Robiąc swój tort urodzinowy przy okazji zrobiłam mini tort dla mojego syna - tak bez okazji, tak po prostu. Zniknął jak kamfora - bardzo mu smakował i do tego bardzo się ucieszył. A uśmiech mojego dziecka to najlepszy prezent jaki mogłabym sobie wymarzyć. Biszkopt: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko(...)tarce 1 opakowanie rurek deserowych Pierwszy blat biszkopta cienko smarujemy musem truskawkowym, który i tak wsiąknie w biszkopt. Następnie smarujemy kremem z białej czekolady, przykrywamy drugim blatem. Złożony tort obsmarowujemy kremem. Boki obkładamy rurkami deserowymi, które przekrawamy na połowę. Na wierzch tortu wysypujemy kolorowe cukierki, które lekko posypujemy startą czekoladą. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeMarcepanowo makowy tort z konfiturą wiśniową. Marcepan zrobiłam sama, bo jest prosty do wykonania. Torcik jest lekki, i mocno migdałowy. Marcepan dodałam i do kremu i udekorowałam nim tort. Nie oderwiecie się od niego. biszkopt: 1/3 szklanki maku 1/2 szklanki migdałów zmielonych 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej(...)Dolny blat nasączam winem z sokiem z cytryny. Smaruję połową kremu. Układam drugi blat który też nasączam. Smaruję pozostałym kremem, a na nim konfitura. Układam trzeci blat.Wierzch tortu i boki smaruje kremem maślanym. Pozostały marcepan rozwałkowuję robię to na papierze do pieczenia przez drugi arkusz. Wtedy marcepan się tak nie klei do wałka. Za pomocą talerza obrysowuje okrąg większy
wesoła kuchniaśrednicy 20 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 300 ml mleka opakowanie gotowego kremu do tortów truskawki Dekoracja: truskawki pokruszone cukierki czekoladowe, drażetki, wafelki itp. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ubijać aż masa będzie(...)kawałki truskawki. Przykryć kolejną warstwą kremu i nałożyć drugi blat biszkoptowy. Ciasto z zewnątrz posmarować pozostałym kremem. Truskawki pokroić w plasterki i poukładać na torciku tak, aby warstwy nachodziły na siebie, na wzór skrzydełek. Z cukierków zrobić oczy i usta biedronki. Boki tortu obsypać pokruszonymi słodkościami
My simple kitchentorty są tylko na urodziny? :) A ten jest prosty i szybki w przygotowaniu więc może być nawet i bez okazji :) Składniki: Biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 g serka(...)jasny - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt kakaowy - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt jasny - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt kakaowy - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń. Boki tortu posmarować pozostałym kremem i obsypać uprażonymi wiórkami. Wierzch posypać płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachWszystko to co tygryski lubią najbardziej. Ciasto czekoladowe, wilgotne, bez potrzeby nasączania. Krem z ciastek oreo, chrupiąca pralina orzechowa i czekoladowy krem ganache. Ozdobiony polewą lustrzaną i tym co dzieci lubią najbardziej. Tort marzenie moich najmłodszych. Chciały bardzo szybko się do niego dobrać. Nie jest trudny. Łatwe ciasto czekoladowe upieczecie bez użycia miksera. Krem oreo jest(...)oreo(1/3 ilości jaki i zrobiliście) Przykryjcie kolejnym ciastem czekoladowym. Połóżcie pralinę orzechową i posmarujcie kremem czekoladowym. Przykryjcie kolejnym kawałkiem ciasta i posmarujcie kremem oreo (zostawcie połowę kremu na posmarowanie wierzchu tortu) Schłodzicie tort co najmniej 30 minut. Schłodzony tort posmarujcie pozostałą częścią kremu oreo. Glazurą o temperaturze 30 - 34 stopni polejcie ciasto z góry delikatnie zataczając kręgi
Piekarz-Kucharz-Garkotłukskładniki. Mam nadzieję, że wkrótce uda mi się dodać na bloga także inne torty, które są niezwykle ciekawe i smaczne. Składniki Biszkopt 3 jajka 90 g cukru 70 g mąki tortowej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki holenderskiego kakao (niesłodzonego) 50 ml wódki Krem 2 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżeczki holenderskiego kakao (niesłodzonego) 10 g cukru wanilinowego(...)przesadzić, bo krem może stać się zbyt rzadki. Faza finalna i dekorowanie tortu Przetnij biszkopt na pół i skrop obie części wódką. Dolną część smarujemy kremem, przykrywamy górną częścią. Cały tort (boki i górę) pokrywamy warstwą kremu. Teraz zaczyna się najfajniejszy etap robienia tortu, czyli dekorowanie. Posyp górę tortu holenderskim kakao, ułóż truskawki i dodaj potartą białą czekoladą. Oczywiście warto
Programista w kuchniśmietany kremówki 1 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 200 g malin(mogą być zamrożone) 2 łyżki cukru pudru ( do smaku) Wszystkie składniki zmiksować na stabilny krem. Krem kawowy do posmarowania Tortu na wierzchu 300 g masła 300 g słodzonego mleka w puszce 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (zmielonej na pyłek) Masło utrzeć na puszystą masę dolewając słodzone mleko skondensowane, na koniec(...)kolejnym blatem, nasączyć syropem kawowym i posmarować kremem waniliowym, poukładać maliny i przykryć ostatnim kawałkiem ciasta czekoladowego. Nasączyć i schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny. Schłodzony tort posmarować z wierzchu kremem kawowym. Polewa przed polaniem powinna mieć temperaturę nie większą niż 32 stopnie, a tort powinien być mocno schłodzony. Można nawet włożyć go do zamrażalnika na 10 minut. Ozdobić
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWyobraźcie sobie, że wchodzicie z koleżanką na siłownię, jak co dzień – w sportowych butach, legginsach, z butelką wody pod pachą…no wiecie, samo zdrowie
brunetkawkuchniUwielbiam torty, w szczególności te, które przełożone są kremem na bazie bitej śmietany , a jeszcze jak taki tort jest bezglutenowy, to po prostu cud-miód. To jest pierwszy tort na moim blogu - ulubiony mojego synka - bezglutenowy tort wuzetkowy. Jest naprawdę bardzo łatwy do przyrządzenia, także nie może się nie udać. Dla dopełnienia całości powinien być przyozdobiony pięknymi kleksami(...)aparacie i musiałam robić zdjęcia komórką. Pomiędzy blaty biszkopta nakładamy grubą warstwę kremu. 12. Gdy już na warstwie kremu położony jest drugi blat biszkopta i naponczowany, pozostałą ilością kremu przykrywamy cały tort i wygładzamy. 13. Teraz czas na ozdabianie tortu. Ja brzegi obsypałam wiórkami kokosowymi a wierzch czekoladowymi. 14. Następnie tort chowamy do lodówki na całą
Kawa z mlekiemurodziny, dlatego musiałam mu zrobić torty i całą resztę cateringu. Czasu było mało, ale dzięki dobremu rozplanowaniu prac wszystko wyszło pomyślnie. Ciasto na torty upiekłam 2 dni przed urodzinami, dzień później je przełożyłam kremem, a około godziny przed samą imprezą robiłam dopiero dekorację. Oczywiście lepiej mieć na to trochę więcej czasu, bo im go mniej, tym gorzej dekoracja wychodzi – nerwówka(...)zależało mi na tym, by tort podzielić na bardzo cienkie kawałki, by goście mogli spróbować jeszcze innych rzeczy. Polecam wszystkim, którzy nie lubią maślanych, tłustych i ciężkich kremów. PS. Tort zrobiłam wg przepisu na szybką babkę . Ciasto babkowe: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oliwy 2 łyżeczki sody 400ml kefiru 150ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 łyżki kakao 2 szklanki
Smakowy RajTort warto zacząć przygotowywać wcześniej. Ja swój zaczęłam przygotowywać w czwartek, wówczas upiekłam biszkopt oraz przygotowałam krem z czekolady. W piątek przełożyłam biszkopt kremem czekoladowym i przyozdobiłam kremem śmietankowym, w sobotę tort został przetransportowany i zaserwowany gościom. Tort bardzo ładnie się przegryzł i biszkopt absolutnie nie był suchy. Tort zrobiłam w tortownicy 28 cm i spokojnie starczył dla 20 kilku(...)nasączyć połową pozostałej nalewki, wyłożyć resztę kremu z białej czekolady, wyłożyć resztę dżemu. Położyć trzeci blat. Nasączyć pozostałą nalewką. Tort schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Tort cieniutko posmarować warstwą kremu z bitej śmietany i serka. Następnie krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylko 1 M (Wiltona). Trzymając rękaw pionowo do powierzchni tortu wyciskać spiralki. Zaczynać od dolnej krawędzi
moj przepis naśmietanowymi różyczkami z listkami. Pięknie wygląda, super smakuje. Ten tort przygotowałam z okazji Dnia Matki dla mojej mamy :) Zapraszam i polecam SKŁADNIKI *przepis na tortownicę 21cm KAKAOWY BISZKOPT -5 jajek -5 łyżek cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mąki pszennej tortowej -1 łyżka kakao (kopiasta) KREM -600ml śmietany 36% -2 łyżki cukru pudru -opcjonalnie 1 śmietan(...)czasie możemy ściągnąć obręcz tortownicy. Do śmietany, która pozostała, dodałam trochę czerwonego barwnika uprzednio odkładając łyżkę śmietany do zrobienia listków. Powstał mi ładny, różowy kolor. Takim kremem obtoczyłam boki tortu. Potem rozpuściłam czekoladę z masłem i mlekiem, ostudziłam ją i polałam blat tortu. Gdy czekolada zastygła zrobiłam kremem rozetki imitujące różyczki, i listki (do kremu dodałam zielony barwnik) ozdobiłam dodatkowo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukuli. I tu czeka na nas niespodzianka, kula wypełniona jest przepyszn ą niespodziank ą - delikatnym kremem chantilly z bitej śmietany, cukru pudru i wanilii, którego smak wzbogacony został dodatkiem czerwonej porzeczki i ziaren granatu. Tort nie tylko ładnie zdobi nasz świąteczny stół, cieszy oko, ale co najważniejsze wybornie smakuje i jest(...)superficie. Chiudete la cupola con il disco di pan di spagna. Coprite la torta con la pellicola e lasciate a raffreddare per circa 3-4 ore. Schłodzony tort dekorujemy kremem chantilly lub bit ą śmietaną . **** Decorate la torta con la panna montata o la crema chantilly. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocaosób i staram się wstrzelić w ich gusta.... Teraz też tak było. Czy udało mi się? Myślę że tak, choć smaki kremów budziły skrajne emocje. To wszytko zależy od osobistych upodobań. Alicjo przygotować tort specjalnie dla Ciebie było moim od dawna już życzeniem. Niby mieszkasz tak niedaleko, ale życie tak pędzi, że zawsze za daleko jest(...)kawowym. Przykryjcie blatem czekoladowym, nasączcie i posmarujcie kremem kawowym. Ostatnim blatem przykryjcie nasz tort nasączcie i schłodźcie w lodówce około 2 godzin. Schłodzony tort posmarujcie z wierzchu kremem kawowym i włóżcie do zamrażalnika na 10 minut. Schłodzony tort polejcie sosem czekoladowym i ozdóbcie owocami. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk