu tortu i przez siteczko, delikatnie, aczkolwiek dokładnie, posypujemy otwór kakao. Gotowe szablony z ciekawymi
kolorowotorcikowophiladelphia. Frullate la crema. Fatela raffreddare per circa 1 ora. Przestudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty. Pierwszy blat smarujemy kremem z mlecznej czekolady, przykrywamy drugim blatem. Wierzch tortu dekorujemy kremem z gorzkiej czekolady i plasterkami pomarańczy. **** Tagliate la torta in 2 dischi di uguali dimensioni. Distribuite la crema di cioccolato al lette su primo disco, chiudete con il secondo disco
La grande e la piccola cuocacytryny, następnie wykładamy ½ kremu z białej czekolady, na krem ½ frużeliny, Całość przykrywamy 2 częścią biszkoptu, nasączamy 1/3 szklanki wody z cytryną, następnie pozostała część kremu i pozostała część frużeliny. Przykrywamy 3 warstwą biszkoptu. Wierzch tortu możemy ozdobić ubitą śmietaną(...)cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Lub jeżeli ma to być tort na urodziny dla dziewczynki przygotować dekorację z masy cukrowej. Przygotowanie tortu pod dekorację z masy cukrowej. Przełożony kremem i frużeliną tort należy posmarować masą maślaną, boki i wierzch. Bita śmietana i owoce mogą rozpuścić masę cukrową. Składniki na masę maślaną: ½ szklanki cukru kostka masła łyżeczka zapachu waniliowego
kulinarnyswiatdomiblaty powinny namięknąć, ale nie na tyle aby z nich ciekło). Następnie układamy przecięciem w dół najpierw górny blat który przekładamy kremem śmietankowym, a następnie dolny. Na wierzchu tortu wykładamy krem a następnie posypujemy go pokrojonymi drobno cukierkami czekoladowymi. Wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmożecie również przygotować z mrożonych owoców-zajmuje to jeszcze mniej czasu,bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! Smacznego!!! SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 250 g. świeżych(...)lodówce, nabiera on gęstej- a jednoczesnie delikatnej konsystencji puszystej pianki. Gotowy krem przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Krem truskawkowy – wykonany przez DomoweTorty.com Artykuł Krem truskawkowy-prosty,szybki i pyszny pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyIdealny i pyszny krem, który może mieć wiele smacznych zastosowań: od przełożenia tortu, dodatku do ciast czy lodów – do formy czekoladowego deseru. Do jego zalet można zaliczyć nie tylko wyjątkowy, czekoladowy smak, ale też szybkość wykonania. Wystarczy kilka minut pracy miksera i krem jest gotowy! Swój pyszny – czekoladowy(a nie czekoladopodobny) smak, zawdzięcza dodatkowi […] Artykuł Czekoladowy krem
Domowe TortyIdealny i pyszny krem, który może mieć wiele smacznych zastosowań: od przełożenia tortu, dodatku do ciast czy lodów – do formy czekoladowego deseru. Do jego zalet można zaliczyć nie tylko wyjątkowy, czekoladowy smak, ale też szybkość wykonania. Wystarczy kilka minut pracy miksera i krem jest gotowy! Swój pyszny – czekoladowy(a nie czekoladopodobny) smak, zawdzięcza dodatkowi […] Artykuł Czekoladowy krem
Domowe TortyNaked Cake to mój ulubiony rodzaj tortu. Nie dość, że robi piorunujące wrażenie, to jeszcze piekielnie dobrze smakuje. Śmietanka, połączona z mascarpone to jak dla mnie najsmaczniejszy krem ever! Do tego połączenie soczystych owoców, niebo! W przyszłym roku na moim weselu o 24:00 prawdopodobnie na salę wjedzie taki tort. Przez to, że jest tak bardzo efektowny stał się(...)następnie kolejny blat na który ponownie nakładamy część śmietanki i truskawki. Na przedostatni blat wykładamy śmietankę i pokrojone w plasterki brzoskwinie i przykrywamy ostatnim - lekko przyciskamy. Na wierzch tortu wykładamy krem a następnie posypujemy go pokrojonymi na małe kawałki brzoskwiniami i truskawkami, a następnie posypujemy borówkami. Wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny. Smacznego
Słodkie Przyjemności