był łatwy. Do wyboru jest sześć burgerów: klasyczny, chickenburger, cheeseburger, BBQ Burger, Green Chili Burger i Big Sajs Burger. W ofercie mięs z grilla także jest spory wybór, m.in.: szaszłyki, karkówka czy żeberka. Na uwagę zasługuje przede wszystkim stek Angus, z prawdziwej wołowiny argentyńskiej. Ja oczywiście postawiłam na burgera, a ostateczna decyzja padła na dużego burgera
Pasja Smakudrodze było mi zawsze też z grill-barem "Anuszik" w Lublinie , a tu niespodzianka, bo właściciele ormiańskiego lokalu zawitali do Zamościa!Mogliśmy dzięki temu spróbować kebabów i szaszłyków zawiniętych w lawash. Było pysznie, ale nie tak ostro jak zapewniali nas kucharze. Spokojnie mogłam zaryzykować papryczkę chili. Podczas Jarmarku Hetmańskiego odbył się konkurs kulinarny "Smaki Zamościa i Roztocza". Komisja, której przewodniczył
Pasja Smakugoście byli zadowoleni, to przysmak na szybko do przygotowania, a kto nie lubi czekolady? Składniki : * umyte truskawki razem z szypułkami * tabliczka dobrej jakościowo gorzkiej czekolady * patyczki do szaszłyków * opcjonalnie : kolorowe cukiereczki do posypania Przygotowanie : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Truskawki dobrze odsączyć, każdą nadziać na patyczek i maczać w rozpuszczonej czekoladzie. Odstawić do zastygnięcia
Magiczne Życie Martypączki podrosną. Smażyć w gorącym oleju. Po włożeniu pączków do gorącego oleju w garnku lub frytkownicy zamknąć lub przykryć denkiem, następnie odkryć, odwrócić pączki za pomocą patyczków do szaszłyków i dosmażyć z drugiej strony ale już w odkrytym garnku lub frytkownicy. Pączki wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym. Ciepłe pączki polukrować i posypać mieszanką kandyzowaną. Lukier ;do soku
Ala piecze i gotujemoim przypadku Podwawelską z Biedronki ( lubię ją ma mało tłuszczy i się tak nie spieka) kroję w ok 10 cm kawałki, nakłuwam wzdłuż przez środek patyczkiem do szaszłyków. Nacinam skośnie turlając po desce aż do patyczka. Druga i kolejne idą łatwiej :) Nacięte kiełbaski rozciągam z czuciem na patyczku tak aby powstała ładna spirala. Griluję na brykiecie, potrzebny średni żar
Mechanik grillujepomidor pokrojony w plastry plastry żółtego sera (dowolnego, takiego jaki lubimy najbardziej) cebula pokrojona w krążki musztarda, lub dowolny sos Ja po złożeniu hamburgerów i "spięciu" ich patyczkiem do szaszłyków, by się nie rozsypały, wstawiłam je jeszcze na chwile do rozgrzanego piekarnika (ok.8 min). Kombinacja dodatków jest dowolna i każdy może dodać to co lubi: kiełki, bekon (bo burgerki
Symfonia Smakówciasta i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Włożyć na godzinę do lodówki. Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze wraz ze śmietanką. Kulki ciasta nabijać na patyczki od szaszłyków i maczać w rozpuszczonej czekoladzie. Obsypać kolorowymi posypkami. Włożyć do szklanki i wstawić do lodówki
Z miłości do słodkościmące. Smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Ilość oleju nie powinna być zbyt duża, myślę, że wystarczą 3 łyżki. Usmażone klopsiki możemy przed podaniem nadziać na patyczki do szaszłyków. Do mięsa robimy dip z jogurtu naturalnego doprawionego solą, pieprzem, natką pietruszki oraz pokruszonymi płatkami migdałowymi. Smacznego
Przysmaki Karolkigruszkę i usunąć gniazda nasienne. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem , goździkiem i ćwiartką cytryny. Włożyć połówki gruszki. Gotować kilka minut aż zmiękną ( ja sprawdzam miękkość patyczkiem do szaszłyków). Wyjąć i ostudzić. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić bardzo drobno . Wymieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru i sosem chili. Zostawić na kilka minut. Odsączyć
Buniabaje w kuchniWłożyć mięso w marynatę i zostawić na 30 minut ( można na dłużej- nawet na całą noc). Wyjęte z marynaty mięso i podzielony na kawałki szczypior nadziewać na patyczki od szaszłyków podwójnie - tzn. dwa patyczki obok siebie w jedna porcję tak by było łatwo przewracać i by małe kawałki nie zsuwały się. Rozgrzać grill lub patelnie grillową lub zwykłą patelnię
Buniabaje w kuchnioleju marynowane warzywa - pikle sałata - kilka listków Kiełbaski ponacinać delikatnie tak by się nie rozpadły. W nacięcia włożyć kawałki sera Chedar . Przez kiełbaski przekłuć namoczony w wodzie patyczek do szaszłyków ( kiełbaski nie rozpadną się i łatwiej je potem nakładać ) .Bułkę przeciąć na pół .Posmarować bułkę ( przecięcie ) i kiełbasy olejem zmieszanym z Sosem miodowym z czosnkiem .Posypać bułkę grubo
Buniabaje w kuchnilubuskich winnic. Z jedzeniowych budek zauważyłam gofry , mini pączki , naleśniki francuskie czy pierogi wileńskie. Oczywiście pajda chleba ze smalcem czy masłem czosnkowym z mięsem , cebulą i kiszonym ogórkiem. Oraz szaszłyki , kiełbaski z grilla bądź golonki. My w Zielonej Górze spędziłyśmy tylko parę godzin , ale było warto. Winobranie trwa od 7 września jeszcze do niedzieli czyli 15 . Także jeśli
Magiczne Życie Martylodówki lub na min 3 godziny. Pieczarki przekroić na połówki, posmarować oliwą i posypać papryką, ananasa pokroić w grubą kostkę. Nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku w 180°C przez ok. 30 minut, raz odwracając. Można też piec na grillu. ZAPIEKANE ROZMARYNOWE ZIEMNIACZKI: Składniki na 2 porcje: 1/2 kg ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek
Blondynka Gotujeciężko doszorować. Granit w tej kwestii poszedł mi bardziej na rękę i nie stawiał zbytniego oporu podczas czyszczenia przypalonego tłuszczu. Naczynia rzuciłam na tak zwaną głęboką wodę i grillowałam szaszłyki z żółtym serem i ser mimo długiego czasu trzymania na rozgrzanej patelni nie nabrał czarnego koloru jak to często w zwyczaju miał robić na teflonie. Ryż gotowany na sypko
Blondynka Gotujebułką tartą ( ja użyłam foremki sylikonowej, więc posmarowałam ją jedynie odrobiną tłuszczu)jako pierwszą wykładamy masę jasną a następnie masę ciemną, obie masy delikatnie mieszamy np patyczkiem do szaszłyków. Pieczemy w 200 C przez około 1 godzinę (do tzw. suchego patyczka
Zainspirowana w kuchni