porcjujemy na mniejsze części. Bułeczkę przekrawamy na pół. Dół smarujemy niewielką ilością ketchupu, wykładamy usmażone mięso, warzywa i przykrywamy górną częścią bułeczki posmarowanej majonezem. Całość możemy przebić patyczkiem do szaszłyków, aby hamburger był bardziej stabilny i nie wypadały z niego dodatki. Tak samo postępujemy z resztą bułeczek tworząc apetyczne domowe hamburgery. Moje posty
Słodka Stronamniejsze części. Bułeczkę przekrawamy na pół. Dół smarujemy niewielką ilością ketchupu, wykładamy usmażone mięso, warzywa, ser i przykrywamy górną częścią bułeczki posmarowanej majonezem. Całość możemy przebić patyczkiem do szaszłyków, aby hamburger był bardziej stabilny i nie wypadały z niego dodatki.Tak samo postępujemy z resztą bułeczek tworząc apetyczne domowe cheeseburgery. Całość możemy chwilkę podgrzać w piekarniku.Moje posty
Słodka Stronazależności od potrzeb. Jeśli mamy duży kawałek mięsa trzymamy go dłużej, jeśli mały – krócej. Po zamarynowaniu nie musimy już przyprawiać mięsa. Tak przygotowane mięso jest idealne np. na szaszłyki.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennastopni. Przypiecze ona skórkę :) Cały czas pieczenia średniej kaczki to około 3 godziny. Ja, żeby być pewna, że kaczka jest upieczona nakłuwam ją patykiem od szaszłyka. Jeśli patyk wchodzi lekko i wypływa bezbarwny sok, wtedy kaczka jest gotowa. Po wyjęciu jej z piecyka daję jej "odpocząć" przez około 5 minut i dopiero wtedy ją kroję. noga, kawałek
Codzienna kuchnia niecodziennawodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Garnek przykrywamy i pilnujemy, żeby kapusta nie gotowała się zbyt gwałtownie. Ja sprawdzam czy jest miękka przy pomocy patyka do szaszłyków. Jeśli bez problemu wchodzi w głąb kapusty to znaczy, ze pora ją wyjmować.Bułkę tartą rumienię na suchej patelni. Kiedy lekko się podpraży, to odstawiam patelnię z ognia
Codzienna kuchnia niecodziennapiankami na zewnątrz :) Potrzebne będą: czekolada do stopienia lub kuwertura czekoladowa drobne cukiereczki np. M&Msy lub Lentilki (zamiast cukierków można użyć ulubionych bakalii) patyczki do lizaków lub szaszłyków pianki w dwóch rozmiarach: duże i mini białe cukrowe cukiereczki lub kokos papier do pieczenia woda cukier puder Z papieru do pieczenia zwijamy małe stożki, brzegi sklejamy taśmą klejącą
Ciastkozercyparmeńska lub bardzo cienkie plastry boczkuwykałaczkipomidorki koktajlowe (opcjonalnie jako dodatek)Przygotowanie:Drylowane daktyle wypełniać serem, a następnie owijać w 5-6 cm plaster szynki i nadziewać na wykałaczki. Gotowe szaszłyki można piec, smażyć lub grillować. Ja piekłem je w piekarniku na kratce, uprzednio nagrzanym do 220°C przez 8 minut (po 4 z każdej strony). Jeśli używacie boczku może
Food Squareformujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane kulki wkładamy do zamrażalki na około 2 godziny.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Schłodzone kulki obtaczamy w czekoladzie, nabijając kokosową kulkę na patyk do szaszłyków moczymy w czekoladzie. Gotowe kulki wkładamy do lodówki, żeby czekolada zastygła
Smakowity Blog Kulinarnymąki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i sporą ilością papryki. Z mięsnej masy uformować wałeczki długości około 10 cm, nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni około 20 minut. Po połowie czasu należy przewrócić je na drugą stronę. Uwaga! Ćevapcići można również upiec na grillu, należy je jednak
W poszukiwaniu inspiracjiowoce. Banana obieramy ze skórki i kroimy również w plastry. Winogrona myjemy i nie kroimy jako jedyne w plasterki ;) Wykałaczki były za małe, więc wykorzystałem 4 patyczki do szaszłyków i je przełamałem na pół. Powstało mi 8 patyczków :) Na talerzu ustawiłem plaster kaki, na to kiwi, banana, winogrona i przebiłem patyczkiem wszystko. Po czym wstawiłem do parowaru na tacce
Parowar Facetaciasta, delikatnie mieszając łyżką. 4/5 ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zrobić w cieście esy-floresy tak, żeby masy się nieco wymieszały.Piec w 180 st. C. przez 18-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Kupiłam sobie barwniki. Do tej pory miałam tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzesezon grillowy czas zacząć! Ja już go otworzyłam - w zeszłą niedzielę. Razy dwa.Po urodzinach Natalii, na których zostaliśmy uraczeni kiełbaskami, karkówką i szaszłykami, z grilla rzecz jasna, udaliśmy się na kolejne urodziny - tym razem do młodszej Siostry C. Tam również grill - burgery, piersi z kurczaka i kiełbaski w ilości wystarczającej na wyżywienie pułku wojska. Uff... Najadłam się. Bardzo. Ale jakie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeformy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Na dnie ułożyć jeżyny, na nie wyłożyć jasne ciasto, później ciemne. Delikatnie, żeby nie uszkodzić owoców, przemieszać widelcem lub patykiem do szaszłyków, żeby utworzyć efekt marmurka. Ciasto piec w 180 st. C. przez 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie. Następnie zdjąć obręcz, ciasto odwrócić na talerz
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać aż będzie gładka i lśniąca. - każdą śliwkę nadziać kostką marcepanu, po czym zanurzyć w lekko ostudzonym cukrowym syropie (najlepiej pomagając sobie patyczkiem do szaszłyków). Odłożyć na kawałek pergaminu do czasu, aż syrop zastygnie. Następnie śliwki zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie i ułożyć na kratce do zastygnięcia. Tak przygotowane ostudzone możemy już zacząć rozdawać, przechowywać
Basia w kuchnimleczna)2 łyżeczki oleju słonecznikowego do ozdoby kolorowe posypki, kwiatki fiołka, (wedle naszego gustu i uznania)cukier fiołkowy klik jak go zrobić patyczki do wbijania (użyłam od szaszłyka, które przekroiłam na pół) SPOSÓB WYKONANIA :- pokruszoną masę serową mieszam z rozpuszczoną białą czekoladą (ok 50 g), formuję kulki w wielkości orzecha włoskiego(większego)- gotowe kulki obtaczam w pokruszonych
Basia w kuchni