samo robimy z drugim żółtkiem i resztą cukru. Teraz stopniowo dolwewamy sok z cytryny i mieszamy. Blaty ciasta przekładamy kremem z bitej śmietany. Boki i wierzch ciasta pokrywamy kremem maślanym. Tort chłodzimy w lodówce przez 3 godziny. Pod koniec tego czasu robimy masę z pianek. Pianki marshmallow z wodą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy od czasu do czasu(...)Jeśli chcesz masę zrobić wcześniej owiń ją folią spożywczą aby nie wyschła. Gotową masę wałkujemy blacie posypanym mąką ziemniaczaną na grubość 3-4 mm. Kładziemy na tort posmarowany w całości kremem i chłodzimy w lodówce minimum 1godzinę. Do przyklejania ozdób używamy rozpuszczoną piankę. To naprawdę świetny klej. Ja użyłam czekoladowych literek, plastikowej ozdoby minionka i żółtych tic taków
KuchcikoweLovelubi mak - ta pozycja jest dla niego obowiązkowa. Słodkie ciasto makowe, którego smak przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy i kwaskowaty krem. Tradycyjnie w przepisie na tort makowy występuje krem maślany, jednak mak sam w sobie jest ciężki, a dzięki takiemu zestawieniu nawet nie wiadomo, kiedy znika z talerza. Składniki: Na ciasto: 9 jajek (białka(...)kropel olejku migdałowego. Przełożenie: I placek makowy - 1/3 słoiczka dżemu - 1/3 kremu - II placek makowy - 1/3 słoiczka dżemu - 1/3 kremu - III placek makowy - pozostały dżem - resztą kremu obłożyć wierzch i boki tortu - posypać wierzch orzechami. Smacznego
My sweet a lifearomatem migdałowym - ułożyć na talerzu jeden z blatów (jeśli biszkopt wyrósł trochę nierówno, można górny blat umieścić na spodzie tortu, a na górze - ten spodni, który od tortownicy jest zawsze równy), skropić go przygotowanym ponczem, nałożyć 1/3 kremu i rozsmarować, posypać wiórkami(...)kokosowymi- podobnie zrobić z drugim blatem - nasączyć, nałożyć krem i posypać wiórkami- ostatni blat nasączyć od spodu, ułożyć na pozostałych blatach i rozsmarować na nim i na bokach tortu pozostały krem, wyrównując warstwę- migdały sparzyć i obrać ze skórki, przekroić na połówki (chyba że wykorzystujemy płatki migdałowe)- dekorować układając połówki migdałów i posypując górę i boki wiórkami kokosowym- tort schłodzić
Smakołyki BerenikiTort przełożony kremem z białymi cukierkami michałkami, którego smak przełamałam kwaśną pianką z wiśni. Pyszne połączenie słodyczy z orzeźwiającym smakiem owoców. A wszystko to pomiędzy puszystym, waniliowym biszkoptem budyniowym. Z tym tortem świętowaliśmy urodziny syna, a gdzie impreza z udziałem dzieci, tam nie może zabraknąć soczków. Napój wiśniowy Hortex w tym przypadku był konieczny, bo świetnie podbijał smak tortu. BISZKOPT(...)rozpuszczeniu odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość kremu. Pozostałą, dobrze schłodzoną kremówkę (1/2 szklanki) ubić i wmieszać delikatnie z rozpuszczonymi cukierkami. Krem michałkowy podzielić na 3 części, przy czym trzecia część jest nieco mniejsza do obłożenia boków tortu. Piankę wiśniową dzielimy na dwie porcje i przekładamy naprzemiennie blaty biszkoptu. Najlepiej w rancie, albo w formie, gdzie piekł się biszkopt. Odstawić tort
https:KKuchniaMniammasą cukrową Tort Kopciuszek - dekoracja z bitej śmietany Tort "Kraina Lodu" Olaf- dekoracja z masy cukrowej Tort książka - dekoracja opłatkowa Tort "My Little Ponny" - dekoracja z kremu maślanego i masy cukrowej Tort "Świnka Peppa" - dekoracja z kremu maślanego i masy cukrowej Tort "Kraina Lodu" Elsa - dekoracja z opłatka i masy cukrowej
kolorowotorcikowotemu za zadanie bojowe miałam zrobić tort dla koleżanki na urodziny Jej synka.Tak naprawdę to dostałam wolną rękę , ale wiedziałam , że Gosia ma niesamowitą ochotę na tort czekoladowy z wiśniami i kremem śmietanowym – więc na taki właśnie padło!Tort znany jest pod dwiema nazwami – Tort Szwarcwaldzki albo Czarny las ( czarnolas ).Wywodzi się z południowego regionu Niemiec , ale popularny
Ostra na SłodkoWspaniały tort, który zrodził się w mojej głowie po zrobieniu waniliowo-pastelowych bezików . Nimi to chciałam go udekorować. A że ostatnio jedną z ulubionych przekąsek mojej młodszej, 14-miesięcznej latorośli są podłużne biszkopciki tzw. ladyfingers, i mamy ich w domu pod dostatkiem to pomysł rodził się dalej… Po krótkiej burzy mózgów postawiłam na ciemny dla kontrastu z bezami(...)wygładzamy. Ostatnią część kremu wykładamy na boki. Rozsmarowujemy i wygładzamy. Dodatkowo: kilka bez waniliowo-pastelowych lub kupionych 24 sztuk biszkoptów podłużnych tzw. ladyfingers ewentualnie kokardka Biszkoptami obkładamy wysmarowane kremem boki tortu. Na wierzch na krem układamy bezy, kilka możemy pokruszyć. Obwiązujemy kokardą do dekoracji. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Źródło na biszkopt i lekko zmodyfikowany
Made By Mom And Sonjaki pyszny... mmm... Trochę z nim schodzi, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie, że tort - taki na biszkopcie i z masą - można zrobić w kilka chwil. No co by nie było, to biszkopt musi chłonąć sączenie i wilgoć z kremu, taki upieczony parę minut wcześniej nie zupełnie dobrze się tu sprawdzi :-( Ja biszkopt piekę sobie zawsze dzień wcześniej niż
Czary - gary w kuchnijedwabista, aksamitna przygotowana jedynie na bazie śmietanki kremówki oraz czekolady. Tort idealny dla wielbicieli czekolady, jego smak jest wyjątkowy i z pewnością urzeknie niejednego łakomczucha. Wilgotny Tort Czekoladowy z Aksamitnym Kremem na Bazie Kremówki i Czekolady - Składniki: Ciasto: 3 jajka (osobno białka i żółtka) 150 ml mleka 125 ml oleju 2/3 szklanki brązowego cukru niepełne 1/2 szklanki białego cukru(...)śmietanki kremówki 150 g groszków z mlecznej czekolady (lub połamanej czekolady) 100 g groszków z gorzkiej czekolady (lub połamanej czekolady) fix do ubijania śmietany Wilgotny Tort Czekoladowy z Aksamitnym Kremem na Bazie Kremówki i Czekolady - Sposób przygotowania: Krem: Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy), zdejmujemy z ognia i wsypujemy czekoladowe groszki (lub połamaną czekoladę). Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Studzimy
Słodka StronaIdealny krem maślany do dekorowania tortów i babeczek. Doskonale nadaje się również do posmarowania wierzchu tortu przed położeniem masy cukrowej. Do uzyskania odpowiedniego koloru lub smaku jak najbardziej można dodać kakao, barwniki spożywcze, soki owocowe, ekstrakt waniliowy lub olejki smakowe. Po przygotowaniu kremu i nadaniu mu odpowiedniej konsystencji można doskonale wyciskać wzory zarówno dużymi jak i małymi końcówkami szprycy(...)dodaniu ostatniej partii należy ucierać krem maślany jeszcze około 3 minut. Ilość cukru pudru jaką należy wsypać pozostawiam Wam. Kiedy przygotowuję krem do dekorowania dodaję go więcej, a kiedy ma posłużyć do posmarowania tortu pod masę cukrową dodaję go mniej, ponieważ masa cukrowa jest bardzo słodka. Ostatni etap to rozrzedzanie kremu poprzez dodanie mleka (jeśli chcemy pozostawić krem w wersji
Zrób to smacznierazem tort z żywymi kwiatami, który okazał się idealny smakowo i wizualnie. Pod śmietaną kryje się masa z wafelkami oraz cappuccino, a całość z konfiturą z czarnej porzeczki. Tort cappuccino z żywymi kwiatami Składniki : biszkopt : 7 dużych wiejskich jajek 3/4 szkl 250ml drobnego cukru 1 czubata szkl 250 ml mąki poznańskiej 2-3 łyżki duże skrobi ziemniaczanej(...)smarujemy wierzch trzeciego blatu biszkoptowego. Na nim układamy mały blat, który smarujemy konfiturą. Na mały blat nakładamy krem śmietankowy i drugi blat biszkoptowy mały. Wierzch smarujemy śmietaną. Boki tortu delikatnie gładzimy kremem śmietanowym. Dekorujemy kremem i perełkami. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wbijamy żywe kwiaty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimascarpone, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć właśnie tego serka. Delikatna, puszysta, słodka. Pycha!Na to prażone jabłka, które wspaniale współgrają ze smakiem tortu, nieco go ożywiając. Na wierzch krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej - lżejszy niż tradycyjny maślany, ale też dość czasochłonny. Robiłam go kiedyś bez Wally'ego, ciężka to była praca... Ale efekt wynagradza wszystko - idealny(...)karmel osiągnie temperaturę 137 st. C. Zdjąć z ognia, zanurzać w nim jabłuszka, odkładać do zastygnięcia na papier do pieczenia.Gdyby karmel zbyt szybko zastygł, ponownie lekko podgrzać.Tort obłożyć kremem, udekorować kremem i jabłuszkami w karmelu.Smacznego!Ostatni rok minął bardzo szybko, sama nie wiem kiedy... Ciekawe, o czym będę pisać w kolejne urodziny Pożeraczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać odrobinę śmietany do masy czekoladowej i energicznie wymieszać, następnie dodać do pozostałej śmietany i wymieszać do połączenia. Krem maślany do posmarowania tortu (pod masę cukrową) 400 g masła w temperaturze pokojowej 300 ml skondensowanego słodzonego mleka aromat waniliowy Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać słodkie skondensowane mleko(...)spożywczy w żelu (użyła fiolet wiltona) Wykrawaczkę okrągłą do ciastek (użyłam nakrętki od wina) Wykonanie: Wystudzony pierwszy blat ciasta ułożyć na podstawce i posmarować kremem czekoladowym. W taki sposób złożyć cały tort. Schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny. Schłodzony tort posmarować masą maślaną. Posmarować go równo, aby krem maślany stanowił gładką izolację (inaczej masa cukrowa rozpuściła
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPyszny i bardzo efektowny tort biszkoptowy przełożony kremem kokosowym oraz dżemem truskawkowym . Delikatny, nie za słodki po prostu idealny. Dziś przepis z krótkim filmikiem. Polecam :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY: 8 dużych jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej NA KREM: 2 kostki masła (400 g) w temperaturze pokojowej puszka mleczka kokosowego(...)Przykładamy drugim biszkoptem. Ponownie nasączamy, smarujemy pozostałym dżemem oraz kolejna 1/3 kremu, rozsmarowujemy i nakładamy 3 biszkopt. Wierzch biszkopta nasączamy. Pozostałym kremem równo smarujemy wierzch oraz boki tortu. Wstawiamy do lodówki. KREM DO DEKORACJI: Białka razem z cukrem umieszczamy w misce nad parą. Ubijamy do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie za pomocą miksera białka ubijamy do momentu, aż będą całkiem zimne
Pani na deserpołowy dodając wystudzoną, ale płynną galaretkę wiśniową. A do drugiej części namoczoną w 0,5 szklanki wody żelatynę Pierwszy blat, który będzie spodem tortu, nasączamy rozrobionym z alkoholem dżemem wiśniowym. Następnie nakładamy warstwę kremu malinowego, wyrównujemy. Kładziemy drugi blat i czynności powtarzamy – nasączamy blat, smarujemy kremem wiśniowym. Przed nałożeniem ostatniego blatu możemy też(...)tortu. Kładziemy trzeci blat, nasączamy i nakładamy krem śmietankowy już na całą powierzchnię tortu, włącznie z bokami i wygładzamy szerokim nożem. Boki posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Tort dekorujemy pozostałą częścią kremu, czekoladą i owocami wedle uznania
Luźna Kuchnia