urodziny mojego 4-letniego synka,który nie lubi w cieście żadnych owoców czy dżemu-więc podjęłam wyzwanie i zrobiłam tęczowy ,kolorowy tort który chciały spróbować wszystkie dzieci i dorośli,bardzo smaczny ,może nie wyjątkowy w smaku,bo przełożony kremem z bitej śmietany i serka mascarpone ale za to dla dzieci -idealny,synek był zachwycony i jak nigdy zjadł(...)Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem: blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem, następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym. Wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym. Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. a taki był w całości
Swojskie jedzonkopowodzeniem możecie wykorzystać zwykłą okrągłą tortownicę. Na Dzień Mamy polecam nie tylko ten tort, ale także przepis na ultra łatwy deser bez pieczenia — malinową Charlotte (klik) . * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 21-23 cm Biszkopt: biszkopt z 5 jajek z tego przepisu Krem z białej czekolady: 500 ml śmietany kremówki 200 g sera mascarpone 150 g białej czekolady(...)blat biszkoptu ułóż na paterze i nasącz połową płynu. Kolejno posmaruj konfiturą malinową, a następnie cienką warstwą kremu i przykryj drugim blatem, który również nasącz. Wierzch i boki tortu ozdób kremem, używając rękawa cukierniczego lub szprycy z okrągłą tylką. Tort wstaw do lodówki na minimum 2-3 h. Przed samym podaniem górę ozdób świeżymi owocami oraz pokruszoną bezą, zaś
Food Squaremascarpone. Całość jest prosta w przygotowaniu - cyferki znalazłam w internecie i wydrukowałam w formacie A4, a następnie za pomocą noża do pizzy wykroiłam kształt. Nadzianie kremem to naprawdę chwila i dekoracja również. Tort robi się czasochłonny tylko wtedy, jeśli słodkie dekoracje przygotujecie sami - ja makaroniki i bezy piekłam sama, więc czas znacznie się wydłużył. Ale możecie również kupić gotowe(...)około 1,5 cm (użyłam Wilton 1A) Najpierw jedną warstwę na pierwszy spód. Następnie przykryj bardzo ostrożnie krem drugim spodem i wyciśnij kolejną porcję kremu. DEKORACJA: Wierzch tortu udekoruj dowolnie makaronikami, bezikami, owocami i kwiatami (końcówki kwiatów owiń folią spożywczą przed wsadzeniem ich w krem). Gotowe! Smacznego! Przepis: Moje Wypieki
Słodko-Słony Świat Ilonytruskawkowego, przykrywamy drugim biszkoptem. Kolejno wykładamy krem śmietanowy (proporcjonalnie do grubości wyłożonego kremu truskawkowego), trzeci biszkopt, resztę kremu truskawkowego, kolejny biszkopt i następną warstwę kremu śmietanowego. Resztą kremu śmietanowego tynkujemy boki tortu. Na wierzchu układamy pokrojone świeże truskawki. Dół tortu oraz bok z truskawkami dekorujemy szprycą cukierniczą odłożoną i zabarwioną na czerwono śmietanką. Drugą stronę tortu oblewamy rozpuszczoną w kąpieli(...)Tort jest dość wysoki i podczas składania zabraknie nam rantu. Pomóc możemy sobie złożonym papierem do pieczenia wciśniętym pomiędzy ciasto a foremkę. W ten sposób równomiernie rozsmarujemy krem. Przed otynkowanie boków tortu chłodzimy go przez godzinę- dwie w lodówce. Aby równomiernie wygładzić boki tortu przed każdym wygładzeniem szpatułkę wkładamy do wrzątku i wycieramy do sucha
VioletoweKucharzenieKażdy element tego pysznego, czekoladowego tortu, zawiera w sobie przynajmniej jeden rodzaj czekolady. Rozpływający się w ustach krem z białej czekolady- znajdziecie pomiędzy czterema czekoladowymi blatami biszkoptu, a w elemencie ozdoby: serduszka z mlecznej i białej czekolady oraz bita śmietana. Brzmi pysznie?! Zapewniam Was, że również tak smakuje! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 jajek szklanka mąki pszennej 150 g. masła(...)drugim blatem, lekko dociskamy. Drugi blat,podobnie: nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy kolejnym blatem. Trzeci blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki naszego tortu samrujemy pozostałym kremem- wszystko ładnie wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE: Boki tortu obkładamy odłamkami czekoladowymi. Śmietanę ubijamy i umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów. Wykonujemy duże kremowe
Domowe Tortydzieci wódkę zastąpić wodą lub herbatą cytrynową Wszystkie płyny wymieszać, odstawić. Składniki Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): Krem przygotowany zgodnie z tym przepisem , krem najlepiej przygotować w dniu obkładania tortu masą cukrową, u mnie 1 dzień przed podaniem. Nie zużyłam całego kremu, zostało mniej niż połowa, ale warto mieć zapas na wszelki wypadek. 460 g masła(...)połowę frużeliny, wyrównać, wyłożyć 4 kopiaste łyżki kremu z białej czekolady (połowę kremu), wyrównać, przykryć drugim blatem, nasączyć połową nasączenia, wyłożyć resztę frużeliny, wyrównać, wyłożyć resztę kremu, wyrównać, wyłożyć 3 blat, nasączyć. Tort schować do lodówki na 4-6 godzin. Po tym czasie, przykładając szablon, ostrym nożem wyciąć z tortu herb legii. Tort obłożyć masą maślaną, równomiernie, tak aby wszystkie
moj przepis nalaskowych, dokładnie utrzeć. Na samym końcu dodać kawę, dokładnie wymieszać. PRZEŁOŻENIE CIASTA Pierwszy i drugi krążek ciasta posmarować kremem. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obsypać tartymi orzechami laskowymi. Wierzch tortu udekorować orzechami włoskimi i rodzynkami
Kuchnia DanusiDo tego tortu miał być długi, zabawny (przynajmniej w moim mniemaniu ;) wpis i całe mnóstwo powiązanych z nim zdjęć, niestety żarty zgubiły mi się gdzieś pomiędzy
brunetkawkuchniwyrazisty). Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy . DEKOROWANIE: Nakładamy krem na babeczki za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Na kremie układamy elementy posypki…i pyszne babeczki są gotowe Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Czekoladowe babeczki z wiosennym akcentem pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortydociskamy, smarujemy 1/3 kremu i rozkładamy 1/3 truskawek. Przykrywamy trzecim biszkoptem, dociskamy, smarujemy resztą kremu i wykładamy resztę truskawek. Przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Wkładamy do lodówki aby tort się schłodził. 3. Krem czekoladowy: Czekoladę roztapiamy na parze i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone, cukier puder, kakao i studzoną czekoladę i dokładnie całość miksujemy(...)Gotowym kremem smarujemy boki i wierzch tortu. 4. Dekoracja: Rurki waflowe przycinamy nożem do pożądanej długości w zależności od tego czy chcemy aby wystawały ponad tort czy nie. Ja przycinałam na długość ok. 1,5 cm większa niż był tort. Polecam użyć w tym celu noża z ząbkami. Gotowymi rurkami obkładamy tort dookoła stroną którą docinaliśmy na dół. Każdą rurkę
Na Ciasteczkowych Papierachprzejmujcie się zupełnie.Koniec końców tort okazał się dużym sukcesem - zachwycił wszystkich gości, i nawet dzieci go jadły. Jest dość słodki i może się wydawać lekko mdły, ale był przygotowywany z myślą o dzieciach, a z doświadczenia wiem, że maluchy nie przepadają za wyrazistymi czy wyjątkowo oryginalnymi połączeniami smakowymi. Karolinę zachwycił krem truskawkowy - bardzo truskawkowy. Całość smakowała dobrze, a wyglądała(...)dodawać miękkie masło, ubijając na najniższych obrotach miksera. Krem się zważy, a później stanie się gładki i smarowny. W tym momencie dodać całkowicie ostudzone puree z truskawek, połączyć.Tort posmarować kremem maślanym, wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozsmarować na wierzchu i bokach drugą warstwę kremu. Wsatwić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem stawrnieje.Mas
Pożeraczka, czyli raz adobrześliczny na urodziny - i dzięki niej uwierzyłam w siebie! Taki mały człowiek, który jeszcze 3 latek nie ma, zmienił wszystko i poukładał mi w głowie :) skoro jej się tort podobał, a kremy smakowały to ważne było tylko, by go dokończyć i by wyglądał i smakował. Bo dziecko czeka z nadzieją i jednocześnie wiarą, że to się uda. Zawzięłam się(...)biszkoptu - 1/3 ponczu - 1/3 masy czekoladowej - drugi blat biszkoptu - 1/3 ponczu - cienka warstwa truskawkowa - połówki truskawek - reszta tężejącej masy truskawkowej - trzeci blat biszkoptu - reszta ponczu. Dekoracja: Górę tortu smarujemy pozostawionym wcześniej białym kremem. Boki pozostałą masą czekoladową zostawiając trochę do dekoracji przy pomocy rękawa cukierniczego. Ja brzegi, czyli łączenia obu mas wykonałam płaską tylką jednostronnie ząbkowaną do plecionki
Kolorowy Przepisowniktruskawek 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml wody mineralnej niegazowanej 2 łyżki cukru 5 łyżek wódki ½ łyżeczki ekstraktu kokosowego Krem do tynkowania tortu 250 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa drip 210 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki różowy barwnik Biszkopt Białka oddzielamy(...)wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Krem do tynkowania tortu Do schłodzonej śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii. Polewa drip Czekoladę dzielimy
Wędrówki po kuchniTort dla fanatyków kokosa i pralinek Rafaello... :) Pyszny, kremowy, mocno kokosowy tort na puszystym, delikatnym biszkopcie z aksamitnym, wyśmienitym kremem kokosowym z kremówki, kokosowej śmietanki, mascarpone i białej czekolady. Do tego płatki migdałów i pralinki Rafaello do dekoracji i totalna rozpusta gotowa :)) Przepis na tort zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki . Zamiast biszkoptu genueńskiego, który być może sprawiłby niektórym(...)kremu kokosowego. Połóż drugi blat, naponczuj go, posmaruj połówką pozostałego kremu i połóż kolejny blat. Nasącz go i pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Boki tortu posyp płatkami migdałowymi (możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni i ostudzić), górę posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj
Słodko-Słony Świat Ilonyprzyozdobiony czekoladowymi wiórkami- zamieni się w pyszny deser cappuccino. Wyjątkowy smak dla wielbicieli kawy, dla wielbicieli cappuccino i dla wszystkich wielbicieli pyszności Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 250 ml.śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 120 g. białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 3 saszetki cappuccino Przepis: W garnuszku podgrzewamy śmietanę(...)krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Ozdabiamy motywami czekoladowymi- np. wiórkami z białej i mlecznej czekolady. Gotowy krem przechowujemy w lodówce. Smacznego!!! Artykuł Krem cappuccino pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Torty