mniejsze połówki. Do małej miseczki wlewamy miód, dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Pokrojone wcześniej kawałki melona obtaczamy w sosie, a następnie nadziewamy na długie wykałaczki. Tak przygotowane szaszłyki wstawiamy na rozgrzany grill i opiekamy około 5 minut z każdej strony. W tym czasie przygotowujemy dip. Do miseczki przelewamy jogurt naturalny, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy
Słodkie PrzyjemnościMogą one karbować, strzępić. wszystko zależy od naszej wyobraźni.FLAMBIROWANIETo efektywny sposób serwowania potraw. wcześniej skrapla się jej alkoholem, a w trakcie uroczystego podawania podpala. Możemy flambirować, np. szaszłyki, stek, omletCARVINGTo już bardziej skomplikowana sprawa, a dotyczy rzeźbienia w owocach i warzywach. To sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z dalekiego wschodu
W kuchennym oknie Ewyjedną z moich ulubionych szybkich przekąsek.Ponieważ w Polsce chyba niezbyt łatwo jest jeszcze kupić świeże krewetki, ja tutaj używam mrożonych surowych.Najpierw trzeba rozmrozić i oczyścić krewetki. Patyczki na szaszłyki namaczamy w zimnej wodzie. Na tajską marynatę przygotowujemy drobno posiekane kolorowe chili, czosnek wyciśnięty przez praskę, trochę kolendry, sok i skórka z limonki, sól i pieprz, odrobina oliwy. do tego
Kulinarna rozmowaBakłażany faszerowane mięsemKrólik duszony w cytrusachKiełbaski i cukinie w sosieMarokańskie szaszłykiPenne z klopsikami z kiełbasyPaella z królikiem i kurczakiemPity z klopsikami, botwinką i fetąMarokańskie keftyKiełbaski wieprzowo
Chilli Czosnek i Oliwaczęści. Jedną część lukru wymieszać z barwnikiem czerwonym , drugą z barwnikiem zielonym. Ostudzone pierniczki ozdobić kolorowym lukrem, udekorować srebrnymi perełkami, odstawić do zastygnięcia. Za pomocą patyczka do szaszłyków, robię w piernikach dziurki, przekładam przez dziurkę nitkę i zawieszam pierniczki na choince
Kuchnia DanusiWczoraj i dziś w Córci śniadaniówce zamieszkały dodatkowe pojemniczki. Dosyć z tą folią! no i ładnie się całość prezentuje. Oprócz bezmlecznego cynamonowego ślimaczka dzisiaj pokaże Wam szaszłyki.Banalne wręcz a zawsze to coś innego.Na wykałaczkach znalazły się: kawałki ogórka, kosteczki pieczonego mięsa oraz koziego sera,całości dopełnił liść chrupiącej sałatyCórcia była zachwycona
Dzieje kuchennej WiewióryTradycje pikników rodzinnych w szkole Córci jest sprzedawanie za symboliczne kwoty rożnych rzeczy, zabawek, jedzenia, malowanie buź, tatuaży. Nasz stolik miał górę szaszłyków owocowych, gipsowych figurek do malowania oraz talerze ciasteczek. Ja upiekłam jedne z nich. Przepis zaczerpnęłam z książki "Słodkie" Liski. Wyszły przepyszne! W gruncie rzeczy mało sezamowe, pachnące pomarańczą
Dzieje kuchennej Wiewiórysera sprawdziło się doskonale w roli startera.Domowej roboty chipsy ziemniaczane podawane z dipami (czosnkowym i z bazylią) były niezwykle smaczne i lekko uzależniające. Także kurczak na patyku (czyli fantazyjne szaszłyki) wzbudził w nas pozytywne uczucia (co prawda danie mogłoby być odrobinę cieplejsze, ale niewątpliwie w smaku było dobre i ciekawie przyprawione).Niestety, po zachęcającym początku walory smakowe pozostałych dań
karmelowyczosnkugarść świeżej bazylisól,pieprz ziołowy Mięso: Mięso mieszamy z posiekaną miętą i kolendrą, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kumin, paprykę, czosnek, białko i wszystko dokładnie mieszamy, nadziewamy na patyczki do szaszłyków i smażymy na grillowanej patelni z każdej strony.Ziemniaki: obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry. Ziemniaki układamy na blaszy, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy
Bon Appetit MałgorzatyKarnawał trwa, więc i gościmy się częściej niż zazwyczaj. Zapraszam na kulinarne karnawałowe propozycje :)Sałatki:Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiem
Kuchnia domowa Aniblaszkę wykładamy folię aluminiową, na to buraki i przykrywamy folią.3. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy, aż buraki będą miękkie (sprawdzałam patyczkiem do szaszłyków ich miękkość).4. Takie buraczki najlepiej obiera się jak są ciepłe (ale nie gorące). Wtedy skórka odchodzi całkiem dobrze, choć nie tak łatwo jak przy gotowanych burakach.Niemniej jednak polecam od czasu
Kuchnia domowa Anisól do smaku i jeszcze przez chwilę podgrzewamy. Na talerz wykładamy umytą roszponkę (może być rukola- wedle upodobania ). Nakładamy makaron dodajemy pastę pomidorową. Krewetki nadziewamy na patyczki od szaszłyków.Bon Appetit
Pudełko rozmaitościblaszkę.Spodnią połowę bułki posmarować musztardą, położyć liść sałaty, plasterek boczku, kotlet wołowy, boczek, plaster pomidora, ogórek i cebulę. Przykryć wierzchem bułki. Można spiąć drewnianym patyczkiem do szaszłyków, podawać z dowolnym sosem majonezowym, jogurtowym lub keczupem. Smacznego
Stare Garyroku nie mieliśmy dobrej pogody do częstego robienia grila Uwielbiam ten czas spędzany z rodziną i przyjaciółmi, z zapachem węgla drzewnego (gazowe grile nie dla mnie…), obowiązkowej kiełbasy, szaszłyków, karkówki i innych kulinarnych wariacji… i oczywiście zimnego piwa Ale niestety lato się skończyło i jakoś trzeba sobie z tym radzić… pogody niestety nie zamówię ale przynajmniej mogę
UgotujmyTo.plszklanki wody.3. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na ponad godzinę. Kilka razy w trakcie pieczenia odwracam mięso, żeby się równo piekło. Przed wyjęciem sprawdzam patyczniem od szaszłyków czy jest miękkie. Po upieczeniu przykrywam folią i zostawiam do ostygnięcia. Smacznego Post Boczek pieczony pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl