prezentacji kremu na bazie jogurtu i białej czekolady - klik dostałam mnóstwo próśb o przepis na tort, którego zdjęcie umieściłam wraz z przepisem kremu. Oto i on! Jest naprawdę przepyszny i dość prosty w przygotowaniu. Wspomniany krem jest bardzo lekki oraz delikatny w smaku. Świetnie łączy w sobie słodycz białej czekolady z lekko kwaśnym jogurtem naturalnym, dzięki czemu doskonale komponuje się(...)ułożyć ostatnią część biszkoptu i ją także nasączyć. Wierzch polać lekko przestudzoną polewą z białej czekolady. (W skrócie: biszkopt - nasączenie - dżem - krem - biszkopt - nasączenie - dżem - krem- biszkopt - nasączenie - polewa z białej czekolady.) Gotowy tort dodatkowo udekorować (**) według uznania. (Ja użyłam posypki cukrowej w kształcie serduszek , posypki oraz posiekanej czekolady, kawałków białej czekolady , ozdób z opłatka oraz nadzienia cukierniczego
Di gotujetaki mój smak dzieciństwa, babcia lub mama piekły go zawsze na moje urodziny. Jako, że teraz najczęściej piekę sama dla całej rodziny i jakoś nikt nie chciał mi tortu na urodziny zrobić w tym roku więc postanowiłam sama go sobie przyrządzić. Trochę go odchudziłam, rezygnując z tłustej maślanej masy i zmniejszając znacząco ilość cukru. Wyszło pysznie, choć smak zupełnie inny(...)dodałam kawę rozpuszczalną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Dobrze jest zostawić sobie kilka łyżek masy do posmarowania wierzchu i boków tortu. Zimny spód makowy rozkroiłam na 3 części, pierwszą z nich posmarowałam cienko dżemem porzeczkowym, a na dżem wyłożyłam krem. Przykryłam drugą częścią ciasta i wyłożyłam krem kawowy. Przykryłam 3 częścią i rozsmarowałam resztę kremu. Dekorację pozostawiam Waszej fantazji
Cynamonowe szczęściebyć wypestkowane i przekrojone na pół, zaś gruszki powinny mieć formę grubszych plastrów. Agrest można wrzucić w całości. Tarta z malinami Deser ten składa się z kruchego ciasta , wypełnionego kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki . Proporcje obu składników powinny być takie same lub zbliżone (np. 250 g serka i 200-250 ml śmietany), dlatego przygotowując większą porcję, należy(...)gładką konsystencję masy. Na przygotowanym w ten sposób cieście, należy równomiernie rozmieścić świeże maliny , które dodadzą smaku i aromatu, a także sprawią, że deser będzie wyglądał naprawdę apetycznie. Tort z kremem truskawkowym Przepis ten jest w pewnym stopniu połączeniem dwóch powyższych – biszkopt na tort można wykonać tak samo, jak w pierwszym z przedstawionych przepisów, zaś krem wykonać z serka mascarpone
Moja smaczna kuchniasuchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Podzielić ciasto dwa blaty. Z górnej części blatu skroić delikatnie górę. Pokruszyć ją palcami na drobno. Posłuży do dekoracji boków tortu. cytrynowy krem sok wyciśnięty z 3 cytryn 2 żółtka 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej Wyciśnięty sok z cytryny, cukier, jajka i żółtka i mąkę wymieszać dokładnie rózgą kuchenną(...)całość wlewać do kremu i miksować. Nasączenie biszkoptu 1/2 szklanki herbaty (mocnej zaparzonej) 3 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z cytryny Wszystko wymieszać Składanie tortu blat ciasta nasączenie blatu szprycą wycisnąć warstwę kremu blat ciasta nasączenie blatu szprycą nałożyć warstwę kremu kremem obsmarować boki kremu i oprószyć pokruszonym ciastem pozostałą częścią kremu dekorować ciasto. ułożyć plasterki cytryn
O kuchni z uczuciemwiśniami Tort czekoladowy z wiśniami na specjalne okazje, a taka jest właśnie dzisiaj Druga rocznica bloga to już nie byle co Pyszny biszkopt kakaowy przełożony czekoladowym kremem i wiśniami, a całość oprószona czekoladą. Tort jest bardzo czekoladowy, ale nie przesłodzony. Zdecydowanie dla miłośników połączenia wiśni i czekolady Gorąco polecam Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm SKŁADNIKI: Biszkopt(...)krążkiem biszkoptu i nasączyć sokiem z wiśni. Wyłożyć drugą część kremu i nakryć ostatnim krążkiem biszkoptu, również nasączyć. Ostatnią częścią kremu czekoladowego przesmarować całe ciasto - góra i boki. Czekoladę deserową zetrzeć na tarce o średnich oczkach i oprószyć cały tort. Udekorować czekoladkami. Tort czekoladowy z wiśniami udekorować czekoladkami. Włożyć do lodówki na kilka/kilkanaście godzin. Artykuł Tort czekoladowy z wiśniami
WSZYSTKO SMACZNEwykładamy na niego połowę przygotowanych wcześniej malin i równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni biszkoptu. Na to wykładamy 1/3 kremu i ponownie równomiernie smarujemy całość. Wszystko posypujemy cienką warstwą gorzkiego kakao. Proces powtarzamy jeszcze raz, a następnie układamy ostatni blat, nasączamy go i dookoła tortu(...)ustawiamy podłużne biszkopty, które oplatamy wstążką. Następnie na samej górze rozsmarowujemy pozostały krem. Nie musicie smarować boków tortu, bo jest już obłożony biszkoptami. Górę posypujemy kakao. Gotowe! :) Tort jest naprawdę fantastyczny, krem gęsty i treściwy, ale nie przesadnie słodki. Możecie dodać więcej cukru i ok. 50-100 ml śmietanki więcej jeśli lubicie mniej gęste kremy. U mnie niestety blaty
Cooking MonsterTort, któremu trudno się oprzeć ;-) Smak orzechów włoskich doskonale łączy się z kremem czekoladowym. SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy 10 jajek szczypta soli 300 g orzechów włoskich 130 g cukru (u mnie trzcinowy, ale może być zwykły) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na krem czekoladowy 2 łyżki kakao 1 czekolada gorzka(...)puszysty krem na koniec dodając ostudzoną masę czekoladową. Dobrze zmiksować do połączenia składników. Ostudzony biszkopt orzechowy przekroić na dwa lub trzy oblaty (u mnie dwa), przełożyć każdy kremem czekoladowym. Górę tortu i boki również posmarować kremem i udekorować wedle uznania (u mnie dekoracją są kulki orzechowe, krem czekoladowy i rozbite tłuczkiem większe kawałki orzechów
Passions hobbies lifełukiem wszystkie te, które zawierając mleko w proszku (odtłuszczone i pełne), serwatkę, mleko zwykłe, śmietankę. Dobrze więc będzie, rezygnując z deserków nabiałowych, kremów i musów na śmietance kremówce, tortów z kremami i wypieków, w przygotowaniu których stosuje się mleko - to można zastąpić zaś odpowiednimi zamiennikami. Czekolada także staje się naszym wrogiem. Takich produktów, których należałoby omijać, jest naprawdę wiele. Stąd
W kuchni Karmel-itkiblatem, nasączyć połową pozostałego ponczu. Na biszkopt wyłożyć pozostałą frużelinę ananasową, którą posmarować połową pozostałego kremu śmietankowego. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, nasączyć go resztą ponczu. Wierzch posmarować pozostałym kremem śmietanowym. Boki tortu posmarować dodatkowym kremem śmietanowym. Przechowywać w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomipodobny do butów piłkarskich. Zabawa przednia była. Tort w środku to tradycyjny biszkopt, nasączony lemoniadą i mascarpone z bitą śmietaną i dużo malin. Biszkopt zabezpieczony kremem maślanym, aby masa cukrowa którą pokryłam tort się nie rozpuściła. Jubilat zachwycony a to dla mnie najważniejsze. Dzieci miały niezła zabawę. Biszkopt pieczony w tortownicy-19 cm 5 jajek (osobno żółtka(...)warstwą biszkoptu. Postępujcie tak samo przy kolejnych warstwach biszkoptu. Złożony tort włóżcie do lodówki na 2 godziny, aby się porządnie schłodził. W tym czasie przygotujcie krem maślany do posmarowania z wierzchu tortu. Schłodzony tort posmarujcie dokładnie masą maślaną. Powinien być równy i wygładzony, aby masa cukrowa dobrze przykleiła się do tortu. Schłodzicie 45 minut. Rozwałkujcie masę cukrową
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzwiększyć obroty i wlać powolutku schłodzoną galaretkę. Zmiksować do uzyskania stabilnego gęstego kremu (krem należy zaraz używać od razu. Nie nadaje się do przechowywania w lodówce) Krem maślano-waniliowy do posmarowania tortu 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki mleka 200 g miękkiego masła 50 ml alkoholu (użyłam ekstraktu waniliowego- laski wanilii kilka dni wcześniej włożyłam do butelki z czystą(...)Przykryć biszkoptem i odstawić do schłodzenia co najmniej 1 godzinę. Schłodzony biszkopt smarujemy kremem waniliowym - boki i górę (białym ) wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Schłodzony tort smarujemy lazurowym kremem wykładając porcjami i smarujemy nożem ku górze. Do dekoracji użyłam wafelka do lodów, który wypełniłam owocami. Owoce poukładałam na torcie. Z rozpuszczonej czekolady (nad kąpielą wodną
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmasłem, cukrem pudrem i 1 łyżką rumu na gładką masę. Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi. Wierzch tortu dekorujemy kremem i ciasteczkami amaretti. **** PREPARAZIONE In una ciotola montate le uova con lo zucchero fino ad ottenere un composto spumoso. Aggiungete la farina setacciata con il lievito. Mescolate bene
La grande e la piccola cuocaOd dawna chciałam się z Wami podzielić przepisem na kolejny czekoladowy tort. Czekoladowy tort przełożony czekoladowym ganache i dulce de leche. Słodki, kaloryczny (a jakże) znikający
codojedzeniaUłożyć ostatni blat. Nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch polać polewą ( jeżeli była wcześniej przygotowana warto ją podgrzać w kąpieli wodnej ) 6. Odłożony krem wymieszać z dżemem. Posmarować boki tortu. Do kremu przykleić ściśle ruski waflowe. Całość ustabilizować wstążką. Schłodzić ok. godziny przed podaniem. Swój torcik dodatkowo udekorowałam różami z czekolady ( klik ) . Ich kształt wycięłam przy pomocy wykrojników. Zdjęcia
kawawszklance