szaszłyki - 3147 przepisów (strona:175/210)

Urodzinowe babeczki czekoladowe 366

miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły

Ciastkozercy
Kofty wieprzowo-wołowe z piekarnika 190

mięsa wołowo - wieprzowego, 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki, 2 łyżeczki curry indyjskiego, trochę oleju, sól, pieprz, pieprz cayenne.   Przygotowanie:     Zaczynamy od zamoczenia patyczków do szaszłyków w wodzie przez 15 minut po to,  żeby nie przypaliły się podczas pieczenia. Do miski wkładamy mięso wieprzowo-wołowe, dodajemy przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Ręce zwilżamy trochę wodę

Aga w kuchni
Muffinki z jabłkiem i cynamonem 133

przygotowane foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy stopień upieczenia przy pomocy patyka (może być patyk do szaszłyków), który po wyjęciu z ciastka, nie powinien być oblepiony nim. Po upieczeniu muffinki są przyjemnie wilgotne, dzięki jabłku :) Smacznego

Taste Of My Day
Marchwiowe muffiny z pomarańczą i białą polewą 197

dodajemy suche składniki i łączymy w jednolitą masę. Wcześniej przygotowane foremki napełniamy ciastem i pieczemy w temperaturze ok 200 stopni przez 30 min, do momentu, aż patyczek (np. do szaszłyków), jaki w nie wbijemy, będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu muffinów, zaczynamy przygotowywać polewę. Cukier puder, sok z cytryny i serek (możecie użyć śmietankowego serka kanapkowego, np. firmy

Taste Of My Day
Czosnkowo - limonkowy kurczak z sałatką z mango 255

oliwek od 2 do 10 godzin. Składniki sałatki kroimy na małą kostkę i mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi z kurczaka można podać w całości lub w formie szaszłyków. Smażymy kurczaka na patelni grillowej lub elektrycznym grillu. Gotujemy ryż wg. przepisu na opakowaniu...Smacznego

Anioły w kuchni
Babeczki nadziane chałwą 171

Weekend majowy można uznać za rozpoczęty. A co za tym idzie? Odpoczynek, wyjazdy, grille i pikniki. Karkówki, kiełbachy, szaszłyki, ale i słodkości. Oto moja propozycja na..no w sumie każdą okazję, bo babeczki są idealne: na grilla, domówkę, ale i komunię czy też spotkanie z przyjaciółkami. To kolejna moja propozycja dla miłośników chałwy. U mnie znikły momentalnie, a koleżankom

Czarnawisienka
Pstrąg na niebiesko. 115

sól i odrobinę pieprzu. Gotować 15 minut. Podczas gotowania wywaru, pstrąga wyfiletować, umyć i nadać mu kształt w jakim go chcemy podać, pomagając przy tym sobie np. patyczkiem do szaszłyków, nicią kucharską, wykałaczkami. Po ugotowaniu nadanie naszej rybce kształtu nie będzie już możliwe. Po 15 minutach gotowania wywaru, włożyć do niego ukształtowaną przez nas rybkę, która natychmiast nabierze błękitnego koloru

Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 258

płonącymi racami.  Możemy też skromniej, co wcale nie znaczy dużo taniej, podać dobrego oryginalnego, zrobionego z polędwicy wołowej boeuf  Stroganowa. Możemy podać jeszcze taniej, podając np. płonące szaszłyki z drobiu. Co również przy odpowiedniej oprawie muzycznej zostanie zauważone przez gości. Podanie tortu to zawsze najsłodszy moment przyjęcia weselnego. Przeważnie tort weselny jest piętrowy . Trzeba nim obdzielić wszystkich weselnych

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety mielone z ziemniaczanymi wiatraczkami. 245

dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Tajemnica soczystości tego kotleta tkwi w dodaniu śmietany. Ziemniaki nabijamy na patyk do szaszłyków i specjalnym nożykiem kroimy po patyku. Można spróbować zrobić ukośne nacięcie małym cienkim nożem. Po zrobieniu nacięcia rozciągamy ziemniak na patyku i smażymy we fryturze

Kulinarny karnet Christophera
Pitaja najpiękniejszy owoc świata. 121

Wykonanie. Owoc pitaji przekroić na połowę. Wydrążyć kulki i oczyścić wnętrze, aby otrzymać dwie "miseczki". Miseczki wypełnić kulkami pitaji i truskawkami. Do tego syrop klonowy. Zdrowy ,niskokaloryczny ,smaczny deserek. Szaszłyk z meksykańską pitają. Składniki. 1 owoc pitaji 8 pomidorów koktajlowych 50g sera pleśniowego listki mięty Wykonanie. Owoc pitaji przekroić i wyciąć kulki specjalną łyżeczka. Pomidorki przekroić na połówki Ser pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Tempura - Kalmary, ośmiornice, krewetki i warzywa w cieście 200

różyczki kalafiora 15 dag tempury sól 1. Przygotowujemy tempurę, mieszankę maki i przypraw mieszamy z lodowata wodą, dokładnie mieszamy. 2. Warzywa kroimy, można lekko osolić, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Krewetki i kalmary wrzucamy do tempury i obtaczamy w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu dokładnie ze wszystkich stron.  3. Przygotowujemy ręczniki papierowe, odsączamy z tłuszczu usmażone owoce morza. Podajemy

Apetyczna babeczka
Suszone pomidory w oliwie 163

ząbki czosnku na słoik  gałązka rozmarynu W wyparzonych, suchych słoikach układamy przygotowane pomidory, przekładając je czosnkiem i rozmarynem. Oliwę lekko podgrzewamy i zalewamy pomidory, patyczkiem do szaszłyków można pozbyć się pęcherzyków powietrza ze słoi. Zalewę jaka zostanie w słojach po wyjęciu pomidorów można z powodzeniem wykorzystać w następnym roku do ponownego marynowania, lub użyć jej do smażenia

Apetyczna babeczka
Prosty sos pomidorowy a'la ketchup (dieta Dr. Dąbrowskiej) 240

Pasuje do gołąbków, użyłam go też jako zastępcę ketchupu do II wersji wegańskich szaszłyków. Nieskomplikowany w przygotowaniu, wymaga wykonania niewielu czynności, do tego świetnie smakuje. Składniki: 3 pomidory pół cebuli 2 ząbki czosnku bazylia papryka słodka i ostra sól pieprzdomowa "kostka rosołowa" warzywna Pomidory, cebulę i czosnek kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy do smaku. Gotujemy, bez przykrycia, do miękkości

chwile dla mnie
Coś z niczego - Sezamowe przekąski 120

Składniki:2 piersi kurczaka1 opakowanie sezamuprzyprawa do drobiuolejPRZYGOTOWANIE:  Myjemy dokładnie piersi kurczaka. Następnie kroimy je w podłużne paski. Posypujemy przyprawą do drobiu. Nakłuwamy na długie wykałaczki do szaszłyków, tak by pasek kurczaka był pionowo. Następnie smarujemy je olejem, najlepiej za pomocą pędzelka silikonowego. Obtaczamy w sezamie, mocno dociskając ziarenka do kurczaka. Smażymy na rozgrzanym oleju. Można jeść na ciepło

Aga w kuchni