szaszłyki - 3147 przepisów (strona:181/210)

Grillowany kurczak sataye 194

czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Uwagi : Kurkuma farbuje paznokcie na żółto i ciężko je potem domyć (ja męczę się już 3 dzień!), więc polecam przygotowanie w rękawiczkach :) Patyczki od szaszłyków przed nabijaniem moczymy w wodzie - zapobiegnie to przypalaniu się patyczków. Danie zainspirowane przepisem ze strony POLKI.PL

Tajskie smaki
Szaszłyczki z kurczakiem i ananasem 233

blaszce do pieczenia i polewamy przygotowaną śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na jakieś 7-10 minut. Jeśli została nam śmietana można wykonać sos śmietanowy do naszych szaszłyków. Zajadamy koniecznie na ciepło

Kolizje Smaków
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 195

pogrillujemy. Bo przecież sezon dopiero się zaczyna, prawda?:) Spośród państw leżących nad Morzem Śródziemnym niewyczerpanym źródłem inspiracji może być kuchnia krajów bałkańskich oraz arabskich . Na stołach królują tam różnorodne szaszłyki, kebaby, klopsiki i inne cuda, które pewnie jedliście w czasie Waszych urlopów. Z wakacji w Chorwacji pamiętam np. meso sa žara (mięso z grilla) - ražnjiei i Ćevapčići podawane z sosem

Chilli Czosnek i Oliwa
Placki ziemniaczane i szaszłyki z papryką! Sielsko - anielsko! 140

więc fakt spędzenia weekendu u rodziców i wspólnego grillowania dał mi wiele radości. Razem z tatą zrobiliśmy placki ziemniaczane, tzn, tata rozpalił ogień a ja resztę hheheh ;-) Przygotowałam też szaszłyki. Takie smażenie na żywym ogniu to wyzwanie, daje dużo radości. A plackami mogłabym obdarować jeszcze z jedną rodzinę ;-) SKŁADNIKI NA PLACKI: - 2 kg ziemniaków - 2 cebule - sól - 3 jaja

SMYKWKUCHNI
Golonka w piwie z kukurydzą 228

przez 2h. Podajemy z gotowaną kukurydzą:) Przygotowanie kukurydzy: Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Przekrajany na 3 części i wbijamy drewniane szaszłyki, posypujemy solą i masłem.  Smacznego

Niezły Młynek
Niby gulasz z szaszłyka 177

zasadzie jest to pół przepisu bo używam szaszłyka który kiedyś piekłam w piekarniku ( Rozsypany gulasz z piekarnika ). U mnie ( i chyba nie tylko u mnie ) często jest tak , że zrobię za duże porcje jakiegoś dania i potem mrożę pozostałości. Potem albo je odgrzewa w niezmienionej formie , albo używam jako pół produkt do innego dania. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kolorowe szaszłyki 122

Danie skomponowane pod dzieci. Ciekawy sposób podania ma zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw i mięsa.  Składniki: patyczki do szaszłyków karkówka żółta papryka czerwona papryka różyczki brokuła cebulka dowolne ulubione warzywa Mięso kroimy na kawałki ... dalej

w kuchni i w ogrodzie
Lekka pianka z musem śliwkowym 591

garnuszku, uważający przy tym, by ich nie przypalić. Ubitą śmietankę łączymy delikatnie z rozpuszczonymi piankami i galaretką. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Na piankę wykładamy gęstniejący mus. Patyczkiem do szaszłyków, zanurzonym aż do ciasteczkowego spodu, rysujemy esy-floresy, wyciągając trochę białej pianki na wierzch i tworząc wzory. Całość chowamy do lodówki na minimum 3-4 godz. - do całkowitego stężenia. Następnie

Ratunku obiad
Mini kebaby z tymiankiem i sosem chili (grillowane) 156

posiekaną cebulę dymkę, pojedyncze listki świeżego tymianku, sól do smaku, , odrobiny bułki tartej, doprawiamy sosem chili i dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Tak przygotowaną masę mięsną nadziewamy na patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone w wodzie). Tak przygotowane mięso mielone nabiera zupełnie innego smaku niż tradycyjne kotlety mielone. Smażymy kebaby na posmarowanej olejem rzepakowym patelni grillowej, obracając mięso, tak aby się równomiernie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Satay z indyka pikantny 129

składające się z kawałków lub plasterków mięsa ( kurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby, itp.) nabitych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami. Satay to takie nasze polskie szaszłyki, mogą być pokrojone w kostkę lub pokrojone w paseczki, zwinięte w harmonijkę i nabite na patyczki. Ostatnio przygotowywałam satay z kurczaka , który podałam z salsa ananasową. Dzisiaj przygotowałam Satay

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomidory na przystawkę 171

Sezon grillowy trwa, a ja nie wyobrażam sobie grillowania bez przystawek. Idealne do kiełbaski, karkówki, szaszłyków i wszystkiego co tylko z grilla - pomidory. Uwielbiam je w każdej postaci, jednak dzisiaj polecam je w formie przystawki. Składniki: 6 dużych i twardych pomidorów  250 g sera gouda 5 ząbków czosnku 4 łyżki majonezu  sól i pieprz Przygotowanie: Na drobnej

Niezły Młynek
Mini kebaby z nadziewanymi pomidorami - Grecka uczta 180

pieprzem, wyciskamy jeden ząbek czosnku, 1 łyżeczkę cebuli bardzo drobno posiekaną i 1 łyżeczką posiekanej pietruszki, dodajemy bułkę tartą. Wszystko dobrze mieszamy, następnie oblepiamy patyki do szaszłyków i smażymy na patelni grillowej (może być zwykła ale musimy dodać odrobinę oleju) Faszerowane pomidory: Kaszę gotujemy i ostudzamy. Odetnij górną część pomidorów i wyjmij miąższ. Posiekaj

Niezły Młynek
Cynamonowy chlebek do odrywania 327

Całość przykryłam ściereczką i odstawiłam na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce. Piekłam ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (na wszelki wypadek można sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto nie jest surowe

Kulinarny Pamiętnik
Ananas Pieczony 181

Wykonanie: Nie będę tu wypisywac specjalnie składników, wszystko widac na zdjęciach. Ananasa obieramy, pozbawiamy ostrych oczek. Wycinamy zdrewniałą środkową częśc. Kroimy na duże kostki, które nabijamy na patyczki do szaszłyków. Celowo nie dodawałam niczego oprócz świeżej  mięty po upieczeniu. Piekłam kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ile piec? Na oko,  tak aby nie spiekł Wam się

Blondynka Gotuje
Warsztaty z Kurtem Schellerem 112

trwały do 15. Udało nam się w ciągu 5 godzin przygotować 5 przepyszynych i bardzo sytych dań: sałatkę szopską z grillowanym serem halloumi, zupę z białej fasoli, szaszłyki z dwoma dipami, rybę w cytrynowo-ziołowej marynacie i deser, który był królem tego dnia, przygotowany na kruchym spodzie, przekładany ciastem filo i czterema warstwami, makowo-bakaliowa, jabłkowo-cynamonowa, orzechowa i sernikowa

Moja smaczna kuchnia