DEKORACJE Z KARMELU 4 łyżki cukru kilka suszonych żurawin Cukier rozpuszczamy w garnku na palniku i robimy z niego karmel , odstawiamy. Żurawinę nabijamy na patyk np. do szaszłyków i moczymy w gęstniejącym karmelu , patyk umieszczamy w takim miejscu by patyk był w poziomie - wtedy karmel zacznie się skraplać i zastygając będzie tworzył sople karmelowe . Gdy zastygnie dekorować deser
na gaziedotykały dna. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy po kilka porcji ciasta (w mojej frytownicy zmieściło się 6). Smażymy na rumiano z obu stron obracając widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Gotowe pączki wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Jeszcze ciepłe nadziewamy budyniem przy użyciu szprycy ze specjalną długą końcówką. Ciepłe lukrujemy, a przestudzone oprószamy cukrem pudrem – do wyboru. Nadzienie pączków
mojewypiekiinietylkoobejrzeniu porannej powtórki programu Doradca Smaku, naszła mnie ogromna ochota na szaszłyki. Mimo tego iż na majówkę pogodę mamy jaką mamy, postanowiłam tak czy siak zrobić grilla :D Składniki: Karkówka bez kości ok 400-500 g ( w marynacie z pieprzu granulowanego i czosnku z dodatkiem tymianku i oliwy) Piersi z kurczaka
ClauditteMissCookingszynki robimy różyczki i wkładamy je do cukinii. Do każdej różyczki dodajemy pokrojone w wzdłuż jajko, serek oraz wycięte paseczki z pora. Dekoracyjna palma z oliwek: Patyk do szaszłyków nabijamy oliwkami, a następnie od góry dekorujemy go przygotowanymi wcześniej paseczkami. Gotową palmę wbijamy w przeciętą na pół nektarynkę lub inny wybrany przez nas owoc
Podróż w kulinariaokoło 25 - 30 min. w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni. Upieczone babeczki powinny mieć złoty kolor i nie mieć w środku surowego ciasta (można sprawdzić to drewnianym patyczkiem do szaszłyków). Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercywypłynęło pod tartę. Jak ucieka śmietana zawsze można zrobić "tamę " z fety :)), posypujemy świeżym tymiankiem - zapiekamy ok 30 minut do zgęstnienia masy najlepiej sprawdzić do patykiem do szaszłyków. Zaskoczmy naszych domowników, gości czym zwykłym a jak zarazem wyjątkowym :) Cudownego gotowania Smacznego
Basia w kuchniMasę marcepanową podzielić na małe kawałki w zależności jak duże są śliwki. Do każdej śliwki w miejscu pestki włożyć marcepan. Czekoladę z śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Patyczkiem do szaszłyków nabić śliwki, zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i przełożyć na metalową kratkę do zastygnięcia czekolady
Ala piecze i gotujegotujemy dosyć długo, do zgęstnienia. Mieszamy, bo sie przypala. W butelkach zawekowanych mozna trzymac całą zimę... -. Sos ten jest znakomitym dodatkiem do mięs, zwłaszcza baraniny,i do szaszłyków. Polecam, pychota
w mojej kuchnipół. Grillowaną pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, wcześniej pozbywamy się łodygi rozmarynu. Roszponkę, marchewkę, ciecierzycę, kurczaka, pomidorki mieszamy ze sobą, polewamy łyżką aromatyzowanej oliwy z oliwek. *Tak przygotowane szaszłyki świetnie sprawdzą się jako przekąska. Nie tylko są świetnym składnikiem sałatki. Mięso jest bardzo aromatyczne
Mango Papajanastępnie szpinak. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Końce przygniatamy widelcem. Ciasto zlepiamy widelcem w ten sposób, aby utworzyć widoczne znaczki. 4. Ciasto smarujemy jajkiem, posypujemy uprażonymi migdałami. Na patyczki do szaszłyków nabijamy pomidorki. Wykładamy na blaszkę. 5. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni. 6. W tym czasie gotujemy ryż. 7. Po upieczeniu, ciasto z rybą kroimy
Mój Smak na Życienacięcie przewlec jeden z końców paska, gotowe faworki układać obok siebie na blacie - smażyć krótko w rozgrzanym oleju na złoty kolor, podczas smażenia obracać delikatnie (np. patykiem do szaszłyków) na drugą stronę, po usmażeniu układać na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu - po ostygnięciu obficie oprószyć cukrem pudrem Faworki z tego przepisu są bardzo delikatne i kruche, więc należy
Smakołyki Berenikiwodę, ugotowane kulki wyjmować z garnka w którym się gotowały i od razu wrzucać do zimnej wody, do schłodzenia. Następnie kulki wyjąć z wody i ponabijać na patyczki do szaszłyków po 3 kulki. (Opcjonalnie, ale można pominąć wstawić dango do nagrzanego piekarnika z włączonym grilem, temp. 180 °C, aż się zrumienią, lub opiec na patelni grilowej) Przygotować sos mitarashi
Mix smakuskórkę z cytryny, sól i gałkę muszkatołową. Pieczemy w tortownicy o średnicy 21 cm - 180 st.C 55-60 minut. Ja ciasto ostygnie nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków i polewamy ponczem (1/4 szklanki soku z cytryny zagotowujemy z 1/4 szklanki cukru. Czekamy aż ostygnie). Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comulepić kuleczki wielkości większego orzecha laskowego. Maszynkę do orzechów dobrze rozgrzać. Kulki włożyć do foremek i zapiekać kilka minut. Mają być w jasnym złotym kolorze. Zdejmujemy ostrożnie patyczkiem do szaszłyków. Teraz nasze orzeszki muszą się ostudzić. Czas na krem 500 ml mleka zagotowujemy z 4 łyżkami cukru. W 250 ml mleka rozrabiamy budynie. Kiedy mleko zacznie wrzeć, odstawiamy garnek
tojestpyszne.blogspot.compiekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut a następnie skręcić temperaturę do 145 stopni C i piec jeszcze przez godzinę. Sernik sprawdzić wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków czy jest upieczone. Sernik wystudzić pozostawiając w otwartym piekarniku. Wierzch sernika posmarować masa kajmakową, posypać kawałkami batoników i posiekanymi orzechami laskowymi
Pyry na Gaz