szaszłyki - 3147 przepisów (strona:182/210)

Mini kebaby z tymiankiem i sosem chili (grillowane) 148

posiekaną cebulę dymkę, pojedyncze listki świeżego tymianku, sól do smaku, , odrobiny bułki tartej, doprawiamy sosem chili i dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Tak przygotowaną masę mięsną nadziewamy na patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone w wodzie). Tak przygotowane mięso mielone nabiera zupełnie innego smaku niż tradycyjne kotlety mielone. Smażymy kebaby na posmarowanej olejem rzepakowym patelni grillowej, obracając mięso, tak aby się równomiernie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Satay z indyka pikantny 121

składające się z kawałków lub plasterków mięsa ( kurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby, itp.) nabitych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami. Satay to takie nasze polskie szaszłyki, mogą być pokrojone w kostkę lub pokrojone w paseczki, zwinięte w harmonijkę i nabite na patyczki. Ostatnio przygotowywałam satay z kurczaka , który podałam z salsa ananasową. Dzisiaj przygotowałam Satay

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomidory na przystawkę 166

Sezon grillowy trwa, a ja nie wyobrażam sobie grillowania bez przystawek. Idealne do kiełbaski, karkówki, szaszłyków i wszystkiego co tylko z grilla - pomidory. Uwielbiam je w każdej postaci, jednak dzisiaj polecam je w formie przystawki. Składniki: 6 dużych i twardych pomidorów  250 g sera gouda 5 ząbków czosnku 4 łyżki majonezu  sól i pieprz Przygotowanie: Na drobnej

Niezły Młynek
Mini kebaby z nadziewanymi pomidorami - Grecka uczta 172

pieprzem, wyciskamy jeden ząbek czosnku, 1 łyżeczkę cebuli bardzo drobno posiekaną i 1 łyżeczką posiekanej pietruszki, dodajemy bułkę tartą. Wszystko dobrze mieszamy, następnie oblepiamy patyki do szaszłyków i smażymy na patelni grillowej (może być zwykła ale musimy dodać odrobinę oleju) Faszerowane pomidory: Kaszę gotujemy i ostudzamy. Odetnij górną część pomidorów i wyjmij miąższ. Posiekaj

Niezły Młynek
Cynamonowy chlebek do odrywania 323

Całość przykryłam ściereczką i odstawiłam na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce. Piekłam ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (na wszelki wypadek można sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto nie jest surowe

Kulinarny Pamiętnik
Ananas Pieczony 174

Wykonanie: Nie będę tu wypisywac specjalnie składników, wszystko widac na zdjęciach. Ananasa obieramy, pozbawiamy ostrych oczek. Wycinamy zdrewniałą środkową częśc. Kroimy na duże kostki, które nabijamy na patyczki do szaszłyków. Celowo nie dodawałam niczego oprócz świeżej  mięty po upieczeniu. Piekłam kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ile piec? Na oko,  tak aby nie spiekł Wam się

Blondynka Gotuje
Warsztaty z Kurtem Schellerem 109

trwały do 15. Udało nam się w ciągu 5 godzin przygotować 5 przepyszynych i bardzo sytych dań: sałatkę szopską z grillowanym serem halloumi, zupę z białej fasoli, szaszłyki z dwoma dipami, rybę w cytrynowo-ziołowej marynacie i deser, który był królem tego dnia, przygotowany na kruchym spodzie, przekładany ciastem filo i czterema warstwami, makowo-bakaliowa, jabłkowo-cynamonowa, orzechowa i sernikowa

Moja smaczna kuchnia
Smaki Turcji: szaszłyki z kurczaka z sosem jogurtowym 161

gniazd nasiennych. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z jogurtem. Kostki kurczaka nadziać na 4 drewniane patyczki,które wcześniej przez 30 minut namoczyć w wodzie. Opiekać szaszłyki przez ok.10-15 minut na intensywnie rozgrzanej patelni grillowej (można dodać trochę oleju na patelnię) często obracając, aż mięso będzie upieczone. Uwagi: Podawać z ryżem i sosem jogurtowym

Gorący kąsek
Burgery z indyka z sosem barbecue 171

plastry pomidora, usmażonego burgera, sos barbecue i 2 plastry ogórka. Przykryć drugą połową bułki i podawać. Aby burger się nie rozpadł, można  go "spiąć" wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków

wyzwania kuchenne
Olej z awokado „Greencado” – zielone dobro dla ciała i podniebienia 106

piękny zielony kolor..Olej ten ma sporo właściwości..poniżej przytoczę kilka słów z internetu..Ja z braku czasu jeszcze nie wypróbowałam tego oleju..tzn. przed chwilką zamarynowałam mięsko na szaszłyki z jego dodatkiem i zobaczymy ..ale po smaku i zapachu oleju zapowiada się smakowicie...oczywiście na blogu będzie dalszy ciąg opisu związanego z testowaniem oleju. Źródło: Olej z awokado

Moje domowe kucharzenie
Podsumowanie czerwca 159

przepisów.. Najbardziej oglądalne wpisy w czerwcu: Kompot z truskawek Schabowy wg Magdy Gessler Bounty Placki ala pizza Pieczone ziemniaki Mięsko na kanapki Surówka -2 kolory Gofry bez mleka Szaszłyki

Moje domowe kucharzenie
Domowe Sushi krok po kroku 262

najpierw oczyścić. Krewetkom odcinamy głowę i ogon. Usuwamy dokładnie pancerz. Delikatnie je prostujemy i nacinamy od dołu. Usuwamy żyłkę grzbietową. Oczyszczone krewetki myjemy   i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Możemy również najpierw ugotować krewetki a potem je oczyścić i obrać z pancerzy. Zagotowujemy wodę, solimy i gotujemy krewetki około 6 minut. Po ugotowaniu krewetki wkładamy do zimnej wody. Wędzonego

Mania Gotowania
Łosoś ze szpinakiem i różowym pieprzem 171

surowo jak i przetworzone - na surowo np. w formie tatara bądź sushi - smażony, pieczony lub gotowany na parze - ryby pieczemy w niższych temp. - może być podawany jako filet, dzwonko, szaszłyki - jako podstawa zupy rybnej - solić można przed i po obróbce termicznej   Właściwości: Zastanawialiście się kiedyś dlaczego Eskimosi mimo jedzenia bardzo tłustych ryb, dożywają sędziwego wieku? Naukowcy też - wszystko dzięki

SMYKWKUCHNI
Czekoladowe ciasto z polskimi brzoskwiniami 147

koniec dodajemy kakao i mleko. Ciasto wylewamy na blaszkę układamy pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Pieczemy temp. 200 stopni C czas 50- 60 minut, po nakłuciu patyczkiem (np. takim do szaszłyków), patyczek ma być słuchy.    Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy minimum godzinę. Ciasto możecie podawać np. posypane cukrem pudrem lub kakao. Pyszne ciasto na jesienne wieczory, z najbardziej

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka z bakłażanami i kurczakiem! 242

zapiekaj 55 minut w temp 200stopni C Zapiekanka jest bardzo smaczna ja podałam z sałatą z sosem miodowo-musztardowym! Smacznego! SPRÓBUJ TAKŻE: ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM PIZZA WŁOSKA Z MOZARELLĄ SZASZŁYKI POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Zapraszam również

SMYKWKUCHNI