piernikowy smak i zapach. Dodanie przyprawy do piernika do biszkoptu było bardzo dobrym pomysłem. Biszkopt ma ładny kolor i smakuje jak piernik. Krem również jest o smaku piernikowym, całość dobrze smakowo do siebie pasuje. Taki tort można upiec na świąteczny stół i poczęstować nim gości, dodam, że dzieci również będą nim zachwycone. Tort bardzo pięknie się prezentuje, a kruche ciasteczka(...)dodajemy serek mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder do smaku, na koniec wlewamy żelatynę i ubijamy do połączenia się składników. 4. Przekładanie: Krążki biszkoptowe przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu, na wierzchu tortu robimy taką jakby zaspę śnieżną z kremu i wkładamy w nią ciastka, również boki tortu obkładamy ciasteczkami. Cukrowymi perełkami dekorujemy tort według uznania. Tort
Izabelawkuchnisamo tyczy się kuchni. Ten tort upiekłam dla niej bo wiem że bardzo je lubi. Kiedyś ona piekła dla mnie teraz ja to robię dla niej. Dlaczego tort szachownica. Bo życie jest trochę jak gra w szachy. Wydaje nam się że wszystko potrafimy przewidzieć i robimy właściwy krok, a ono nas zaskakuje nie zawsze tak jak byśmy chcieli. Szach(...)blat ale tym razem z obręczą największą jasną, nasączam, smaruję kremem. Kolejny blat z obręczą ciemną największą, poncz, krem. I ostatni blat tak samo. Górę i boki tortu smaruję kremem. Wstawiam do lodówki. Polewa biała czekolada: Czekoladę kroję na małe kawałki. Mascarpone/ można zastąpić śmietaną podgrzewam/. Żelatynę namaczam w łyżeczce zimnej wody. Dodaję do gorącego serka, i mieszam
wesoła kuchniamoje torty. A teraz...zapraszam Was na ten pyszny tort Składniki na biszkopt makowy: 8 jajek 250 g cukru 2 łyżki oleju 120 g suchego, mielonego maku 2 łyżki tartych migdałów 180 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Składniki na krem: 750 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki(...)dżemy. Na naponczowanym krążku rozsmarowałam połowę dżemu i wyłożyłam 1/3 części kremu. Wygładziłam, przykryłam drugim krążkiem, naponczowałam go i pokryłam pozostałym dżemem. Rozsmarowałam drugą część kremu, pokrywając również boki tortu. Na koniec trzeci krążek, dżem, poncz (delikatnie) i krem. Trochę kremu odłożyłam do dekoracji tortu. Teraz już działa tylko wyobraźnia. Dla mnie najważniejsze, żeby tort był smaczny
Kuchnia u KrysiBył tort na Dzień Mamy, to tort na Dzień Dziecka też musi być obowiązkowo! Obłożony pyszna białą czekoladą, a pokryty mnóstwem świeżych owoców. Polubią nie tylko dzieciaki. Gwarantuję ! Składniki: biszkopt: 4 jajka 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml śmietanki Polskiej 36% MLEKOVITA cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny(...)amerykańskie,( odkładamy pół szklanki owoców na górę tortu) * Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę, nasączamy. Na dolny blat kładziemy 2/3 kremu, wykładamy górny blat. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. *Boki tortu obkładamy czekoladowymi ołówkami. Ściskami kokardką. *Truskawki kroimy na kawałki, układamy na wierzchu tortu, na środku dajemy pozostawione borówki
Z Majeczką w kuchnikremu. Układam na nim kawałki malin i kładę średni blat (22 cm). Wokół niego na pierwszym blacie układam maliny. Średni i mniejsze blaty smaruję kremem i postępuję tak samo jak poprzednio. Gotowy tort podaję od razu(...)mniej jednak świetnie się przechowuje. Smacznych i Słodkich Walentynek życzy Klaudia! *Jeśli zależy nam by tort był mniejszy należy pominąć pieczenie pierwszego blatu a ilość kremu pomniejszyć o połowę. Pamiętajmy, że tort jest duży i sycący
Mango PapajaDeser na specjalną okazję - u nas z okazji urodzin córki - fanki bezy :) Pyszny tort bezowy z dodatkiem kremu z mascarpone i świeżymi owocami - u mnie truskawki, kiwi i borówki - oczywiście możecie dodać dowolne, ulubione owoce :) Ten świetny przepis na Pavlovą dostałam od mojej Cioci Grażyny (zmniejszyłam tylko ilość cukru - bo ja zawsze muszę coś po swojemu :)). Jeśli lubicie słodkości(...)krem na bezę i dowolnie przystrajamy owocami - u mnie truskawki przekrojone na połówki, kiwi pokrojone w plasterki - całość obsypana borówkami i miętą. Smacznego :) Kaloryczność - cały tort bezowy to 2310 kcal (wraz z kremem i owocami) dzieli się na 12 kawałków - jeden kawałek to 192 kcal Możemy nasz tort zdecydowanie odchudzić i podać bezę z samymi
Moje Kuchenne RewelacjeTort bezowy z przepysznym kremem budyniowym z mascarpone i dużą ilością malin to podarunek dla mojej mamy z okazji jej urodzin na których niestety nie mogłam być. Z racji tego, że tort był niespodzianką już "pourodzinową" postanowiłam, że nie będzie zbyt duży i tradycyjny a postawiłam na lekką i niecodzienną formę torciku bezowego. Wypiek jest o tyle fajny, że jego(...)połowę podzielonych na części malin. Przykrywam drugim blatem i nakładam kolejną część kremu oraz pozostałe podzielone na mniejsze części maliny. Przykrywam torcik ostatnim blatem bezowym, nakładam pozostałą część kremu i dekoruję tort pozostałymi malinami i świeżymi kwiatami. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaBardzo fajny pomysł na efektowny tort z naleśników :) Widziałam już wiele tortów naleśnikowych, ale ten na blogu Moje Wypieki spodobał mi się najbardziej i pomyślałam sobie, że z przyjemnością zrobię taki dla mojej Rodziny :) Użyłam jednak mojego przepisu na krem budyniowy, żeby znacznie zmniejszyć ilość dodanych żółtek. Dżemem truskawkowym smarowałam zaś co trzeci naleśnik, żeby przełamać smak, a wierzch udekorowałam(...)posmaruj go warstwą dżemu. Postępuj według tego schematu (2 naleśniki z budyniem, 1 naleśnik z dżemem) aż do wyczerpania się naleśników. Środkową cześć na wierzchu tortu naleśnikowego posmaruj odrobiną kremu budyniowego i ustaw na niej pionowo pocięte kawałki naleśnika z dżemem. Wokoło poukładaj dekoracyjnie owoce, połóż listki mięty i posyp wierzch cukrem pudrem. Tort schłodź przez kilka godzin
Słodko-Słony Świat IlonyZaskoczenie i miny dzieci, gdy zobaczyły ten tort - bezcenne. Co prawda przygotowanie go zajęło mi sporo czasu, ale naprawdę było warto. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 350 g masła 200 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 300 g mąki 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka dodatkowo: barwniki spożywcze (fioletowy, niebieski, zielony, żółty(...)puszystą masę i cały czas miksując dodawałam stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Blaty ułożone w kolejności fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony przełożyłam kremem i pokryłam nim też wierzch i boki tortu (blaty można też delikatnie nasączyć, ale ja pominęłam ten etap). Odstawiłam na kilka godzin, aby krem z zewnątrz trochę wysechł i utworzył delikatną skorupkę. Przygotowałam masę cukrową
Kulinarny Pamiętnikminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny tort w formie ciasta, lub jak kto woli- ciasto w tortowej odsłonie 😊 Bardzo dobrze nasączone kawą, co tylko wzmacnia smak kremów o nieco lżejszej, jednak też kawowej intensywności. Całość jak to mam zwyczaju przełamałam owocowym akcentem. Tym razem był(...)łyżki cukru mały słoik dżemu z czarnej porzeczki WYKONANIE: blat biszkoptowy+ nasączenie kawowe + dżem krem I blat biszkoptowy + nasączenie kakaowe krem II pokruszony blat biszkoptowy tort przyozdabiamy bakaliami wg uznania Oczywiście najlepiej ciacho smakuje schłodzone 😊 Smacznego
Domowe ciastaPiec w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić. Wystudzony biszkopt zetnijcie z wierzchu (jeśli urósł wam z górką) Krem na bezie szwajcarskiej -do posmarowania tortu z wierzchu pod masę cukrową 460 g masła miękkiego i pokrojonego w kosteczkę 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka pasty waniliowej Zobaczcie(...)kremem czekoladowym. Następnie przykryć kolejnym kawałkiem ciasta. Posmarować frużeliną i kremem czekoladowym i przykryć ciastem. Tak złożony tort należy schłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. Schłodzony tort posmarować dokładnie z wierzchu kremem waniliowym. Wygładzić i wyrównać wszelkie nierówności. Schłodzić co najmniej 1 godzinę. Masę cukrową wyrobić rękoma, aby nabrała konsystencji ciastoliny i rozwałkować na około
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPiec w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić. Wystudzony biszkopt zetnijcie z wierzchu (jeśli urósł wam z górką) Krem na bezie szwajcarskiej -do posmarowania tortu z wierzchu pod masę cukrową 460 g masła miękkiego i pokrojonego w kosteczkę 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka pasty waniliowej Zobaczcie(...)kremem czekoladowym. Następnie przykryć kolejnym kawałkiem ciasta. Posmarować frużeliną i kremem czekoladowym i przykryć ciastem. Tak złożony tort należy schłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. Schłodzony tort posmarować dokładnie z wierzchu kremem waniliowym. Wygładzić i wyrównać wszelkie nierówności. Schłodzić co najmniej 1 godzinę. Masę cukrową wyrobić rękoma, aby nabrała konsystencji ciastoliny i rozwałkować na około
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpiec około 60 minut. Do suchego patyczka. Pieczemy dwa takie ciasta. Każde ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Trzy części ciasta wykorzystujemy na tort a z jednej części ciasta robimy "bajaderki" do dekoracji. Krem śmietanowy: Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania(...)dodać cukier puder. Krem podzielić na trzy części. Na pierwszym cieście rozsmarować część kremu, przykryć drugim ciastem, rozsmarować drugą część kremu, przykryć trzecim ciastem. Bok i wierzch tortu posmarować resztą kremu i obficie obsypać kokosem. Bajaderki do dekoracji: Jedną część ciasta rozkruszyć w dłoniach. Do ciasta dodać posiekane orzechy włoskie, rodzynki, kokos, nutellę i alkohol. Alkoholu dodajemy tyle
Ala piecze i gotujeWpis z opóźnieniem ale ten pyszny tort zrobiłam z okazji Dnia Ojca. Trochę się napracowałam ale było warto. Smak, prezentacja, uśmiechnięte i zadowolone miny rodzinki wynagrodziły wszystko. Jeśli lubicie czekoladę i kokos musicie go zrobić. Po raz pierwszy robiłam dekorację ala koszyczek. Bałam się tego ale to wcale nie jest trudne i jeśli posiadacie taką końcówkę do szprycy(...)miksując stopniowo dodawać zimną masę czekoladową. Warstwy tortu: blat biszkoptu, posmarować dżemem, letnia masa kokosowa, blat biszkoptu, 1/4 kremu czekoladowego, posypać malinami, blat biszkoptuBoki i górę tortu posmarować cienko kremem. Boki za pomocą szprycy udekorować na kształt koszyczka. Na górze dookoła zrobić dekorację z kremu ułożyć złote perełki i owoce. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Tymi końcówkami dekorowałam
Ala piecze i gotujetortownicy, rozłożyć 1/2 dżemu żurawinowego, na to 1/3 kremu śmietanowego. Położyć drugi blat i lekko docisnąć, powtarzając cały proces. • Położyć trzeci blat, rozsmarować sam krem na wierzchu tortu i na bokach. Piana zaparzana • Cukier rozmieszać z wodą i octem i gotować ok. 10 minut. • Syrop będzie gotowy, gdy po dmuchnięciu(...)czas ubijając, aż do wystudzenia. Piana ma być bardzo gęsta i gładka. • Całą pianę rozmarować na wierzchu i bokach tortu rysując widelcem ozdobne rozety. • Na koniec użyć palnika gazowego do kremu Brulee i opalić delikatnie pianę
To co kocham