szaszłyki - 3147 przepisów (strona:176/210)

Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 248

płonącymi racami.  Możemy też skromniej, co wcale nie znaczy dużo taniej, podać dobrego oryginalnego, zrobionego z polędwicy wołowej boeuf  Stroganowa. Możemy podać jeszcze taniej, podając np. płonące szaszłyki z drobiu. Co również przy odpowiedniej oprawie muzycznej zostanie zauważone przez gości. Podanie tortu to zawsze najsłodszy moment przyjęcia weselnego. Przeważnie tort weselny jest piętrowy . Trzeba nim obdzielić wszystkich weselnych

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety mielone z ziemniaczanymi wiatraczkami. 235

dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Tajemnica soczystości tego kotleta tkwi w dodaniu śmietany. Ziemniaki nabijamy na patyk do szaszłyków i specjalnym nożykiem kroimy po patyku. Można spróbować zrobić ukośne nacięcie małym cienkim nożem. Po zrobieniu nacięcia rozciągamy ziemniak na patyku i smażymy we fryturze

Kulinarny karnet Christophera
Pitaja najpiękniejszy owoc świata. 114

Wykonanie. Owoc pitaji przekroić na połowę. Wydrążyć kulki i oczyścić wnętrze, aby otrzymać dwie "miseczki". Miseczki wypełnić kulkami pitaji i truskawkami. Do tego syrop klonowy. Zdrowy ,niskokaloryczny ,smaczny deserek. Szaszłyk z meksykańską pitają. Składniki. 1 owoc pitaji 8 pomidorów koktajlowych 50g sera pleśniowego listki mięty Wykonanie. Owoc pitaji przekroić i wyciąć kulki specjalną łyżeczka. Pomidorki przekroić na połówki Ser pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Tempura - Kalmary, ośmiornice, krewetki i warzywa w cieście 189

różyczki kalafiora 15 dag tempury sól 1. Przygotowujemy tempurę, mieszankę maki i przypraw mieszamy z lodowata wodą, dokładnie mieszamy. 2. Warzywa kroimy, można lekko osolić, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Krewetki i kalmary wrzucamy do tempury i obtaczamy w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu dokładnie ze wszystkich stron.  3. Przygotowujemy ręczniki papierowe, odsączamy z tłuszczu usmażone owoce morza. Podajemy

Apetyczna babeczka
Suszone pomidory w oliwie 161

ząbki czosnku na słoik  gałązka rozmarynu W wyparzonych, suchych słoikach układamy przygotowane pomidory, przekładając je czosnkiem i rozmarynem. Oliwę lekko podgrzewamy i zalewamy pomidory, patyczkiem do szaszłyków można pozbyć się pęcherzyków powietrza ze słoi. Zalewę jaka zostanie w słojach po wyjęciu pomidorów można z powodzeniem wykorzystać w następnym roku do ponownego marynowania, lub użyć jej do smażenia

Apetyczna babeczka
Prosty sos pomidorowy a'la ketchup (dieta Dr. Dąbrowskiej) 230

Pasuje do gołąbków, użyłam go też jako zastępcę ketchupu do II wersji wegańskich szaszłyków. Nieskomplikowany w przygotowaniu, wymaga wykonania niewielu czynności, do tego świetnie smakuje. Składniki: 3 pomidory pół cebuli 2 ząbki czosnku bazylia papryka słodka i ostra sól pieprzdomowa "kostka rosołowa" warzywna Pomidory, cebulę i czosnek kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy do smaku. Gotujemy, bez przykrycia, do miękkości

chwile dla mnie
Coś z niczego - Sezamowe przekąski 117

Składniki:2 piersi kurczaka1 opakowanie sezamuprzyprawa do drobiuolejPRZYGOTOWANIE:  Myjemy dokładnie piersi kurczaka. Następnie kroimy je w podłużne paski. Posypujemy przyprawą do drobiu. Nakłuwamy na długie wykałaczki do szaszłyków, tak by pasek kurczaka był pionowo. Następnie smarujemy je olejem, najlepiej za pomocą pędzelka silikonowego. Obtaczamy w sezamie, mocno dociskając ziarenka do kurczaka. Smażymy na rozgrzanym oleju. Można jeść na ciepło

Aga w kuchni
Koreczki na imprezę 159

ząbków czosnku w oleju, 7 mini kabanosów chorizo Pekpol, 1 ogórek konserwowy. Przygotowanie:     Kroimy na mniejsze kawałki kabanosy chorizo oraz ogórek konserwowy. Na specjalne patyczki do szaszłyków nadziewamy najpierw zieloną oliwkę, kawałek kabanosa chorizo, ząbek czosnku z oleju, chorizo, kawałek ogórka, chorizo i na koniec cebulkę marynowaną. Układamy koreczki na talerzu. Stanowią one idealną przekąskę na kolację

Aga w kuchni
Cukinia, bakłażan, dynia 201

apetyczne zdjęcia :)     Myślę, że taką książkę warto jest mieć :) Tym bardziej, że do tej pory cukinia u mnie gościła jedynie w daniach z patelni lub w szaszłykach z grilla :) Książkę "Cukinia, bakłażan, dynia"  wydawnictwa Świat książki kupicie tutaj

Aga w kuchni
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 246

tuńczyka - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Roladki z pieczonej papryki z mozzarellą - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Sardine gratinate al forno - przepis z bloga Da leccarsi  le dita ... Szaszłyki po włosku czyli bruschetta na patyku - Małgorzata Chyla z bloga Moje kuchenne rewelacje Uova tonnate czyli jajka nadziewane tuńczykiem po włosku -  Beatrice Gallerani z bloga I dare

Chilli Czosnek i Oliwa
Kiełbaski na grilla 142

Dziś kolejny przepis zaczerpnięty z fantastycznego bloga Lepszy smak. Sezon grillowy w pełni, pogoda słoneczna, więc grillujmy :-). Kiełbaski możemy podać z grillowanymi warzywami lub  z

Kulinarne przygody Gatity
Souvlaki 244

przyprawy Tzatzyki i chlebek wykonujemy według przepisu... Piersi z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy u mnie chili, bazylii  oregano..nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Ziemniaki kroimy tak jak na frytki, układamy na blasze razem z szaszłykami  i pieczemy w piekarniku... Pomidory kroimy na ćwiartki, cebule w plasterki.... Tak naprawdę podajemy

NaKońcuJęzyka
Szaszłyki z karkówki 199

kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki, im dłużej tym lepiej. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Na patyki do szaszłyków nadziewać po kawałku karkówki, cebuli, papryki i pieczarkę itd. Szaszłyki grillować ze wszystkich stron aż mięso dobrze się zarumieni

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki z kurczaka, cukinii i pomidorów 168

Dziś pomysł na pyszny obiad.  Muszę przyznać ,że jest to wykonanie mojego Męża :) Inaczej oskarżył by mnie o plagiat ;) PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z KURCZAKA, CUKINII I POMIDORÓW SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cukinia opakowanie pomidorków cherry sól, pieprz, przyprawa do gyrosa oliwa  sos: gęsty jogurt grecki dymka czosnek PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka kroimy w kostkę(...)Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Cukinię kroimy w cienkie plastry, pomidorki - na połówki. Nadziewamy na patyki do szaszłyków, skrapiamy oliwą i grillujemy. Podajemy z sosem z greckiego jogurtu, do którego dodajemy posiekaną dymkę i trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do tego polecam brązowy ryż pomieszany z curry.  PROSTE, A JAKIE PYSZNE

Moje Kuchenne Rewelacje
Szaszłyki z kurczakiem i ananasem 176

Uwielbiamy dania z grilla: kurczaka, kiełbasę, warzywka, a nawet owoce. Dzisiaj   chciałyśmy Wam zaproponować wyśmienite szaszłyki z kurczakiem i ananasem. Danie bardzo delikatne, lekkie o fantastycznym ciekawym smaku. Wszystkie panie   zazwyczaj szaleją za nim :)  Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy(...)wodą i kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, układamy w niej kurczaka i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Ananasa kroimy w kostkę. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka i ananasa. Grillujemy krótko, często obracając. Podajemy na ciepło np. z sałatką. Pomysł na przepis zaczerpnięty ze strony kwestiasmaku.pl

Kolizje Smaków