Tort z kremem porzeczkowym wyszedł rewelacyjnie. Użyłam porzeczek w cukrze , śmiało można wykorzystać też te z kompotu . A jeszcze lepszy wyszedłby ze świeżymi owocami. Tak więc w sezonie letnim muszę powtórzyć coś podobnego :) Składniki: Biszkopt (tortownica 23-26cm) 6 jajek 12 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki(...)przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty. 2. Robimy krem: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, po czym dodajemy serek mascarpone i całość łączymy. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy zblenderowane porzeczki. 3. Składamy tort, dolny blat nasączamy zimną słodzoną herbatą, smarujemy cienko dżemem porzeczkowym, nakładamy jedną częścią białej masy. Potem kolejny blat nasączamy, znów smarujemy
Kuchnia domowa AniWróciłam. Jako, że mam mało czasu bez zbędnych ceregieli i wyjaśnień witam się z Wami tortem wiśniowo - śmietanowym na ciemnym biszkopcie. Powstał na wczorajsze urodziny mojego Męża. Jak to zwykle w naszej kuchni - za smaki odpowiedzialna byłam ja, a za czynności precyzyjne mój Mąż. I tak wspólnymi silami powstał swojski, domowy torcik urodzinowy. Kto szuka inspiracji do domowych wypieków okazjonalnych(...)waniliowy do smaku. Na koniec dodajemy stopniowo serek mascarpone. Ubijamy jeszcze chwilę na wolnych obrotach i krem gotowy. Ja preferuję kremy mało słodkie. Po nasączeniu i przełożeniu kremem wszystkich warstw tort gotowy. Wierzch dekorujemy wedle upodobań - u nas: warstwa kremu, wiśnie z kisielu i tarta, gorzka czekolada. Tort schładzamy w lodówce. Pyszności. Mężowi i gościom bardzo smakował, więc wypiek uznaję
Kuchnia po mojemubiszkoptu układamy na talerzu/paterze, na nim rozsmarowujemy słoiczek dżemu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy naszym kremem czekoladowym (zostawiamy trochę do posmarowania brzegów tortu) i przykrywamy trzecim blatem. Boki tortu smarujemy pozostawionym kremem. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozprowadzamy na wierzchu tortu, następnie posypujemy posypką karmelową. Smacznego
Moje-pitraszeniesmaków ;) Do ubitych białek dodaliśmy wiórki kokosowe i chyba nie musimy Wam mówić jak piękny zapach unosił się w mieszkaniu kiedy piekliśmy blaty na tort! Kokosowe niebo! Tort ze sporą ilością kremu, karmelizowanym ananasem i świeżymi kawałkami kokosa! Istne niebo w gębie! Nie musimy chyba dodawać, że odliczaliśmy każdą chwilę do tego upragnionego momentu kiedy w końcu chwycimy za łyżeczki(...)chwilę gotujemy do zredukowania jego ilości, aby uzyskać syrop do polania ananasa na wierzchu tortu. Syrop, jak i ananasa pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Pierwszy blat tortu położyć na paterze, wyłożyć część kremu śmietanowego, kawałki świeżego kokosa oraz przestudzone kawałki ananasa, tak samo postąpić z drugim i trzecim blatem, a na wykończenie pokruszyć czwarty blat i obsypać nimi wierzch tortu
Plate of JoyTort zrobiłam na urodziny mamy. Obłędnie czekoladowy, orzechowy i Toffikowy ;) Użyłam do niego również kremu Toffifee . Polecam szczególnie fanom tych czekoladek! Poezja :D Składniki: Ciasto: 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 4 jajka 80 g masła 80 g cukru 100 g zmielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka Krem Toffifee: 100 g czekoladek Toffifee(...)pierwszym blacie ciasta rozsmarować 1/2 kremu Toffifee, a następnie połowę bitej śmietany. Przykryć II blatem ciasta. Boki wysmarować bitą śmietaną i obsypać startą, gorzką czekoladą. Na górze tortu rozprowadzić resztę kremu Toffifee i udekorować czekoladkami oraz kruchymi ciasteczkami. Tort schłodzić w lodówce minimum 3 godziny. Smacznego! Inspiracja: Domowe Wypieki
Nastoletnie Wypiekanieopakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 15 g ciemnego kakao szczypta soli Składniki na krem: 500 g śmietany kremówki 30% 1 puszka gotowego kajmaku 400 ml 5 łyżeczek żelatyny 6 łyżek mleka 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo:5 gruszek z puszki(...)Galaretkę gruszkową rozmieszać z 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić. Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym. 150 g śmietanki ubić, dodać serek i delikatnie wymieszać. Częścią masy posmarować boki tortu, a resztę kremu odłożyć do ozdobienia wierzchu. Następnie boki obłożyć płatkami czekoladowymi (fot.3). Pozostałe gruszki odsączyć i pokroić w plasterki. Poukładać je na wierzchu tortu jak na zdjęciu (fot.4), zostawiając troszkę
Świat Ciastabrakowało mi pieczenia domowych słodkości, toteż zabrałam się za to ciacho z wieeelkim zapałem. I chociaż dostałam swój tort (lodowo-bezowy <3), czułam się zobowiązana przygotować coś specjalnego dla babci... i padło na biszkopt. W dodatku kakaowy. Z kremem jogurtowo-twarożkowym. Pojawiły się również czereśnie, których u mnie zawsze pod dostatkiem. Torcik wyszedł pyszny, lekki(...)krem. Wyjdzie dość lejący, dlatego zalecam zrobić to w tortownicy, by nic nie wyciekło. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki na 1-2 h. Wykończenie 200 g śmietanki 30% łyżka cukru pudru usztywniacz do śmietany (opcjonalnie) Zimną śmietankę (najlepiej prosto z lodówki) ubić na sztywno z cukrem pudrem. Opcjonalnie można użyć usztywniacza do śmietany. Posmarować nią wierzch tortu
Kuchnia EllieChyba wszyscy lubimy ciasta z kremem lub torty przekładane pysznymi masami gdzie podstawą jest biszkopt. Dlatego właśnie przedstawiam przepis na biszkopt kakaowy, który możecie podawać z różnego typu masami. Podzielcie się w komentarzu informacją z jakimi dodatkami serwujecie biszkopty. Zachęcam również do wypróbowania przepisu na biszkopt tradycyjny. Biszkopt kakaowy Składniki: 6 jaj, 2/3 szklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego
paapilotkaakrem. Dobrze, żeby podczas tej czynności lalka miała podniesione ręce i włosy. Jeśli mamy na tyle miejsca w lodówce (lub pogoda dopisuje) dobrze jest schłodzić cały tort zanim zaczniemy nakładać ostatnią warstwę kremu. Pozostały krem (powinna(...)zostać około połowa) dzielimy na dwie części. Jedną część farbujemy na niebiesko barwnikiem spożywczym. Do worka cukierniczego z końcówką (tylką) w kształcie dużej zamkniętej gwiazdki nakładamy dwa kremy. Wyciskamy różyczki na torcie. Jak to zrobić? Pomocne mogą być te wpisy: ten , ten , ten . Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercySkładniki: Biszkopt kakaowy: 5 jaj 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku Krem: 1 opakowanie czekoladowego kremu do tortów ( użyłam firmy Gellwe) 150g miękkiego masła 300 ml zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna + kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe(...)paterze i dokładnie nasączyć. Na nasączone ciasto wyłożyć i rozsmarować 3/4 powideł. Następnie rozsmarować niecałą połowę kremu. 6. Drugą część ciasta również nasączyć od wewnętrznej strony i posmarować pozostałą częścią powideł. Położyć na pierwszą część. 7. Pozostałą część masy wyłożyć na tort zaczynając od boków a kończąc na wyrównywaniu masy na wierzchu. 8. Boki obsypać wiórkami kokosowymi. ( Zrobiłam
A Ty Smakuj Mnietorcik powstał na szybko, bo miałam kupić gotowe ciasto do pracy, później wpadłam na pomysł że zrobię babeczki, ale jak urodziny to urodziny i tort zrobiłam. Mnie smakował, bo ja uwielbiam dużą ilość czekolady! Składniki : * biszkopt jasny - 3 jajka, szklanka mą ki pszennej, pół szklanki cukru , łyżeczka proszku do pieczenia * biszkopt ciemny - 3 jajka, 3/4 szklanki mą ki pszennej(...)cukrem i s okiem z cytryny. Namaczać biszkopty. Każdy przekładać dżemem i kremem z kremówki i mascarpone z cukrem pudrem. Na zmianę jasny i ciemny blat. Cały tort pokryć kremem i odłożyć na godzinę do lodówki. Przygotować polewę, przestud zić i oblać boki. Ciasto schło dzić i udekorować
Magiczne Życie Martytortu i już w głowie mam plan, jak będzie wyglądał i smakował! Całkiem możliwe, że znowu wykorzystam pierniczki, bo ich zapas,który zrobiłam, by wziąć udział w konkursie, prędko s ię chyba nie skończy ;) Składniki na formę o śr 18cm Biszkopt orzechowy: 5 jajek ½ szklanki drobnego cukru 150g orzechów włoskich 4 łyżki kaszy manny 1½ łyżki mąki ziemniaczanej Krem(...)kolejnym blatem i czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Ostatni krążek smarujemy od spodu dżemem i przykładamy do kremu. Całość smarujemy pozostałym kremem, który możemy ponownie wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody (ułatwi nam to znacznie wygładzenie wierzchu oraz boków tortu). Wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki. Polewa: Listki żelatyny namaczamy w wodzie wg instrukcji podanej na opakowaniu, a jeśli posiadamy żelatynę
Kuchnia w czekoladziepołowę kroimy w kostkę, a drugą w paski. Przygotowujemy poncz do nasączenia biszkoptów. Do szklanki nalewamy ¾ syropu z brzoskwiń i dopełniamy wodą. Wykonanie tortu Jedne z blatów układamy na paterze i nasączamy 1/3 powstałego soku. Krem z Milky Way mieszamy z brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę. Połowę kremu wykładamy na blat(...)umieszczamy kolejny biszkopt i nasączamy sokiem. Wykładamy resztę kremu z batoników i kolejny blat. Nasączamy go resztką soku. Całość chwilę chłodzimy w lodówce. Następnie boki i wierzch tortu smarujemy drugim kremem ze śmietany kremówki i mascarpone. Boki obkładamy okruszkami powstałymi ze ścięcia biszkoptu, a wierzch ozdabiamy brzoskwiniami pokrojonymi w paski. Schładzamy chwilę w lodówce. Smacznego
Kolizje SmakówTort makowy to pyszne połączenie wilgotnych blatów makowych oraz kremu kawowego, wzbogacone dodatkowo o orzechy włoskie. Całość świetnie się ze sobą komponuje, a ciasto makowe jest na tyle wilgotne, że nie ma potrzeby nasączać go przed przełożeniem kremem. Krem kawowy to połączenie ubijanej na parze masy jajecznej oraz masła i kawy. Jest on niezbyt słodki, co dobrze współgra z dość(...)dodawać stopniowo gęstą masę jajeczną (po 1 łyżce), nadal ucierając (miksując) - na koniec dodać ostudzoną kawę, ponownie wszystko zmiksować do połączenia się składników - gotowy krem można schłodzić lub od razu przełożyć nim blaty makowe PRZYGOTOWANIE TORTU - blaty makowe są na tyle wilgotne, że nie wymagają nasączenia - na paterze lub talerzu umieścić jeden z blatów, nałożyć odpowiednią ilość kremu (około
Smakołyki BerenikiMoja mama zawsze przygotowuje ten tort w wersji z kremem kawowym. Ja też planowałam go zrobić właśnie w takiej wersji, ale w jednej z sieciowych kawiarni "przemówił" do mnie podobny tort tyle, że z kremem mascarpone i pomarańczami. I zakochałam się w takim wydaniu! Postanowiłam na bazie przepisu mojej mamy zrobić podobny przysmak. Makowe, wilgotne, bogate w smaku ciasto przełożyłam
Kulinarne Inspiracje